АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомія серця та судин.

Кровообіг — це рух крові у кровоносній системі. Система кровообігу забезпечує обмін речовин між тканинами організ­му і зовнішнім середовищем та підтримує сталість внутріш­нього середовища — гомеостаз.

Кровоносна система складається із центрального органа — серця — та з'єднаних з ним замкнутих трубок різного діамет­ра — кровоносних судин: артерій, вен та капілярів.

Анатомія судин:

1. Артерії — судини, по яких артеріальна кров тече від серця до органів і тканин.

За діаметром і особливостями будови артерії поділяють на три типи: м'язового (середнього та малого діаметра); мішаного (се­реднього діаметра); еластичного (великого діаметра).

Стінки артерії артерій побу­довані з трьох оболонок:

внутрішньої (tunica intima), яка складається з ендоте­лію, підендотеліального шару;

середньої (tunica media), яка складається з клітин непос-мугованої м'язової тканини та еластичних волокон міоцитів. їхнє співвідношення в артеріях мішаного типу становить при­близно 1:1. Між внутрішньою та середньою оболонками знахо­диться внутрішня еластична мембрана;

зовнішньої (tunica externa), яка утворена пухкою волок­нистою неоформленою сполучною тканиною, де містяться су­дини та нерви судин.

Між зовнішньою та середньою оболонка­ми знаходиться зовнішня еластична мембрана. Усі елементи об'єднані в єдиний еластичний каркас.

В артеріях еластичного типу (аорта, легеневий стовбур) у середній оболонці переважають еластичні елементи, м'язових клітин менше. Така будова цих судин зумовлена високим тис­ком і великою швидкістю течії крові в артеріях.

В артеріях м'язового типу зменшується відносний вміст еластичних волокон і відповідно збільшується кількість клі­тин непосмугованої м'язової тканини. Це зумовлено змінами гемодинамічних умов: артерії м'язового типу розташовані да­леко від серця, тиск крові в них зменшується, і потрібна дода­ткова робота, щоб його підтримати. Це досягається за рахунок скорочення м'язових елементів судин м'язового типу.

Вени — судини, які несуть кров до серця. Вони містять ве­нозну кров (окрім легеневих вен).

Загальний план будови вен, їх відмінності:

• стінка вен тонша, ніж у відповідних артеріях;

• еластичні волокна розвинені слабко, переважають кола­генові;

• відсутня зовнішня еластична мембрана і слабко розвине­на (або відсутня) внутрішня еластична мембрана;

• наявність клапанів у деяких венах (клапани — це склад­ки внутрішньої оболонки, обернені в бік серця. Вони перешко­джають зворотній течії крові і забезпечують нормальну діяль­ність серця).

Класифікація вен:

1. за діаметром поділяють на великі, середні та малі;

2. за­лежно від положення — поверхневі та глибокі; залежно від бу­дови — безм'язового (вени твердої і м'якої оболон головного і спинного мозку, вени сітківки, селезінки, плаценти, кісток) та м'язового типу.

Капіляри — найтонші судини, діаметром від 4,5 до ЗО мкм. Стінка капіляра утворена лише одним шаром ендотелію. У ка­пілярах відбувається обмін речовин між кров'ю та тканинами, вони відіграють роль гістогематичного бар'єру, а також забез­печують мікроциркуляцію.

Мікроциркуляторне русло — система дрібних судин, до яких належать артеріоли, прекапіляри, гемокапіляри, посткапіля-ри, венули. У межах мікроциркуляторного русла розрізняють судини, в яких кров переходить з артеріол у венулу — артеріоло-венозні анастомози.

Мікроциркуляторне русло виконує такі функції: регуляція кровопостачання органів, обмін речовин, дренаж, депонуван­ня крові.

У тілі людини кровоносні судини формують ряд замкнутих систем — коло кровообігу: велике, мале, серцеве.

Велике коло кровообігу починається з лівого шлуночка, з якого кров потрапляє в аорту. До серця кров повертається по двох вели­ких венах — верхній та нижній порожнистих, які відкривають­ся у праве передсердя, де і закінчується велике коло кровообігу.

