АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основи клінічної онкології

1Визначте клінічні прояви доброякісної пухлини:

1округла форма і часточкова будова

2нерухома і злучена з навколишніми тканинами

3пальпуються збільшені лімфатичні вузли

4при пальпації пухлина болюча

5є капсула

5флюктуація над пухлиною

 

 

2 Які з перерахованих пухлин є доброякісними?

1меланома

2фіброаденома

3ліпома

4аденокарцинома

5лімфосаркома

6фібросаркома

 

 

3Рак розвивається із:

1незрілої сполучної тканини

2залозистого епітелію

3кровоносних судин

4лімфатичних судин

5покровного епітелію

6гладких або смугастих м’язів

 

 

4Що характерно для доброякісної пухлини?

1швидкий ріст

2повільний ріст

3інфільтруючий ріст

4кахексія

5швидка втомлюваність

6не злучена з навколишніми тканинами

 

 

5Що характерно для доброякісної пухлини?

1експансивний ріст

2швидкий ріст

3інфільтративний ріст

4схильність до рецидивів після операції

5відсутність здатності давати метастази

6різкий вплив на обмін речовин

 

 

6Що не характерно для злоякісної пухлини?

1наявність капсули

2атипова будова

3метастазування

4поліморфізм будови

5відносна автономія росту

6повільний ріст

 

7Яка особливість не характерна для злоякісної пухлини?

1розповсюджується по лімфатичним судинам

2відсутність метастазів

3проростає навколишні тканини

4може існувати все життя хворого

5розвивається швидко і без видимих причин

6після видалення пухлини наступає рецидив

 

8Постановці діагнозу пухлини допомагають всі дослідження, крім:

1електрокардіографічного дослідження

2анамнезу хворого

3ендоскопічних досліджень

4лабораторних даних

5біопсії

6бактеріологічного дослідження

 

9До антибластики відноситься все, крім:

1введення протипухлинних антибіотиків

2застосування гормональних препаратів

3застосування барокамери

4застосування хіміотерапевтичних препаратів

5застосування променевої терапії

6застосування фізіопроцедур

 

10Скаргами хворого зі злоякісним новоутворенням можуть бути всі, крім:

1швидкої втомлюваності

2втрати апетиту, схуднення

3нудоти зранку

4болі в ділянці серця

5апатії

6прогресуючої переміжної кульгавості

 

11До передракових захворювань шлунково-кишкового тракту відносяться всі, крім:

1хронічного анацидного гастриту

2парапроктиту

3хронічної кальозної виразки

4гемороя

5поліпів шлунку

6поліпів товстого кишківника

 

12Як називаються доброякісні пухлини із гладкої та поперечно-смугастої м’язової 1тканини?

2папілома

3лейоміома

4аденома

5рабдоміома

6дермоїд

7хондрома

 

13Як називаються доброякісні пухлини із судин?

1гемангіома

2лейоміома

3лімфангіома

4рабдоміома

5папілома

6аденома

 

14Назвіть показання до видалення доброякісних пухлин:

1похилий вік хворого

2постійне травмування новоутворення

3підозра на переродження

4молодий вік хворого

5ризик появи метастазів

6зниження імунітету хворого

 

15Назвіть показання до видалення доброякісних пухлин:

1механічне здавлення пухлиною навколишніх структур

2похилий вік хворого

3прискорений ріст

4зниження працездатності хворого

5ризик появи метастазів

6молодий вік хворого

 

 

1 Хворий Т., 69 років, поступив в стаціонар зі скаргами на постійні закрепи тривалістю до 3 діб. Появу випорожнення відмічає тільки після вживання клізм. Регулярно в кінці акту дефекації на калі знаходить сліди свіжої крові. При клінічному обстеженні патології не виявлено. Пальцеве дослідження прямої кишки не виявило патології. Загальний аналіз крові: еритроцити – 3х1012/л, гемоглобін – 100 г/л, ШОЕ – 21 мм/г. У Вас виникла підозра на наявність у хворого пухлини дистального відділу товстої кишки. Які спеціальні методи дослідження Ви використаєте для верифікації дігнозу?

2 Хворий С., 65 років, звернувся до хірурга зі скаргами на наявність в ділянці волосистої частини голови трьох округлих утворень від 1 до 2 см в діаметрі, які вперше знайшов 3-4 роки тому. Вони повільно збільшуються, мають чіткі, рівні контури, неболючі, твердо-еластичної консистенції, шкіра над ними не зміщується. Який діагноз Ви поставите? Яка тактика лікування?

