АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

VII. Матеріали для самоконтролю.

VII.1. Питання для самоконтролю:

 

  1. Назвіть етіопатогенез СЧВ, ССД, детматоміозиту.
  2. Назвіть діагностичні критерії СЧВ.
  3. Назвіть діагностичні критерії ССД.
  4. Назвіть діагностичні критерії дерматоміозиту.
  5. Перелікуйте основні клінічні прояви СЧВ
  6. Перелікуйте основні клінічні прояви ССД
  7. Перелікуйте основні клінічні прояви дерматоміозиту
  8. Назвіть основні методи діагностики при СЧВ
  9. Назвіть основні методи діагностики ССД
  10. Назвіть основні методи діагностики дерматоміозиту
  11. Призначте лікування хвоорому з СЧВ, ССД, дерматоміозитом

 

VII.2. Тести та задачі для самоконтролю:

1. Хворий 32 років скаржиться на підвищення температури до 38,5° С, озноб, загальну слабкість, біль у попереку, мязах гомілок, наявність сечї рожевого кольору, втрату ваги до 10 кг, терпкість обох кистей. Об-но: шкіряні покрови бліді. Тони серця приглушені, ЧСС = ПС = 110 за хв., АТ 190/115 мм рт. ст. Симптом Пастернацького слабко позитивний з обох сторін. В крові ерітр.– 2,8·1012/л, Hb – 65 г/л, ШОЕ – 58 мм/год., А/Г – 0,82, Ан. сечі – білок – 0,8 г/л, лейк. 20-25 у п/з, ер. до 100 у п/з, креатинін – 0,190 ммоль/л. Який вірогідний діагноз?

A. Дерматоміозит

B. Системний червоний вовчок

C. Гострий нефрит

D. Вузликовий періартеріїт

E. Нирково-кам`яна хвороба

2. Хворий 52 років скаржиться на біль в суглобах, м’язах, слабість у м'язах, перхотіння в горлі при їжі. Хворіє біля року. Лікування нестероїдними протизапальними препаратами було без ефекту, стан хворого поступово погіршувався. При огляді: самостійні рухи тіла та кінцівок утруднені, в параорбітальній області та на грудині – темна ерітема. Пальпація кістякових м'язів болюча. Ліва межа серця поширена вліво на 2 см, тони серця послаблені, систолічний шум над верхівкою. Який найбільш імовірний основний патогенетичний механізм розвитку цього захворювання?

A. Утворення антитіл до РНК.

B. Синтез неспецифічних антитіл к міозину.

C. Синтез міозин - специфічних антитіл.

D. Утворення антитіл до нативної ДНК.

E. Утворення антинуклеарних антитіл.

3. У хворої 42 років через 1,5 місяця після лікування (сульфаніламідами і ампіциліном) з’явилася загальна слабкість, біль в суглобах, температура підвищилась до 38° С. При обстеженні виявлено збільшення лимфатичних вузлів, печінки, селезінки, папульозний сип з ліхеніфікацією шкіри. В аналізі крові: помірна анемія, лейкопенія, ШОЕ прискорена до 40 мм/год. Вкажить самий важливий метод обстеження, який використовується в діференціальній діагностиці алергії від ліків з ураженням багатьох органів і системної червоної вовчанки.

A. Клінічний аналіз крові

B. Визначення LE-клітин (вовчаночних клітин) в крові

C. Титр реакції Ваалера-Роузе

D. Визначення антитіл до нативної ДНК

E. Ревмопроби

4. Хвора 28 років скаржеться на сухий кашель, задуху, біль у дрібних суглобах, субфебрільну температуру, схуднення, випадіння волосся. Об-но: гіперемія обличчя, дефігурація проксимальних міжфалангових суглобів, тони серця послаблені, систолічний шум над верхівкою. В аналізі крові: анемія, лейкопенія, ШОЕ 72 мм/год. Аналіз сечі: білок 1, 65 г/л, Ер 8-10×109 у полі зору, гіалінові ціліндри 4-5. Ваш попередній діагноз?

