АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ступені розбавлення сперми бугая для зберігання у замороженому стані.

49. Ступені розбавлення сперми бугая, барана, кнура і жеребця для зберігання при температурі «танучого льоду». Бугая – 20-30 разів, жеребця- 2-10 разів, барана-2-4 разів, кнура – 2-5 разів.

50. Розфасування сперми при різних способах зберігання. Сперму, яка зберігалась при + 2-4 оС розфасовують в поліетиленових ампулах, для цього з пакета виймають стерильну поліетиленову ампулу, надрізають її верх, стискають її двома пальцями і занурюють шийку ампули в мензурку з розрідженою спермою. Розтискають пальці і, коли ампула наповниться спермою, запаюють її отвір, притуляючи шийкою до нагрітої праски через фторопластову плівку. Складають наповнені спермою ампули в пластмасові коробки з покришками і залишають їх при кімнатній температурі на 20-30 хв. При замороженні сперми в рідкому азоті необлицьовані гранули пересипають в охолоджені до температури рідкого азоту чашечку чи в марлеві мішечки, прикріплюють до них бірки з кличкою бугая і датою заморожування й опускають у посудину Дьюара з рідким азотом, яку нещільно закривають кришкою.Облицьовані гранули зсипають в алюмінієві туби, закривають їх поролоновими корками й закріплюють у спеціальному пристрої для еквілібрації і заморожування сперми. Заповнений гранулами пристрій вміщують у холодильник з температурою 2-5оС на 4-6 год, потім занурюють обойму апарата з тубами на 8-10хв у посудину з рідким азотом, після чого опускають повністю у посудину Дьюара.

51. Вчення про статевий цикл. Сукупність змін, що відбуваються в організмі самки від початку овуляції до настання наступної овуляції називається статевим циклом. Це складний нейрогуморальний ланцюговий рефлекторний процес, що розвивається поступово і спрямований на створення в організмі самки сприятливих умов для її запліднення та розвитку вагітності. Циклічну природу самки вперше відмітив на гризунах Латаст. У 1898р. анг. біолог В.Хіп дав її фізіологічне обґрунтування і запропонував першу класифікацію морфологічних змін, що відбуваються у статевих органах статево зрілої самки. Згодом Маршал деталізував ці зміни, а Асделл переніс їх на с/г тварин. Вони назвали статевий цикл естральним, в якому розрізняють такі стадії: проеструм, еструм, метеструм, діеструм.

52. Стадії статевого циклу. Збудження, гальмування і врівноваження.

53. Феномени стадії збудження статевого циклу. Тічка, статеве збудження, статева охота, овуляція

54. Повноцінні і неповноцінні статеві цикли. Статевий цикл у самки проявляється 4 ознаками – тічкою, загальним збудженням, охотою та овуляцією. Такий цикл є повноцінним. Проте іноді та чи інша ознака стадії збудження протягом статевого циклу не проявляється. У таких випадках говорять про неповноцінний статевий цикл, який буває анестеральним (безтічковий), ареактивний (при відсутності загальної реакції), алабадним (без охоти) чи ановуляторним (без овуляції). При випадінні двох ознак неповноцінний цикл може бути афективно-алібідним, анестерально-ановуляторним та ін.

55. Характеристика стадії збудження статевого циклу у корови, овець, свиноматок, кобил. Стадія збудження – проявляється послідовними змінами таких ознак: тічки, загального збудження тварин, статевої охоти та овуляції. Тічка характеризується сильною гіперемією та підвищеною секрецією залоз усіх ділянок гені талій самки з виділенням назовні великої к-ті слизу. Загальне збудження проявляється загальним занепокоєнням тварини, лякливістю, іноді злосливістю, зменшенням апетиту, а то й зниженням молочної продуктивності. Під час статевої охоти самка приймає позу для статевого акта, часто здійснює акт сечовипускання з послідуючими ритмічними скороченнями статевих губ, допускає садку і статевий акт. Овуляція у більшості свійських тварин буває спонтанною і настає, як правило, вночі чи вдосвіта.

56. Ритмічні і аритмічні цикли. Для кожного виду тварин характерна своя ритмічність статевих циклів протягом року. У одних вони повторюються багато разів протягом року. Це поліциклічні тварини (однокопитні, ВРХ, свині). У інших видів тварин (суки, кішки, дикі тварини) протягом року проявляється один-два рідко три статевих цикли. Це моно циклічні тварини.

