АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Посттравматичний стресовий розлад - це нормальна реакція на ненормальні обставини

Прочитайте:
  1. II. 1900 – 1950 – нормальная.
  2. А — нормальная кожа; б — кожа с повышенной болевой чувствительностью.
  3. Акомодація ока, її механізм та розлади
  4. В норме по левому контуру сердца между сосудистым пучком и левым желудочком имеется тупой угол – это нормальная конфигурация сердца.
  5. Гострі розлади травлення у дітей раннього віку. Етіологія. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика. Догляд.
  6. Динамика тиреоидных гормонов: нормальная физиология
  7. Діагностика передменструальних розладів проводиться згідно з алгоритмом, який представлено на мал. 1.
  8. Застосування психологічного тренінгу у реабілітації спортсменів з посттравматичним стресовим розладом
  9. ЗЛП 4.0 Нормальная физиология
  10. Какова нормальная величина систолического давления на нижних конечностях?

 

Це ряд змін, пов'язаних зі спогадами про травму, що відбуваються в наступних сферах:

• емоційної - страх, сум, неспокій, гнів;

• пізнавальної - труднощі у запам'ятовуванні, порушення уваги, погіршення інтелектуальної діяльності;

• тілесної - болі в животі, грудях, голові, тремтіння, тіки, розлади сну;

• поведінкової - труднощі у спілкуванні, зосередження на собі, ізоляція, збільшення споживання сигарет, зловживання алкоголем, наркотиками, сексом.

 

Певний набір симптомів - симптомокомплекс, що зустрічається у тих, хто пережив екстремальну ситуацію і не впорався з наслідками травматичного стресу, отримав назву посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Його симптоми об'єднують у три основні групи:

· повторного переживання,

· уникнення,

· підвищеної збудливості (табл. 3).

Будь-який розлад розвивається і змінюється в часі, тобто передбачає проходження та зміну деяких стадій. Виділяють три основні стадії розвитку ПТСР:

■ гостра - від моменту події до 6 тижнів;

■ хронічна - від 6 тижнів до 6 місяців;

■ відстрочена - від 6 місяців до декількох років або навіть декількох десятків років.

 

Таблица 3

Основные симптомы ПТСР

Симптомы повторного переживания Симптомы избегания Симптомы повышенной возбудимости
Повторяющиеся навязчивые негативные воспоминания о событии   Повторяющиеся навязчивые негативные сны, связанные с событием Внезапные поступки н чувства, вызванные, «возвратом» (внезапным «провалом») в психотравмирующее событие Интенсивный психологический стресс при событиях, напоминающих или символизирующих травму Избегание мыслей, чувста и деятельности, связанных с событием   Невозможность воспоминания деталей события   Снижение интереса к деятельности, ранее вызывавшей у человека большой интерес Чувство отстранен ности, отчуждения от других людей   Обеднение чувств, отсутствие положительных эмоций Отсутствие планов на будущее Трудности засыпания, бессонница   Раздражительность   Сверхвозбудимость Взрывные реакции   Трудности при концентрации внимания   Физиологические реакции на события, напоминающие или символизирующие травму

Перший гострий період розвитку екстремальної ситуації триває від початку дії до початку евакуації і рятувальних робіт.

Тривалість періоду - від декількох хвилин до декількох годин. Цей період характеризується виникненням раптової загрози власному життю і загибеллю близьких. Поведінка в гострому періоді екстремальної ситуації багато в чому визначається емоцією страху, яка до певної межі є нормальною і сприяє психічній та фізичній мобілізації, необхідної для самозбереження. При будь-якій усвідомлюваній людиною катастрофі виникає психічна напруга і страх. На виникнення реакції страху впливають як соціально-психологічні, так і фізіологічні чинники: перевтома, голод, спрага, фізичний біль, холод чи спека, травматичні ушкодження. Прояв страху залежить від його глибини і виражається у зовнішніх діях і внутрішніх переживаннях людини.

