Зміст

1. Бакалаврська випускна робота студентів ІV курсу

1.1. Вимоги написання та оформлення бакалаврської випускної роботи

2. Творча дипломна робота ІV курсу

2.1.Основні вимоги до творчої випускної роботи студента

 

1.Бакалаврська випускна робота студентів ІV курсу

 

Виконання випускної кваліфікаційної роботи (бакалаврської) є завершальним етапом навчання студента на відповідному ступені освіти і має своєю метою:

  • - розширення, закріплення і систематизацію теоретичних знань, придбання навиків практичного застосування цих знань при рішенні конкретної наукової, технічної, виробничої, економічної або організаційно-управлінської задачі;
  • - розвиток навиків ведення самостійних теоретичних і експериментальних досліджень, оптимізації проектно-технологічних і економічних рішень;
  • - набуття досвіду обробки, аналізу і систематизації результатів теоретичних і інженерних розрахунків, експериментальних досліджень, в оцінці їх практичної значущості і можливої сфери застосування;
  • - набуття досвіду надання і публічного захисту результатів своєї діяльності.

Випускна бакалаврська робота виконується на четвертому році навчання. Витрати часу на підготовку роботи визначаються учбовим планом відповідної бакалаврської програми в обсязі не менше чотирьох тижнів.

Тематика випускних кваліфікаційних робіт визначається випускаючими кафедрами і затверджується вченою радою університету або факультету. За актуальність, відповідність тематики випускних робіт профілю напряму підготовки, керівництво й організацію її виконання відповідальність несе випускаюча кафедра і безпосередньо керівник роботи.

Студент маєправо право вибору теми випускної кваліфікаційної роботи або пропозиції своєї тематики з обґрунтуванням доцільності її розробки. За рішенням кафедри випускна робота може бути представлена у вигляді узагальнення курсових робіт, що виконуються студентом по загальнопрофесійних і спеціальних дисциплінах напряму підготовки. Як випускна робота можуть бути також прийняті творчі роботи, статті, наукові доповіді та їх тези, опубліковані або підготовлені студентом до захисту.

6. За всі відомості, викладені у випускній роботі, ухвалені рішення і за правильність всіх даних відповідальність несе безпосередньо студент - автор випускної роботи. За студентом остається право на виклад матеріалу у власному розумінні. Відстоювати свою точку зору студент винен при захисті роботи.

7. Обов'язкові вимоги до змісту, структурі, формам надання й обсягам випускних робіт встановлюються методичними вказівками, які розробляються випускаючими кафедрами університету стосовно відповідних напрямів підготовки (спеціальностей).

До підсумкової державної атестації - захисту бакалаврської роботи - допускається студент, який склав іспити, заліки, захистив курсові проекти і роботи, звіти про практики, передбачені робочим учбовим планом з напряму підготовки бакалаврів. Допуск до підсумкової державної атестації здійснюється наказом ректора університету.

10. Особи, що отримали за захист бакалаврської роботи оцінки "відмінно", "добре", "задовільно", вважаються за тих, що пройшли підсумкову державну атестацію. Особи, що отримали за захист бакалаврської роботи оцінку "незадовільно" або не з'явилися з нешанобливої причини на підсумкову державну атестацію, вважаються за тих, що не пройшли підсумкову державну атестацію.

 

 

Керівництво бакалаврською роботою студента.

При підготовці дипломної роботи кожному студентові призначається науковий керівник і, при необхідності, консультант. Студент зобов'язаний при написанні бакалаврської роботи виконувати всі вказівки наукового керівника.

Науковими керівниками випускних кваліфікаційних робіт призначаються професори, доценти, досвідчені викладачі і наукові співробітники університету або, при необхідності, висококваліфіковані фахівці і наукові співробітники інших установ і підприємств.

Закріплення тем випускних кваліфікаційних робіт за студентами і призначення ним наукових керівників і консультантів здійснюється за наказом ректора університету.

Керівництво бакалаврськими роботами здійснюється викладачами відповідної кафедри на підставі їх учбового навантаження.

