АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Токсини грибів

Прочитайте:
  1. Будова та розмноження грибів
  2. Вторинні метаболіти грибів
  3. Фізіологія та біохімія грибів
  4. Цитологічні ознаки відділів водоростей та грибів (с. 18-24, 29-40, 228-234)

Ерготоксини – ерголин (ергоклавин) з клавіналкалоїдів та лізергінова та ізолізергінова кислоти з тетрапептидом Claviceps purpurea. Досліджені після епідемії мікотоксикозу індиків в Англії у 1960 році. Ерготиз має конвульсивну («злі корчі») та гангренозну („антонів вогонь”) форму у людей і тварин. Використовується в медицині при пологах та перериванні вагітності, як транквілізатор, (ЛСД25) – наркотик.

Ісландіцин – пентапептид з Penicillium islandicum, викликає хворобу жовтого рису.

Цитреовіридин – терпеноїд з Penicillium citreoviride, Aspergillus terreus. Викликає „серцеву бері-бері”, подібну до В1-авітамінозу.

Патулін – ароматичне похідне з Penicillium urtica, антидіуретик, тканинна отрута.

Афлатоксини – похідні дегідрофурана (кумаріна), вивчаються з 1960 року, утворюються Aspergillus flavus-oryzae. Провідна гепатотоксична дія (цироз та рак печінки), малі концентрації токсину є канцерогенними.

Спорофузаріотоксини - трихотецени з Fusarium sporotrichiella. Перші дослідження з 1941 - 45 років. У тварин - токсикоз та лейкопенія, у рослин- плямистість і в’янення

Дендродохіни – трихотецени з Dendrodochium toxicum. Пригнічує серцеву діяльність, знижує тиск, некротизує кишковик, уражує копитних, викликає некрози і у рослин.

Стахіботріотоксини – стероїди, похідні фенантрену з Stachybotrys alternans. Відомі з 1931 року.Форма гострого токсикозу та лейкопенії у копитних.

Устові кислоти – гідроксихіноли Aspergillus ustus та Ustilago maydis.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 371 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)