АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль вчителя у формуванні здоров'я учнів, у профілактиці захворювань

Профілактика захворювань - це складний багатофакторний процес, ефективний тільки в умовах цілеспрямованої спільної роботи всіх ланок охорони здоров'я, освітніх установ та за активної участі населення.

Розрізняють три рівні профілактики захворювань.

Первинна профілактика включає комплекс соціальних та санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на формування здорового способу життя, оптимізацію умов навчання і побуту, охорону та оздоровлення навколишнього середовища.

При цьому основним завданням шкільного вчителя є пропаганда основних положень здорового способу життя (ЗСЖ) серед учнів та їх батьків (більше 70% школярів нічого не знають про здоровий спосіб життя). Необхідно виконання вимог шкільної гігієни: це і відповідна за віком і зростанню шкільні меблі; хороше освітлення класу; контроль над фізичним розвитком учнів. Необхідна підтримка сприятливого мікроклімату в класі, розклад уроків з профілактикою стомлення, режим дня, боротьба з шкідливими звичками.

Вторинна профілактика заснована на ранній діагностиці захворювань (обов'язкова флюорографія грудної клітки, електрокардіографія за показаннями, загальні аналізи крові і сечі, при необхідності - більш поглиблене обстеження школярів). Вона спрямована на виявлення груп ризику, створення груп диспансерного обліку для попередження виникнення захворювань у дітей. Передбачаються й профілактичні заходи для виключення загострення хронічних захворювань та їх ускладнень.

Вторинна профілактика займається питаннями виявлення спадкових захворювань і нахили до них у ранні терміни вагітності, медико-генетичним консультуванням населення. Також вона передбачає прогнозування ризику захворювань по совокупностям спадково-сімейних характеристик. Вивчається історія життя в кожному конкретному випадку, перинатальний період у розвитку дитини і враховуються впливу несприятливих факторів зовнішнього середовища на процес протікання вагітності.

Внесок вчителя на даному етапі полягає в попередженні виникнення патологічних мотивацій - куріння, наркоманії, токсикоманії, алкоголізму та боротьби з ними, якщо вони мають місце в житті підлітків.

Третинна профілактика включає комплекс медико-соціальних заходів, що забезпечують стабілізацію патологічних процесів і попередження прогресування хронічних хвороб у дітей шкільного віку.

В даний час тільки 20% учнів не мають хронічних захворювань. Роль вчителя полягає в обізнаності про індивідуальні особливості здоров'я кожного учня в класі згідно з медичними картками. Систематичні бесіди з батьками дозволять виявити наявність у дітей хронічних захворювань або будь-яких відхилень у фізичному і психічному здоров'ї.

При зниженій гостроті зору у школяра вчитель зобов'язаний посадити його на перші парти; при наявності дефектів постави - сколіозів і кіфосколіоз - також ближче до себе, щоб контролювати і коригувати робочу позу дитини. Дітей, схильних до частих простудних захворювань і ангинам, вчитель повинен вберегти від протягів, стежити за адекватністю їх одягу пори року, самопочуттям на уроці. Необхідно контролювати фізичні навантаження на уроках фізкультури у дітей з ослабленим здоров'ям, дотримуватися рекомендовані педіатрами групи здоров'я.


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 398 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)