Наукове керівництво випускною кваліфікаційною роботою включає:

  • - оформлення науковим керівником завдання на випускну кваліфікаційну роботу;
  • - надання допомоги студентові в розробці календарного графіка роботи на весь період виконання випускної кваліфікаційної роботи;
  • - рекомендації по літературі, довідковим, архівним матеріалам і іншим джерелам по темі;
  • - проведення систематичних консультацій по ходу виконання випускної кваліфікаційної роботи;
  • - перевірку випускної кваліфікаційної роботи, оцінку її готовності до захисту;
  • - написання відгуку на випускну кваліфікаційну роботу;
  • - участь в роботі комісії із захисту студентом випускної кваліфікаційної роботи.
  • Час, що відводиться викладачеві на керівництво випускною кваліфікаційною роботою, а також їх кількість, регламентований «Нормами часу навантаження професорсько-викладацького складу університету».

1.1. Вимоги написання та оформлення бакалаврської випускної роботи

Основні вимоги та етапи підготовки випускної бакалаврської роботи

Після затвердження тематики дипломних робіт студент отримує від керівника індивідуальне завдання. Підготовка роботи відбувається за наступними етапами

Виконання бакалаврської роботи включає наступні етапи:

1. Вибір (призначення) теми.

2. озробка попереднього плану бакалаврської роботи.

3. Підбір та робота із літературою.

4. Формування розгорненого плану бакалаврської роботи.

5. Підготовка текстового матеріалу і оформлення роботи.

6. обота на відгуком викладача і безпосереня підготовка до захисту.

7. Захист бакалаврської роботи.

Літературна складова підготовки дипломної роботи.

При доборі джерел слід використовувати предметні та алфавітні каталоги бібліотеки університету, а також спеціальні бібліографічні довідники, тематичні збірники літератури, статті журналів, збірники наукових праць і наукових статей, навчально-методичні посібники. Починати складання бібліографії треба з монографій і підручників, бо саме в них містяться основні положення наукової методології і методики дослідження, найважливіші теоретичні положення.

Бакалаврські роботи й інші матеріали, які отримані через Інтернет та інші електронні засоби інформації, можна використовувати лише як одне з джерел для написання роботи (з обов'язковим посиланням на них).

Виписувати назви робіт, їх вихідні дані краще всього на картки, які дуже зручні у використанні. Потім вихідні дані робіт вносять до комп'ютера.

Після складання бібліографії з теми бакалаврської роботи починається її вивчення. Перший крок - збіглий перегляд книги з метою отримання загального надання про її зміст і цінність для роботи, другий крок - конспектування або сканування потрібних розділів.

Для систематизації прочитаного зручно робити нотатки на окремих аркушах. Аркуш ділиться на дві частини. У правій частині коротко формулюється суть нотатки, потім записується її текст. Вона може мати вид цитати, перекладу змісту, тез, статистичної або хронологічної таблиці. У лівій частині аркушу формулюється своє відношення до даної тези, цитати, думка або пропозиція з проблеми. Після нотаток дається посилання на джерело даних.

ОБОВ’ЯЗКОВА СТУКТУА І ЗМІСТ БАКАЛАВСКОЇ ОБОТИ

Обов’язкові складові бакалаврської роботи розташовуватися в такій послідовності:

  • - титульна сторінка;
  • - анотація українською, російською та іноземною мовами;
  • - завдання до бакалаврської роботи;
  • - зміст;
  • - список умовних позначень (у разі потреби);
  • - вступ;
  • - основна частина;
  • - висновки;
  • - список використаних джерел;
  • - додатки.
  • Додатково до бакалаврської роботи додаються:
  • - відгук наукового керівника;
  • - рецензія рецензента;
  • - ксерокопія опублікованої статті або тез конференції з тематики роботи з вихідними даними;
  • - електронна копія роботи на електронному носієві у форматі rtf з типовим ім'ям файлу «прізвище_назва.rtf» латинськими літерами.

 

Приклади бібліографічного опису:

Нормативні документи:

 

Закон Україні Про зовнішньоекономічну діяльність. // Відомості Верховної ади (ВВ). - 1991. - № 29, ст. 377

Книга:

Голиков А.П., Грицак Ю.П., Казакова Н.А., Сидоров В.И. География мирового хозяйства: Учебное пособие. / Под ред. А.П. Голикова - К.: Центр учебной литературы, 2008. - 192 с.
Enen Jack. Venturing Abroad: International Business Expansion Via Joint Ventures / Jack Enen, - Hall Press ТМ, an imprint Mс’Graw-Hill Inc, 2001. - 237 р.

