АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВІРНА ВІДПОВІДЬ А

Прочитайте:
  1. D. Відповідь організму на подразнення
  2. Охарактеризуйте кожну відповідь

1. При гіпертонічному кризі хворому ввели магнію сульфат, в результаті чого настало різке зниження артеріального тиску. Введенням якого препарату можна запобігти побічні ефекти сульфату магнію?

A *Кальцію хлорид

B Калію хлорид

C Трилон Б

D Натрію бромід

E Натрію сульфат

2. У хворого після короткочасного оперативного втручання проведеного з застосування дитиліну понад 30 хвилин відмічалось пригнічення дихання не відновився попередній тонус м’язів. Яку допомогу необхідно надати хворому?

A *Переливання крові

B Гемодіаліз

C Гемосорбція

D Форсований діурез

E Перитоніальний діаліз

3. Хворому на гіпертонічну хворобу з супутнім обструктивним бронхітом призначили гіпотензивний засіб. Через деякий час у пацієнта почали з’являтися напади ядухи, розвинулась виражена брадикардія. На ЕКГ відмічались ознаки порушення атріовентрікулярного проведення. При призначенні якого препарату найбільше імовірне зявлення подібних ефектів?

A *Анаприлін

B Клофелін

C Корданум

D Верепаміл

E Резерпін

4. Хворий надійшов у хірургічне відділення з діагнозом: гострий панкреатит, розпочато консервативне лікування. Призначення якого препарату є патогенетично обгрунтоване?.

A *Контрикал

B Трипсин

C Хімотрипсин

D Панкреатин

E Фібринолізин

5.

У другій половині вагітності жінка приймала транквілізатори групи бензодиазепинів. Пологи наступили в строк, протікали нормально, але народилась дитина з численними аномаліями розвитку (заяча губа, полідактилія). Як називається описана дія препарату?

A *Тератогенна

B Мутагенна

C Ємбріотоксична

D Фетотоксична

E -

6. У хворого при комбінованій терапії хронічної серцевої недостатності дігитоксіном та фуросемідом розвинулась різка м’язова слабкість. Які електролітні порушення можна виявити в крові?

A *Гіпокаліємія

B Гіперкаліємія

C Гіпокальціємія

D Гіперкальціємія

E -

7. До приймального відділення був доставлений хворий зі скаргами на запаморочення, зниження гостроти зору, нудоту, слинотечею та спастичні болі в животі. Був встановлений діагноз: отруєння фосфорорганічними з’єднаннями. Що доцільно включити в склад комплексної терапії?

A *Атропіну сульфат та дипіроксим

B Тіосульфат натрію та бемегрид

C Тета цин-кальцій та унітіол

D Налорфіну гідро хлорид та бемегрид

E Глюкоза та бемегрид

8. У хворого, що страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дігіталізації з’явились слідуючи симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ з’явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

A *Унітіол

B Налоксон

C Бемегрид

D Дипіроксим

E Атропіну сульфат

9. Жінка після перенесеного нервового потрясіння погано спить. Якому з перерахованих снодійних засобів слід віддати перевагу для лікування безсоння?

A *Нітразепам

B Фенобарбітал

C Етамінал-натрій

D Барбаміл

E Барбітал

10. Хворому з гіпертонічною хворобою призначено лізиноприл. Який механізм дії даного

препарату?

A *Пригнічення активності ангіотензинперетворюючого ферменту

B Блокада $\beta$-адренорецепторів

C Блокада А-адренорецепторів

D Блокада рецепторів ангіотензину ІІ

E Периферична вазодилятаційна дія

11. Хворому з виразковою хворобою призначено фамотидин. Кислотність шлункового соку значно знизилась. Який механізм лежить в основі дії даного препарату?

A *Блокада Н2-гістамінових рецепторів

B Блокада Н1-гістамінових рецепторів

C Блокада М1-холінорецепторів

D Пригнічення активності Н+К+АТФ-ази

E Блокада Н-холінорецепторів симпатичних гангліїв

12. Внаслідок інфаркту міокарда у хворого виникла шлуночкова аритмія. Серцевий ритм нормалізувався після введення протиаритмічного засобу з місцевоанестезуючою активністю. Який препарат введено?

A * Лідокаїн

B Анестезин

C Верапаміл

D Панангін

E Анаприлін

13. Дитині 13 років хворій на ангіну призначено комбінований сульфаніламідний препарат бактерицидного типу дії. Який препарат призначено?

A * Бісептол

B Ентеросептол

C Сульфален

D Етазол

E Уросульфан

14. У приймальне відділення поступив у важкому стані чоловік 38 років, який отруївся сулемою. Який антидот треба негайно ввести хворому?

A * Унітіол

B Дипіроксим

C Атропін

D Налорфін

E Ізонітрозин

15. Жінка 33 років, яка тривалий час лікується з приводу хронічного поліартриту, скаржиться на підвищення артеріального тиску, зміни розподілу жирової тканини, порушення менструального циклу. Який препарат приймає хвора?

A *Преднізолон

B Індометацин

C Бутадіон

D Синафлан

E Беклометазон

16. Хворому при безсонні, викликаному емоційними розладами, лікар призначив засіб, що

викликає сон за рахунок транквілізуючої дії. Який снодійний препарат був призначений

пацієнту?

A * Нітразепам

B Фенобарбітал

C Хлоралгідрат

D Етамінал-натрій

E Бромізовал

 

17. До лікаря звернувся пацієнт з проханням замінити відсутній на даний момент в аптеці бронхолітик ізадрин на найбільш близький за дією препарат. Який з наведених нижче засобів можна рекомендувати хворому?

A *Сальбутамол

B Еуфілін

C Адреналіну гідрохлорид

D Атропіну сульфат

E Ефедрину гідрохлорид

18. Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу бронхіальної астми. Як супутнє

захворювання діагностовано гіпертонічну хворобу. Який з наведених препаратів

протипоказаний у даному випадку?

A *Анаприлін

B Папаверину гідрохлорид

C Атропіну сульфат

D Сальбутамол

E Ефедрину гідрохлорид

19. Хворий на пневмонію отримує бензилпеніцилліну натрієву сіль в дозі 500 000 ОД 6 разів на день. Після чергового введення лікарського засобу виникла пропасниця, втрата свідомості, судоми. Що розвинулось у хворого?

