АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кровохаркання

1.Хворий Л., 36 років, поступив із скаргами на кашель з виділенням гнійного харкотиння до 150 мл на добу, кровохаркання, періодично підвищення температури до 37,8С, понижений апетит, загальну слабість. Хворіє на протязі 10 років, загострення захворювання навесні і восени. Об’єктивно: блідість, легкий акроціаноз, потовщення нігтьових фаланг пальців. Аускультативно: вологі хрипи під лівою лопаткою. На рентгенограмах - розширення кореня легені, тяжистість і ячеїстість легеневого рисунку зліва. Який найбільш достовірний метод для уточнення діагнозу?

*A Бронхографія

B Рентгеноскопія

C Томографія

D Бронхоскопія

E Торакоскопія

2.Студент скаржиться на кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння, іноді з кров’яними прожилками, t-37,6С, слабкість, пітливість. З дитинства часто хворів простудними захворюваннями, в останні роки двічі на рік спостерігаються загострення хронічного бронхіту. Лікар запідозрив у хворого бронхоектатичну хворобу. Який метод діагностики підтвердить це припущення?

*A Бронхографія

B Спірографія

C Фізикальне дослідження легенів

D Рентгенографія легенів

E Томографія легенів

3.Хворий Н., 35 років скаржиться на кашель з великою кількістю гнійного харкотиння вранці, іноді з домішками крові, загальну слабкість, схуднення. Загальний стан задовільний, грудна клітка діжкоподібної форми, ЧД 18 за хв. При аускультації - жорстке дихання, розсіяні сухі хрипи. Яке інструментальне дослідження найбільш інформативне для остаточного виставлення діагнозу?

*A Бронхографія

B Бронхоскопія з біопсією

C Рентгенографія

D Спірографія

E Сцинтиграфія

4.Хворий П протягом 8 років скаржиться на кашель з виділенням близько 100 мл гнійного харкотиння за добу з домішками крові. Протягом останніх трьох діб відмічається підвищення температури до 38С. Об’єктивно: у задньо-нижніх відділах обох легень прослуховуються середньо- та великоміхурчасті хрипи, кількість яких значно зменшується після відкашлювання. На оглядовій рентгенограмі визначаються множинні кільцеподібні тіні. Яке дослідження має вирішальне значення для встановлення діагнозу?

A Рентгентомографія

B Оглядова рентгенографія ОГП

C Бронхоскопія

*D Комп’ютерна томографія

E Бронхографія

 

5.Хворий П., 62 р. поступив у клініку із скаргами на кашель, кровохаркання, задуху, болі в правій половині грудної клітки. Рентгенологічно на прямій рентгенограмі справа у верхній долі - затемнення 3х3 см з розпадом. Який додатковий метод обстеження слід призначити хворому для підтвердження діагнозу?

*A Комп’ютерна томографія

B Бронхоскопія

C Цитологічне дослідження харкотиння

D Діагностична торакотомія

E Спірографія

6.Хворий Ф., 25 років, поступив зі скаргами на кашель зі виділенням ржавого харкотиння, біль у грудній клітині справа, Т- 39°С. Об’єктивно: грудна клітка справа відстає в акті дихання. Кількість дихання 22 за хв. Перкуторно справа у нижній долі притуплення. Там же на фоні жорсткого дихання крепітації. Аналіз крові: лейкоцити – 16 Г/л, ШЗЕ – 28 мм /год. Рентгенологічно – затемнення правої нижньої долі. Ваш діагноз?

A Абсцедуюча пневмонія

B Правостороння вогнищева пневмонія

C Грипозна пневмонія

*D Крупозна пневмонія нижньої частки, ДН1

E Аспіраційна пневмонія

 

7.Чоловік 27 років скаржиться на кашель з виділенням іржавої мокроти, біль в грудній клітці при диханні, підвищення температури тіла до 39°С. Захворів гостро після переохолодження. Об'єктивно: ЧД - 30/хв, ЧСС - 92/ хв, АТ - 130/80 мм рт. ст. В легенях справа від 4 ребра донизу підсилене голосове тремтіння, притуплення перкуторного тону, бронхіальне дихання. З яких заходів найбільш доцільно почати лікування?

