АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поясніть терміни: «хронологічний вік», «біологічний вік», як визначають співвідношення між цими показниками.

Лабораторна робота №1

ФІЛІППІНСЬКИЙ ТЕСТ

ДЛЯ ДІАГНОСТИКИ МОРФОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ ДО ШКОЛИ

 

 

В дошкільному віці (в 5-6 років) у дітей відбувається «напівзростовий стрибок у зрості», який полягає у суттєвому подовженні рук і ніг.

Дайте оцінку антропометричних показників даного віку 5, 6,7 років.

Для того, щоб дізнатися пройшов «напівзростовий стрибок зросту» чи ні, ми проводимо тест:

потрібно попросити дитину доторкнутися правою рукою до лівого вуха, провівши руку над головою. Дитина 4-5 років не може цього зробити – руки ще занадто короткі. Діти 6 - 7 річні можуть виконати дану вправу.

Результат Філіппінського тесту достатньо точно характеризує біологічний вік дитини. Він відображає ступінь розвитку скелету, рівень дозрівання нервової системи, здатність головного мозку сприймати і переробляти інформацію. Загалом таким способом перевіряється ступінь морфофункціональної зрілості організму.

Фізіологами встановлено, якщо дитина починає відвідувати школу до того, як у неї відбувся «напівзростовий стрибок», це різко негативно позначається на її здоров’ї, в першу чергу – психічному, і вкрай рідко приносить успіх у навчанні. Чому так? Тому що після такого стрибка у зрості, організм дитини стає надійнішим в біологічному сенсі, а тому – працездатнішим.

Хронологічний вік, в якому проходить «напівзростовий стрибок», може істотно варіюватися. У деяких дітей він завершений вже до 5 років, в інших – тільки після 7 років.

Поясніть терміни: «хронологічний вік», «біологічний вік», як визначають співвідношення між цими показниками.

Після того, як «напівзростовий стрибок» завершений, у дитини з’являються реальні функціональні можливості до досить тривалої роботи в рівному темпі навчальної діяльності.

Ми можемо стверджувати стовідсотково, якщо дитина виконала філіппінський тест – вона ФІЗИЧНО готова до навчання в школі.

Філіппінський тест допоможе визначити один з показників шкільної зрілості – ступінь фізіологічної готовності до навчання в школі.

 

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 366 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)