АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Коректор: А.О. Ковальова

ПРАКТИКУМ

 

з курсу „Фізіологія і психологія праці”

 

для студентів ІV курсу денної форми навчання

 

спеціальності „Управління персоналом і економіка праці”

 

Одеса ОДЕУ 2008

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ПРАКТИКУМ

 

з курсу „Фізіологія і психологія праці”

 

для студентів ІV курсу денної форми навчання

 

спеціальності „Управління персоналом і економіка праці”

 

Усі цитати, цифровий та фактичний Затверджено

матеріал, бібліографічні відомості на засіданні кафедри

перевірені, написання сторінок управління персоналом і економіки праці.

відповідає стандартам. Протокол № 4 від 5.12.07 р.

Зауваження рецензентів ураховані

________________________

________________________

________________________

Одеса ОДЕУ 2008

 

 

Практикум з курсу “Фізіологія і психологія праці” для студентів ІV курсу денної форми навчання спеціальності „Управління персоналом і економіка праці”. /Уклад. Т.І. Богданова, О.І.Колесник, А.А. Муромцева. – Одеса: ОДЕУ, ротапринт, 2008 р. – с./

 

 

УКЛАДАЧІ: Т.І. Богданова, канд. екон. наук, доцент

А.А. Муромцева, канд.мед.наук, доцент

О.І. Колесник, викладач

 

РЕЦЕНЗЕНТИ: С.М. Кіршо, канд.пед.наук, доцент

(зовнішній рецензент)

В.Г. Никифоренко, канд.екон.наук, доцент

Т. П. Чернявська, канд. пед. наук, доцент

Коректор: А.О. Ковальова

 

ЗМІСТ Вступ Розділ І. Психофізіологічна характеристика особистості у трудовій діяльності 1. Методичні вказівки до вивчення розділу І 2. Практикум 2.1. Тести та вправи на визначенні загальної характеристики Тест 1. Який у Вас тип мислення? Вправа 1. Експрес-аналіз. Хто Ви мислитель або художник? Вправа 2. Виявлення властивостей характеру Експрес – тест 2. Визначення своєї темпераментної структури Тест 3. Визначення свого психофізіологічного типу Вправа 3. Складання характеристики своїх психофізіологічних властивостей Вправа 4. Хто я - інтернал або екстернал? 2.2. Тести на визначення характеристики психологічного типу особистості Тест 4. Визначення свого творчого віку Тест 5. Хто Ви - інтроверт, екстраверт або амбоверт? Тест 6. Хто Ви – оптиміст або песиміст? Тест 7. Чи схильні Ви до стресу? Тест 8. Визначення свого душевного стану Тест 9. Яка Ваша фізична підготовка? Тест 10. Ваша адаптованість 2.3. Визначення здібностей до ділової взаємодії Ситуаційна вправа 1. Взаємне пізнання у процесі взаємодії Тест 11. Оцініть на скільки ваш спосіб життя сприяє успішному навчанню (роботі) Вправа 5. Дослідження уявлень суб’єкта праці про необхідні для діяльності властивості особистості Вправа 6. Складання психологічного портрету особистості Розділ ІІ. Психологія трудового колективу 1. Методичні вказівки до вивчення розділу ІІ 2. Практикум Вправа 1. Визначення рівня мікроклімату в колективі Вправа 2. Оцінка психологічного клімату в колективі (у студентській групі) Тест 1. Ваші взаємовідносини Вправа 3. Оцінка ціннісно-орієнтаційної єдності колективу (студентської групи) Вправа 4. Дослідження стану соціально-психологічного клімату в колективі Література стор.                      

 

ВСТУП

 

Для студентів, які навчаються за спеціальністю «Управління персоналом та економіка праці» навчальна дисципліна «Фізіологія і психологія праці» є нормативною. Дана дисципліна ґрунтується на узагальненні досягнень науки і практики у галузі фізіології та психології праці, а також ураховує соціально-економічні реалії ринку праці.

У наш час неможливо досягти високої ефективності управління персоналом без знань про людину, її можливості та здібності, закономірності діяльності й поведінки, психофізіологічні відмінності між людьми, а також про взаємодію у трудових колективах.

Недостатня увага до розуміння психофізіологічних аспектів праці призводить до високої плинності персоналу, впливає на продуктивність праці й веде до великих економічних втрат. І, навпаки, поліпшення практичної підготовки студентів, дозволить розвивати їх творчу активність, уміння орієнтуватися у постійно змінюваних умовах виробництва.

Даний «Практикум» допоможе студентам оволодіти практичними навичками та уміннями для організації праці з урахуванням людського фактора менеджменту та розвитку персоналу, вирішення проблем професійного підбору кадрів.

Студенти також оволодівають необхідним інструментарієм, який допоможе їм у практичній роботі.

До практикуму з кожної теми включені вправи, ситуації і випробувальні тести щодо визначення особистих якостей студента (майбутнього працівника) та психофізіологічного клімату в колективі.

 

 

Розділ І. Психофізіологічна характеристика особи у трудовій діяльності

1. Методичні вказівки до вивчення розділу І.

Останнім часом як в економіці, так і в соціальному середовищі проблема людини як головного елемента продуктивних сил і суспільних перетворень стоїть дуже гостро. Вимоги до будь-якої професійної підготовки, особливо в області організації праці, зростають. Зростає і значення індивідуальних особливостей людини, його психофізіологічних можливостей, які відіграють вирішальну роль в ефективності та надійності працівника.

Приступаючи до роботи над цим розділом, студент повинен мати чітке уявлення, перш за все, про те, що включає поняття «людина» як цілісна і складна анатомобіологічна система. Уміти роз'яснити, чому в результаті цілеспрямованого і продуктивного процесу взаємодії людини з оточуючим середовищем, відбувається формування індивіда як організму, як особистості та індивідуальності. Знати, що особою є конкретна жива людина, що склалася у певних умовах суспільного життя, яка володіє свідомістю і самосвідомістю та виконує певні соціальні ролі.

При вивченні рекомендованої літератури з дисципліни, студентам слід звернути особливу увагу на той факт, що в процесі суспільно корисної діяльності у людини складаються так звані прижиттєві механізми і процеси свідомої діяльності, завдяки якій вона не тільки засвоює знання, уміння і навички, соціальний досвід інших людей, але і формує своє сприйняття, мислення, уяву, відчуття і волю, самостійність у думках і діях.

Важливим є розглядання поняття особистості як динамічної структури, тому студент повинен вміти обґрунтувати взаємозв'язок особи та її соціального статусу, відобразити, в яких напрямках слід проводити її вивчення.