A *Анафілактичний шок

B Ідіосинкразія

C Тахіфілаксія

D Кумуляція

E Толерантність

20. В результаті впливу на які елементи шкіри та слизових оболонок розвивається термінальна анестезія?

A * Чутливих нервових закінчень

B Епідерміс

C Підшкірно-жирова клітковина

D Стінки капілярів

E Власне дерму

21. Вагітна жінка (20 тижнів вагітності) захворіла на пневмонію. Який препарат можна їй призначити без загрози для розвитку плода?

A * Бензілпеніцилін

B Гентаміцин

C Сульфален

D Левоміцетин

E Офлоксацин

22. 40-річний хворий страждає на бронхіальну астму протягом тривалого часу, а також тахікардією. Вкажіть найдоцільніший в да_ній ситуації препарат для усунення бронхоспазму:

A *Сальбутамол

B Ефедрину гідрохлорид

C Атропіна сульфат

D Адреналіну гідрохлорид

E Ізадрин

23. В тубдиспансері у хворого інфільтративною формою туберкульозу легень, який лікувався ізоніазидом, проявилися симптоми В6-гіповітаминозу. Чому ізоніазид призводить до цього явища?

A * Ізоніазид є антагоністом вітаміна В6

B Сповільнюється всмоктування вітаміна

C Прискорюється елімінація

D Утворюється міцний зв’язок з білками плазми крові

E Прискорюється біотрансформація

24. Хворій 65-ти років, що страждає на інсуліннезалежний цукровий діабет призначили всередину глібенкламід. Вкажіть механізм гіпоглікемічної дії цього препарату.

A *Стимулює виділення ендогенного інсуліну бета-клітинами

B Пригнічує глюконеогенез у печінці

C Посилює утилізацію глюкози периферичними тканинами

D Пригнічує всмоктування глюкози у кишківнику

E Пригнічує альфа-глюкозидазу і розпад полісахаридів

25. Хворому бронхіальною астмою призначили інгаляції 0,5\% розчину ізадрину. Бронхоспазм був усунутий, але пацієнт почав скаржитись на болі в серці та серцебиття. З чим це пов’язано?

A * Стимуляцією бета-1-адренорецепторів

B Стимуляцією бета-2-адренорецепторів

C Активацією альфа-1-адренорецепторів

D Активацією М-холінорецепторів

E Пригніченням синтезу ацетилхоліну

26. Студент звернувся до лікаря з проханням допомогти йому перебороти страх перед стоматологічними маніпуляціями. Лікар порадив йому прийняти препарат:

A *Діазепам

B Аміназин

C Дроперидол

D Дімедрол

E Пірацетам

27. У пацієнтки 46 років на фоні миготливої аритмії почався набряк легень. Який січогінний препарат необхідно ввести в першу чергу для виведення хворої з важкого стану?

A *Фуросемід

B Тріамтерен

C Верошпірон

D Амілорид

E Еуфілін

28. Хворий 30 років звернувся до лікаря зі скаргами на пронос і болі в животі протягом 5 днів, підвищення температури тіла до 37,50С з ознобами. На передодні хворий був у лісі, де випив води з відкритого водоймища. Встановлено бактеріологічно підтверджений діагноз: амебна дизентерія. Вкажіть препарат вибору для лікування цього захворювання.

A * Метронідазол

B Левамізол

C Левоміцетин

D Фталазол

E -

29. Хворому з неоперабельним раком шлунку призначили промедол для зняття вираженого больового синдрому. З часом хворий відмітив зменшення знеболюючого ефекту та тривалості дії препарату, різке посилення болей у всьому тілі. Лікар пояснив це тим, що:

A * Розвинулось звикання

B Виникла тахіфілаксія

C Розвинулась психічна залежність

D Промедол здатний до кумуляції

E Зменшилась реабсорбція промедолу в канальцях нирок

30. Хвора К., 45 років, діагноз: Миготлива аритмія. Гіпертонічна хвороба II ст. Препарат вибору для припинення приступу?

A *Анаприлін

B Сустак-форте

C Калію хлорід

D Строфантин

E Лідокаїн

31. Хворому з маніакально-депресивним синдромом в стадії де_пресії, який скаржився на відчуття тривоги, страху, був призначе_ний антидепресант із супутнім психоседативним ефектом. Який це був препарат?

A *Амітриптилін

B Імізин (іміпрамін)

C Ніаламід

D Сіднофен

E Інказан

32. У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з`явились сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

A * Унітіол

B Налорфін

C Бемегрид

D Налоксон

E Метиленовий синій

33. Здорова людина перебуває в небезпечному по захворюванню на малярію районі. Який із зазначених препаратів необхідно призначити з метою особистої хіміопрофілактики малярії?

A * Хінгамін

B Сульфален

C Тетрациклін

D Метронідазол

E Бісептол

34. Сорокалітня жінка звирнулась до лікаря зі скаргою на болі в колінних суглобах. При огляді виявлено: припухлість, почервоніння, гіпертермію в ділянціц цих суглобів. Лабораторне дослідження показало позитивні ревмопроби. Які препарати мають бути використані для лікуваня хворої?

A *Протизапальні засоби нестероїдної будови

B Наркотичні анальгетики

C Антидепресанти

D Антибіотики

E Сульфаніламіди

35. В лікарню потрапила дитина 6 років з різко вираженими симптомами рухового і мовного збудження, сухістю в роті,утрудненим ковтанням, хриплим голосом. Шкіра суха, гаряча. Зіниці різко розширені, фотофобія, тахікардія. З анамнезу встановлено, що дитина з’їла якісь ягоди темно-фіолетового кольору. Вплив якої з токсичних речовин є причиною отруєння?

