АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

верхньої і нижньої щелепи.

Прочитайте:
  1. E. - Крайова гілка нижньої щелепи, вушна, двочеревцева та шийна.
  2. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  3. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  4. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  5. Вільна частина верхньої кінцівки
  6. Вільна частина нижньої кінцівки
  7. Вкажіть магістральну артерію верхньої кінцівки, від якої відходять такі гілки: найвища грудна, грудоакроміальна, латеральна грудна,
  8. Жінка звернулась до лікаря зі скаргами на набряклість та болючість нижньої кінцівки, припухлість вен та вузлів на медіальній поверхні
  9. Заповніть таблицю «Вени верхньої кінцівки»

Бічні зуби призначені для подрібнення їжі. Їх жувальна поверхня має, як мінімум, два горбки, розділених борознами.

Форма і глибина борозен як можна побачити з малюнка може бути різною.

Будова жувальної поверхні. На жувальній поверхні бічного зуба знаходяться вершини горбків, скати горбків, борозни і краї.

При правильному прикусі щічні горбки верхніх бічних зубів перекривають відповідні горбки нижніх бічних зубів. Несучі горбки - це горбки, що входять у борозни протилежних зубів.

Вони, як правило, круглі, проте їх верхівка розташована ближче до середини жувальної поверхні, ніж верхівка не несучих, гостріших горбків. Крім того характерною рисою бічних зубів є те, що відстань між вершинами горбків складає майже половину найбільшого розміру зуба у вестибуло-оральному напрямі.

У бічному відділі зубної системи відбувається власне подрібнення їжі, яка роздавлюється, потрапляючи між горбками і поглибленнями протилежних зубів. Борозни є не лише каналами відтоку роздавленої їжі, але також ковзаючими шляхами горбків під час жувальних рухів. При змиканні зубів відбуваються точкові контакти між зубами, які забезпечують оптимальне подрібнення їжі при порівняно невеликих зусиллях жувальних м'язів. При наступних рухах відбувається подальше роздавлювання їжі горбками, які ковзають у борознах протилежних зубів, т. н. антагоністів, завдяки чому борозни залишаються чистими. На жувальній поверхні правильно сформованих зубів харчовий осад не залишається занадто довго.

 

Загальна риса премолярів - двогорбкова жувальна поверхня, причому горбки розташовані в оральному і вестибулярному напрямах. Окрім першого премоляра верхньої щелепи, це однокореневі зуби.

Перший премоляр верхньої щелепи. Довжина - 22 мм, довжина коронки - 8,7 мм, мезіо-дистальний зріз - 6,8 мм, вестибуло-піднебінний зріз коронки - 8,9 мм. (див. табл. 1.3). Губна поверхня коронки майже така сама, як і в суміжного ікла, піднебінна поверхня злегка опукла. Розглядаючи коронку з оклюзійного боку, часто можна відмітити її зменшення, що впливає на зміну напряму кривизни. Вершина піднебінного горбка, у порівнянні з щічним горбком, у незначній мірі зміщена в мезіальну сторону. Щічний горбок, як правило, вищий і більший, ніж піднебінний. У премоляра частіше два корені (60%). Якщо корінь один, то в поперечному зрізі він має овальну форму і в більшості випадків два кореневі канали (див. табл. 1.5). Корені розташовані в піднебінному і вестибулярному напрямі під горбками.

Другий премоляр верхньої щелепи. Довжина - 21,5 мм, довжина коронки - 7,9 мм, мезіо-дистальний зріз - 6,5 мм, вестибуло-язичний зріз коронки - 8,9 мм (див. табл.1.5).

Форма другого премоляра відповідає формі першого, проте має рівномірну кривизну. Обидва горбки на жувальній поверхні рівні за висотою і майже однакові за розміром. У більшості випадків це однокореневий зуб. Корінь у поперечному зрізі має овальну форму. Майже половина зубів цієї групи має два кореневі канали, які біля верхівки можуть з'єднуватися в один загальний канал.