При розгляді соціально обумовлених якостей особистості необхідно розібратися, які властивості входять до цих особливостей і чітко представити їх роль у процесі праці. Дати характеристику моральних якостей особистості, показати ступінь залежності моральних якостей особистості від світогляду, моральних потреб і виховання. Визначити, що розуміють під інтересами та схильностями і як через них виражається спрямованість особистості.

При розгляді біологічно обумовлених особливостей особистості з'ясувати, перш за все, які властивості їх формують, у чому вони виражаються та як впливають на різні види праці.

Показати взаємозв'язок темпераменту і загальних типів вищої нервової діяльності. Підкреслити, що кожен темперамент є фізіологічною нормою, відрізняється корисними властивостями. По мірі того, як у людини складаються соціальні спонукання і вона опановує здатністю управляти собою, свідомо регулювати свою поведінку у колективі, у суспільстві, її темперамент удосконалюється та в структурі особистості виступає у модифікованій якості. Навіть одна і та ж людина в різних життєвих ситуаціях і по відношенню до різних сфер життя та діяльності може виявити риси різних темпераментів.

Студентам слід визначити, що таке характер, задатки, психофізіологічні потреби людини; які риси характеру виражають відношення його до себе та інших людей, до праці; яке значення має вивчення характеру працівників для керівника і формування психологічного клімату виробничого колективу.

Наступними рисами особистості, на яких необхідно зупинитися при характеристиці працівника, є індивідуальні особливості психічних процесів, а також досвід, рівень підготовленості, тобто обсяг наявних знань, навиків, умінь та звичок.

Особливу увагу при вивченні теми необхідно звернути на те. Що людина як об'єкт управління, постійно змінюється. З кожним роком підвищується рівень освіти людини, культури, інформованості та особистої самосвідомості, складнішими стають інтереси і потреби людей, стають більш різноманітними типи особистості.

 

2. Практикум

2.1. Тести та вправи для визначення загальної характеристики

Тест 1. Який у Вас тип мислення?

Інструкція. Відповідаючи на нижчеперелічені питання користуйтесь десятибальною системою. Категоричному запереченню відповідає – 0 балів, повній згоді – 10. Але якщо, наприклад, перше ж запитання поставить вас у безвихідь, оскільки ви не відносите себе до похмурих осіб, але в той же час не поспішаєте поповнити ряди щасливих оптимістів, то у вашому розпорядженні решта всіх балів – від 1 до 9. Постарайтеся поставити собі справедливу оцінку:

1. У мене переважає гарний настрій.

2. Я пам'ятаю те, чому вчився декілька років тому.

3. Послухавши один - два рази текст я можу правильно відтворити його.

4. Коли я слухаю розповідь, то представляю його в образах.

5. Я вважаю, що емоції в розмові тільки заважають.

6. Мені важко дається математика.

7. Я легко запам'ятовую незнайомі обличчя.

8. У групі товаришів я першим починаю розмову.

9. Якщо обговорюють чиїсь ідеї, то я вимагаю аргументів.

10. У мене переважає поганий настрій.

Обробка результатів та критерії оцінки.

Підрахуйте окремо суму балів по рядках 1,2,5,8,9 (ліва півкуля); 3,4,6,7,10 (права півкуля).

І. Якщо ваш «лівополушарний (Л)» результат більший, ніж на 5 балів, то перевищує «правополушарний (П)», це означає, що ви маєте логічний тип мислення. Ви взагалі – оптиміст і вважаєте, що велику частину своїх проблем вирішите самостійно. Як правило, Ви без особливих зусиль вступаєте в контакт з людьми. У навчанні (роботі та життєвих справах більше покладаєтеся на розрахунок, чим на інтуїцію. Більше довіряєте інформації, отриманої з друкованих джерел, ніж, отриманої з власних вражень.

ІІ. Якщо Ваш «правополушарний» (П) результат більше «лівополушарного» (Л), це означає, що Ви людина художнього складу. Представник цього типу схильний до деякого песимізму. Вважає за краще покладатися більше на власне відчуття, чим на логічний аналіз подій, і при цьому не часто помиляється. Не дуже товариський, але зате може продуктивно працювати навіть у несприятливих умовах (шум, різні перешкоди і т.п.). Вас чекає успіх в областях діяльності, де потрібні здібності до образного мислення.

ІІІ. Перед людиною, що в рівній мірі поєднує у собі ознаки логічного і художнього мислення, відкривається широке поле діяльності. Зона його успіху там, де потрібне вміння бути послідовним у роботі й одночасно образно, цілісно сприймати події, швидко і ретельно продумувати свої вчинки, навіть у екстремальних ситуаціях.

Вправа 1. Експрес-аналіз. «Хто ви мислитель (М) або художник (Х)?»

А. Переплетіть пальці рук. Запишіть, поверх якої руки опинився великий палець? – лівою / Л/, правою /П/.

Б. Зробіть на листі паперу невеликий отвір і подивитеся крізь нього двома очима на який-небудь предмет. По черзі закрийте то одне, то інше око. Предмет змітається, якщо Ви закриваєте праве око або ліве?

В. Встаньте в позу «Наполеона» схрестивши руки на грудях. Яка рука опинилася зверху?

Г. Спробуйте зобразити «бурхливі аплодисменти». Яка долоня зверху?

Аналіз результатів.

Якщо Ви отримали:

ПППП – то володар такої характеристики, як правило, консервативний, віддає перевагу загальноприйнятим формам поведінки.

ПППЛ – переважає нерішучість.

ППЛП – характер сильний, енергійний. При спілкуванні з такою людиною не підвищується відчуття гумору.

ПЛПП- характер близький до попереднього типу, але м'якший, контактний, повільніше звикає до нової обстановки. Зустрічається досить рідко.

ПЛПП – аналітичний склад розуму, основна межа м'якість, обережність. Уникає конфліктів, терпимий, обачливий, у відносинах віддає перевагу дистанції.

ПЛПЛ – зустрічається переважно серед жінок. Характерні схильність різним впливам, беззахисність, але разом з тим здатність йти на конфлікт.

ПЛЛП – схильність до нових вражень, деяка непостійність. У спілкуванні сміливий, уміє уникати конфліктів і перейти на новий тип поведінки. Серед жінок зустрічається приблизно удвічі частіше ніж серед чоловіків.

ПЛЛЛ – цей тип характерніший для чоловіків. Відрізняється незалежністю, непостійністю і аналітичним складом розуму.

ЛППП – один з найбільш поширених типів. Він емоційний, легко контактує практично з усіма. Проте недостатньо наполегливий та схильний до чужого впливу.

ЛППЛ – схожий на попередній тип, але ще менш наполегливий, м'який і наївний. Вимагає особливо дбайливого відношення до себе.

ЛПЛП – це найсильніший тип, наполегливий, енергійний, важко піддається переконанню. Декілька консервативний через те, що нерідко нехтує чужою думкою.