A * Атропін

B Пірензепін

C Пілокарпін

D Платифілін

E Метацин

36. Хворий 18-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на безсоння, що проявляється у важкому засипанні. В результаті цього він не висипається і на слідуючий день почуває втому, важко засвоює учбовий матеріал. Лікар встановив, що безсоння пов’язане з неврозоподібним станом. Зробіть раціональний вибір снодійного засобу:

A * Нітразепам

B Бромізовал

C Хлоралгідрат

D Фенобарбітал

E Етамінал-натрій

37. У стаціонар поступив хворий з діагнозом “Виразкова хвороба 12-палої кишки в фазі загострення.” Аналіз шлункового соку показав підвищення секреторної і кислотоутворюючої функції шлунку. Виберіть препарат, який знизить секреторну функцію залоз шлунку за рахунок блокади Н2-рецепторів.

A * Фамотидин

B Екстракт красавки сухий

C Атропін

D Метацин

E Платифілін

38. У дівчинки, яка лікувалася антибіотиками з групи пеніцилінів з приводу гострого бронхіту, на 3-й день розвинувся алергічний дерматоз.Який препарат хворій треба призначити?

A *Лоратадин

B Кромолін-натрій

C Беклометазон

D Ефедрина гідрохлорид

E Левамізол

39. У хворого з високою температурою, кашлем, задишкою після проведених обстежень встановлено діагноз стрептококова пневмонія. Який препарат залишається засобом вибору при цьому захворюванні?

A *Бензилпеніцилін

B Гентаміцин

C Ампіцилін

D Еритроміцин

E Тетрациклін.

40. Хворому було призначено препарат А. Через декілька діб дія препарату значно знизилась і для отримання початкового ефекту потрібно збільшити дозу речовини. Укажіть назву цього типу зміни дії лікарської речовини.

A * Звикання

B Тахіфілаксія

C Лікарська залежність

D Кумуляція

E Ідіосинкразія

41. Жінка 28 років звернулася у поліклініку із скаргами на головний біль. Лікар запропонував їй парацетамол, взявши до уваги наявність соматичного захворювання. Яка супутня хвороба визначила призначення саме парацетамолу?

A *Виразкова хвороба шлунку

B Ревматоїдний артрит

C Холецистит

D Атеросклероз

E Нефрит

42. Юнак 23 років з діагнозом виразкова хвороба шлунку надійшов до гастроентерологічного відділення в зв(язку з частими рецидивами і незадовільною дією попереднього лікування. Хворий одержував в(яжучі, холіно-, гістаміно- та H+К+-АТФ-аза-блокатори. Яку групу препаратів найбільш доцільно ввести до комплексной терапії?

A *Антибіотики.

B Транквілізатори.

C Сульфаніламіди.

D Гормони.

E Вітаміни.

43. До прийомного відділення доставлений хворий 25 років у непритомному стані: дихання періодичне, серцевий ритм сповільнений, рефлекси, крім колінного, пригнічені, зіниці вузьки. Поряд з хворим знайдено 15 ампул з-пі розчину морфіну. Які маніпуляції слід застосувати в першу чергу?

A *Промивання шлунку розчином перманганату калія.

B Ввести протиарітмічний засіб.

C Зробити клізму.

D Викликати блювотний рефлекс.

E Ввести діуретик.

44. У дитини 7 років виник озноб, підвищилась температура д 39,2 С. Лікар діагностував гостру респіраторну вірусну інфекцію і призначив дитині ацетилсаліцилову кислоту. Реалізацію якого механізму дії цього препарату запропонував лікар?

A *Посилення тепловіддачі.

B Знеження теплопродукції.

C Уповільнення серцебиття.

D Уповільнення ритму дихання.

E Загальна заспокійлива дія.

45. Хворому з частими приступами стенокардії був призначений сустак-форте по 1 табл. 2 рази на день. Спочатку відмічався позитивний ефект, однак на другу добу приступи стенокардії поновились. Чим можна пояснит неефективність призначеного препарата?

A *Тахіфілаксією

B Кумуляцією

C Сенсибілізацією

D Ідіосинкразією

E Залежність

46. Під час оперативного втручання із застосуванням міорелаксантів виникли розлади дихання. Введення прозерину викликало покращення стану. Яким терміном визначається ця взаємодія ліків?

A *Антагонізмом

B Сінергізмом

C Несумістністю

D Тахіфілаксією

E Кумуляцією

47. У хворого стенокардією після прийому антиангінального препарату виник бронхоспазм. Який препарат міг його викликати?

A *Анаприлін

B Нітрогліцерин

C Сустак

D Ніфедипін

E Дипиридамол

48. У хворого виявили туберкульоз легень. Який антибіотик слід йому призначити поряд з іншими протитуберкульозними засобами?

A *Ріфампіцин

B Азітроміцин

C Тетрациклін

D Левоміцетин

E Кефзол

49. У хворого травма мозку. В післяопераційному періоді розвинулась загроза набряку мозку. Призначте препарат для усунення цього ускладнення

A *Фуросемід

B Папаверіну гідрохлорид

C Спіронолактон

D Діхлотіазид

E Дигоксин

50. Хворому з серцевою недостатністю та набряками призначили дигоксин. З чим пов'язаний кардіотонічний ефект серцевих глікозидів?

A *Блокада Na/K АТФ-ази

B Стимулювання Na/K АТФ-ази

C Рефлекторним вливом на сердце

D Пригніченням провідності міокарду

E Не прямою активацією адренорецепторів

51. Хворий довгий час вживав антибіотики широкого спектру, що викликали зниження апетиту, нудоту, проносну дію, випорожнення з гнилосним запахом, похудіння. Про яку побічну дію іде мова?

A *Дисбактеріоз

B Алергічна реакція

C Пряма подразняюча дія

D Гепатотоксична дія

E Нефротоксична дія

52. У хворого Н., 40 років, виразка шлунку у стадіі загострення із значним підвищенням кислотності шлункового соку, больовим та діспептичним синдромом. Виберіть відповідний засіб:

A * Фамотидин

B Аллохол

C Папаверіну гідрохлорід

D Но-шпа

E Платифіліну гідротартрат

53. Хвора Е., 63 роки., діагноз:інсуліннезалежний цукровий діабет. Ендокринолог почав лікування з призначення глібенкламіду. Укажіть механізм діі цього засобу.