A Гентаміцин

B Ріфампіцин

*C Роваміцин

D Тетрациклін

E Бісептол

8.Пацієнтка 38 років, скаржиться на температуру тіла 38,5 – 39,5°С, кашель з виділенням “іржавого” харкотиння, задишку, загальну слабість. ЧД – 26 за хв. Зліва під лопаткою посилення голосового тремтіння та притуплення перкуторного звуку, аускультативно - бронхіальне дихання Рентгенологічно: інфільтрат нижньої долі лівої легені. Ваш попередній діагноз?

*A Крупозна лівобічна пневмонія

B Ексудативний плеврит

C Пневмонія Фрідлендера

D Абсцес нижньої долі зліва

E Бронхоектатична хвороба (загострення)

 

9.Чоловік 68 років викликав дільничого лікаря у зв'язку з появою приступоподібного кашлю з невеликою кількістю "іржавого" харкотиння, болю в правому боці, пов'язаного з глибоким диханням і кашлем. Хворіє на інсулінзалежний цукровий діабет. Об'єктивно: температура - 39,2°С, ЧДР - 24 за хв., пульс - 114 уд./хв., АТ - 110/70 мм рт.ст. Шкіра суха, гіперемія щік. При аускультації справа в нижніх відділах легенів - вологі звучні дрібнопухирчасті хрипи. Якою повинна бути тактика дільничого лікаря?

*A Госпіталізувати в терапевтичне відділення

B Направити на обстеження в поліклініку

C Призначити амбулаторне лікування

D Госпіталізувати в ендокринологічне відділення

E Госпіталізувати в реанімаційне відділення

 

10.Чоловік 26 років, захворів гостро 2 дні тому, коли виникли головний біль, слабкість, кашель зі “іржавим” харкотинням. Об-но: гіперемія обличчя, ЧДР – 36 за хвилину. Над легенями перкуторно: тупий звук праворуч нижче від кута лопатки, аускультативно – бронхіальне дихання. АТ 100/70 мм.рт.ст., ЧСС – 98 за хвилину, температура тіла 38°С. В аналізі крові: Лей – 17 х 109/л, ШОЕ – 32 мм/год. Рентгенографія легень: гомогенне затемнення у нижній долі правої легені. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A Параканкрозна пневмонія

*B Великовогнищева пневмонія

C Гострий бронхіт

D Ексудативний плеврит

E Туберкульоз легень

 

11. 43-літній чоловік захворів гостро, скарги на слабкість, лихоманку, озноб. На 4-й день зۥявилась задишка, мокрота «іржавого» відтінку. Встановлено діагноз пневмонії. Вірогідніше за все збудником являється:

A St.auerus

*B St.pneumonia

C Mycoplasma pneumoniae

D Haemophilus influenza

E Chlamydiae pneumoniae

 

12.Чоловік 28 років з полінаркотичною залежністю скаржиться на кашель з помірною кількістю «іржавого» харкотиння, біль у грудній клітці, який посилюється на вдиху, задишку, слабкість, підвищення температури. Захворів 4 дні тому після переохолодження, коли з’явився головний біль, озноб, температура підвищилась до 39,9°С. Об’єктивно: стан важкий. Шкіряні покриви бліді. ЧД - 26/хв. ЧСС - 108/хв, АТ 105/80 мм рт.ст. Справа нижче кута лопатки підсилене голосове тремтіння, вкорочений перкуторний звук, везикулобронхіальне дихання. Тони серця приглушені, ритм правильний, помірна тахікардія. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Абсцес легені

B Вогнищева пневмонія

*C Крупозна пневмонія

D Брохоектатична хвороба

E Ексудативний плеврит

 

13.Чоловік 50 років знаходиться в терапевтичному відділенні з приводу пневмонії. Скаржиться на слабість, кашель з гнійно-кривавим харкотинням. Об’єктивно: стан важкий. Т-39,2°С. ЧД - 30/хв. ЧСС- 96/хв, АТ 110/70 мм.рт.ст. В легенях справа голосні вологі хрипи. Тони серця приглушені, ритм правильний, тахікардія. На рентгенограмі легенів справа кілька тонкостінних порожнин з рівнем рідини. Який збудник найбільш вірогідно визвав пневмонію?