ЛПЛЛ – характер сильний, але ненав'язливий. Внутрішня агресивність прикрита зовнішньою м'якістю. Здібний до швидкої взаємодії, але взаєморозуміння при цьому відстає.

ЛЛПП – характерні дружелюбність, простота, деяка розкиданість інтересів.

ЛЛПЛ – простодушність, м'якість, довірливість.

Співпадаючі результати тестування різних людей говорять про психологічну сумісність осіб, тоді як повні антиподи сумісні дуже рідко.

Поєднання ЛЛЛЛ – відповідає художньому типу, а ПППП – властиво мислителям. Але оскільки у чистому вигляді ці типи зустрічаються нечасто, то інші в якійсь мірі відображають існуюче різноманіття психологічних структур.

 

Вправа 2. Виявлення властивостей характеру

Перед вами оцінний лист. Виконайте наступні процедури:

а) оцініть себе. Для цього на кожному рядку властивостей поставте позначку залежно від близькості до лівого або правого критерію. Після цього з'єднайте всі отримані крапки і Ви отримаєте свій особистий профіль;

б) попросіть свого товариша зі студентської групи оцінити вас за цією ж процедурою;

в) порівняйте два профілі та отримайте інформацію для роздуму.

1. Оптиміст             Песиміст
2. Вселяє довіру             Викликає не довіру
3. Тямущий             Нетямущий
4. Тактовний             Нетактовний
5. Невимушений             Скутий
6.Самостійний             Несамостійний
7. Упевнений у собі             Не упевнений у собі
8. Сміливий             Боязливий
9. Товариський             Замкнутий
10. Активний             Пасивний
11. Чуйний             Байдужий
12. Довірливий             Підозрілий
13. Поступливий             Непоступливий
14. Альтруїст             Егоїст
15. Ерудований             Обмежений

Запропоновані класифікації – лише перший крок до пізнання самого себе та інших.

Експрес-тест 2. Визначення своєї темпераментної структури

Інструкція. Щоб визначити свою темпераментну структуру, Вам пропонується виразити свою згоду (високі бали) або незгоду (низькі бали) з наведеними висловами. Система оцінок від 0 до 10.

1. Перед якою-небудь важливою подією я починаю нервувати.

2. Я працюю нерівномірно, ривками.

3. Я швидко переходжу від однієї справи на іншу.

4. Якщо потрібно я можу спокійно чекати.

5. Мені потрібні співчуття і підтримка, особливо при невдачах і труднощах.

6. З рівними я нестриманий і запальний.

7. Мені важко зробити вибір.

8. Мені не доводиться стримувати свої емоції, це виходить само собою.

Обробка та аналіз результатів.

Відповідні символи – М (меланхолік), С (сангвінік), Х (холерик), Ф (флегматик).

Підрахуйте вагу кожного із властивих вам типів темпераментів за формулою:

М = 1+5 = Х = 2+6 =

С = 3+7 = Ф = 4+8 =

Запишіть у порядку убування ваги. Ви отримаєте так звану пріоритетну формулу.

С - стоїть на першому листі вашої пріоритетної формули, то це дозволяє припустити, що Ви досягнете успіху в сфері організації і управління. Сангвінічні риси корисні усюди, де потрібні мобільність, уміння швидко перемикатися з одної справи на іншу.

Ф – на верху темпераментної ієрархії характеризує людину, здатну вирішувати ті ж задачі, що і сангвінік, але з великими схильностями до стратегічної діяльності;

М – означає, що людина мало пристосована для самостійної управлінської роботи. Йому більше підходить робота точна, хай і кропітка, така що не вимагає ініціативи, рішення практичних задач з багатьма невідомими.

Х – переважання холеричних рис обіцяє успіх у роботі, де цінуються натиск і нестримність. Особливо кращі результати досягаються, якщо у формулі за Х слідує Ф, тобто невгамовна активність збалансована ґрунтовністю і незворушністю флегматика.

Діапазон переважних сфер діяльності для всіх без винятку темпераментних структур дуже широкий. Цілеспрямовані вправи здатні коректувати, змінювати цю структуру.

Потужність кожної складової в структурі темпераменту змінюється протягом життя і з цього можна судити про можливості людини. Довгий час психологи вважали, що темперамент не змінюється протягом життя. Останні дослідження показали, що він може змінюватися.

Західні психологи навіть вважають, що у результаті певних вправ може відбутися повна перебудова темпераменту.

 

Тест 3. Визначення свого психофізіологічного типу

Оцініть себе за нижче наведеними висловами від 0 до 10 балів.

1. Я справляюся зі справами, де треба переконувати, інструктувати, давати розпорядження (Д).

2. Я легко вирішую задачі алгебри (Л).

3. Я б не міг працювати санітаром у лікарні, оскільки не переношу грязі (Е).

4. Будь-якої хвилини я готовий убити суперника вдалою реплікою або гідно відповісти на його випад (Б)

5. У мене мирні відносини з людьми, я уникаю суперечок і боротьби (П).

6. Коли я нерухомий, мене тягне у сон (Н).

7. Я люблю помріяти, не замислюючись, наскільки реальні мої мрії (М).

8. Я швидко помічаю слабкі сторони людини, ідеї і т.п. (С).

Обробка та аналіз результатів

Запишіть відповідні символи в порядку убування значимості. Отримана формула, якщо ви були об'єктивні до себе, приблизно відповідатиме вашій психологічній структурі:

Д – домінуючий або лідер. Уміє командувати собою і завдяки цьому домінує над іншими. Будь-яку роботу прагне зробити якнайкраще, прагне заслужити пошану і високу репутацію. Розум налаштований на пошук труднощів. Лідер добрий, у нього переважає гарний настрій, він незамінний у колективі. Любить брати участь у різних суспільних заходах, зазвичай, як ведучий. Швидко пристосовується до нової обстановки і нових людей. Він честолюбний, образливий, але відходить, поблажливий до чужих слабостей. Ревниво відноситься до тих, хто робить спроби замахнутися на його авторитет. Його нелегко вивести з себе. Проте, ця здатність зникає, якщо на його місце претендує інший лідер.

Л – логік – головна особливість – строго логічний підхід до будь-якої справи, класифікація і систематизація матеріалу. Йому легко даються точні науки. Схильний до тривалих роздумів, ерудований, розсудливий, здібний до тривалої монотонної роботи. Охоче критикує, уміло помічає помилки опонентів. Правда, його більше хвилює нелогічність у міркуваннях, чим суть справи. Він незалежний, одночасно здатний підкорятися строгій дисципліні. Довго пам'ятає образи, прощає їх неохоче. Логік дуже корисний при оцінці пропозицій «гарячих голів». Але повністю покладатися на його оцінки ризиковано, оскільки відсутність оптимізму і скептична критика корисних починань, можуть погубити потрібну справу. Перебудовується дуже важко, часто роблячи це з великим запізненням.