A. Системна склеродермія

B. Ревматоідний артрит

C. Підострий інфекційний ендокардит

D. Системний червоний вовчак

E. Неспецифічний аортоарерііт

5. Хвора 37 років. 10 років страждає на ревматоїдний артрит. На протязі року спостерігається високий титр ревматоїдного фактора (1:512, 1:1024), з’явилась сухість у роті, неприємні відчуття в очах (“ніби пісок”), не може ковтати суху їжу, вимушена запивати її водою. Розвиток якого синдрому

A. Синдром Жакку

B. Синдром хронічної втомлюваністі

C. Синдром Мікулича (неспеціфічний патотит)

D. Синдром Шегрена

E. Синдром Стіла

 

6. У хворої із синдромом Рейно, набряком, індурацією та атрофією шкіри обличчя, кистів рук, зроблена біопсія шкіри і м'язів. Отримано результат: порушення мікроциркуляції з проліферацією ендотелію, потовщення стінки зі звуженням просвіту судин, деформація і редукція капілярної сітки. Для якого із системних захворювань сполучної тканини найбільш характерні такі ознаки?

A. Дерматоміозиту

B. Ревматизму.

C. Системного червоного вовчака.

D. Системної склеродермії.

E. Вузликового періартеріїту.

7. Хвора 35 років скаржиться на болі в м’язах плечового поясу, спини, та ніг, виражену скутість зранку, схуднення, загальну слабкість. Об’єктивно: верхні повіки набряклі, пігментовані, межі серця розширені вліво, систолічний шум на верхівці. В біохімічному аналізі крові різке підвищення активності трансаміназ. Яке захворювання найбільш ймовірне?

A. Системний червоний вовчак

B. Дерматоміозит

C. Вузликовий периартеріїт

D. Склеродермія

E. Дифузний токсичний зоб

8. Хворий 42 років скаржиться на слабкість проксимальних груп м'язів нижніх та верхніх кінцівок, м'язів плечового поясу, тулуба, яка супроводжується спонтанними м'язевими болями, гарячкою.В аналізіх крові -підвищення сироваткової креатинкінази та альдолази, підвищений рівень СРП, прискорена ШОЕ до 52 мм/год. Проведено біопсію стегнового м”язу з гістологічним дослідженням матеріалу, котре виявило ознаки запальної інфільтрації скелетних м'язів з дегенерацією та некрозом м'язевих фібрил. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Ревматична поліміалгія

B. Поліміозіт

C. Міастенія

D. Трихінельоз

E. Полісиндромний ревматизм

9. Жінка 40 років скаржиться на слабкість, швидку втому, підвищення температури тіла до 38° С, висип на шкірі обличчя, біль у променевозап’ястних та ліктьових суглобах. Хворіє 3 роки. При огляді: на щоках еритематозні висипи у вигляді “метелика”, променевозап’ястні та ліктьові суглоби уражені симетрично, припухлі; над легенями шум тертя плеври. У крові анемія, лейкопенія, лімфопенія. У сечі протеїнурія і циліндрурія. Утворення яких антитіл є найбільш вірогідним у механізмі розвитку захворювання?

A. Утворення ревматоїдного фактора

B. Утворення антитіл до міозитів

C. Утворення антитіл до ендотеліальних клітин

D. Утворення специфічних антитіл к міозину

E. Утворення антитіл до нативної ДНК

10. Жінка 50 років скаржиться на набряк кистей, зміну кольору шкірних покривів на обличчі та грудях, ускладнення проходження їжі. Хворіє 5 років. Під час огляду: ніс загострений, симетричне потовщення, натяг та індурація шкіри пальців. Над легенями сухі хрипи; тони серця глухі, ритм неправильний, акцент II тону над легеневою артерією, ЧСС – 98 уд/хв. У крові прискорена ШОЕ, гіпергамаглобулінемія. Який найбільш вірогідний основний механізм розвитку захворювання?

A. Утворення антитіл к ендотеліальним клітинам

B. Утворення антитіл до міозитів

C. Утворення антитіл до РНК

D. Порушення фіброутворення та мікроциркуляції

E. Утворення антитіл до нативної ДНК

VIII. Рекомендована література:

1. Клиническая ревматология. / под ред. В.И. Мазурова. – СПб: ООО «издательство ФОЛИАНТ»,2005. – 520с.

2. Клиническая ревматология. / под ред. Е.Л. Насонова. – М.: ГЭОТАР-Медиа,2006. – 288с.

3. Избранные лекции по клинической ревматологии. Под. Ред. В.А. Насоновой, Н.В. Бунчука.- М.: Медицина, 2004. - 270 с.

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 258 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)