A Пневмокок

*B Стафілокок

C Стрептокок

D Паличка Фрiдлендера

E Мікоплазма

 

14.Хворий, 40 р., скаржиться на підвищення температури до 39,5°С, кашель з виділенням "іржавого" харкотиння, задишку, герпетичне висипання на губах. ЧД 32 в 1 хв. Справа під лопаткою посилення голосового тремтіння, там же притуплення перкуторного звуку, аускультативно на фоні бронхіального дихання - крепітація. Аналіз крові: лейк.- 14×109, ШОЕ 35 мм/год. Ваш попередній діагноз?

A Гострий бронхіт

B Вогнищева пневмонія

C Туберкульоз легені

*D Крупозна пневмонія

E Ексудативний плеврит

 

15. Чоловік 50 років скаржиться на біль в грудній клітці справа при глибокому диханні, кашель з гнійно-кров'янистим харкотинням, загальну слабкість, головний біль. Захворів після переохолодження. Об'єктивно: температура –39,2°С; ЧД- 28/хв, пульс- 110/хв, АТ- 110/70 мм рт. ст. Стан важкий. Шкіра бліда, акроціаноз. Аускультативно: справа нижче лопатки – послаблене дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. Рентгенологічно: в нижніх відділах правої легені – інфільтрація, дві тонкостінні порожнини. Який збудник найбільш ймовірно призвів до захворювання пацієнта?

*A Стафілокок

B Стрептокок

C Пневмокок

D Мікоплазма

E Легіонела

 

16. Під час епідемії «грипу» поступив хворий 45 років, у важкому стані, з високою температурою, відхаркує гнійно-кров'янисту мокроту. На рентгенограмі легенів справа кілька тонкостінних порожнин з рівнями рідини. Лейкоцити крові 18×109/л із зрушенням формули вліво. Ваш попередній діагноз?

A Мікоплазмена пневмонія

B Казеозна пневмонія

*C Стафілококова пневмонія

D Полікістоз легень (який нагноївся)

E Пневмококова пневмонія

 

17.Чоловік 46 років скаржиться на загальну слабкість, біль в грудній клітці зліва, котрий підсилюється при глибокому диханні, кашель з густим тягучим харкотинням з домішками крові та запахом підгорілого мۥяса. Хворіє 2 дні. Зловживає алкоголем. Обۥєктивно: температура –39,6°С; ЧД- 28/хв, пульс-120/хв, АТ-100/50 мм. рт. ст. Стан тяжкий. Акроціаноз. Над легенями зліва нижче лопатки – послаблене дихання з бронхіальним відтінком, невелика кількість дрібнопухирчастих хрипів. Рентгенологічно: в нижніх відділах лівої легені – інфільтрація. Який збудник найбільш ймовірно призвів до захворювання пацієнта?

A Стрептокок

*B Паличка Фрідлендера

C Стафілокок

D Мікоплазма

E Пневмокок

 

18.Чоловік 38 років скаржиться на приступоподібний кашель з невеликою кількістю "іржавого" харкотиння, біль у правому боці, пов'язаний з глибоким диханням і кашлем. Занедужав гостро після переохолодження. Об'єктивно: температура - 39,2°С, ЧДР - 22 за хв., пульс - 114 хв., АТ - 110/70 мм.рт.ст. Шкіра волога, гіперемія щік. При аускультації справа в нижніх відділах легенів - вологі звучні дрібнопухирчасті хрипи. Який збудник найбільш імовірно викликав захворювання пацієнта?

*A Пневмокок

B Стафілокок

C Клебсієла

D Мікоплазма

E Ентерокок

 

19.Хворий 35 років на 3 день захворювання скаржиться на задишку, кашель з харкотинням "рожевого” кольору, біль у лівій частині грудної клітини, озноб. Стан важкий. На щоці - герпес. ЧД - 34/хв. Ліва половина грудної клітки відстає в диханні. Нижче кута лівої лопатки дихання послаблене, незвучна крепітація. Який попередній діагноз у хворого?