Е – естет – уникає всього, що розходиться з його смаком. Власна думка про себе означає для нього більше, ніж думка інших. Переконаний, що повинен бути вище за дрібниці життя. Любить літературу, серйозну музику, володіє хорошою уявою, що робить його непоганим прогнозистом. Йому властиві плавна мова, красиві жести і хода. Але в екстремальних ситуаціях може впасти в істерію, тоді від витримки не залишається і сліду. Дуже чутливий до несприятливих зовнішніх умов. Перебудовується швидко лише за умови, що нові вимоги прийнятні для нього. У стресових ситуаціях потребує підтримки і схвалення.

Б - боєць – готовий активно діяти, якщо відчуває хоч якісь перешкоди в здійсненні своїх планів. Боєць сам у собі носить «підривника», який часто спрацьовує від потенціалу, що накопичився. Готовий ризикувати заради врятування чужого життя, великодушний. Живе, підкоряючись скоріше відчуттям ніж розуму. Необхідність підпорядкування переносить тяжко. Любить увагу до себе. Він незамінний, якщо потрібні швидка реакція і швидкість, але тривала одноманітна робота йому дається важко. Стресів не боїться, тому що розряджається в боротьбі. Помірний спосіб життя йому протипоказаний. Людину цього типу багато хто вважає за краще мати як товариша, супутника життя або навіть керівника, тому що він відкритий, не здібний до інтриг, не вміє приховувати своїх намірів, однаково відноситься до людей незалежно від їх положення.

П – пасивний товариський, приємний. У нього жвавий розум, але до складних справ не схильний. Сентиментальний, довірливий, причепливий. Має мирний характер, уникає суперечок, боротьби. Через безпечність і небажання засмутити людину часто обіцяє більше, ніж може. Легко запам'ятовує інформацію, але так само легко її забуває. У дружбі вірний, приклоняється перед чужою думкою. Не вчиться на власних помилках. Корисний для залагоджування конфліктів. Пластична психіка надає йому великі можливості до перебудови, але тільки в межах типів з «мирними» домінантами (лідер, естет, спринтер). Така адаптація дозволяє йому залишатися самим собою.

Н – надійний – це наполегливий трудівник, який більше робить ніж говорить, прагне точно виконувати обіцянки, твердий, суворий, перш за все, до себе. У навчанні (роботі) прагне до солідних, кращих результатів. Коли стикається з несумлінністю, то у судженнях прямий і неделікатний. У своїх оцінках опирається на факти, в діях керується виключно здоровим глуздом. Робота ради вигоди привертає його не тільки результатом, але і самим процесом. Погано перебудовується на таку роботу, яка вимагає мобільності. Незворушний у всьому, що не має відношення до його головної особливості – розміреної роботи.

М – мрійник, пасивний і зазвичай примиряється з обставинами, легко піддається чужому впливу, готовий відмовитися від своєї думки без достатніх підстав. Наділений хорошою уявою, але не вміє й не прагне реалізувати свої мрії. Щиро вірить у свої вигадки. У нього жвавий розум. Вічна незадоволеність народжує все нові й нові плани, які так і залишаються невиконаними. Дуже товариський, довірливий, не може переносити тривалих матеріальних утруднень. Перебудовується під впливом сильної особи, якій довіряє. Але жити за чужими правилами для нього дуже важко. Погано переносить стресові ситуації.

С – спринтер. Це мобільний тип особи. Швидко знаходить вихід з тупикової ситуації, має гострий розум. Прагнучи до пізнань і дослідження, він скоріше вгадує суть речей, ніж осягає їх розумом. Допитливий, схильний до синтезу, супротивник догм, намагається ламати межі звичних істин. Незалежний, постійно шукає шляхи до самовдосконалення, прогресивний і діловий. Легко і швидко перебудовується на поведінку будь-якого типу.

 

Вправа 3. Складання характеристики своїх психофізіологічних властивостей

Складіть характеристику своїх психофізіологічних властивостей, відповідно до трьох взаємозв'язаних тестів (вправа 1, експрес-тест 2, тест 3) за наступною схемою:

Я – О С О Б И С Т І С Т Ь

 

Х М

М Х С Ф

Д Л Е Б П Н М С

 

Вправа 4. Хто я інтернал або екстернал?

Інструкція. Щоб точніше виявити співвідношення волі та гнучкості у вашому характері, оцініть себе з цієї точки зору за 10 бальною системою та запишіть результати. Потім підрахуйте окремо суми балів непарних і парних питань і відкладіть їх на відповідних осях: І – інтернальність і Е – екстернальність. Координати отриманої точки характеризують вашу психологічну орієнтацію.

Інтернал – людина активна, впевнена у собі, така, яка вважає, що бажані зміни у житті залежать від її власних зусиль.

Екстернал - вважає за краще сподіватися на успіх і природний хід подій.

1. Те, що багатьом здається везінням, насправді – результат наполегливої праці.

2. У складній ситуації я вважаю за краще почекати, доки проблема не вирішиться сама собою.

3. Успіхи більше залежать від здібностей людини, чим від випадкових обставин.

4. Я вірю в успіх.

5. Думаю, що випадок не грає важливої ролі у моєму житті.

6. Багато моїх успіхів стали можливі тільки завдяки допомозі.

7. Під час навчання (роботи) я вважаю за краще сам вирішувати, що і як робити.

8. Мої успіхи часто залежать від щасливого випадку.

9. Хто не зміг добитися успіху, швидше за все сам у цьому винен.

10.Я прагну не планувати дуже далеко вперед, тому що дуже багато залежить від обставин.

Залежно від того, в якому квадраті розташована отримана крапка, ви відноситеся до одного з чотирьох типів.

Ф – фаталіст. Схильний вірити тільки у везіння. Кращі ліки від цієї хвороби – активні дії. Це допоможе відчути свої сили і повірити у них. Але завдання, які при цьому ставляться, повинні бути реальні й здійснювані.

Р – раціоналіст. Досягає успіху в житті, тому що добре розуміє саме те, що залежить від нього, а що – від інших, то діє залежно від розстановки сил.

А – авантюрист. Любить діяти абияк, частенько переоцінює себе. Схильний кидатися в бій, не подумавши про наслідки. Але зайва самовпевненість нерідко призводить до невдач, які дають авантюристові корисні уроки.

І – інфант. Хто це – «мамин синок», звиклий відсиджуватися за чужою спиною? Не поспішайте з ярликами. Свідомо поганих характеристик немає. Є лише відповідність або невідповідність вимогам, які пред'являє вам життя. Якщо ж Ви вважаєте, що Вам не вистачає віри у себе, вміння реально оцінювати ситуацію, то слід зайнятися спеціальним тренінгом.