Мале коло кровообігу починається з правого шлуночка, з якого кров потрапляє в легеневий стовбур, який поділяється на праву та ліву легеневі артерії. У легенях кров збагачується киснем і по легеневих венах надходить у ліве передсердя, де закінчується мале коло кровообігу.

Серцеве коло кровообігу(коронарне, вінцеве) починається від висхідної частини аорти двома вінцевими артеріями, а закінчується вінцевою па­зухою, що відкривається в праве передсердя.

Серце

Серце (лат.— cor, грец.— cardia) — непарний м'язовий ор­ган, масою 250—300 г; величину серця порівнюють з розміром кулака даного індивідума.

Воно має конусоподібну форму і міститься в грудній порожнині у середньому середостінні. Від­носно серединної лінії тіла серце розташоване несиметрич­но — 2/3 міститься зліва від неї і 1/3 справа.

Межі серця:

• верхня межа проходить по хрящах III ребер;

• права межа — від середини хряща III правого ребра до середини хряща V правого ребра;

• ліва межа — від середини хряща III лівого ребра до VI лі­вого ребра (місця переходу ребрового хряща в реброву кістку);

• нижня межа — від середини V правого хряща до VI ліво­го ребра (місця переходу ребрового хряща в реброву кістку).

У серці виділяють основу, яка направлена вгору і трохи на­зад, і верхівку, що повернута наперед, униз і наліво. Серце має три поверхні: передню, або груднинно-реброву, більш випуклу і обернену до груднини та ребрових хрящів, нижню, діафраг­мову, яка прилягає до діафрагми, легеневу, яка прикрита ле­генею, та два краї: правий — більш гострий та лівий — більш тупий.

Поздовжньою перегородкою міжпередсердно- шлуночковою, воно розділене на праву та ліву половини, які не сполучаються між собою. Ця перегородка суцільна, у нормі отворів немає

(на міжпередсердній перегородці у плода є овальна ямка, завдяки якій передсердя сполучаються між собою. Після народження овальний отвір, як правило, заростає).

У свою чергу кожна з половин серця поділяєть­ся ще на дві частини: верхня має назву передсердя,(atrium) а нижня — шлуночкu (ventriculum). У правій половині серця тече венозна кров, а в лі­вій — артеріальна кров.

Отже, серце людини чотирикамерне — складається з двох перед­сердь та двох шлуночків(лівий шлуночок ЛШ, правий шлуночок ПШ, ліве передсердя ЛП, праве передсердя – ПП).. Праве передсердя сполучається з правим шлуночком за допомогою правого перед­сердно-шлуночкового отвору (ostium atrioventricular dextrum), а ліве передсердя і лівий шлуночок — лівого передсердно-шлуночкового отвору (ostium atrioventricular sinistrum), або так пзначають - ATV – отвори.

 

Зовніш­німи орієнтирами камер серця є вінцева борозна, передня міжшлуночкова борозна і задня міжшлуночкова борозна. У бороз­нах проходять судини серця та нерви.

Праве передсердя має додаткову порожнину — праве вушко. У праве передсердя впа­дають верхня і нижня порожнисті вени.

Венозна кров із правого передсердя по­трапляє в правий шлуночок через вихідний отвір — правий передньо-шлуночковий отвір, що закривається тристулковим клапаном.

Ліве передсердя заповнене артеріальною кров'ю, яка потрапляє сюди через чо­тири отвори легеневих вен. Ліве передсердя має ліве вушко, яке випина­ється наперед, огинаючи лівий бік стовбура аорти та легенево­го стовбура. Артеріальна кров із лівого передсердя потрапляє в лівий шлуночок через лівий передсердно-шлуночковий отвір, який закривається лівим передсердно-шлуночковим, або двостулко­вим (мітральним), клапаном.

Правий шлуночок за допомогою правого передсердно-шлуночкового отвору сполучається з порожниною правого передсердя, переходить у легеневий стовбур, з якого починається мале коло кровообігу. Отвір легеневого стовбура закривається клапаном легеневого стовбура.

На внутрішній по­верхні власне порожнини шлуночка є м'язові перекладини (трабекули) і три м'язові вирости — сосочкові м'язи, від яких відходять сухожилкові хорди (струни), які спрямовані до сту­лок правого передсердно-шлуночкового клапана.