A *Активує бета-клітини островків Лангерганса

B Зменшує всмоктування глюкози в кишечнику

C Гальмує транспорт глюкози в клітини

D Підсилює руйнуванню білків

E Стимулює гіпоталамічні центри

54. У хворого діагностовано діабетичну кому. Концентрація цукру в крові становить 18,44

ммоль/л. Який з цукрознижуючих препаратів необхідно призначити даному хворому?

A *Інсулін короткої дії

B Інсулін середньої тривалості дії

C Інсулін тривалої дії

D Препарат із групи бігуанідів

E Препарат із групи похідних сульфонілсечовини

55. Хворий з рематоїдним артритом на протязі декількох тижнів приймав препарати глюкокортикостероїдів, потім раптово припинив їх прийом. Яке ускладнення може виникнути в цьому випадку?

A *Сіндром відміни

B Підвищення артеріального тиску

C Гіперглікемія

D Загострення хронічних інфекційних процесів

E Виразкування слизової оболонки шлунка і 12-ти палої кишки

56. У реанімаційне відділення поступив хворий з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб необхідно використати у даному випадку для промивання шлунка?

A *Калію перманганат

B Натрію гідрокарбонат

C Фурацилін

D Розчин натрія хлоріду

E Борну кислоту

57. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на забарвлення сечі та слізної рідини в червоний колір. З анамнезу відомо, що він лікується з приводу легеневого туберкульозу. З застосуванням якого протитуберкульозного засобу пов’язане дане явище?

A *Рифампіцин

B Ізоніазид

C Етіонамід

D Стрептоміцину сульфат

E Етамбутол

58. Хворому призначено препарат дигоксин. Через декілька днів у хворого виявлено ознаки передозування цим препаратом, його вміст у крові значно перевищував верхню межу терапевтичної концентрації. Як називається такий варіант дії лікарських речовин?

A *Кумуляція

B Звикання

C Тахікардія

D Потенціювання

E Антагонізм

59. У приймальне відділення лікарні поступив хворий зі скаргами на набряки, підвищення артеріального тиску. Що необхідно призанчити хворому для зменшення набряків?

A *Дихлотіазид

B Кордіамін

C Резерпін

D Салбутамол

E Анаприлін

60. У приймальне відділення поступив хворих зі скаргами на набряки, частий пульс, задишку, синюшність слизових оболонок. Поставлений діагноз: хронічна серцева недостатність. Що необхідно призначити хворому для покращення самопочуття?

A *Дигоксин

B Папаверину гідрохлорид

C Мезатон

D Кордіамін

E Нітрогліцерин

61. У приймальне відділення поступив хворий з гіпертонічним кризом. Що необхідно ввести хворому для нормалізації артеріального тиску?

A *Магнія сульфат внутрім’язево

B Резерпін

C Еналаприл

D Магнію сульфат всередину

E Анаприлін всередину

62. Хвора на глаукому звернулася до провізора аптеки з проханням видати їй очні краплі з атропіна сульфату, але їй пояснили, що цей препарат вживати не можна. Чому атропін протипоказаний при глаукомі?

A *Підвищує внутрішньоочний тиск.

B Викликає параліч акомодації.

C Розширює зіниці.

D Знижує відстань бачення.

E Пригнічує очні рефлекси.

63. В поліклініку звернулася за допомогою жінка із скаргами на поганий настрій, безсоння, болі в серці. Який засіб для лікування неврозу слід призначити хворій?

A *Діазепам

B Аміназин

C Дроперидол

D Трифтазін

E Фенобарбітал

64. Чоловік 58 років звернувся до лікаря з приводу хвороби Паркінсона. Хворий страждає також на глаукому. Що треба йому призначити?

A *Леводопу.

B Циклодол.

C Атропін.

D Скополамін.

E Метацин.

65. До прийомного відділення обласної лікарні надійшла жінка 40 років з діагнозом гострого панкреатиту. Що треба в першу чергу ввести хворій?

A *Контрікал

B Платифілін.

C Атропін.

D Метацин.

E Пірензепін.

66. Жінка 50 років звернулась до поліклініки із скаргами на головний біль, нудоту. Обстеження виявило початкову стадію гіпертонічної хвороби. Інтерн намагався виписати їй резерпін, але лікар-консультант заперечив це, вказавши на наявність супутнього захворювання. Який патологічний процес є протипоказанням до призначення резерпіну?

A *Виразкова хвороба шлунку

B Холецистит

C Нефрит

D Міокардит

E Панкреатит

67. Жінка 60 років, яка страждає на токсичний зоб скаржиться на збільшення частоти серцевих скорочень. Який з зазначених препаратів слід призначити для нормалізації серцевого ритму?

A * Анаприлін

B Ізадрин

C Сальбутамол

D Адреналін

E Пентамін

68. До лікаря звернулась жінка 48 років, що тривало та безконтрольно приймала натрію бромід, зі скаргами на загальмованість, порушення пам?яті, нежить, кашель. Яка причина цього стану?

A * Кумуляція

B Звикання

C Лікарська залежність

D Ідіосинкразія

E Тахіфілаксія

69. Хворому із перенесеним гострим інфарктом міокарду лікар рекомендував протягом 3-4 місяців приймати ацетилсаліцилову кислоту по 0,25 1 раз в 2-3 дні. На яку дію аспірину розраховував лікар?

A * Антиагрегантна

B Протизапальна

C Жарознижуюча

D Анальгезуюча

E Судиннорозширююча

70. Для попередження пологів вагітній жінці ввели розчин препарату, який ще відомий як протисудомний, гіпотензивний, жовчогінний та проносний засіб. Скорочення матки та болі припинились, проявився заспокійливий ефект. Який із вказаних препаратів застосував лікар?

A * Магнію сульфат

B Окситоцин

C Партусистен

D Ерготаміну гідротартрат

E Сальбутамол

71. Перед проведенням інфільтраційної анестезії хворому проведено пробу на чутливість до новокаїну, яка виявилась позитивною. Який з перерахованих препаратів можно використати для проведення знечулення в даному випадку?

A *Лідокаїн

B -

C Кокаїн

D Анестезин

E Дикаїн

72. У хворого із значними периферійними набряками почергове використання дихлотиазиду, етакриновоі кислоти і фурасеміду не призвело до значного діуретичного ефекту. Аналіз крові вказав значне підвищення кількості альдостерону. Вкажить препарат вибору.