 

2.2. Тести на визначення характеристики психологічного типу особистості

Тест 4. Визначення свого творчого віку

Інструкція. Окрім волі та гнучкості у поведінці особистості істотне значення має вік, але не календарний, а творчий, такий, що характеризує фактичний стан психіки. Щоб визначити його, вам пропонується десять ситуацій. У кожній з них виберіть найбільш відповідну для Вас реакцію.

1. Ви спізнюєтеся і знаходитеся недалеко від автобусної зупинки, підходить ваш автобус. Що ви зробите?

а) побіжу, щоб встигнути;

б) буду йти щонайшвидше;

в) буду йти набагато швидше, ніж зазвичай;

г) буду йти, як і йшов;

д) подивлюся, чи не йде наступний автобус, а потім вирішу, що робити.

2. Ваше відношення до моди:

а) визнаю і дію, щоб відповідати їй;

б) визнаю те, що мені підходить;

у) не визнаю сучасні екстравагантні моделі;

г) не визнаю сучасну моду взагалі;

д) визнаю і відкидаю залежно від настрою.

 

3. У вільний час я більш за все люблю:

а) проводити час з приятелем;

б) дивитися телевізор;

в) читати художню літературу;

г) розгадувати кросворди;

д) займатися чим завгодно.

4. На ваших очах здійснюється явна несправедливість. Ваші дії?

а) відразу постараюся відновити справедливість всіма доступними засобами;

б) встану на сторону постраждалої особи і постараюся їй допомогти;

в) постараюся відновити справедливість у рамках закону;

г) а що можна зробити? Засуджу про себе чергову несправедливість;

д) втручуся в обговорення, не висловлюючи своєї думки.

5. Коли ви слухаєте сучасну молодіжну музику, то:

а) приходжу у захват;

б) відчуваю задоволення;

в) думаю, що і цим потрібно «перехворіти»;

г) не визнаю цей шум і гуркіт;

д) вважаю, що на смак і колір товаришів немає.

6. Ви знаходитеся у дружній компанії. Що для вас важливе?

а) можливість продемонструвати свої здібності;

б) зробити так, щоб люди не забули з ким мають справу;

в) тримати себе пристойно;

г) не виділятися;

д) поводитися відповідно до норм цієї компанії.

7. Яка робота вам подобається?

а) що містить елементи несподіванки і ризику;

б) різна, але не монотонна;

в) така, де можна використовувати свій досвід і знання;

г) неважка;

д) залежно від настрою.

8. Наскільки ви передбачливі?

а) схильний братися за справу не роздумуючи;

б) вважаючи за краще спочатку діяти, а вже потім міркувати;

в) вважаю за краще не брати участь у справах, поки не з'ясовані хоч би

основні їх наслідки;

г) вважаю за краще брати участь тільки у таких справах, де успіх гарантований;

д) відношуся до справ залежно від ситуації.

9. Чи довірливі Ви?

а) довіряю деяким людям;

б) довіряю багатьом людям;

в) не довіряю багатьом;

г) не довіряю нікому;

д) все залежить від того, з ким я маю справу.

10. Який Ваш настрій?

а) переважає оптимістичний;

б) часто оптимістичний;

в) часто песимістичний;

г) переважає песимістичний;

д) залежно від обставин.

Обробка результатів та критерії оцінки.

Підрахуйте кількість відповідей з кожної позиції – від «б» до «д», потім знайдіть загальну суму за формулою:

Тв = 2хб + 3хв+4хг+2хд.

Отримана цифра – це Ваш творчий вік (Тв).

Якщо кількість балів співпадає з вашим календарним віком, то все гаразд. Для тих, хто віддає перевагу творчій діяльності, бажано, щоб психологічний вік не випереджав паспортний. А якщо Ви трохи відстаєте, це означає, що Ви у хорошій формі, вільні від стереотипів та ваші можливості далеко не вичерпані. Складніше, коли творчий вік молодої людини помітно відстає від календарного, пора дорослішати та здійснювати самостійні вчинки. Але при цьому старайтеся, щоб вони були серйозні та по-дорослому продумані.

Тест 5. Хто Ви інтроверт, екстраверт або амбоверт?.

Інструкція. Уважно прочитайте наведені нижче вислови та оцініть їх у балах від 0 до 4, потім підрахуйте суму:

1. Я легко спізнаюся з людьми.

2. У мене багато знайомих, з якими я охоче зустрічаюся.

3. Я балакуча людина.

4. Я невимушено відчуваю себе з незнайомими людьми.

5. Мені стало б неприємно, якби надовго зникла можливість спілкування.

6. Коли мені треба щось дізнатися, я вважаю за краще запитати, а не копатися у книгах.

7. Мені вдається пожвавити нудну компанію.

8. Я говорю швидко.

9. Коли я надовго відірваний від людей, мені дуже хочеться поговорити з ким-небудь.

Результати

1-12 балів. І – інтроверт. Така людина орієнтована переважно на власні відчуття. Обернений у себе, насилу вступає у контакт, у компанії здатний нагнати на всіх тугу. Він стриманий, соромливий, віддає перевагу книзі, а не спілкуванню. У рішеннях серйозний, любить порядок.

13-24 бали. А – амбоверт. Для нього характерні спокійні, рівні відносини з людьми, відповідальність за свої вчинки. Саме такими якостями повинні володіти всі, чия робота вимагає уміння спілкуватися з людьми.

25-36 балів. Е – екстраверт. Балакучий, товариський, любить гострі жарти. Все у нього виходить легко і невимушено. Досить легко відноситься до власних зобов'язань. Нестриманий, тому що не вважає потрібним контролювати емоції і відчуття.

Тест 6. Хто Ви – оптиміст або песиміст?

1. Як ви реагуватимете, якщо абсолютно несподівано вам доведеться пережити фінансовий крах:

а) не станете дуже турбуватися, оскільки впевнені, що успіх знов посміхнеться Вам;

б) відчуєте себе у повній невпевненості;

в) почнете економити і пристосовуватися до ситуації, що змінилася;

г) опинитеся у владі сильної депресії.

2. Якщо Вас переслідують невдачі:

а) переживаєте, але зовсім цьому не здивовані;

б) кидаєтеся діяти, прагнучи скоріше виправити положення;

в) стурбовані тим, що подумають ті, що оточують;

г) не турбуєтеся дуже сильно, оскільки не має лихо не без добра.