*A Лівостороння нижньочасткова пневмонія

B Лівостороння дрібновогнищева нижньочасткова пневмонія

C Лівосторонній плеврит

D Лівосторонній пневмоторакс

E Абсцес нижньої частки лівої легені

 

20.Хворий на цукровий діабет занедужав після зловживанням алкоголем. Скаржиться на задишку, кашель с кров’янистим желеподібним харкотинням, підвищення температури до 39°С. Стан важкий. Шкіра бліда. В легенях справа послаблене дихання. ЧД - 28/хв. Рентгенограма легенів: неоднорідне затемнення нижньої частки правої легені з просвітленням в середині. Ан. харкотиння: еластичні волокна, Гр (-) діплобацили з світлою капсулою. В крові: еозинофіли 3-4 у п/з. Який попередній діагноз?

A Дольова (крупозна) пневмонія

B Туберкульоз нижньої частки правої легені

*C Пневмонія Фрідлендера нижньої частки правої легені

D Параканкрозна пневмонія нижньої частки правої легені

E Гангрена нижньої частки правої легені

 

21. 27-річний чоловік, що раніше нічим не хворів, поступив до лікарні зі скаргами на сильний озноб, лихоманку та вологий кашель протягом 4 днів. Відмічає швидку втому та ядуху при рухах. Мокротиння в’язке, обільне, має іржавий окрас. Рентгенограма грудної клітини виявила інфільтрацію нижньої долі зліва. Який збудник найбільш вірогідний у даному випадку пневмонії?

A Streptococcus viridaus

B Hemophilus influenzae

C Klebsiella pneumoniae

D Staphylococcus pneumonius

*E Strehtococcus pneumoniae

 

22. Дівчина 19 р., захворіла гостро, два дні тому, після переохолодження. Скаржиться на кашель з «іржавим» харкотинням, біль у м’язах, суглобах, виражену загальну слабкість, задишку при навантаженні. Об’єктивно – гіперемія обличчя, підвищення температури тіла до 38,9С, ЧД - 34/хв. Над легенями: при перкусії - тупий перкуторний звук нижче від кута лопатки ліворуч, аускультативно - дихання бронхіальне. Тони серця ритмічні, чисті, тахікардія. АТ 100/70 мм рт.ст. Аналіз крові: Л - 16,8×109/л, ШЗЕ - 41 мм/год. Рентгенографія легень: гомогенне інтенсивне затемнення нижньої частки лівої легені. Який діагноз є найбільш ймовірним?

A Ексудативний плеврит

B Гострий бронхіт

C Туберкульоз легень

D Тромбоемболія дрібних гілок легеневої артерії

*E Пневмонія

 

23. Хворий, 32 років, скаржиться на задишку, біль в правому боці при диханні, кашель зі іржавим харкотинням, лихоманку з ознобами, слабкість. Об-но: ЧД-24/хв, у задньо-нижній ділянці правої половини грудної клітки посилене голосове тремтіння, притуплений перкуторний тон, аускультативно-крепітація. Через 5 діб лікування задишка посилилась, голосове тремтіння стало слабкішим, а везикулярне дихання майже не вислуховується. Яке ускладнення розвилось у хворого?

A Ателектаз частки легені

*B Ексудативний плеврит

C Карніфікація легені

D Абсцедування

E Пневмоторакс

 

24. Під час епідемії грипу у хворого Г., 59 років після зниження лихоманки з'явився біль в грудній клітці, кашель з жовто-зеленим харкотинням 100 мл на добу, інколи з домішками крові. Об`єктивно: ЧД - 36/хв. Над легенями справа під лопаткою притуплення перкуторного звуку, жорстке дихання, середньо- і великопухирцеві хрипи. В крові: лейк. - 18,6х109 /л, ШЗЕ-64 мм/ год. Аналіз харкотиння: лейк. 80 - 100 в п/з, ер.-40-50 в п/з, еласт. волокна, коки. Рентгенологічно: корені розширені, справа нижня частка неоднорідно затемнена з двома ділянками просвітлення. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