57. Синхронні і асинхронні статеві цикли. Феномени статевого циклу проявляються у певній послідовності та синхронності; якщо вони протягом певного часу, наприклад,48 год у корів, проявляються практично одночасно, говорять про синхронний статевий цикл, якщо ж неодночасно, з інтервалом у декілька днів, говорять про асинхронний статевий цикл.

58. Гормони статевого циклу. Гонадотропні гормони: фолікулостимулюючий (стимулює овогенез, ріст і розвиток вторинних фолікулів до астральної стадії), лютеїнізуючий (стимулює овуляцію і формування жовтого тіла), мотеотропний (ріст і розвиток молочної залози). Гонадальні гормони: фолікулярний(фолікулін)-викликає тічку, прогестерон (готує слизову матку до прикріплення зародка), мотеогормон.

59. Нейрогуморальна регуляція статевого циклу. Регуляція статевої функції у тварин здійснюється ЦНС шляхом складних нейросекреторних процесів, що перебігають суворо ритмічно у гіпоталамо-гіпофізарній системі з виділенням гонадотропін-рилізінг фактора (гонадотропін-рилізінг гормона, Гн-РГ) у гіпоталамусі, гонадотропних гормонів у гіпофізі та статевих гормонів у гонадах.

60. Гонадальні гормони статевого циклу та їх значення. Гонадальні гормони: фолікулярний(фолікулін)-викликає тічку, прогестерон (готує слизову матку до прикріплення зародка), мотеогормон.

61. Гонадотропні гормони статевого циклу та їх значення. Гонадотропні гормони: фолікулостимулюючий (стимулює овогенез, ріст і розвиток вторинних фолікулів до астральної стадії), лютеїнізуючий (стимулює овуляцію і формування жовтого тіла), мотеотропний (ріст і розвиток молочної залози).

62. Тривалість статевого циклу у різних видів тварин. Корова -18-22 доби, вівця,коза-14-19 діб, свиня-19-21 доба, кобила-20-22 доби, сука-3-5 міс, кішка-3-6 міс, кролиця-8-9 діб.

63. Методи штучного введення сперми коровам, свиноматкам, кобилам. Основний метод введення сперми при осіменінні ВРХ - цервікальний (сперма вводиться у шийку матки), кобил і свиноматок – матковий.

64. Методи штучного введення сперми вівцематкам і яркам. Піхвовий -введення сперми у піхву або на шийку матки без застосування вагінального дзеркала.

65. Фракційний метод штучного введення сперми свиноматкам. Провівши попередню обробку статевих шляхів самки вводять сперму за допомогою УЗК-5, а потім розбавник, але дозу не можна перевищувати 150 мл (розбавника у 2 рази більше ніж сперми).

66. Нефракційний метод штучного введення сперми свиноматкам. Провівши попередню обробку статевих шляхів самки вводять сперму за допомогою приладу ПОС-5 з розрахунку 1мл на 1 кг живої маси.

67. Особливості штучного введення сперми яркам. Ярок осіменяють епіцервікальним методом – введення сперми у піхву, на піхвову частину шийки матки, без піхвового дзеркала (так як статеві шляхи ярки не розширені). Після такого введення сперми роблять легкий масаж клітора, що стимулює засмоктуючу функцію матки.

68. Організація ШО вівцематок у великих стадах. Спочатку виявляють самок в охоті. Для цього рано вранці відбивають від отари в окремий загін 300–350вівцематок і пускають туди4–5пробників. Матки в стані охоти стоять спокійно при наближенні пробників, дозволяють їм робити на себе садку, тоді як інші – втікають. Чабани зразу виловлюють овець у охоті і поміщають їх в окремий загін. Формують отару. Осіменяють овець двічі: перший раз – зразу ж після виявлення у них охоти і в друге – на наступну добу, вранці. З 40-годня кампанії по осіменінню в отари осіменених овець пускають на20–25днів баранів для покриття маток, що не запліднились від штучного осіменіння. При цьому ділять баранів на дві групи і пускають їх до отари по черзі, через день. Осіменіння овець проводять у манежі пункту штучного осіменіння. Враховуючи чутливість нерозрідженої сперми до холодового удару, температура в манежі повинна бути в межах 18–25ºС.Безпосередньо перед осіменінням проводять вагінальну діагностику стану геніталій у відібраних овець.