Стаття з журналу:

Дюбанькова т.Д. Особливості сучасної регіональної політики ЄС. / егіон: стратегія і пріоритети. - 2007. - № 5. - с. 52–57.

Стаття із збірки:

Сітковська О.В. Транскордонне співробітництво осії та Україні // осійсько-українське порубіжжя: стан та перспективи співробітництва. Матеріалі міжнародної науково-практичної конференції 28 березня 2009 долі. - Харків: ХНУ ім. Каразіна, 2009. - с. 167–171
Blanke, J. and T. Chiesa. 2007 the Travel & Tourism Competitiveness Index: Assessing Кеу Factors Driving the Sector’s Development. // In the Travel & Tourism Competitiveness Report 2007. - Geneva: World EconomicForum. - p.3–25.

 

Матеріал із статистичного щорічника:

 

Основные сводные национальные счета // оссийский статистический ежегодник. 1994. - М., 1994. - с. 232–263.

 

Матеріали з Інтернету:

 

The Anholt City Brands Index 2007, How the World Views Its Cities, Third Edition, 2007. See http://www.simonanholt.com/ for further information.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), World Heritage Centre. See http://whc.unesco.org/en/list.

 

Написання роботи

Вступ:

- обґрунтування вибору теми і її актуальність; - ступінь вивченої проблеми;- специфіка джерельної бази;- об'єкт дослідження;- предмет дослідження;- мета і завдання роботи;- методика дослідження;- наукова новизна роботи;- практична значущість результатів дослідження.

Вибір теми визначається необхідністю (бажанням) вирішити якусь проблему. Проблема - це запитання «що треба вивчити?», яке стоїть на межі вже відомого і ще незвіданого. Сформулювати проблему - означає вийти на цю межу.

Актуальність теми - це відповідь на запитання: «Чому дану проблему потрібно в даний час вивчати?» Обґрунтування актуальності має бути небагатослівним, треба показати головне - суть проблемної ситуації. Те, наскільки правильно автор оцінює вибрану тему з погляду своєчасності і соціальної значущості, характеризує його наукову зрілість і професійну підготовленість.

У характеристиці ступеня вивченості проблеми вказується, ким, коли і які аспекти досліджувалися, і наскільки глибоко, тобто дається огляд використаної літератури. Якщо тема достатньо розроблена у вітчизняній та зарубіжній науковій літературі, треба обґрунтувати доцільність її подальшого доопрацювання.

В огляді специфіки джерельної бази слід згрупувати джерела за типами і видами; розділити їх за важливістю, якістю інформації, оригінальністю викладу, глибині розробок; відзначити проблеми та недоліки. Наприклад: «Інформаційною базою послужили роботи... (прізвища авторів з посиланням до номера в списку використаних джерел), матеріали преси... (яких видань), фактичні дані... (яких установ)».

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і вибране для вивчення. Представлення об'єкту дослідження починають фразою: «Об'єктом дослідження є... (повна назва)», після чого дається стислий опис об'єкту з вказівкою його основних характеристик.

Предмет дослідження - це те, що знаходиться у межах об'єкту. Тобто, об'єкт і предмет співвідносяться як ціле і частина, загальне і приватне. Саме предмет визначає тему дослідження. Визначення предмету дослідження - це відповідь на питання: «Що, які властивості і які зв'язки об'єкту вивчати?»

Мета - це те, що хочуть отримати при проведенні дослідження, тобто отримання певного конкретного результату - виявлення недоліків і проблем, обчислення нових показників, розробка або поліпшення методики, оцінка рівня розвитку, формулювання програми розвитку, виведення формули, визначення параметрів або властивостей об'єкту і так далі. Процес виконання роботи (вивчення, дослідження, аналіз, виробництво, виготовлення тощо) метою не є.

Завдання дослідження - це етапи, послідовність виконання роботи, ті дії, які необхідно виконати для досягнення поставленої мети, вирішення проблеми, перевірки гіпотези дослідження. Структура (зміст) роботи звичайно є повним відображенням вирішуваних завдань. Відповідь будується просто: «В процесі дослідження вирішувалися наступні завдання:...» - далі послідовно перераховуються виконувані операції (перша, друга і так далі).