A * Спіронолактон

B Маніт

C Клопамід

D Сечовина

E Амілорид

73. Хворий на гіпертонічну хворобу, який лікувався гіпотіазидом, скаржиться на загальну слабість, втрату апетиту, серцебиття. Спостерігається гіпотонія м’язів, в’ялі паралічі, послаблення перистальтики кишечника. Що може бути причиною такого стану?

A *Гіпокаліємія

B Гіперурікемія

C Гіпонатріємія

D Гіперкаліємія

E Гіперкальціємія

 

74. Хворий скаржиться на болі у шлунку, печію. При обстеженні шлункового соку виявлено підви-щення кислотності шлункового соку. Що необхідно призначити хворому для нейтралізації кислотності шлункового соку?

A *Альмагель

B Атропіну сульфат

C Папаверину гідрохлорид

D Прозерин

E Бензогексоній

75. Хворий на гіпотонію, відчувши погiршення загального стану: головокружіння, слабкість, шаткість при ході прийняв без контролю лікаря кілька таблеток ефедрину через короткі проміжки часу. Проте деяке покращання спостерігав тільки після використання першої таблетки. Яким явищем обумовлена така дія?

A * Тахіфілаксія

B Сенсибілізація

C Ідіосинкразія

D Звикання

E Кумуляція

76. В результаті безконтрольного прийому вітамінного препарату в дитини виникла анорексія, нудота, блювання, пронос, гіпертермія, з'явилися крововиливи на шкірі та слизових, а також явища менінгізму. Який препарат приймала дитина?

A *Ретинолу ацетат

B Соматотропін

C Нікотинамід

D Рутин

E Токоферолу ацетат

77. У чоловіка 36 років з черепно-мозковою травмою дихання послаблене, пульс ниткоподібний, рефлекси відсутні. Який шлях введення пірацетаму найбільше доцільний у данному випадку?

A *Внутрішньовенний.

B Підшкірний.

C Пероральний.

D Ректальний.

E Інгаляційний.

78. У хворого з хронічною серцево-судинною недостатністю з'явились ознаки набряку легень. Що треба призначити хворому із сечогінних засобів для швидкого ліквідування цього ускладнення?

A *Фуросемід.

B Спіронолактон.

C Клопамід.

D Діакарб.

E Триамптерен.

79. Пацієнт тривалий час страждає на бронхіальну астму. В останній час у нього з'явились приступи стенокардії. Який з перераховання препаратів призначати йому протипоказано?

A *Анаприлін

B Нітрогліцерін

C Сустак

D Корінфар

E Діпірідамол

80. В психіатричну клінику доставлений хворий 40 років у стані збудження, агресіі, марення. Який препарат слід ввести хворому?

A *Аміназин.

B Амітриптилін

C Настойку валеріани.

D Резерпін.

E Натрію бромід.

 

81. У жінки 53 років трапився інфаркт задньої стінки лівого шлуночка серця. Хвору бентежать сильні болі за грудиною, аритмія, задишка. Який препарат найбільш доцільно ввести у данному випадку для надання першо допомоги?

A *Нітрогліцерин.

B Нітронг.

C Кордарон

D Анаприлін.

E Сустак

82. Юнак 15 років звернувя до невропатолога з приводу болів, пов`язаних з невритом. Він попрохав дати знеболюючий засіб трамал.Однак лікар відмовився призначити трамал, мотивуя це можливостю ускладнення. Які недоліки цьог препарату перешкоджують його призначенню при невриті?

A *Можливість пристрасті.

B Пригничення дихання.

C Здатність до кумуляції.

D Зниження АТ.

E Явище обстипації.

83. У чоловіка 68 років з тремтінням рук, порушенням координації рухів диагностована хвороба Паркінсона. Який засіб доцільно призначити хворому?

A *Леводопа.

B Фенобарбітал.

C Дифенін.

D Фінлепсин.

E Етосуксимід.

84. Дитина 8 років готувалася до тонзилектомії. Аналіз крові показав, що час згортання збільшено (до 7 хвилин). Який препаратза 5 днів до операції слід включити до комплексу лікарських засобів підготовчого періоду в першу чергу?

A *Вікасол.

B Кальцію хлорид.

C Амінокапронову кислоту.

D Фібриноген.

E Дицинон.

85. Лікар швидкої допомоги був викликаний до жінки 40 років з приводу приступу бронхіальної астми з явищами стенокардії, лікар ввів хворій належний препарат. Який із препаратів найбільш ефективний для невідкладної допомоги?

A *Сальбутамол.

B Ефедрин.

C Адреналін.

D Атропін.

E Платифілін.

86. До приймального вiддiлення лiкарнi доставлено хво-рого з вираженими явищами гостроi серцевоi недо-статностi. Яким iз зазначених препаратiв можно йому термiново допомоготи?

A *Корглiкон

B Етазол

C Дiтiлiн

D Фiзостигмiн

E Дигитоксiн

87. При обстеженнi хворого з явищами гiпертензi? з'ясу-валось, що йому найбiльш доцiльно застосувати препарат, дiючий на артерiальний тиск через систему ренiн-ангiотензiну. Який це засiб?

A *Лізиноприл

B Октадiн

C Дiбазол

D Анапрiлiн

E Апресiн

88. У хворого з iнфарктом мiокарду та явищами серцевої недостатності виникла шлуноч-кова аритмiя. Який препарат є засобом вибору в цьому разi?

A *Лiдокаiн

B Хiнiдiн

C Ніфединін

D Новокаiнамiд

E Аймалiн

89. В хірургічне відділення поступив хворий з абсцесом плеча. При додатковому дослідженні виявлено шлуночкову екстрасистолію. Яке знеболення і яким препаратом найбільш доцільне в даному випадку?

A *Місцева анестезія лідокаіном.

B Спинномозкова анестезія совкаіном.

C Гексеналовий наркоз.

D Ефірний наркоз.

E Кетаміновий наркоз.

90. До лікарні доставили хворого з отруєнням морфіном. Відомо, що при гострому отруєнні морфіном використовується специфічний антагоніст налороксон. Який фактор являється основним у розвитку антагоністичної дії?