 

3 До Вас на прийом прийшла жінка з 4-річною дитиною. У хлопчика з моменту народження на шиї зліва є рожевого кольору утворення до 2,5 см в діаметрі, що трохи виступає на поверхнею шкіри, м’яке, неболюче, змінює забарвлення при надавлюванні. Ваш попередній діагноз і рекомендації по лікуванню?

 

4 Хвора А., 21 року, поступила у стаціонар зі скаргами на наявність в поперековій ділянці справа об’ємного утворення (до 7 см в діаметрі), яке з’явилось близько 4 років тому і повільно збільшується. При пальпації воно м’якої консистенції, неболюче, з чіткими кордонами, обмежено рухливе, зі шкірою не злучене. Ваш діагноз і лікувальна тактика?

 

5 Хворий К., 35 років, звернувся до хірурга зі скаргами на наявність об’ємного утворення, розмірами 10х5 см, в ділянці лівої сіднично-стегнової складки. Пухлина заважає хворому сидіти, при пальпації трохи зміщується, неболюча, м’якої консистенції. Чи показане хворому оперативне лікування?

6 Хвора Б., 42 років, звернулась до Вас по допомогу у зв’язку з наявністю щільного об’ємного утворення до 2 см в діаметрі в ділянці волосистої частини голови. Пухлина відносно швидко збільшується. При пальпації: щільність утворення кам’яниста, шкіра над ним зміщується, контури чіткі, пухлина нерухома, неболюча. На рентгенограмі виявляється однорідна з чіткими контурами тканина у зовнішній кістковій платинці. Який Ваш попередній діагноз і дії?

7 Хворий В., 51 року, поступив у стаціонар зі скаргами на утруднення дихання внаслідок «клапанного» закриття правого носового ходу. Періодично відмічає носові кровотечі. При огляді: носовий хід справа різко звужений за рахунок округлої форми утворення. На рентгенограмі патології кісток носа не виявлено. Ваш діагноз і рекомендації?

8 Хвора П., 30 років, звернулась до лікаря зі скаргами на наявність в лівій молочній залозі вузла, який вперше знайшла близько 2 років тому. Вузол повільно збільшується. При огляді у верхньозовнішньому квадранті залози пальпаторно визначається округле, до 2 см в діаметрі, утворення, щільне, малоболюче, з рівною поверхнею. Шкіра над ним не змінена, рухлива. Підпахвинні лімфатичні вузли не збільшені. Ваш попередній діагноз і рекомендації?

 

9 Хворий Г., 58 років, звернувся до Вас зі скаргами на слабкість, відчуття важкості в епігастрії, відсутність апетиту, відрижку, іноді блювоту з’їденою їжею, відразу до м’ясних продуктів. За останні 3 місяці втратив у масі тіла до 10 кг. При огляді: хворий пониженого харчування. Шкірні покриви бліді. Живіт м’який, помірно болючий в епігастрії. Периферичні лімфатичні вузли не пальпуються. Ваш вірогідний діагноз, тактика обстеження?

 

10 На прийом до терапевта прийшов 70-річний чоловік зі скаргами на періодичний кашель, відходження при кашлі мокротиння з кров’янистим забарвленням, слабкість, швидку втомлюваність. Вважає себе хворим останні 2 місяці. З 14 років палить. При огляді відмічається легка блідість шкірних покривів. При перкусії грудної клітки визначається легеневий звук над обома легенями. Вислуховуються сухі і вологі хрипи над лівою легенею. Ваш вірогідний діагноз і тактика обстеження?

 

11 Хворий М., 68 років, звернувся зі скаргами на швидку втомлюваність, різке схуднення в останні місяці. При обстеженні виявлено збільшені надключичні лімфовузли. В крові виражена анемія, ШОЕ 56 мм/год. У амбулаторній картці є запис уролога про те, що у пацієнта діагностовано рак простати. Яка стадія захворювання у пацієнта?

12 Хворий О., 62 роки, звернувся до терапевта з приводу болю в правому підребір’ї, спині, загальної кволості, поганого апетиту, свербіння шкіри. Об’єктивно:хворий зниженого харчування, шкіра і склери жовтушні, живіт м’який, у правому підребір’ї відчувається еластичне, округлої форми утворення розміром 6х8 см, трохи болюче, сеча темного кольору, кал безбарвний. Поставте діагноз.