Методика дослідження відповідає на запитання про те, як ми отримали результат, за допомогою яких методів, в яких умовах. Методика - це спосіб, алгоритм виконання дослідження, сукупність методів. Звичайно для студента вона є запозиченою у когось («робота виконувалася по аналогії з...»), але може бути розроблена самостійно.

Наукова новизна - для бакалаврської роботи є вельми умовною, скоріше відноситься до студента, як нова для нього проблема. Звичайно використовують фразу: «Наукова новизна справжнього дослідження полягає в наступному: …»

Практична значущість результатів дослідження може полягати в можливості рішення практичної задачі, проведення подальших наукових досліджень або для використання в процесі підготовки фахівців.

Завершується вступ стандартною фразою: «обота складається з вступу, N розділів, висновків; містить N сторінок тексту, N рисунків, N таблиць, N додатків. Список джерел включає N найменувань літератури, N електронних публікацій, N фондових матеріалів».

Обсяг вступу звичайно не перевищує 5–7% обсягу рукопису.

Основна науково обґрунтована частина бакалаврської рботи.

Основна частина бакалаврської роботи - найбільша за обсягом, займає не менше 2/3 роботи, або 35–40 сторінок. Саме у ній висловлюється суть проблеми, розкривається тема, визначається авторська позиція.

Порядок викладу матеріалу в роботі завжди підпорядкований меті дослідження. озділення матеріалу на розділи та підрозділи, їх послідовність мають бути логічно виправданими і відносно пропорційними за обсягом. Назви розділів повинні відображати вирішувану проблему.

Опис досліджуваних проблем, процесів, явищ має бути конкретним, з доказами, без марнослів'я. Треба проявити уміння послідовного викладу явищ при одночасному їх аналізі. Слід віддавати перевагу головним, вирішальним фактам, а не дрібним деталям, для чого важлива попередня класифікація початкового матеріалу.

Перший розділ повинен бути теоретичним. В ньому наводяться основні поняття і визначення, опис об’єкту дослідження, кількісні і якісні показники, якими цей об’єкт характеризується, детально викладається методика дослідження. Тільки глибоке знання теорії служить основою для правильного вирішення практичних економічних питань.

Подальші розділи даної частини повинні бути більш конкретними, детально розкривати тему бакалаврської роботи. В них досліджується практичне рішення проблеми.

Головна вимога до змісту основної частини - самостійність і послідовність у викладі. Не можна механічно переписувати текст з літератури, допускати випадкового набору фактичних відомостей і думок, не пов’язаних між собою загальною ідеєю і змістом. Текст потрібно формулювати своїми словами, стилістично і науково грамотно.

При написанні роботи, прагніть придати вигляд зібраним і систематизованим фактам, показникам, висновкам форму наукової статті або лекції. Правила наукового етикету вимагають приводити точні посилання на запозичені думки, відомості, дані. З ціллю економії місця в тексті вказують тільки на номер джерела в бібліографії, наприклад: [10, с. 125].

Висновки: у висновках формулюються практичні рекомендації та пропозиції, що випливають з дослідження. Висновки повинні відповідати поставленим меті та завданням. Звичайно кожному з поставлених у вступі завдань відповідає не менше одного висновку або пропозиції. Оцінювання бакалаврської роботи починається із з'ясування відповідності між поставленими у вступі завданнями і висновками в ув'язненні.

Висновки мають бути короткими, містити чіткі формулювання, висновки, які органічно і логічно пов'язані з основним змістом роботи, з поставленими у вступі завданнями. Не слід повторювати те, про що написано в основній частині, і приводити новий фактичний матеріал. Не треба формулювати висновки ширше, ніж того вимагає дана тема.

 

Відповідно до загальних вимог бакалаврська робота повина мати чітку і логічну послідовність викладу матеріалу, переконливість аргументації, стислість і ясність формулювань, що виключають неоднозначність тлумачення, конкретність викладу результатів, доказів і висновків.

Науковий, діловий текст не вимагає емоційних засобів виразу. Слововживання в роботі має бути максимальне точним, позбавленим стилістичних прикрас. Не допускається застосування оборотів розмовної мови, професіоналізмів, довільних словотворень, скорочень слів, що не встановлені правилами орфографії і державними стандартами.

Науковій літературі властива манера безособового викладу матеріалу. Не вживаються особисті займенники «я» і «ми». Замість фрази «я вважаю...» краще використовувати вирази «на наш погляд», «на нашу думку», «на думку автора» і тому подібне.