A *Конкуренція за зв'язування з “опіатними” рецепторами..

B Пряме збудження дихального центру.

C Рефлекторне збудження дихального центру.

D Різке прискорення метаболізму морфіну.

E Зменшення чутливості організму до морфіну.

91. У хворого з запаленням легенів непериносимість до антибіотиків. Який з комбінованих сульфаніламідних препаратів слід призначити хворому?

A *Бісептол

B Етазол

C Сульфацил-натрію

D Стрептоцид

E Сульфадиметоксин

92. У хворого після резекції шлунка розвинулась мегалобластична анемія. Який препарат необхідно призначити хворому?

A *Вітамін В12

B Заліза лактат

C Ферковен

D Вітамін В6

E Аскорбінова кислота

93. Хвора на бронхіальну астму приймала протягом 2-х місяців преднізолон у таблетках (по 1 табл. 3 рази на день). Внаслідок значного покращання стану раптово припинила його прийом Розвиток якого ускладнення високо ймовірний у цьому випадку?

A *Синдрому відміни

B Синдрому Іценко-Кушінга

C Шлункової кровотечі

D Ожиріння верхньої половини тулуба

E Гіпотонії

94. У хворого з виразковою хворобою шлунка виявлено Helicobacter pylors. Який з нижчеперерахованих препаратів доцільно використати у цьому випадку?

A *Метронідазол

B Бісептол

C Ентеросептол

D Левоміцетин

E Сульфадиметоксин

95. У хворого з приступом бронхіальної астми супровідним захворюванням є стенокардія. Який бронхолітичний засіб потрібно призначати у такому випадку?

A *Сальбутамол

B Адреналіну гідрохлорид

C Ізадрин

D Еуфілін

E Атропіну сульфат

96. У хворого під часдо оперативного втручання з'явились симптоми передозування дитиліну. Що зменшить явища інтоксикації?

A *Переливання крові.

B Антихолінестеразні засоби.

C Гангліоблокатори.

D М-холіноблокатори.

E Н-холіноблокатори.

97. Хворий поступив до стаціонару з гострою серцево-судинною недостатністю. Який препарат необхідно використати в даному випадку?

A *Корглікон.

B Дігітоксин.

C Дігоксин в таблетках.

D Адреналін.

E Аміодарон.

98. Хворого з анемією лікують препаратами заліза. Чим потрібно посилити всмоктування препаратів заліза?

A * Аскорбіновою кислотою

B Трипсином

C Фесталом

D Гастроцепіном

E Альмагелем

99. У хворого непритомний стан, відчутний запах ацетону з рота. Діагноз: діабетична кома. Який засіб здатний зняти коматозний стан?

A * Інсулін

B Бутамід

C Аскарбоза

D Маніліл

E Глібутід

100. Хворому, який переніс інфаркт міокарду, призначена ацетилсаліцилова кислота по 75 мг щоденно. З якою метою призначено препарат?

A *Зменшення агрегації тромбоцитів

B Зменшення запалення

C Зменшення болю

D Пониження температури

E Розширення коронарних судин

101. З хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставлений хворий з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації?

A *Унітіол

B Ізонітрозин

C Налоксон

D Активоване вугілля

E Ентеросорбент СКН

102. Закрапування в ніс при риніті лікарського препарату з групи непрямих адреноміметиків на протязі декількох днів призвело до поступового зниження судиннозвужуючого ефекту. Як зветься це явище?

A * Тахіфілаксія

B Ідіосінкразія

C Тератогенність

D Алергія

E Кумуляція

103. У хворої, яка хворіє на гіпертонічну хворобу, розвинувся приступ бронхіальної астми. Який засіб слід призначити для зняття приступу?

A *Салбутамол

B Ізадрин

C Адреналін

D Еуфілін

E Ефедрин

104. У чоловіка 48 років виник приступ стенокардії. Лікар призначив йому таблетку нітрогліцерину, вказавши на необхідність покласти ії під язик. Чому лікар вибрав сублінгвальний метод введення препарату?

A *Сублінгвальна дія розвивається скоріше.

B Руйнується шлунковим соком.

C Погано всмоктується із кишок.

D Активується слиною ротової порожнини.

E Виключно шкідливий вплив на печінку.

105. До чоловіка 22 років була викликана бригада швидкої допомоги з приводу приступу бронхіальної астми. Який шлях введення сальбутамолу найбільш доцільний у данному випадку?

A *Інгаляційний.

B Внутрішньовенний.

C Внутрішньом’язовий.

D Підшкірний.

E Сублінгвальний.

106. Після введення лікарської речовини у піддослідної тварини зменшилося виділення слини, розширилися зіниці, а при наступному введенні у вену ацитилхоліну частота скорочень серця істотно не змінилася. Укажіть назву цієї речовини:

A *Атропін

B Адреналін

C Анаприлін

D Прозерин

E Салбутамол

107. При тривалому використанні препарату у хворого можуть мати місце остеопороз, ерозії слизової шлунка, гіпокаліємія, затримка натрію і води, зменшення вмісту кортикотропіну у крові. Укажіть препарат.

A * Преднізолон

B Гіпотіазид

C Дигоксин

D Індометацин

E Резерпін

108. Хворій на гіпертензивну хворобу в комплексній терапії призначено гідрохлортіазид. Який механізм дії препарату сприяє зниженню артеріального тиску?

A * Збільшення виділення іонів натрію та води

B Збільшення утворення ангіотензину ІІ

C Блокада кальцієвих каналів

D Зменшення виділення іонів натрію та води

E Блокада ферменту карбоангідрази

109. Хворому 56 років із скаргами на спрагу, часте сечовиділення, після обстеження у ендокринолога було встановлено діагноз цукровий діабет та призначено глібенкламід. Вкажіть механізм дії цього препарату?

A * Стимулює бета-клітини острівців Лангерганса

B Сприяє засвоєнню глюкози клітинами тканин організму

C Полегшує транспорт глюкози через клітинні мембрани

D Пригнічує альфа-клітини острівців Лангерганса

E Пригнічує всмоктування глюкози в кишківнику

110. У пацієнта після переохолодження у ділянці крил носа та верхньої губи з’явились герпетичні висипання. Для лікування була застосована мазь. Який противірусний засіб містить застосована мазь?

