АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Жиророзчинні вітаміни і їх препарати.

Вітамін А (ретинол,антиксерофтальмічний вітамін).

Ретинол регулює обмінні процеси в шкірі, слизових оболонках очей, дихальних та сечових шляхів, травного каналу. Він необхідний для росту і диференціювання тканин, процесів репродукції. За його участю відбувається утворення компонентів сполучної тканини, хрящів, кіс­ток, синтез клітинних та субклітинних мембран. Ретинол значно підвищує опірність організму до інфекційних хвороб, сприяє росту і розвитку молодого організму, виявляє значний вплив на тканинне дихання, функціонування ендокринних залоз, необхідний для нормальної функції сітківки ока, забезпечує сутінковий зір.

Гіпо- і авітаміноз: виразкові ураження рогівки, ксерофтальмія, кератомаляція, порушення сутінкового зору (куряча сліпота, гемералопія), зниження опірності організму до інфекційних хвороб, значна сухість шкіри, слизових оболонок, затримка росту кісток, дегенеративні зміни епітелію, порушення його бар’єрних властивостей.

ПРЕПАРАТИ.

ретинолу ацетат ( retinoli acetas)

Форма випуску: драже 3300 МО; таблетки 33000 МО; фла­кони 10 мл 3,44% олійного розчину для вжи­вання всередину краплями (в 1 краплі відповідно 5000-10000-12500 МО); Призначають з профілактичною метою всередину по 1- 2 драже по 5000 МО; з лікувальною метою зовнішньо, всередину в таблетках, краплях по 33 000 – 100 000 МО.

Застосування: для лікування гіпо- і авітамінозу А, захворювань очей, при гострих, рецидивуючих і хронічних інфекційних захворюваннях, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, гепатитах, патології нирок, запальних процесах жовчо- та сечовивідних шляхів, для лікування шкірних захворювань –екземи, псоріазу, дерматитів, обморожень, опіків, ран, разом з вітаміном Д при рахіті, порушеннях росту в дітей, спазмофілії.

Побічні ефекти: гіпер­вітаміноз А проявляється головним болем, запамороченням, нудотою, блюванням, наб­ряком жовтої плями сітківки з порушенням зору, ураженням пе­чінки і нирок, остео­маляцією;під час вагітності може прояви­ти тератогенну дію.

Риб’ячій жир – призначають всередину для профілактики і лікування рахіту, авітамінозу А, для загального укріплення, для прискорення зрощування кісних переломів, місцево для лікування ран, опіків.

 

вітамін Д2 (ергокальциферол, анти рахітичний вітамін).

Основна фізіологічна роль - забезпечення нор­мального росту і функціо-нування кісткової тканини, регулює обмін кальцію та фосфору, імунні процеси, диференціювання клітин різних тканин.

Гіповітаміноз: рахіт, остеомаляція, остеопороз, гіпокальціурія, гіперфосфат-урія, аміноацидурія, в плазмі значно зменшується вміст кальцію та неорганічного фосфору.

ПРЕПАРАТ.


Дата добавления: 2016-06-06 | Просмотры: 319 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)