Найбільш характерними є рухові порушення - від різкого збільшення рухової діяльності (рухова буря до повного блокування руху (ступор). Необхідно відзначити, що, за даними фахівців, навіть у найважчих екстремальних ситуаціях 12-25% людей зберігають самовладання, діють чітко, рішуче і у відповідності з реальною ситуацією. При цьому вони думають не про власне виживання, а про відповідальність за необхідність виправлення того, що трапилося і збереженні життя оточуючих. Саме ця надмета дозволяє чітко і цілеспрямовано виконувати діяльність. Як тільки ця надмета змінюється панічним страхом і незнанням того, що необхідно конкретно зробити, наступала втрата самовладання, і розвивалися різного роду розлади.

На думку фахівців, безстрашних психічно нормальних людей не існує. Мова йде про ступінь контролю над реакціями страху. Людина може відчувати сильний страх, але при цьому повністю контролювати свою поведінку. У ситуаціях паніки емоція страху повністю оволодіває людиною, і вона повністю втрачає контроль над своєю поведінкою. Основна проблема криється в часі, необхідному для подолання почуття розгубленості, ухваленні розумного рішення і початку дій. У підготовленого до екстремальної ситуації професіонала це відбувається набагато швидше, ніж у постраждалих, у яких зберігається розгубленість, що призводить до тривалої бездіяльності, метушливості, прийняття неадекватних рішень.

Після закінчення гострого періоду деякі потерпілі відчувають короткочасне полегшення, підйом настрою, активно беруть участь в рятувальних роботах, багатослівно і багато разів повторюючи розповіді про свої переживання, бравуючи і дискредитуючи небезпека. Як правило, ця фаза ейфорії триває від декількох хвилин до декількох годин і змінюється млявістю, байдужістю, загальмованістю.

Постраждалі справляють враження відчужених, занурених у себе, їм важко з відповіддю на найпростіші питання, відчувають значні труднощі у виконанні найпростіших завдань. У деяких людей з'являється неспокій, метушливість, нетерплячість, прагнення до частих контактів з оточуючими. Для багатьох постраждалих характерна зміна відчуття часу. Перебіг його сповільнюється, і тривалість гострого періоду представляється людині збільшеним в кілька разів. Змінюється сприйняття простору, спотворюється відстань між предметами, їхні розміри і форма. У постраждалих на цій стадії відзначаються короткочасні порушення, в основному у фізіологічній і емоційній сферах (табл. 4).

 

Таблица 4

Типичные нарушения, возникающие на острой стадии ПТСР

Физиологические нарушения Эмоциональные нарушения
Учащенное сердцебиение; Острое чувство беспомощности;
беспокойное дыхание; Вспышки гнева;
тошнота; сверхбдительность;
вздрагивания, подергивания; повторные переживания
приступы потливости; события;
расстройства стула; чувство вины;
звон в ушах; обвинения;
головокружение, головные и страх;
другие боли; постоянное ожидание опасности
расстройства сна  
дрожание рук;  
плохая концентрация;  
обмороки;  
у беременных женщин — выкидыши  

В залежності від цілого ряду факторів (сили події, її значущості для людини, індивідуальних особливостей реагування, швидкості та ефективності допомоги, що надається) перелічені симптоми можуть поступово слабшати і зникати або застрявати і посилюватися. Якщо людина не отримає кваліфікованої допомоги, то через 6 тижнів після психотравмуючої події у неї розвивається хронічна стадія посттравматичного стресового розладу.

Безпосередньо після гострого періоду, коли небезпека явно виявила себе, у постраждалих наростають розгубленість, нерозуміння того, що відбувається. Переживання життєво небезпечної ситуації відходить на другий план, а особливо актуальним стає повідомлення про втрату житла, майна, розлука з близькими, невідомість з приводу найближчого майбутнього.