A *Ацикловір

B Азидотимідин

C Дексаметазон

D Індометацин

E Інтерферон

111. У хворого на гіпертонічну хворобу виявлено високий рівень реніну в крові. Якому з гіпотензивних засобів слід віддати перевагу в цьому випадку?

A * Лізиноприл

B Анаприлін

C Празозін

D Ніфедіпін

E Діхлотіазид

112. Хворому встановлено діагноз - активний вогнищевий туберкульоз легень. Вкажіть, який із

препаратів найбільш доцільно призначити в першу чергу?

A * Ізоніазид

B Сульфален

C Циклосерін

D Етіонамід

E Етоксид

113. В пологове відділення поступила вагітна жінка зі слабкою пологовою діяльністю.

Призначте засіб гормональної природи для посилення пологової діяльності?

A * Окситоцин

B Прогестерон

C Метандростенолон

D Гідрокортизон

E АКТГ

114. На фоні прийому алкоголю у хворого, який отримує клофелін для лікування гіпертонічної хвороби, з’явилися явища різкого пригнічення центральної нервової системи. З чим це може бути пов’язане?

A *потенціювання ефектів

B Сумація ефектів

C Кумуляція

D Інтоксикація

E Ідіосинкразія

115. Після тіреоектомії у хворого розвинувся судомний стан (тетанія). За допомогою якого препарата можна його усунути?

A *Кальцію хлориду

B Трийодтироніну

C Меліктину

D Кальцітрину

E Ергокальціферолу

116. Хворому на шизофренію було призначено аміназин. Який з перерахованих фармакодинамічних ефектів є підставою для його призначення даному хворому?

A *Антипсихотичний

B Протиблювотний

C Гіпотермічний

D Міорелаксуючий

E Гіпотензивний

117. Який з перерахованих сечогінних засобів не буде проявляти діуретичного ефекту у пацієнта з хворобою Адісона?

A *Спіронолактон

B Фуросемід

C Гіпотіазид

D Тріамтерен

E Етакринова кислота

118. Хворий на протязі двох тижнів отримував лікарську терапію з приводу психозу. Стан хворого поліпшився, однак невдовзі з’явилась ригідність, тремор, гіпокінезія. Який з перелічених препаратів виклакає вказані ускладення?

A *Аміназин

B Дифенін

C Сиднокарб

D Імізін

E Хлордіазепоксид

119. Тривале вживання деяких лікарських засобів, що передують вагітності, збільшують ризик народження дитини з генетичними вадами. Як називається ця дія?

A * Мутагенний ефект

B Ембріотоксичний ефект

C Тератогенний ефект

D Фетотоксичний ефект

E Бластомогенний ефект

120. При алергичному дерматиті лікар призначив хворому у складі комплексної терапії Н1-гістаміноблокатор. Визначте цей препарат.

A * Лоратидин

B Кромолін натрій

C Преднізолон

D Адреналін

E Гідрокортизон

121. Хворий з ревматоїдним артритом, приймає диклофенак-натрію. Після чергового аналізу крові лікар відмінив цей препарат. Яке ускладнення з боку крові викликав диклофенак-натрію?

A * Лейкопенію

B Лейкемію

C Посилення гемокоагуляції

D Зниження гемокоагуляції

E Еозинофілію

122. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на страх, відчуття неспокою, внутрішньої напруги, що виникли після душевної травми. Який препарат слід йому призначити?

A * Діазепам

B Мікстуру Павлова

C Настоянку валеріани

D Настоянку собачої кропиви

E Етамінал-натрію

123. У хворої гінекологічного відділяння виникли симптоми внутрішньої кровотечі. Який засіб

слід призначити з метою пригнічення фібринолізу та зупинки кровотечі?

A *Контрикал

B Фібриноген

C Вікасол

D Дицинон

E Хлористий кальцій

124. При обстеженні хворого 70 років виявлено інсуліннезалежний цукровий діабет. Який препарат доцільно призначити хворму?

A * Глібенкламід

B Інсулін

C Мерказоліл

D Паратіреоїдин

E Кортизон

125. Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порекомендував провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидів який приймають внутрішньо Який з препаратів було рекомендовано хворому?

A *Дигоксин

B Строфантин

C Корглікон

D Кордіамін

E Кардіодарон

126. Хворому 50 років з хронічною серцевою недостатністю і тахиаритмією призначили кардіотонічний препарат. Вкажіть, який з препаратів призначили хворому?

A *Дигоксин.

B Дофамін.

C Добутамін.

D Аміодарон.

E Мілдронат.

127. У чоловіка 36 років з черепно-мозковою травмою дихання слабке, пульс нитковидний, рефлекси відсутні. Який шлях уведення пірацетама найбільш доцільний у даному випадку?

A * Внутрішньовенний

B Ректальний

C Підшкірний

D Пероральний

E Інгаляційний

128. Хвора 45 років звернулася до лікаря з скаргами на порушення сну, що проявлялося погіршенням засинання і пробудженнями серед ночі. Лікар призначив хворій снодійний засіб. Який вид фармакотерапії використав лікар?

A * Симптоматичну

B Етіотропну

C Патогенетичну

D Вибіркову

E Рефлекторну

129. До ендокринолога звернулась хвора 45 років із скаргами на підвищення апетиту, сухість слизових оболонок ротової порожнини, зростання діурезу. При обстеженні вперше виявлено інсуліннезалежний діабет. Який з названих препаратів доцільно призначити хворій?

A * Глібенкламід

B Інсулін

C Адіурекрин

D Вазопресин

E Окситоцин

130. Хвора у віці 69 років страждає хронічним запором, в основі якого лежить гіпотонія товстого кишечнику. Який з перерахованих препаратів доцільно призначити?

A * Бісакоділ

B Натрію сульфат

C Касторова олія

D Прозерин

E Магнію сульфат

131. Хворій на ревматоїдний поліартрит призначили нестероїдний протизапальний засіб диклофенак-натрію. Через деякий час його застосування у хворої виникло загострення супутнього захворювання, що змусило відмінити препарат. Яке супунє захворювання могло призвести до відміни препарату?