Не слід надмірно вживати іноземні слова і складно побудовані пропозиції. В той же час слід уникати надмірно коротких, слабо між собою зв'язаних фраз, що допускається подвійне тлумачення тощо. Необхідно стежити за тим, щоб не втрачалася основна думка, і постійно контролювати відповідність змісту розділів їх заголовкам. Кінець кожного розділу, пункту або абзацу повинен мати логічний перехід до наступного.

Виявлення порушення студентами правил професійної етики - плагіату, фальсифікації даних і хибного цитування - є підставою для зниження оцінки за бакалаврську роботу, аж до виставляння оцінки «незадовільно».

ДОПУСКУ ДО ЗАХИСТУ

Студент-випускник зобов’язаний пройти попередній захист. Попередній захист проводиться на кафедрі за 2–3 тижні до основного захисту. Ступінь готовності бакалаврської роботи до попереднього захисту - 100%; допускаються тільки недоліки в оформленні роботи і відсутність наочних посібників до бакалаврської роботи.

Попередній захист бакалаврських робіт проводиться на розширеному засіданні кафедри або в комісії викладачів спільно зі студентами. Студент виступає з доповіддю, читання якої небажано. Потім студенту можуть бути поставлені питання за змістом роботи і докладу.

Попередній захист є свого роду «репетицією» і допуском до основного захисту. На попередньому захисті виявляються недоліки в роботі, вказуються шляхи їх усунення та ін.

Остаточно оформлена, підписана студентом (на титульному і останньому аркуші) і керівником (на титульному аркуші) випускна кваліфікаційна робота за 3–5 днів до захисту здається методисту кафедри.

Завідуючий кафедрою, на підставі представлених матеріалів, вирішує питання про допуск дипломника до захисту, про що свідчить відповідний запис на титульному аркуші випускної кваліфікаційної роботи.

У разі негативного рішення це питання розглядається на засіданні кафедри з участю керівника випускної кваліфікаційної роботи. Витяг з протоколу засідання кафедри додається до проекту наказу про відрахування студента.

Основні вимоги до оформлення (технічна скаладова)

укописні варіанти бакалаврської роботи не допускаються.

Бакалаврська робота набирається на комп'ютері в текстовому редакторі Word і друкується на одній стороні аркушу білого паперу формату А4 (210x297 мм). Допускається представляти таблиці й ілюстрації на аркушах формату A3 (297x420 мм). озміри полів на сторінці: ліве - 30 мм, праве - 10 мм, зверху - 20 мм, знизу - 20 мм. Шрифт Times New Roman розміром 14 пунктів, чорного кольору, через півтора інтервали, абзацний відступ - 10 мм, вирівнювання - по ширині.

Дозволяється використовувати комп'ютерні можливості акцентування уваги на визначеннях, термінах, важливих особливостях, застосовуючи різне зображення шрифту: курсивне, напівжирне, виділення за допомогою рамок, розрядки, підкреслення тощо.

Забороняється використання засобів редагування і форматування тексту (ущільнення, зміна інтервалів, полів тощо) з метою зміни обсягу роботи в сторінках у велику або меншу сторону.

Друкарські помилки та графічні неточності, які виявлені в тексті, допускається виправляти стиранням або закрашенням коректором і нанесенням на тому ж місці виправленого тексту машинописним або рукописним способами. Вписувати в надрукований текст окремі слова, формули або знаки необхідно лише чорним чорнилом.

Допускається не більше двох таких виправлень на одну сторінку.

Титульна сторінка - перша сторінка бакалаврської роботи, де вказуються: повна назва організації, в якій підготовлена робота (університет, факультет, кафедра); назва (тема) роботи та її статус (бакалаврська робота); дані студента (курс, ініціали, прізвище) і наукового керівника (посада, науковий ступінь, вчене звання, ініціали, прізвище) (роздруковується за вимогою на випусковій кафедрі).

Анотація розміщується на другої сторінці бакалаврської роботи. Вона включає вихідні дані роботи, короткі відомості про зміст роботи і перелік ключових слів, які використовуються для пошуку в каталогах.

Зміст - третя сторінка бакалаврської роботи. Дається пронумерований арабськими цифрами перелік всіх розділів, підрозділів, додатків з вказівкою номерів сторінок, з яких починаються ці елементи роботи.