Ці фактори розтягнуті в часі і мають дві характеристики, важливі для формування механізму адаптації - дезадаптації. Це невизначеність вирішення ситуації в часі, з одного боку, і розуміння необхідності надання допомоги з боку держави з іншого. У багатьох учасників екстремальної ситуації відзначається зміна активності. Рухи стають більш чіткими, ощадливими. Збільшується м'язова сила, що сприяє переміщенню людини в більш безпечне місце. Відбувається зміна в мові, вона стає більш гучною. Голос стає дзвінким, змінюється тембр, у мові з'являються паузи. Підвищується увага, відбувається зміна в пам'яті: те, що відбувається навколо запам'ятовується нечітко, з спотвореннями, проте в повному обсязі запам'ятовуються власні дії і переживання. Для цієї стадії більшою мірою характерні прояви порушення поведінкової сфери. При цьому легкість чи важкість подальшої адаптації багато в чому визначається поведінкою людини і ступенем прийняття відповідальності за власне життя. Якщо людина, яка пережила травму, не говорить про пережите, не дозволяє собі або намагається, але залишається не вислуханою, то у неї посилюється тривога, нерідко загострюється жадоба помсти, відплати. Навіть абсолютно невинна поведінка інших людей при наростанні тривоги може сприйматися як загрозлива і викликати у потерпілого неадекватні, агресивні реакції, які виявляються досить часто. Для такої людини, як правила, постійним емоційним фоном стає депресія з важким почуттям надзвичайної втоми. Порушується сфера інтересів, у свідомості несподівано яскраво спалахують психотравмуючі події.

Фахівці називають це явище флешбеки. Людина зациклюється на думці про те, що трапилося і, не маючи можливості сконцентруватися на реальності, її оцінити, часто виявляється жертвою нещасних випадків, аварій, катастроф іншого роду. Дуже часто виникають проблеми у відносинах з близькими людьми, які щиро хочуть їй допомогти. Поступово у людини формується бажання втекти від дійсності. Формами відходу від дійсності у дорослих постраждалих є алкоголь, наркотики, імпульсивний (або запійний) секс. У дітей спостерігаються елементи регресивної поведінки: енурез, ссання пальців, сюсюкання, і т. п. Людині, що знаходиться на цій стадії розвитку посттравматичного розладу, можна надати допомогу, включаючи її у психотерапевтичні групи. Де збираються люди зі схожими проблемами. На думку ряду фахівців, у людей починається нормальне життя в ненормальних умовах. У цей час на формування стану адаптації людини впливають особливості її особистості, діюча небезпечна ситуація, загибель близьких і необхідність впізнання загиблих, роз'єднання сімей, втрата житла і майна, очікування повторення екстремальної ситуації.

Якщо людина на цій стадії не отримує необхідної допомоги, то протягом 6 місяців розвивається відстрочена стадія ПТСР. Після припинення дії екстремальних факторів у багатьох постраждалих фіксуються складні емоційні і когнітивні переробки ситуації і відбувається переоцінка власних переживань і відчуттів, своєрідний підрахунок втрат. Для цієї стадії характерний досить стійкий; прояв симптомів постстрессових розлади: відчуття підвищеної втоми, денна сонливість поряд з: розладом нічного сну, поява тремтіння в руках і ногах, постійне очікування можливого нещастя, підвищена вразливість і уразливість. Людина виявляється захопленою почуттям безсилля перед душевним болем, відчуває себе непотрібною, нікчемною, але одночасно не може цього прийняти, не хоче і не може погодитися з цим. Поглиблюється депресія, частішають спалахи пережитого у свідомості, нічні кошмари підсилюються і частішають. Переживання, що не отримало виходу або розрядки глибоко йде у внутрішній світ людини, проявляється у вигляді хронічних фізичних недуг, що не знаходять об'єктивного підтвердження. Спроби заглушити душевний і фізичний біль алкоголем чи наркотиками затягують у болото психічної і фізичної залежності від них. Людина втрачає відчуття влади над своїм життям, можливості її контролю. Деякі люди прагнуть піти подалі від людей, де багато що травмує, і стають відлюдниками.