А Ексудативний плеврит

В Інфільтративний туберкульоз легенів в фазі розпаду

*С Правобічна нижньочасткова пневмонія з абсцедуванням

D Периферичний рак нижньої частки правої легені

E Інфакртпневмонія

 

25. Чоловік 40 років, скаржиться на приступоподібний кашель з харкотинням жовтувато-коричневого кольору, біль у правому боці, пов'язаний з глибоким диханням, пітливість. Хворіє 6 діб після переохолодження. Приймав аспірин. Об'єктивно: температура - 39,6°С, ЧДР - 26 за хв., пульс - 110 уд./хв., АТ - 110/70 мм. рт.ст. Шкіра бліда, волога. Справа в нижніх відділах легенів - велика кількість вологих звучних дрібнопухирчастих хрипів. Рентгенологічно: справа в нижній частці легені - масивна негомогенна інфільтрація з ділянками просвітління, синус диференціюється. Яке ускладнення захворювання найбільш імовірно розвилося у хворого?

A Емпієма плеври

B Фібринозний плеврит

*C Абсцедування

D Спонтанний пневмоторакс

E Ателектаз легені

26. Чоловік 38 років захворів 2 тижні тому, з'явився кашель, слабкість, підвищилась температура до 38,0°С. Стан різко погіршився до кінця 1 тижня, коли з'явися озноб, проливний піт, надвечір температура підвищилась до 39,0°С. За 2 дні до госпіталізації у хворого при кашлю виділилась велика кількість смердючого харкотиння з кров'ю, після чого стан хворого покращився. Пульс - 80/хв., ЧД - 20/хв., t - 37,6C. Які зміни можливі на ренгенограмі грудної порожнини?

A Зміщення середостіння в сторону гомогенної тіні

B Однорідна округла тінь в легеневому полі

*C Наявність порожнини з горизонтальним рівнем рідини

D Тінь в нижньому відділі з косою верхньою межею

E Затемнення частки легені

 

27. Після перенесеної простуди госпіталізований через 4 дні із скаргами на кашель з виділенням поодиноких плювків слизистого харкотиння. Через 2 дні одноразово виділилось біля 250 мл гнійного харкотиння з прожилками крові.. Стан середньої важкості. ЧД - 28-30 за 1 хв. PS - 96 за 1 хв., АТ - 110 та 70 мм.рт.ст. Дихання над лівою легенею везикулярне, над правою - ослаблене, вологі різнокаліберні хрипи над н/долею та амфорічне дихання біля кута лопатки. Попередній діагноз?

*A Гострий абсцес легені

B Ексудативний плеврит

C Гостра вогнищева пневмонія

D Емпієма плеври

E Піопневмоторакс

 

28. У хворого 50 років після переохолодження підвищилась температура до 40°С, з'явилась задишка та біль в грудній клітині праворуч. Виділилось приблизно 100 мл гнійного харкотиння з кров'яними прожилками та неприємним запахом. Рентгенологічно: в правій легені негомогенна масивна інфільтрація, дві ділянки просвітлення, де не просліжуються легеневі структури. Мікобактерії туберкульозу та атипові клітини в харкотинні не виявлені.

*A Гострий абсцес правої легені

B Інфільтративний туберкульоз легені у фазі розпаду

C Пухлина легені з розпадом

D Емпієма плеври

E Гангрена легені

 

29. Хворий скаржиться на раптовий початок хвороби: лихоманка до 39°С, неправильного типу, з гострим болем у грудях. Харкотиння гнилісне з домішками крові, запахом, до 400 мл за добу. При перкусії: над ураженою ділянкою скорочення перкуторного звуку, посилене голосове тремтіння. У харкотинні був виділений анаеробний стрептокок. Яку хворобу можна запідозрити в першу чергу?

A Бронхоектатична хвороба

B Абсцес легені

C Туберкульоз

*D Гангрена легені

E Абсцедуюча пневмонія

 

30. У хворого лихоманка, t тіла - 39°С, кашель з виділенням харкотиння неприємного запаху та прожилками крові. При аускультації легень справа в н/долі - амфоричне дихання, вологі хрипи. Рентгенологічно справа в н/долі порожнина до 4 см в діаметрі, з рівнем рідини. Вірогідний діагноз?