Текст основної частини викладається за розділами змісту. Кожний розділ роботи починають з нової сторінки, а підрозділ - на тій же сторінці.

Заголовки розділів бакалаврської роботи друкують прописними (великими заголовними) буквами, шрифт - Times New Roman, напівжирний, розміром 14 пт, вирівнювання - по центру.

Заголовки підрозділів друкують рядковими буквами (окрім першої прописної) з абзацного відступу напівжирним шрифтом розміром 14 пт, вирівнювання - по центру.

В кінці заголовків крапку не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більш речень, їх розділяють крапкою. Відстань між заголовком і текстом або між двома заголовками повинна складати два міжрядкові інтервали.

Сторінки нумеруються арабськими цифрами, при цьому зберігається суцільна нумерація всього тексту (від першої до останньої сторінки зі всіма вставками). Номер сторінки ставиться у верхньому правому кутку без крапки в кінці. Титульну сторінку включають в загальну нумерацію, але номер сторінки не проставляють.

озділи і підрозділи основної частини роботи нумеруються арабськими цифрами. Номер розділу ставлять після слова «озділ» без знаку «№». Номер складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, розділених крапкою, наприклад: «2.3» (третій підрозділ другого розділу) або «1.3.2» і так далі (див. додаток Г). Заголовок розділу друкують з нового рядка, наступного за номером розділу. Заголовки підрозділів пишуть після їх номерів через пробіл на тому ж рядку.

озділи «Зміст», «Перелік умовних позначень», «Вступ», «Висновки», «Список використаних джерел», «Додатки» не мають номерів.

Посилання на джерела в тексті бакалаврської роботи проставляються в прямих дужках цифрою, відповідною порядковому номеру джерела в списку використаних джерел. Наприклад: [7, с. 25], де перша цифра означає номер джерела в списку використаних джерел; друга цифра - номер сторінки джерела, з якій взято матеріал.

Посилання даються при прямому і непрямому цитуванні на всі види опублікованих і неопублікованих документів на будь-яких носіях, а також на складові частини документів. Якщо один і той же матеріал перевидано неодноразово, то слід посилатися на його останнє видання. Пряма цитата (дослівна) полягає в дужки, при непрямому цитуванні дужки не ставляться.

ОФОМЛЕННЯ СПИСКУ ВИКОИСТАНИХ ДЖЕЕЛ

Список використаних джерел оформляється відповідно до вимог державного стандарту ДОСТ 7.1-8.4.

Перелік використаних джерел рекомендується складати за абеткою в наступній послідовності:- закони України;

- накази Президента України;

- декрети й ухвали Кабінету Міністрів України;

- монографії, книги, статті, збірки документів приводяться в алфавітному порядку за прізвищем авторів;

- іноземні джерела;

- статистичні щорічники і бюлетені.

- ресурси електронних бібліотек.

Бібліографічний список нумерується від першої до останньої назви. Підзаголовки до окремих типів документів не робляться, кожний документ нумерується окремо. оботи одного автора розміщуються відповідно до алфавіту назв або хронології написання праць.

Назви праць прийнято писати мовою оригіналу. Спочатку указується література на мовах народів, що користуються кирилицею, потім література на мовах народів, що користуються латиницею. Нумерація всій використаних джерел суцільна - від першого до останнього.

Бібліографічний опис містить наступні області:

- Прізвище автора або прізвища авторів з прописної букви;

- Основний заголовок;

- Підзаголовні дані;

- Відомості про видання;

- Місце видання:

- Видавництво або організація, що видає;

- Дата видання;

- Обсяг (у сторінках).

Кожна область опису відділяється від подальшої спеціальним розділовим знаком «крапка, тире» (. -). Після назви міста перед назвою видавництва ставиться знак (:). Відомості про статтю і видання, в якому опублікована стаття, розділяється знаком «дві похилі риски» (//). Знак «похила риска» (/) передує відомостям про відповідальність.

Вказівка обсягу книги є обов'язковою. Опис, літератури на іноземних мовах виконується по тих же правилах.

Місто видання Київ, Москва, Санкт-Петербург, Ленінград у всіх випадках пишуться скорочено (До., М., Спб., Л.). У іноземних виданнях скорочуються: London - L., Paris - ., New York - N.Y. ешта міст приводиться повністю.

