АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Симптоми основних стадій

Кам'янець-Подільське

Медичне училище

 

 

Хвороба Альцгеймера

 

Виконав:

студент III курсу

групи «Б»

спеціальності «Лікувальна справа»

Грузєв Денис

 

Кам'янець-Подільський

Р.

Загальний опис

Вражає хвороба Альцгеймера людей незалежно від їх соціально-економічного статусу, національності чи інших факторів, їм властивих. Найбільш ранній вік цього захворювання був зафіксований у 28-річного пацієнта, проте переважно хвороба Альцгеймера проявляється після 40 років.

Незважаючи на часту власну неопознанность, хвороба Альцгеймера є четвертим в ряді смертельних захворювань. Так, тільки по США показники вказують на понад 100 000 випадків смертності за рік, що сталися, як видно, саме через це захворювання.

Враховуючи те, що спочатку захворювання описувалося під категорію осіб до 65 років, у яких воно було відзначено, раніше його визначали як пресенільна деменція. Також хвороба Альцгеймера помилково розглядали як прояви старіння або склерозу судин мозку. Насправді ж розглянуте нами захворювання провокується дегенерацією нейронів (нервових клітин), проте ніяк не поразкою, актуальним для кровоносних судин.

Загальна симптоматика захворювання дозволяє виділити при розгляді її різноманіття. Зокрема хвороба Альцгеймера характеризують симптоми у вигляді поступового зниження уваги і пам'яті, крім цього відзначаються порушення в процесах мислення в комплексі зі здатністю до навченості.

Пацієнти відчувають проблеми, пов'язані з тимчасовою і просторовою орієнтацією, підбору слів супроводжують значні труднощі, що позначається, в свою чергу, на труднощі в спілкуванні, а також сприяє негативним особистісним змінам.

Поступове прогресування симптомів деменції призводить до абсолютної втрати хворим здатності до обслуговування себе, що, в кінцевому підсумку, призводить до загибелі. Тривалість актуального процесу розпаду психіки може тривати протягом декількох років, що призводить не тільки до страждань самого хворого, але і до страждань його родини і близьких.

Ризик виникнення цього захворювання зростає при наявності наступних актуальних факторів:

· вік від 60 років;

· надмірна вага, ожиріння;

· наявність в анамнезі хворого травм голови;

· гіпертонічна хвороба;

· наявність захворювання у найближчих родичів.

Додатково зазначимо, що хвороба Альцгеймера частіше відзначається серед жінок, ніж серед чоловіків.

Хвороба Альцгеймера:

симптоми основних стадій

У різних джерелах виділяється від трьох до декількох стадій захворювання, ми ж виділимо чотири, що також вірно опише його.

Для кожної з перерахованих нижче стадій характерним є наявність власних особливостей, якими володіє прогресуюча картина актуальних порушень функціонального та когнітивного масштабу.

Спочатку з'являються симптоми хвороби Альцгеймера часто плутають з прийнятими проявами, що вказують в цілому на старіння, або і зовсім з реакцією хворого на стрес. Примітно, що самі ранні прояви когнітивного порядку можуть бути виявлені у деяких хворих за 8 років до того, як буде встановлено діагноз основного захворювання. Споконвічні прояви симптоматики можуть виникати в ході виконання тих чи інших завдань, повсякденних для хворого.

Найпомітнішим симптомом в цьому випадку стає розлад пам'яті, яке поводиться в спробах людини згадати раніше завчені факти. Стосується це і вживаються хворим спроб до засвоєння інформації, нової для нього, які завершуються, як можна зрозуміти, невдачею.

Відзначаються також і проблеми в ряді виконавчих функцій, до яких належить планування, зосередженість, абстрактне мислення. Не виключаються й проблеми з семантичної пам'яттю, тобто з пам'яттю, пов'язаної із значенням слів і з стосунками концепцій.

Ця стадія також може супроводжуватися апатією, яка виступає як найбільш стійкого нейропсихологического симптому в ході перебігу всього захворювання. Предклініческіх стадія хвороби Альцгеймера також нерідко визначається як «м'якого когнітивного порушення», проте на рахунок цього поки все-таки ведуться суперечки щодо використання даного визначення для вказівки першого ступеня цього захворювання або ж застосування його в якості окремої діагностичної одиниці.