Перший премоляр нижньої щелепи. Довжина - 22 мм, довжина коронки - 8,5 мм, мезіо-дистальний зріз - 6,8 мм, вестибуло-язичний зріз коронки - 7,6 мм. (див. табл. 1.3). На круглій жувальній поверхні зуба розташовано два горбки з домінуючим вестибулярним горбком; язиковий горбок значно менший і нижчий. Вісь зубної коронки в порівнянні з віссю кореня нахилена в язиковому напрямі. Вершина щічного, несучого горбка, розташована на продовженні великої вісі кореня. Через нахил коронки її анатомічний екватор розташований, як і в усіх нижніх бічних зубах, щічно в нижній третині коронки, язиково лише у верхній третині коронки. Зуб має один корінь, круглий у зрізі, з одним кореневим каналом (див. табл. 1.6).

Другий премоляр нижньої щелепи. Довжина - 23,2 мм, довжина коронки - 8,5 мм, мезіо-дистальний зріз - 7,3 мм. Вести-було-язичний зріз коронки - 8,3 мм (див. табл. 1.3). Другий премоляр нижньої щелепи більший за перший, особливо виражений його язиковий горбок. Цей зуб, незважаючи на його частий розподіл поперечною борозною на дві частини, за структурою відповідає першому премоляру. У нього також тільки один корінь, круглий у зрізі, з одним каналом.

 

Моляри мають багатогорбкову жувальну поверхню. Відстань між вершинами вестибулярних і язикових горбків і в цьому випадку складає половину найбільшого вестибуло-язичного розміру коронки. Жувальні поверхні молярів ширші (співвідношення 3:2), за жувальні поверхні премолярів. Усі моляри – багатокореневі зуби.

Перший моляр верхньої щелепи. Довжина - 21,3 мм, довжина коронки - 7,7 мм, мезіо-дистальний зріз - 10,1 мм, вестибуло-піднебінний зріз коронки - 11,7 мм. (див. табл. 1.4). Жувальна поверхня має форму ромба. Найбільший розмір у мезіально-піднебінного горбка, який завдяки своїй висоті при огляді коронки з вестибулярного боку видний між двома щічними горбками. Поряд з мезіально-піднебінним горбком розташований додатковий горбик, тобто горбок Карабелі. Найменший – піднебінно-дистальний горбок. Щічна поверхня першого моляра схожа з двома сполученими поверхнями премолярів.

Центральні скати щічних горбків стикаються основами, а центральні скати піднебінних горбків розділені дистальним краєм мезіально-піднебінного горбка, який разом з центральним скатом дистально-щічного горбка утворює поперечний валик.

 

Другий моляр верхньої щелепи. Довжина - 21,3 мм, довжина коронки - 7,7 мм, мезіо-дистальний зріз - 9,8 мм, вестибуло-піднебінний зріз коронки - 11,5 мм (див. табл. 1.4). Значною мірою цей зуб схожий з першим моляром. Дистальний піднебінний горбок може бути слабо виражений, горбик Карабелі відсутній.

 

Перший моляр нижньої щелепи. Довжина - 22,0 мм, довжина коронки - 8,3 мм, мезіо-дистальний зріз - 11,3 мм, вестибуло-язичний зріз коронки - 10,4 мм. (див. табл. 1.4). Жувальна поверхня першого моляра нижньої щелепи має чотирикутну форму. З щічного боку розташовано три горбки, найменший з них – дистальний. Центральні скати двох щічних горбків стикаються своїми основами. Для бічних зубів нижньої щелепи характерний нахил коронки. Зуб має два корені, розташованих у мезіо-дистальному напрямі. У мезіальному корені, як правило, два кореневі канали, у дистальному корені - один канал (див. табл. 1.6).