Ілюстративна частина дипломної роботи

Таблиці використовуються для представлення цифрового матеріалу. Вони розміщуються безпосередньо за текстом, в якому згадувалися вперше. На всі таблиці мають бути посилання в тексті. Таблиці нумерують арабськими цифрами, які ставляться по правій стороні над заголовком таблиці. Після слова «Таблиця» знак «№» і крапка не ставляться. Заголовок слід поміщати над таблицею по центру, без абзацного відступу. При оформленні таблиць допускається застосовувати в таблиці шрифт на 1–2 пункти менший, ніж в основному тексті. Якщо приведені дані запозичені, треба указувати джерело інформації.

Таблиці слід розміщувати так, щоб їх можна було читати без повороту тексту. Якщо таке розташування неможливе, таблицю розташовують так, щоб для її читання треба було повернути сторінку за годинниковою стрілкою на 90 градусів.

Ілюстрації (малюнки, графіки, карти і ін.) слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації, приведені в тексті, мають бути посилання. Не допускається одні і ті ж результати представляти у вигляді ілюстрації і таблиці.

Ілюстрації позначають словом «ис.», далі проставляється номер і робиться підпис. Допускається наскрізна нумерація малюнків або в межах кожного розділу окремо. Наприклад: ис. 3.2 (другий малюнок третього розділу). Текст пояснень (підрисунковий текст) розташовують під заголовком малюнка по ширині сторінки.

Позначення величин пояснюють при їх першій появі в тексті. Доцільно пояснювати всі позначення, що містить заключна формула, особливо, якщо ця формула є розрахунковою.

Всі математичні вирази, а також знаки математичних дій в тексті, з метою досягнення єдиного стилю друкуються прописними буквами.

При написанні математичних формул особливу увагу слід звертати на чітке виділення індексів і показників ступеню, розташування і довжину дробової риски тощо.

Формули в бакалаврській роботі підлягають наскрізній нумерації. Номер формули розташовується в круглих дужках і нумерується на правій стороні аркуша на рівні останнього рядка формули: наприклад: (1) [22, c. 27]

Числівникив тексті завжди пишеться словами. Наприклад: Двадцять відсотків палива використовується на… Однозначні кількісні числівники пишуться словами. Наприклад: у двох країнах здобувається апатит…; програма розвитку розрахована на п'ять років…

Багатозначні кількісні числівники пишуться цифрами. Наприклад: 35 років в строю…; 775 іноземних кораблів…

Кількісний числівник, записаний арабськими цифрами і назване разом з іменником, не має відмінкового закінчення. Наприклад: у 10 країнах…

Однозначні і багатозначні порядкові числівники, як правило, пишуться словами, наприклад: третій рівень.

Порядкові числівники, що входять до складу складних слів, і в наукових текстах пишуться цифрами, наприклад: 5-відсоткова знижка.

Порядкові числівники, записані арабськими цифрами, мають відмінкові закінчення. Якщо порядкові числівники закінчуються на дві голосні букви, на букву «і» або на приголосну букву, відмінкове закінчення складається з однієї букви. Наприклад: у 2008-му році, 122-е місце, 15-а вулиця, 5-й том.

Якщо порядкові числівники закінчуються на приголосну і голосну букви, відмінкове закінчення складається з двох букв, наприклад: капітан 2-го рангу.

Порядкові числівники, записані римськими цифрами, не мають відмінкових закінчень, наприклад: XX століття.

Увага!!! Лапки, дужки, крапка, кома, двокрапка, крапка з комою, позначенням %, ‰, $, і подібні до них не відділяються пробілом від слова або числівника, з яким вони пов'язані.

 

2. Творча дипломна робота ІV курсу

 

Оформлення творчих кваліфікаційних робіт:

Творчою кваліфікаційною роботою є проект інформаційного продукту чи інформаційної акції (бакалаврський проект) або сам інформаційний продукт чи інформаційна акція, що виносяться здобувачем ступеня бакалавра на захист перед державною екзаменаційною комісією.

Інформаційними продуктами є газета, журнал, книга, газетно-журнальні матеріали певного жанру, фільм, телевізійна або радіопередача, теле- або радіосюжет, сайт, бази даних, електронне видання, електронні журналістські матеріали, серія фотопублікацій, фотовиставка тощо.