A Гангрена легень

*B Абсцес легень

C Інфільтративний туберкульоз

D Рак легень

E Крупозна пневмонія

 

31. У хворого 39 років 10 днів тому з'явилася лихоманка, Т 39С, озноб, кашель з кровянистою мокротою з неприємним запахом. Кількість мокроти з кожним днем зростала. Об'єктивно: стан середньої важкості. Над легенями зліва нижче кута лопатки скорочення перкуторного звуку, вислуховуються вологі хрипи. В крові: лейкоцити 14х109/л, ШOЕ -50 мм/год, токсична зернистість нейтрофілів. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A Бронхоектатична хвороба

B Крупозна пневмонія

C Бронхопневмонія

*D Абсцес легень

E Рак легені

 

32. Чоловік 54 років скаржиться на біль в грудній клітці, посилення задишки, кашель з харкотинням з прожилками крові. В анамнезі: тривалий кашель з гнойовим харкотинням до 200 мл за добу, більше зранку, періодичне підвищення температури тіла до 37,8°С, пітливість, озноб. Палить з 14 років. Об'єктивно: маса тіла знижена, шкіра з землистим відтінком, обличчя набрякле, пальці у вигляді “барабанних паличок”, в легенях на фоні легеневого та коробочного звуків - притуплення, сухі та гучні велико- та середньопузирчасті хрипи. В крові: лейкоцитоз, помірно прискорена ШЗЕ. Яка найбільш вірогідна причина легеневої кровотечі у хворого?

A Хронічний бронхіт

B Туберкульоз

*C Бронхоектатична хвороба

D Абсцес легені

E Рак легені

 

33. Хворий Б., 18 років скаржиться на кашель з гнійним харкотінням до 150 мл за добу, випадки кровохаркання, експіраторну задишку, субфебрилітет, загальну слабкість, похудіння. Неоднаразово хворів пневмонією. Об’єктивно: пониженного живлення, шкіра бліда, ціаноз губ, барабанні палички.Тимпанічний відтінок легеневого звуку, послаблене везикулярне дихання, множинні різнокаліберні звучні вологі хрипи. В крові: ер.- 3.2 Т/л, лейк. - 5.2 Г/л, ШЗЕ - 55 мм/год. Рентгенологічно: легеневі поля емфізематозні, лівий корінь деформований, розширений. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Лівобічна кістозна гіпоплазія

B Хронічна пневмонія лівої нижньої частки

C Хронічний абсцес лівої нижньої частки

*D Бронхоектатична хвороба з локалізацією бронхоектазів в лівій нижній частці

E Лівобічна бронхопневмонія

 

34. Хвора 30 років звернулась до пульмонолога зі скаргами на кашель з виділенням гнійного характеру до 300 мл за добу, кровохаркання, задишку при фізичному навантаженні, загальну слабість, підвищену пітливість. На рентгенівському знімку ОГК деформація та посилення легеневого малюнку, тонкостінні мішочкоподібні утворення. Який діагноз найбільш імовірний?

A Сухий плеврит

B Хронічний бронхіт

C Пневмонія

D Гангрена легені

*E Бронхоектатична хвороба

 

35. Хворий 47 років, довгостроково страждаючий хронічним бронхітом, після переохолоджування звернувся зі скаргами на кашель із гнійним мокротинням "повним ротом", що має неприємний гнильний запах, особливо у ранку, кровохаркання після фізичного навантаження, субфебрилітет у вечорі, загальну слабкість, пітливість, зниження працездатності. При огляді: харчування знижене, шкіра бліда, із сірим відтінком, кінцеві фаланги пальців рук у вигляді "барабанних паличок". Аускультативно- подих у легенів жорсткий, вислуховуються різноманітні вологі хрипи, крупно- і середнепузарчаті, що зменшуються після енергійного відкашлювання й відходження мокротиння. Ваш діагноз?

*A Бронхоектатична хвороба

B Хронічний бронхит в стадії загострення

C Абсцесс легені

D Гостра пневмонія

E Синдром Гудпасчера

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1612 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.021 сек.)