69. Вибір оптимального часу ШО корів і телиць. В час охоти. Триває охота 3-36 год, але найчастіше проявляється вранці і ввечері; розпочинається дещо пізніше тічки, закінчується раніше

70. Вибір оптимального часу штучного введення сперми вівцематкам і яркам. В час охоти. Охота у вівці збігається з тічкою і триває 16-24 год, іноді до 2, рідко 3 дні.

71. Вибір оптимального часу ШО кобил. В час охоти. Охота триває 2-12 діб.

72. Вибір оптимального часу ШО свиноматок. В час охоти. Охота триває у середньому 48 год.

73. Яка складова частина розбавника зберігає електричний заряд сперміїв? Цукри (глюкоза, лактоза, сахароза).

74. Яку роль відіграє в розбавнику жовток курячого яйця? Підвищує стійкість сперми до охолодження, захищає від холодового шоку.

75. Яку роль в розбавнику відіграють бактеріостатичні речовини? Знешкоджують молочну кислоту.

76. Яка складова частина розбавника володіє буферними властивостями, зменшує набухання колоїдів, приймає участь в заключному етапі дихального процесу? Цитрат натрію.

77. Яка складова частина розбавника запобігає кристалізації плазми сперміїв при глибокому заморожуванні сперми? Гліцерин.

78. Яка складова частина розбавника містить в собі біля 7% не окисленого лецитину? Жовток курячого яйця.

79. Порядок приготування глюкозо-жовтково-цитратного середовища для сперми бугая і барана. Розбавник виготовляють за 2-3год до взяття сперми. При розбавленні розрідник має мати температуру, що і сперма (35-40оС). Розріджувач повільно доливають до сперми. Беруть 100мл дистильованої води, додають цукор, цитрат натрій і перемішують. Дезінфікують шкарлупу яйця, розбивають його, відділяють жовток від білка, жовток кладуть на фільтрувальний папір, пробивають жовткову оболонку, переливають до попередніх складників, розмішують і додають бактеріостатичну рідину. Потім розбав ник оцінюють.

80. Яка повиння бути температура середовища перед розбавленням сперми? 35-40оС

81. Яка сперма бугая допускається до розбавлення? Рухливість не менше 8 балів і концентрацією не менше 800 млн. сперміїв в 1 мл еякуляту

82. Яка сперма барана допускається до розбавлення? Розріджують лише густу, з рухливістю не менше 9 балів

83. Яка повинна бути сперма бугая після відтаювання? Рухливість сперміїв 8 балів, концентрація 800 млн.

84. Яка сперма кнура допускається до розбавлення? Рухливість не менше 8 балів і концентрації не менше 100 млн сперміїв.

85. Яка сперма жеребця допускається до розбавлення? Рухливість не менше 6 балів і з концентрацією не менше 150 млн сперміїв в 1 мл сперми.

86. Коли потрібно оцінювати сперму після розбавлення? Після виготовлення розбавника його оцінюють, але перед тим оцінюють сперму, беруть чисте предметне скельце, капають сперму і розбав ник. Накривають покривним скельцем, не змішують, чекають 2-3хв і оцінюють під мікроскопом. Якщо активність не знизилась, то роблять серію розбавлення 1:1.

87. Розморожування розмороженої сперми в необлицьованих гранулах. Для розмороження необлицьованих гранул у сухий стерильний флакон вносять 1-2 гранули і занурюють флакон у воду з температурою 38-40оС, витримують його до повного розморожування.

88. Стадії статевого циклу: збудження, гальмування, врівноваження.

89. По частоті і повторності статевих циклів корови відносяться до: поліциклічних

90. Яка тривалість стадії рівноваги у корови? Від 1 до 3 днів.

91. В якому віці наступає господарська зрілість у свиней? 5-8 місяців

92. В якому віці наступає статева зрілість телиць? 8-9 місяців

93. Тривалість статевого циклу вівці (в середньому). 14-19 діб


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 714 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)