Основними симптомами відстроченої стадії розвитку ПТС є: наростаюча депресія, всепоглинаюче відчуття безсилля, різні болі, що не мають об'єктивного підтвердження, низька самооцінка, гостре відчуття нікчемності, непотрібності. Ряд дослідників відзначає значні зміни здоров'я людини протягом від 1 року до 20 років після перенесеної травмуючої ситуації. Зростає смертність від різних причин, різко збільшується кількість ракових захворювань, хвороб печінки і нирок, випадків розвитку лейкемії, у жінок частішають викидні. Кількість психічних захворювань у групі постраждалих в 2-2,5 рази вище, ніж у людей, що не побували в екстремальних ситуаціях.

Посттравматичний стресовий розлад протікає по-різному в різному віці. Дітям, які пережили психологічну травму, досить важко усвідомити, що з ними сталося. Це перш за все пов'язане з їх віковими особливостями, їм не вистачає соціальної та психологічної зрілості. Дитина не в змозі повністю усвідомити сенс того, що відбувається, вона просто запам'ятовує саму ситуацію і свої переживання в цю мить. Інтенсивність переживань може бути дуже сильною для дитини, і вона стає дуже ранимою. Травмовані діти висловлюють свої почуття пов'язані з пережитим через поведінку. Так, у дітей, дошкільного віку від 4 до 7 років відзначається прагнення до одноманітних ігор, з використанням предметів, що мають відношення до психотравми. Спектр посттравматичних симптомів у дітей включає в себе зміни на фізіологічному, емоційному, когнітивному і поведінкових рівні. До загальних симптомів, характерних для дитячого віку, відносяться:

На фізіологічному рівні:

1. Різні порушення сну, часті пробудження під час сну внаслідок кошмару,

2. Багато дітей скаржаться на бонн в животі, головні болі, що не мають фізичної причини, часте сечовипускання, розлад шлунку, тремтіння, тики, посмикування.

На емоційному рівні:

1. Найбільша загальна і найперша реакція на пережитий стрес - страх, тривога. Згодом у дітей можуть розвинутися специфічні фобії: розлад тривожної розлуки, порушення характеризується вираженою тривогою, внаслідок відділення дитини від звичної турботи про неї, боязнь засинати в темряві, одній.

2. Деякі діти часто відчувають провину за те, що трапилося, у них формується уявлення про те, що «погані речі трапляються з поганими дітьми», і вони сприймають хвилювання і страхи батьків як викликані власною поведінкою.

3. Психотравмовані діти стають більш дратівливими.

4. Розвивається депресія.

5. Діти стають плаксивими.

На когнітивному рівні:

1. У травмованих дітей погіршується концентрація уваги, вони стають розсіяними.

2. Порушується пам'ять, діти стають забудькуватими, часто не можуть згадати важливу персональну інформацію, звичайно травматичної або стресового характеру.

3. Діссоціатівная фуга. Характеризується нездатністю згадати минуле і безладом, плутаниною в поєднанні з раптовим і несподіваним втеча з дому.

4. У дітей часто з'являються думки про смерть.

На поведінковому рівні:

1. У травмованих дітей можлива різка зміна поведінки; вони не хочуть розлучитися з батьками навіть ненадовго, деякі можуть в прямому сенсі слова чіплятися за батьків і мати потребу в їх постійній присутності, фізичному контакті з ними і заспокоєння.

2. Багато дітей часом повертаються до поведінки, властивої більш молодшому віку. Деякі мочаться в ліжко, втрачають навички охайності, смокчуть пальці і ведуть себе як малі.

3. Травмовані діти стають більш впертими, гнівними, агресивними. Їх поведінка характеризується ворожістю і конфліктністю по відношенню до інших.

4. У травмованих дітей звичайно відзначається широке коло проявів страху або уникаючої поведінки - таких як страхи виходити з дому, залишатися одному або знаходитися в замкнутому просторі.

5. Розлад реактивної прихильності характеризується помітним порушенням розвитку соціальних навичок до п'ятирічного віку.

6. Незважаючи на те, що причини, що викликають ПТСР, можуть бути різними, можна виділити типові симптоми, характерні для дітей певного віку.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 1143 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)