 

· Рання деменція

Пам'ять в цьому випадку прогрессирующе знижується поряд з агнозією, що призводить до того, що діагноз розглянутого нами захворювання, рано чи пізно, але підтверджується. Незначна кількість пацієнтів в цей період вказує не на розлади пам'яті як на основні турбують симптоми, а на мовні порушення, на порушення рухові, на порушення сприйняття і на порушення функцій виконавчого порядку.

Захворювання різним чином проявляється по відношенню до кожного з аспектів пам'яті. Так, наприклад, в найменшій мірі піддаються змінам спогади, що стосуються власного життя хворого (тобто пам'ять епізодична), а також факти, завчені їм достатньо давно. Це ж стосується імпліцитної пам'яті, тобто так званої «пам'яті тіла», при якій пацієнт несвідомо відтворює завчені дії (використання столових приладів та ін.).

Для афазії характерним є збіднення словникового запасу в комплексі зі зниженням швидкості мови, а це, в свою чергу, призводить до повного ослаблення здатності словесного (як і письмового) висловлення власних думок.

Дана стадія захворювання характеризується, як правило, можливістю хворого до адекватного оперированию стандартними поняттями, використовуваними в мовному спілкуванні. Що ж стосується листа, малювання, переодягання та інших функцій, в яких основна дія супроводжується приєднанням тонкої моторики, то тут вже можуть спостерігатися проблеми планування і координації рухів, що виділяє деяку незручність в виконуваних діях.

При поступовому прогресуванні захворювання людина може все також виконувати чимало завдань, роблячи це незалежно, однак і без допомоги йому також вже не обійтися (як мінімум у вигляді нагляду) - стосується це, насамперед, маніпуляцій, які передбачають необхідність у когнітивних зусиллях.

 

· Деменція помірна

Стан поступово погіршується, на тлі чого поступово знижується і здатність до самостійної реалізації тих чи інших дій. Очевидними стають мовні розлади, тому як у хворого втрачається доступ до власного словникового запасу, в результаті чого відбувається підбір невірних слів в заміні слів, їм забутих. Крім цього відбувається і втрата навичок письма / читання.

Поступово піддається порушень координація рухів зі складною їх послідовністю, це, в свою чергу, позбавляє хворого можливості адекватного виконання більшості завдань, необхідних у повсякденному житті.

Даний етап, знову ж таки, супроводжується проблемами з пам'яттю, які, на цей раз, схильні до значного посиленню. В результаті хворий може навіть втратити здатність до впізнавання близьких йому людей. До цього періоду несхильна раніше захворюванню довготривала пам'ять вже піддається порушень, а відхилення, що з'являються в поведінці хворого, стають все більш помітними.

Звичайний характер набувають такі прояви захворювання, як вечірнє загострення і бродяжництво, хворий стає більш дратівливим, виникає емоційна лабільність, що виявляється в спонтанної агресії і в плачі.

Порядку 30% хворих стикається з синдромом удаваної ідентифікації, а також з низкою симптомів марення. Нерідко розвивається нетримання сечі. Симптоматика хворого призводить вже до стресу у його родичів, що може бути усунуто в деякій мірі допомогою приміщення пацієнта в стаціонар для відповідного нагляду.

 

· Важка деменція

Це остання стадія захворювання, при якій без допомоги сторонніх хворий просто не в змозі обходитися. Всі навички володіння мовою можуть скоротитися аж до використання в ньому одиничних фраз, а то і просто слів. Таким чином, відбувається практично повна втрата мови.

Вербальні навички у хворих втрачаються, проте це не визначає для них і втрату розуміння звернення до них, емоцій в їх адресу. Даний етап все також може супроводжуватися проявами агресії, однак найчастіше превалирующими станами стають апатія в комплексі з виснаженням. З певного моменту в цьому стані втрачається можливість здійснення навіть елементарних дій без надання сторонньої допомоги. Відбувається також втрата м'язової маси, пересування здійснюється зі значними зусиллями. З плином часу хворий не пересувається далі ліжка, трохи пізніше він перестає і сам харчуватися.

Настанню смерті супроводжують, як правило, сторонні фактори у вигляді пневмонії або пролежневой виразки, але не з вини безпосередньо хвороби Альцгеймера. Нижче ми розглянемо трохи більш предметно актуальні прояви захворювання.

 


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 269 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)