Другий моляр нижньої щелепи. Довжина - 21,0 мм, довжина коронки - 7,5 мм мезіо-дистальний зріз - 10,8 мм, вестибуло-язичний зріз коронки - 10,0 мм. (див. табл. 1.4). Будова другого нижнього моляра (коронки і коренів) відповідає будові першого моляра нижньої щелепи. Проте з щічного боку на жувальній поверхні розташовано тільки два горбки.

 

Форма зубів мудрості верхньої і нижньої щелеп відповідає, як правило, молярам. Форми коронки і коренів різноманітні. Корені, особливо верхнього зуба мудрості, можуть зростатися в один корінь.


Таблиця 1.1. Розміри різців.

Вид зуба Довжина Ширина
Зуба Коронки Співвід-ношення зуб: коронка Коронки в мезіо-дистальному напрямку Коронки в вестибуло-оральному напрямку
Центральний верхній різець І1 Бічний верхній різець І2       22,5   11,6     2,2:1   8,4 > 7,3     6,5 > 5,5  
Центральний нижній різець І1 Бічний нижній різець І2   21,5     23,5   9,1     9,9 2,4:1   5,4 < 6,0     5,9 < 6,2

 

Таблиця 1.2 Розміри ікол.

Вид зуба Довжина Ширина
Зуба Коронки Співвід-ношення зуб: коронка Коронки в мезіо-дистальному напрямку Коронки в вестибуло-оральному напрямку
Ікло верхньої щелепи С   10,9 2,6:1 7,6 < 8,1
Ікло нижньої щелепи С   11,4 2,3:1 6,7 < 7,8

 

Таблиця 1.3 Розміри премолярів.

Вид зуба Довжина Ширина
Зуба Коронки Співвід-ношення зуб: коронка Коронки в мезіо-дистальному напрямку Коронки в вестибуло-оральному напрямку
Перший пре-моляр в.щ. P1 Другий пре-моляр в.щ. P2       21,5   8,7     7,9 2,6:1   6,8 < 8,9     6,5 < 8,9
Перший пре-моляр н.щ. P1 Другий пре-моляр н.щ. P2       23,2   8,5     8,5 2,6:1   6,8 < 7,6     7,3 < 8,3

Таблиця 1.4 Розміри молярів.

Вид зуба Довжина Ширина
Зуба Коронки Співвід-ношення зуб: коронка Коронки в мезіо-дистальному напрямку Коронки в вестибуло-оральному напрямку
Перший моляр в.щ. М1 Другий моляр в.щ. М2   21,3     21,3   7,7     7,7 2,8:1   10,1 < 11,7     9,8 < 11,5
Перший моляр н.щ. М1 Другий моляр н.щ. М2         8,3     7,5 2,8:1   11,3 > 10,4     10,8 > 10,0

 


Таблиця 1.5. Кількість горбиків, коренів і каналів коренів постійних зубів верхньої щелепи.

Зуб Кількість горбиків Кількість коренів Кількість каналів коренів
  -    
  -    
  -    
    1 (40%) 2 (60%) 1;2 (80%)
      1;2 (45%)
  (без горбика Карабелі)   3 (4) Мезіально-щічний корінь може мати 2 канали
      3 (4) Мезіально-щічний корінь може мати 2 канали

 

Таблиця 1.6. Кількість горбиків, коренів і каналів коренів постійних зубів нижньої щелепи.

Зуб Кількість горбиків Кількість коренів Кількість каналів коренів
  -   1;2 (30%)
  -   1;2 (60%)
  -   1;2 (25%)
      1;2 (15%)
  2 чи 3   1;2 (5%)
      2;3 (80%) Мезіальний корінь 2 канали 4 (рідко, якщо дистальний корінь має 2 канали)
      2;3 (70%) Мезіальний корінь 2 канали 4 (рідко, якщо дистальний корінь має 2 канали)

 

P.S. Кожен зуб наче людина має свій образ, будову, форму та призначення. Враховуючи ці фактори важливо не помилитись і відтворити правдиве «лице» кожного зуба.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1470 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)