АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хвора Е., 63 роки., діагноз:інсуліннезалежний цукровий діабет. Ендокринолог почав лікування з призначення бутаміду. Вкажіть механізм діі цього засобу.

A. *Активує β-клітини островків Лангерганса

B. Зменшує всмоктування глюкози в кишківнику

C. Гальмує транспорт глюкози в клітині

D. Підсилює руйнування білків

E. Стимулює гіпоталамічні центри

У хворого діагностовано діабетичну кому. Концентрація цукру в крові становить 18,44 ммоль/л. Який з цукрознижуючих препаратів необхідно призначити даному хворому?

A. *Інсулін короткої дії

B. Інсулін середньої тривалості дії

C. Інсулін тривалої дії

D. Препарат із групи бігуанідів

E. Препарат із групи похідних сульфонілсечовини

Хворий, з діагнозом цукровий діабет, зранку натще отримав призначену дозу інсуліну пролонгованої дії. Пропустив черговий прийом їжі і незабаром відчув слабкість, головний біль, головокружіння, пітливість, тремор тіла, судоми, відчуття голоду, явище гіпоглікемії.Застосування глюкози стан не покращило. Який препарат необхідно ввести для усунення данного стану?

A. * Адреналін

B.. Триамцинолон

C. Норадреналін

D. Преднізолон

E. Гідрокортизон

У хворого непритомний стан, відчутний запах ацетону з рота. Діагноз: діабетична кома. Який засіб здатний зняти коматозний стан?

A. * Інсулін

B. Бутамід

C. Аскарбоза

D. Манініл

E. Глібутід

Хворий з діагнозом цукровий діабет жаліється на в”ялість, апатію, важке дихання. Об”ективно: свідомість спутанна, шкіра і слизові оболонки бліді, сухі, риси обличчя загострені, очі запавші. АТ 100/60 мм рт. ст., пульс слабкий, частий запах ацетону з рота, явище гіперглікемічної коми. Який препарат необхідно ввести для купірування даного стану?

A. *Інсулін

B. Манініл

C. Протамін-цинк-інсулін

D. Бутамід

E. Глібенкламід

У хворого після видалення щитовидної залози виникли напади судом. Який препарат треба призначити в даному випадку?

A. *Паратиреоїдин

B. Тироксин

C. Iнсулін

D. Соматотропін

E. Преднізолон

Юнак 16 років, що страждає на цукровий діабет з 10 років, почув про можливість замінити ін'єкції інсуліну таблетками глібенкламіду. Проте лікар, до якого він звернувся, категорично йому відмовив. Чому глібенкламід не можна призначити у даному випадку?

A. *Не стимулює β-клітини

B. Швидко деградує в печінці

C. Стимулює α-клітини

D. Викликає гіперпродукцію гідрокортизону

E. Посилює виділення адреналіну

Хворий 45 років жаліється на постійну спрагу, виражену поліурію. Рівень глюкози в плазмі крові 5 мМ/л, в сечі вона відсутня. Діагноз - нецукровий діабет. Який із запропонованих засобів слід вибрати для його лікування?

A. *Адіурекрин

B. Інсулін

C. Дезоксикортикостерон

D. Гідрокортизон

E. Преднізолон

У хворої 52 років невдовзі після операції видалення щитовидної залози з’явились оніміння кінцівок, парестезії, лабораторно діагностовано гіпокальціємію. Який гормональний препарат слід призначити?

A. *Паратиреоїдин

B. Тиреоїдин

C. Йодомарин

D. Тироксин

E. Трийодтиронін


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 763 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)