Лівий шлуночок має тільки артеріальну кров, яка потрапляє з лівого передсердя. У лівому шлуночку починається велике коло крово­обігу. Артеріальна кров з лівого шлуночка потрапляє в аорту через отвір аорти, який закривається клапаном аорти.

 

Проекція отворів серця:

• лівий передсердно-шлуночковий отвір проектується на місце з'єднання III лівого ребра з грудниною;

• отвір аорти — медіальніше від попереднього;

• отвір легеневого стовбура — на другий міжребровий про­міжок зліва від краю груднини;

• правий передсердно-шлуночковий отвір — на середину проекції вінцевої борозни. Вінцева борозна проектується від середини хряща III лівого ребра до середини хряща V правого ребра.

Стінка серця складається з трьох оболонок:

внутрішньої (ендокард);

середньої (міокард) — м'язова оболонка;

зовнішньої (епікард)

Перикард — осердя (серцева сумка) — мішок, в якому знаходиться серце. Розрізняють зовнішній — фіброзний (волокнистий) перикард і внутрішній — серозний перикард. Між листками серозного перикарда утворюється порожнина пери­карда з невеликою кількістю серозної рідини.

Клапани серця — білі фіброзні пластинки, які розташовані в в ATV – отворах серця і за­безпечують рух

крові в одному напрямку: із передсердь у шлуночки, зі шлуночків у судини великого та малого кола кровообігу.

Клапани поділяються на:

· тристулковий (розташований в правому ATV – отворі);

· двостулковий, або мітральний) (розташований в лівому ATV – отворі);

· півмісяцеві (ці клапани утворені трьома півмісяцевими заслінками і закривають отвір легеневого стовбура та аорти).

· З огляду на особливості будови і функції серця, кровоносних судин загальнийколо кровообігу поділяють на великий і малий кола кровообігу.

· Велике коло кровообігу починається в лівому шлуночку, з котоороговиходить аорта, і закінчується у правому передсерді, куди впадаєверхня і нижня порожнисті вени.

· Мале коло кровообігу починається в правому шлуночку, з якоговиходить легеневий стовбур до легень, і закінчується в лівому передсерді, кудивпадають легеневі вени. За допомогою малого кола кровообігуздійснюється газообмін крові. Венозна кров у легенях віддає двоокисвуглецю, насичується киснем - стає артеріальною.

· Джерелом енергії, необхідним для просування крові по судиннійсистемі, є робота серця. Скорочення серцевого м'яза надає їйенергію, що витрачається на подолання еластичних сил стінок судин інадання швидкості її струменю. Частина що повідомляється енергії, що акумулюється впружних стінках артерій внаслідок їхнього розтягнення.

· Під час діастоли серця відбувається скорочення стінок артерій; ісконцентрована в них енергія переходить у кінетичну енергіющо рухається крові. Коливання артеріальної стінки визначається як пульсаціяартерії (пульс). Частота пульсу відповідає частоті серцевих скорочень.
При деяких захворюваннях серця частота пульсу не відповідає частотісерцевих скорочень.

· Пульс визначають на сонних артеріях, підключичних чи артеріях кінцівок. Частоту пульсу підраховують не менше ніж за 30 секунд. У здорових людейчастота пульсу в горизонтальному положенні складає 60-80 в одну хвилину (удорослих). Частішання пульсу називають тахісфігміей, а уражень пульсу --брадісфігміей.

· Завдяки еластичності артеріальної стінки, акумулює енергіюсерцевих скорочень, підтримується безперервність кровотоку в кровоноснихсудинах. Крім цього, поверненню венозної крові в серце сприяють іінші фактори: негативний тиск у грудній порожнині в момент входу (на
2-5 мм рт. Ст. Нижче атмосферного), що забезпечує присмоктування крові досерця, скорочення м'язів скелету і діафрагми, що сприяють проштовхуваннякрові до серця.

· У легенях кровообіг полегшується за рахунок великого діаметра легеневихартерій, високої розтяжності судин легень і невеликої довжинишляху, по якому проходить кров у малому колі кровообігу.

·

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 833 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)