3. З яким настроєм Ви берете участь у спортивних змаганнях:

а) вважаєте, що у Вас є шанси на перемогу;

б) робите все, щоб виграти і боретеся до переможного кінця;

в) особливо не прагнете до перемоги;

г) вважаєте, що у Вас немає жодних шансів на виграш, але все одно вступаєте в боротьбу.

4. Якщо хтось посварився з вами або розійшовся у думках:

а) ви уникаєте цієї людини;

б) вважаєте, що Ви не мали рацію;

в) упевнені, що могли б не доводити до такої ситуації;

г) при найближчій же зустрічі з цією людиною спробуєте улагодити непорозуміння.

 

 

5. Ви один з чотирьох претендентів на поїздку до Польщі на практику. Які почуття ви переживаєте перед тим, як Вас повинні запросити з кімнати очікування для співбесіди:

а) нервуватимете, оскільки три інші кандидати здаються вам дуже впевненими у собі;

б) упевнені у собі, оскільки троє інших загалом вас не цікавлять;

в) щасливі, що Вас внесли до списку претендентів, і раді тому, що у вашій анкеті щось, мабуть, привернуло до себе увагу;

г) повні рішучості обмінятися думками під час співбесіди, щоб з'ясувати, наскільки запропонована робота влаштовує Вас.

7. Що, по Вашому, більш важливо:

а) робити гроші;

б) жити щасливо;

в) добиватися успіху у всьому, чим би Ви не займалися;

г) розкрити таланти, якими ви володієте.

8. Чи заздрите ви тим, кому, як може показатися, у житті повезло більше, ніж вам, наприклад, членам королівської сім'ї, рок-музикантам, багатим і знаменитим, молодим, що цілеспрямовано добиваються успіху:

а) ніколи;

б) іноді;

в) заздрите, але задаєтеся питанням щодо проблем, з якими вони, можливо стикаються;

г) заздрите, і готові помінятися місцями хоч завтра.

9. Якщо виходити з того, що Ви практично здорові і живете в нормальних умовах, чи дійсно Ви вірите, що:

а) особистий успіх залежить від успіху;

б) успіх скоріше визначається вашими зв'язками, а не знаннями;

в) здібність до досягнення успіху закладено у кожній людині;

г) швидкого успіху не буває.

 

10. Якби Вам надали можливість вибору, де і коли Ви вважали б за краще жити: а) у минулому;

б) у сьогоденні;

в) у майбутньому;

г) на іншій планеті.

Обробка результатів та критерії оцінки

ОЦІНКА МАКСИМАЛЬНО – 40 МІНІМАЛЬНО – 10 очок

а б в г

1. 4 1 3 2

2. 1 4 2 3

3. 4 3 1 2

4. 2 1 3 4

5. 1 2 3 4

6. 3 1 4 2

7. 1 4 2 3

8. 4 2 3 1

9. 1 2 4 3

10. 1 3 4 2

 

БІЛЬШЕ 35. Ви незмінний оптиміст: вмить пригнічуєте у собі будь-які ознаки депресії. Які б удари не готувала вам доля, ви стрімко відбиваєте їх.

БІЛЬШЕ 25. Ви скоріше оптиміст, нім песиміст. Ваші сумніви розсіюються досить швидко, мірою того, як ви зважуєте всі «за і проти» в будь-якій ситуації, яка виглядає загрозливою.

БІЛЬШЕ 15. Ви скоріше песиміст, ніж оптиміст. Вам непогано б пригадати, що наполовину наповнений водою стакан песиміст бачить наполовину порожнім, а оптиміст – наполовину повним.

МЕНШЕ 15. Невже дійсно життя представляється вам тільки у чорному кольорі? Не сумуйте, постарайтеся бачити у житті й приємні сторони, хоча б іноді.

 

Тест 7. Чи схильні Ви до стресу?

Виберіть відповіді, які відповідають вашому характеру і тоді ви зможете дізнатися, чи варто Вам змінювати свій спосіб життя.

1. А) У роботі, у відносинах з представниками протилежної статі, у спортивних або азартних іграх Ви не боїтеся суперництва і проявляєте агресивність.

Б) Якщо у грі Ви втрачаєте декілька балів і якщо представник протилежної статі не реагує належним чином на найперші ваші знаки уваги, то Ви здаєтеся і «виходите з гри».

В) Ви уникаєте якої б то не було конфронтації.

2. А) Ви честолюбні та хочете багато чого досягти.

Б) Ви сидите і чекаєте «з моря погоду».

В) Ви шукаєте привід ухилитися від роботи.

3. А) Ви любите працювати швидко, а часто прагнете скоріше закінчити справу.

Б) Ви сподіваєтеся, що хтось вас «попідганятиме».

В) Коли Ви ввечері приходите додому, то думаєте про те, що сьогодні було на роботі.

4. А) Ви розмовляєте дуже швидко і дуже голосно. У бесіді Ви висловлюєтеся занадто категорично і перебиваєте інших.

Б) Коли Вам відповідають «ні», Ви реагуєте абсолютно спокійно.

В) Вам насилу вдається виражати Ваші відчуття і тривоги.

5. А) Вам часто стає нудно.

Б) Вам подобається нічого не робити.

В) Ви дієте відповідно до бажань інших людей, а не до свого власного.

6. А) Ви швидко ходите, їсте і п'єте.

Б) Якщо Ви забули щось зробити, Вас це не турбує.

В) Ви стримуєте свої відчуття.

Обробка результатів та критерії оцінки.

Нарахуйте собі бали за а) - 6 балів, б) - 4 бали, в) - 2 бали та підрахуйте суму.

24-36. Ви надзвичайно схильні до стресу, у Вас навіть можуть з'явитися симптоми хвороб, викликаних стресом, таких, як серцева недостатність, виразкова хвороба, хвороби кишечнику. З Вами, мабуть, дуже важко вжитися. Найважче для Вас зараз – навчитися заспокоюватися, це потрібно вам самим.

18-24. Ви людина спокійна і не схильна до стресу. Якщо Ви набрали трохи більше 18 очок, то Вам можна порадити бути стриманішим до тих, хто Вас оточує. Це дозволить Вам добитися успіху.

12-18. Ваша бездіяльність теж може стати причиною стресу. Ви, напевно, дуже дратуєте близьких. Вам слід бути більше впевненим у собі. Вам варто скласти перелік своїх позитивних якостей і вдосконалювати кожне з них.

Тест 8. Визначення свого душевного стану

Виберіть один з чотирьох варіантів відповіді на кожне з наведених нижче питань: «ніколи», «рідко», «іноді», «часто».

1. Чи захльостують вас емоції.

2. Чи намагаєтеся Ви уникати ніякових ситуацій і людей, при спілкуванні з якими Ви відчуваєте дискомфорт.

3. Чи потрібно Вам схвалення ваших вчинків знайомими.