Бакалаврським або дипломним проектом є проект інформаційного продукту (макет продукції, сценарій тощо) або інформаційної акції (бізнес-план). На попередній та державний захист виноситься бакалаврський, або виготовлений інформаційний продукт. Якщо на захист виносяться проекти, державна екзаменаційна комісія має право рекомендувати їх до впровадження. Якщо на захист виносяться виготовлені продукти, державна екзаменаційна комісія має право не рекомендувати їх використання за умови, що ці продукти не відповідають журналістським стандартам (без права друку, показу, оприлюднення).

 

 

2.1. Основні вимоги до творчої випускної роботи студента

Процедури затвердження творчих кваліфікаційних робіт:

Подається заява на ім'я завідувача кафедри з проханням затвердити назву проекту або власне інформаційного продукту. Ппризначити керівника. Якщо проект виконується на замовлення, до заяви додається лист-прохання, в якому формулюється завдання, або інший документ. Назви творчих кваліфікаційних робіт формулюються так, наприклад: (для проектів)

“Проект телефільму “Історія крізь віки –невідомі факти»

” або Проект циклу радіопрограм “Право на слово” на екологічну тематику” і т. п.;

(для інформаційних продуктів) “Назва телефільму. Телефільм”, “Назва циклу програм. Цикл радіопрограм” і т. п.

До заяви додається:

(для проектів) обґрунтування та опис проекту, в якому вказуються:

а) доцільність проекту на основі аналізу інформаційного ринку або завдання замовника (визначення комунікаційної мети, смислу);

б) відмінність пропонованого проекту від існуючих впроваджених або невпроваджених проектів;

в) організаційні, фінансові, матеріально-технічні, теоретичні, творчі (фахові) можливості для втілення проекту;

Назва творчої кваліфікаційної роботи затверджується на засіданні випускової кафедри, а також розпорядженням директора.

Технічні вимоги до кваліфікаційної творчої дипломної роботи.:

Телевізійні жанри 10 хв:

ü Ток-шоу

ü Новини

ü Науково пізнавальні програми

адіо жанри:

ü адіобесіда до 7 хв

ü адіопередача (новини) 5хв.

ü адіорепортаж до 7хв

 

Художньо публіцистичний напрямок (короткометражки) 20-30хв.

ü Документальний фільм

ü Художній фільм (короткометражка)

ü Музичний кліп (до 10 хв.)

 

Структуру творчої кваліфікаційної роботи:

ü Титульна сторінка.

ü Зміст (квалікаційної роботи з указанням сторінок).

ü Матеріали для затвердження кваліфікаційної роботи:

ü Лист-замовлення (Заявка, жанрова структура і тк. далі див додаток)

ü Синопсис

ü Літературний сценарій

ü ежисерський сценарій

ü озкадровка

ü Операторська експлікація.

ü Календарно-постановочний план

ü Кошторис

ü Мікрофонну папку

ü Опис технічного носія проекту, продукту

 

У разі створення творчої кваліфікаційної роботи кількома авторами, у пояснювальній записці (вступі) зазначається внесок кожного автора у творчу кваліфікаційну роботу.

 

Приклади документації

Київський славістичний університет

Кафедра журналістики

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

Напрям підготовки 6.030301 – Журналістика

Спеціальність 6.030301 – Журналістика "

 

“ЗАТВЕДЖУЮ”

Завідувач кафедри

_________________(ст..в Стародуб С.А)

“____” _____________2013р.

 

З А В Д А Н Н Я

НА ДИПЛОМНУ ОБОТУ СТУДЕНТУ

(прізвище, ім’я, по-батькові)

1. Тема роботи
 
керівник роботи  

(прізвище, ім’я, по-батькові, науковий ступінь, вчене звання)

затверджені наказом по університету від “ ____ “ _____________ 2013 року №_____

2. Строк подання студентом роботи    
3. Вихідні дані до роботи, завдання на розроблення АІС, актуальність теми  
   
   
   
   
   
4. Зміст розрахунково-пояснювальної записки (перелік питань, які потрібно розробити)
 
 
 
 
 
  5. Перелік прикладних програм (з точним зазначенням обов’язкових ПП)  
 
 
 
 
 
       

 

6. Консультанти розділів роботи


: 2015-09-27 | : 505 |







medlec.org ! (0.05 .)

| | c |