A *Виразкова хвороба

B Ішемічна хвороба серця

C Цукровий діабет

D Гіпертонічна хвороба

E Бронхіальна астма

132. Хворий, що лікувався з приводу неврозу сибазоном, відчув зубний біль. Лікар призначив йому знеболювальний засіб у дозі, меншій від середньої терапевтичної. Яке явище взяв до уваги лікар, зменшуючи дозу препарату?

A * Потенціювання

B Сумація

C Кумуляція

D Лікарська залежість

E Толерантність

133. У хворого спостерігається порушення зору – гемералопія (“куряча сліпота”). Який вітамінний препарат треба вживати хворому, щоб відновити зір?

A *Ретинолу ацетат

B Вікасол

C Піридоксин

D Тіаміну хлорид

E Токоферолу ацетат

134. Хворому була проведена операція з приводу поранення в живіт із застосуванням тубокурарину. В кінці операції, коли дихання відновилось, хворому ввели гентаміцин. Несподівано настала зупинка дихання і довгочасне розслаблення скелетних м`язів. Який ефект лежить в основі цього явища?

A *Потенціювання

B Кумуляція

C Антагонізм

D Звикання

E Сенсибілізація

135. Хвора 50 років страждає на безсоння. Протягом 3 місяців вона приймала різні снодійні засоби: етамінал натрію, фенобарбітал, барбаміл. Після відміни препаратів хвора стала дратівливою, відновилося безсоння, з`явились агресивність, втрата апетиту, тремор кінцівок. Як називають ускладнення, що виникли в хворої?

A *Фізична та психічна залежність

B Тахіфілаксія

C Сенсибілізація

D Звикання до препаратів

E Функціональна кумуляція

136. У хворого після видалення зуба з’явився стійкий біль за грудиною. Після вживання під язик антиангінального засобу, біль за грудиною зник, але хворий поскаржився на головний біль і головокружіння. Який препарат використав хворий?

A * Нітрогліцерин

B Анаприлін

C Метопролол

D Валідол

E Верапаміл

137. Хворому на гостру серцеву недостатність було введено серцевий глікозид швидкої дії. Який з перелічених засобів було введено?

A *Корглікон

B Адонізид

C Дигітоксин

D Целанід

E Мілринон

138. Хворому на гостру серцеву недостатність з рефрактерністю до серцевих глікозидів було введено добутамін. Який механізм дії у цього препарату?

A *Стимулювання бета1-адренорецепторів

B Комплексоутворення з фосфоліпідами мембрани

C Блокада К+, Na+- АТФ-ази

D Пригнічення активності фосфодіестерази

E Підвищення тонусу n.vagus

139. Хворому на мигтливу аритмію, в анамнезі у котрого бронхіальна астма, треба призначити протиаритмічний засіб. Який препарат з цієї групи протипоказан хворому?

A *Анаприлін

B Аймалін

C Верапаміл

D Ніфедипін

E Новокаїнамід

140. У молодого чоловіка, спортсмена, підвищений артеріальний тиск і сила серцевих скорочень. Який з гіпотензивних засобів найбільш доцільно призначити?

A * Анаприлін

B Празозін

C Клофелін

D Папазол

E Ніфедіпін

141. У 60-річного пацієнта була виявлена гіперглікемія і глюкозурія. Для лікування цього хворого лікар призначив препарат для приймання всередину. Який це препарат?

A *Глібенкламід

B Фуросемід

C Окситоцин

D Панкреатин

E Корглікон

142. Хвора похилого віку страждає на цукровий діабет 2-го типу, який супроводжується ожирінням, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця. При цьому виявлена базальна гиперінсулінемія. Запропонуйте адекватне лікування хворої:

A *Глібенкламід

B Інсулін

C Ретаболіл

D Ловастатін

E Амлодіпін

143. Хворому із діагнозом стенокардія, який отримує для лікування ізосорбіду мононітрат було додатково призначено лікарський засіб з дезагрегантним ефектом. Визначте препарат

A * ацетилсаліцилова кислота

B нітрогліцерин

C анаприлін

D ніфедипін

E валідол

144. До відділення інтенсивної терапії госпіталізовано наркомана з передозуванням наркотичним анальгетиком. Застосовані реанімаційні заходи виявилися неефективними - хворий помер. Внаслідок чого, скоріш за все, настала смерть?

A *Пригнічення дихального центра

B Ниркова недостатність

C Печінкова недостатність

D Колапс

E Бронхоспазм

145. У хворого гостра серцево-легенева недостатність, що супроводжується набряком легенів. Який препарат з групи діуретиків необхідно призначити?

A *Фуросемід

B Тріамтерен

C Спіронолактон

D Дихлотіазид

E Діакарб

146. Ліквідатора Чорнобильської аварії, який отримав опромінення, стала турбувати блювота, яка виникає несподівано. Який препарат слід призначити хворому?

A *Метоклопрамід

B Резерпін

C Атропін

D Аерон

E Де-нол

147. До лікаря звернувся підліток із скаргами на висипання на шкірі обличчя і шиї, свербіж після вживання з їжею апельсинів. Який лікарський засіб найбільш доцільно призначити для усунення проявів алергічної реакції, враховуючи необхідність інтенсивної інтелектуальної праці?

A * Лоратидин

B Димедрол

C Супрастин

D Дипразин

E Кетотифен

148. У терапевтичне відділення лікарні поступив хворий на виразкову хворобу шлунка з гіперацидним синдромом. Який препарат з перелічених груп лікарських засобів необхідно використати у комплексій терапії пацієнта?

A * Блокатори Н2-гістамінових рецепторів

B Блокатори кальцієвих каналів

C Нестероїдні протизапальні засоби

D Стероїдні протизапальні засоби

E Блокатори Н1-гістамінових рецепторів

149. У хворого на хронічну серцеву недостатність, незважаючи на терапію кардіотонічними засобами й тіазидовим діуретиком, зберігаються набряки і виникла загроза асциту. Який препарат слід призначити для підсилення діуретичного ефекту застосованих ліків?

A Спіронолактон


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1216 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.22 сек.)