4. Чи володієте Ви здатністю подивитися на себе з боку.

5. Чи боїтеся Ви залишитися наодинці.

6. Чи не виникає у Вас відчуття, що ви більше не контролюєте хід свого життя.

7. Чи не вважаєте Ви, що відчуття пригніченості – ознака слабкості.

8. Чи не вважаєте Ви, що стовідсоткові хороші відносини в принципі неможливі.

9. Чи не виникає у Вас відчуття ізольованості від навколишнього світу.

10. Чи буває так, що Ви собі не подобаєтеся.

11. Чи впадаєте Ви в депресію.

12. Чи буває у Вас таке відчуття, що Ви вже нікому нічого не зможете дати.

13. Чи не здається Вам, що ваші знайомі не дуже добре про Вас відзиваються.

14. Чи уникаєте Ви контактів з людьми.

15. Чи випробовуєте Ви незадоволеність самим собою і чи затаюєте злість.

Результати

За свої відповіді Ви нараховуєте собі наступні бали: «НІКОЛИ» - 1 бал; «РІДКО» - 2 бали; «ІНОДІ» - 3 бали; «ЧАСТО» - 4 бали.

20 балів і менше. Ви людина раціональна, але вам, можливо, не завадить деяка оригінальність і блиск.

20-30. Ви людина здорова і урівноважена, але, можливо, негнучка.

30-45. Ви страждаєте від сумнівів і незадоволеності життям. Змиріться з тим, що довершених людей на світі немає, і намагайтеся показати себе з кращого боку.

45-60. Ви дуже близько приймаєте все до серця. Наступив момент, коли Вам слід повністю переглянути ваш спосіб життя.

 

Тест 9. Яка Ваша фізична підготовка?

Підкресліть Ваш варіант відповіді на наведені нижче питання.

1. Наскільки ви активні, як часто ви займаєтеся фізичними вправами?

а) 4 рази у тиждень;

б) 2-3 рази у тиждень;

в) менше одного разу в тиждень.

2. Яку відстань Ви проходите пішки протягом дня?

а) майже 4 км.;

б) біля 4-х км.;

в) менше 1,5 км.;

г) менше 700 м.

3. Відправляючись в університет або у магазин, ви?

а) як правило йдете пішки або користуєтесь транспортом;

б) частину шляху йдете пішки або користуєтесь транспортом;

в) іноді йдете пішки або користуєтесь транспортом;

г) завжди добираєтеся до університету суспільним транспортом.

4. Якщо перед Вами стоїть вибір підійматися (спускатися) сходами або їхати ліфтом, Ви:

а) завжди вибираєте сходи;

б) вибираєте сходи за винятком тих випадків, коли у вас у руках тяжка ноша;

в) іноді вибираєте сходи;

г) завжди користуєтеся ліфтом.

5. У вихідні дні Ви:

а) декілька годин працюєте у будинку;

б) як правило, Ви цілий день рухаєтесь, але протягом цього дня не займаєтеся ніякою фізичною працею;

в) здійснюєте декілька коротких прогулянок;

г) велику частину вільного часу читаєте, дивитеся телевізор.

Результати

За свої відповіді Ви нараховуєте собі такі бали: А) 4 бали; Б) 3 бали; В) 2 бали; Г) 1 бал.

18 балів і більше. Ви дуже активні і дотримуєтеся розумного підходу до питань збереження фізичної форми.

12-18. Ви достатньою мірою активні і дотримуєтеся розумного підходу до питань збереження фізичної форми.

8-12. Вам варто було б більше займатися фізичними вправами.

8 балів і менше. Ви ледачі та пасивні, тому фізичні вправи Вам просто необхідні.

Тест 10. Ваша адаптивність

1. Чи легко Ви пристосовуєтеся до нового викладача, нових правил, нового стилю, що істотно відрізняються від звиклих Вам.

2. Чи швидко Ви адаптуєтеся у новому колективі.

3. Чи здатні Ви висказати свою думку публічно, навіть якщо вона протилежна за думку викладача, більшості групи або деканату.

4. Якщо Вам належить виконувати роль старости у іншій групі, чи погодитеся ви без коливань на цей перехід.

5. Чи схильні Ви заперечувати свою провину в допущеній помилці і шукати відповідну для даного випадку відмову.

6. Чи пояснюєте Ви, зазвичай, причину своєї відмови від чогось дійсними мотивами, не прикриваючи їх різними «пом'якшувальними» і вигаданими причинами і обставинами.

7. Чи зможете Ви змінити свій колишній погляд з того або іншого питання у результаті серйозної дискусії.

8. Ви читаєте чиюсь роботу (у процесі навчання перенавчання), думка її правильна, але стиль викладу вам не подобається – ви б виклали інакше. Чи станете Ви правити текст і наполегливо пропонувати змінити його відповідно до вашої думки.

9. Якщо Ви побачили у вітрині магазину річ, яка вам дуже сподобалася, чи купите її, якщо навіть вона не так уже і необхідна.

10. Чи можете змінити своє рішення під впливом домовленостей привабливої людини.

11. Чи плануєте наперед свій відпочинок, не покладаючись на «абияк».

12. Чи завжди виконуєте дані вами обіцянки.

Обробка результатів та критерії оцінки

Визначте число набраних балів згідно з таблицею, загальна сума балів буде характеризувати вашу адаптованість.

 

 

ПИТАННЯ ТАК НІ

1, 3, 7, 12 3 0

4, 6, 8 2 0

2. 4 0

5. 0 4

9. 0 2

10. 0 3

11. 1 0

Від 0 до 9 балів – слабка, погана адаптованість;

Від 10 до 18 балів – задовільна адаптованість;

Від 19 до 28 балів – хороша адаптованість;

Від 29 і вище – відмінна адаптованість.

Від 0 до 9 балів

Ви дуже нерішучі. Постійно з будь-якого приводу довго і болісно прокручуєте всі «за і проти». Якщо вдається перекласти ухвалення рішень на плечі іншого, то зітхаєте з величезним полегшенням. Перш ніж зробити якийсь крок, часто довго радитеся і приймаєте половинчасте рішення. На зборах і нарадах вважаєте за краще відмовчуватися, а в неформальній обстановці ви сміливі та красномовні. Але не намагаєтеся виправдатися, ніби це ваша «природжена» обачність, ні, найчастіше це боягузтво. З вами складно жити і працювати. І хай ви володієте знаннями, ерудицією, досвідом, така риса вдачі, як нерішучість, набагато знижує ваш «коефіцієнт корисності». До того ж, Ви можете підвести, тому вам важко довіряти. Звичайно, змінити характер непросто, але можливо. Почніть з дрібниці, ризикніть ухвалити власне рішення хоча і з непринципового питання. Дійте далі у цьому напрямку, послідовно ускладнюючи завдання.