 

13 Пацієнтка Ж., 25 років, вагітність 38 тижнів. Токсикозу в першу та другу половини вагітності не було. При огляді виявлено інфільтрат до 5,0 см у верхньозовнішньому квадраті лівої молочної залози. Шкіра над ним набрякла, червоно-фіолетового кольору. Який процес слід припускати?

 

14 При диспансерному обстеженні молодої жінки хірург виявив неболюче ущільнення у верхньому квадраті правої молочної залози. Загальний стан жінки задовільний, скарг не пред’являє, вважає себе здоровою. Що повинен рекомендувати пацієнтці лікар?

15 У жінки Ф., 45 років, при профілактичному огляді виявлено збільшення щитовидної залози. Лікарі запідозрили вузлуватий зоб. Для точнішої діагностики необхідно призначити обстеження? Що слід рекомендувати пацієнтці?

 

Відповідь:

 


1 1,5

2 2,3

3 2,5

4 2,6

5 1,5

6 1,6

7 2,4

8 1,6

9 3,6

10 4,6

11 2,4

12 3,5

13 1,3

14 2,3

15 1,3


1 Відповідь: У випадках підозри на наявність пухлини товстої кишки зі спеціальних методів обстеження потрібно виконати ректороманоскопію (фіброколоноскопію) та іригоскопію. При ендоскопічному виявлені пухлини виконується її біопсія з наступним гістологічним дослідженням.

2 Відповідь: У хворого - атероми волосистої частини голови. Вони є ретенційними кістамии, що розвиваються від розтягання капсули сальної залози її вмістом, що є наслідком закупорки вивідного протоку. Хворого потрібно рекомендувати оперативне лікування: вилущування атером. Якщо цього не виконати, то у випадку запалення буде їх загноєння. Крім того, якщо під час операції залишається невидаленою частина стінки кисти (що часто буває під час загноєння), то можливий рецидив.

3 Відповідь: у хворого доброякісна судинна пухлина – гемангіома. Дитині можна рекомендувати променеву терапію, кріодеструкцію або її хірургічне висічення.

4 Відповідь: у хворої доброякісна пухлина правої поперекової ділянки – ліпома. Показано оперативне втручання: видалення пухлини.

5 Відповідь: оскільки пухлина (ліпома) досягла значних розмірів і заважає хворому, показане оперативне лікування: видалення її.

6 Відповідь: клінічно неможливо виключити у хворої періостальну остеосаркому черепа. Тому для її лікування потрібно направити хвору у онкологічний диспансер.

7 Відповідь: у хворого, вірогідніше всього, папілома правого носового ходу. Оскільки пухлина утруднює дихання через ніс і супроводжується періодичними носовими кровотечами, хворому потрібно рекомендувати видалити її.

8 Відповідь: у хворої, вірогідніше всього, вузлова мастопатія. Ця форма дисгормональної дисплазії молочної залози загрозлива тим, що може перейти в рак. Тому жінці потрібно рекомендувати невідкладне оперативне лікування. При цьому видаляється сектор грудної залози і проводиться екстрене гістологічне дослідження. Обов’язково перед операцією потрібно попередити хвору про можливе розширення об’єму операції в залежності від результатів гістологічного дослідження препарату.

9 Відповідь: у хворого потрібно запідозрити рак шлунку. З метою уточнення діагнозу виконуються фіброгастродуоденоскопія, рентгенографія шлунку, легень, ультразвукове дослідження печінки, пальцеве дослідження прямої кишки.

10 Відповідь: у хворого не можна виключити рак легені. Для уточнення діагнозу потрібно виконати загальний аналіз крові і сечі, вивчити мокроту на атипові клітини і туберкульозні палички, виконати електрокардіографію, рентгеноскопію легень, а при необхідності – томографію легень і бронхоскопію.

11 Відповідь: у хворого четверта стадія захворювання.

12 Відповідь: у хворого рак головки підшлункової залози, механічна жовтяниця.

13 Відповідь: рак молочної залози або мастит.

14 Відповідь: провести мамографію

15 Відповідь: ультразвукове обстеження.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 348 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.01 сек.)