Від 10 до 18 балів

Ви ухвалюєте рішення обережно, але не пасуєте перед серйозними проблемами, які потрібно вирішити у цю хвилину. Коливаєтеся, зазвичай, в тому випадку, якщо для вирішення є достатньо часу. Ось тоді вас починає долати різні сумніви, з'являється спокуса все «утрясти», погоджувати з вищестоящими керівниками, хоча це питання – вашого рівня. Більше покладайтеся на свій досвід, він підкаже вам, як правильно поступити. Нарешті можна порадитися з ким-небудь із колег, але не для того, щоб підстрахуватися, а щоб перевірити себе.

Від 19 до 28 балів

Ви достатньо рішучі. Логіка, послідовність, з якою Ви підходите до вивчення проблем, а головне, досвід допомагають вирішувати питання швидко і переважно правильно. Бувають окремі промахи, які Ви усвідомлюєте і приймаєте заходи, щоб їх усунути. Покладаючись на себе, ви не ігноруєте порад інших, хоч і вдаєтеся до них не так уже часто. Ухвалені рішення відстоюєте до кінця, але якщо виявиться їх помилковість, не продовжуєте уперто відстоювати «честь мундира». Все це добре, але прагніть завжди залишатися об'єктивним. Не вважайте негожим радитися з питань, у яких недостатньо компетентні.

Від 29 і вище

Нерішучість – невідоме для вас поняття. Ви вважаєте себе компетентним у всіх аспектах власної діяльності й не вважаєте за потрібне прислуховуватися до іншої думки. Єдиноначальність розумієте як право на одноосібні рішення, критичні зауваження з цього приводу викликають роздратування, яке Ви навіть не намагаєтеся деколи це приховати. Вам імпонує, коли вас називають людиною рішучою і вольовою, хоча воля – це зовсім не те, про що було сказано вище. Щоб затвердити таку думку в оточуючих, ви буває, відкидаєте розумні пропозиції інших. Помилки переживаєте хворобливо, глибоко вірячи, що в них винен хтось інший. Віра в непогрішність своїх думок – серйозний недолік. Така риса вдачі, такий метод роботи пригнічують ініціативу підлеглих, їх прагнення до самостійних дій, виховує у них нерішучість. Все це йде не на користь справі, завдає серйозного збитку психологічному клімату колективу, заважає більш продуктивно працювати. Вам терміново треба змінити стиль своєї роботи.

 

2.3. Визначення здібностей до ділової взаємодії

Ділова взаємодія складається з ряду комунікативних дій.

На першому місці виступають чотири ключові аспекти: вивчення і оцінка особи, мовна взаємодія, уміння переконувати, групове ухвалення рішень. У зв'язку з цим успішна взаємодія соціолога, менеджера з персоналу з людьми у процесі трудової і суспільної діяльності опирається на конкретні психологічні закономірності, якими безумовно потрібно опанувати.

Ситуаційна вправа 1. Взаємне пізнання у процесі взаємодії.

Подивіться протягом 30 секунд на портретний знімок. Дайте оцінку особи за такою схемою:

1. Обличчя викликає симпатію або антипатію?

2. Висловіть своє відношення прикметниками. Наприклад: «мужній погляд», «нерішучість», «скритність» і т.д.

3. Визначте рівень освіти і професію особи, яку вивчаєте.

4. Спробуйте дати висновок про її відносини до людей, до справи, до себе, до речей.

5. Узяли б Ви цю людину до себе у помічники, напарники, керівники, друзі.

Уважно розміркуйте. Чому саме так Ви оцінюєте дану людину? На чому ґрунтуються ваші висновки? Може ви помиляєтеся?

 

Тест 11. Оцініть, наскільки ваш спосіб життя сприяє успішному навчанню (роботі)

При відповіді на кожний вислів виберіть бали від 0 до 4.

1. У мене нормальні відносини з оточуючими людьми.

2. У мене не буває серйозних конфліктів.

3. Я не образливий.

4. Старші розуміють мене.

5. Мої успіхи і невдачі оцінюють справедливо.

6. Удома я відчуваю себе добре і відпочиваю.

7. У мене цікаве навчання (робота).

8. Я прагну враховувати правила психогігієни.

9. У мене є все, що потрібне для навчання (роботи).

10. Я харчуюся в один і той же час.

11. Харчування відповідає рекомендаціям фізіологів.

12. У мене хороший сон.

Бали за наступні тестові запитання поставте з урахуванням наведеної шкали:

БАЛИ 0 1 2 3 4

13. Я роблю фіззарядку

(кількість разів у тиждень) 0 1 2 3 4 і більше

14.Займаюся оздоровчим

бігом, плаванням, футболом

(кількість разів у тиждень) 0 1 2 3 4 і більше

15. Використовую аутотренінг або

інші методи релаксації

(кількість разів у тиждень) 0 2 4 6 8 і більше 16. Приймаю освіжаючий душ

(кількість разів у тиждень) 0 1-2 3-4 5-6 більше 7

17. Щодня буваю на свіжому

повітрі (кількість годин) 0 0,5 1 1,5 не менше 2

18. Щодня ходжу пішки (км) до 1 5 10 15 20

19. Відпочиваю на природі

(кількість разів у тиждень) 0 1 2 3 не менше 4

20. Моя вага вища за норму

(відсоток підвищення) 20 15 10 5 0

21. Канікули я проводжу далеко

від дому (кількість разів у 5 років) 0 1 2 3 4 і більше

22. Під час навчання (роботи)

у мене бувають «юмористичні

паузи» (кількість) 0 1 2 3 не менше 4

23. Я буваю у театрі, кіно, цирку

(кількість разів на місяць) 0 1 2 3 не менше 4

24. Я вживаю спиртне

(оцінюється незалежно

від дози) 4 3 2 1 0

25. Я палю (кількість сигарет

у день) 20 і більше 15 10 5 0

 

Результат. Тепер підрахуйте суму балів. Припустимо, вийшло 60. Це відсоток використання Ваших можливостей.

Тоді, 40% - Ваш резерв. Його Ви можете використовувати, намагайтеся перебудувати свою поведінку за тими позиціями, де Ви відчутно недобрали балів.

 

Вправа 5. Дослідження уявлень суб’єкта праці про необхідні для діяльності властивості особистості.

Інструкція. Студент повинен уважно ознайомитися з нижченаведеною анкетою й оцінити значення кожного з названих властивостей для свого виду діяльності. На кожне питання варто давати відповідь за допомогою балів: 2- якщо дана властивість необхідна для успішної роботи з обраної спеціальності; 1 – якщо бажано; 0 – якщо байдуже.

АНКЕТА


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 346 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.11 сек.)