АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття «синдром емоційного вигорання»

Прочитайте:
  1. Біологічні ритми та стан здоров’я людини. Поняття про біологічні ритми.
  2. Вітаміни (визначення поняття) їх класифікація та фізіологічна роль в організмі.
  3. Глава 6. Выгорание персонала, следующее за «Синдромом белого воротничка»
  4. Дайте визначення поняття “Загартування”. Основні види, принципи і способи організації загартовування.
  5. Как живут в мире с «Синдромом белого воротничка», «Трудоголизмом», «Профессиональным выгоранием»?
  6. Как можно из «Синдрома белого воротничка» извлечь выгоду?
  7. Мімівірус та визначення поняття «життя»
  8. На какой стадии «Синдрома белого воротничка» Вы находитесь
  9. Ознаки емоційного вигорання у професійного педагогічній діяльності.
  10. Определение понятия, классификацию «синдрома диабетической стопы» (СДС), патогенез трофических нарушений и принципы лечения при различных формах синдрома.

Синдром емоційного вигорання - поняття, введене в психологію американським психіатром Фрейденбергом в 1974 році, що виявляється наростаючим емоційним виснаженням. Лікарі називають це просто перевтомою.

Синдром емоційного вигорання проявляється у вигляді наростаючого байдужості до своїх обов'язків, що відбувається на роботі, дегуманізації у формі зростаючого негативізму по відношенню як до пацієнтів або клієнтам, так і до співробітників, відчутті власної професійної неспроможності, відчутті незадоволеності роботою, явищах деперсоналізації, а в кінцевому підсумку в різкому погіршенні якості життя. В подальшому можуть розвиватися невротичні розлади та психосоматичні захворювання.
Розвитку даного стану сприяє необхідність роботи в одному і напруженому ритмі з великим емоційним навантаженням особистісного взаємодії з важким контингентом. Разом з цим розвитку синдрому сприяє відсутність належної винагороди (у тому числі не тільки матеріальної, а й психологічного) за виконану роботу, що змушує людину думати, що його робота не має цінності для суспільства.

Фрейденберг вказував, що подібний стан розвивається у людей, схильних до співчуття, ідеалістичному відношенню до роботи, разом з тим нестійким, схильним до марень, одержимих нав'язливими ідеями. У цьому випадку синдром емоційного вигорання може представляти собою механізм психологічного захисту у формі часткового, або повного виключення емоцій у відповідь на психотравмуючі впливу [5].

Феномен «емоційного вигорання» був деталізований Маслач, Пельманом і Хартманом в 1982 році, в результаті чого виділився його синдром. Останні з авторів, узагальнивши багато визначення «вигорання», виділили три головні компоненти: емоційне та / або фізичне виснаження, деперсоналізація та знижена робоча продуктивність.
Емоційне виснаження виявляється у відчуттях емоційного перенапруження і в почутті спустошеності, вичерпаності своїх емоційних ресурсів. Людина відчуває, що не може віддаватися роботі з таким же натхненням, бажанням, як раніше.

Деперсоналізація пов'язана з виникненням байдужого і навіть негативного ставлення до людей, які обслуговує за родом роботи. Контакти з ними стають формальними, знеособленими; виникають негативні установки можуть спочатку мати прихований характер і виявлятися у внутрішньо стримувати роздратування, яке з часом проривається назовні і призводить до конфліктів. Подібні стани мають місце в замкнутих робочих колективах, виконують тривалий час (до півроку) спільну діяльність.
Знижена робоча продуктивність проявляється в зниженні самооцінки своєї компетентності (в негативному сприйнятті себе як професіонала), невдоволення собою, негативне ставлення до себе як особистості.
До трьох основних факторів, що грають істотну роль в «емоційному вигорянні», відносять наступні: особистісний, рольовий і організаційний.
Серед особистісних особливостей, що сприяють «вигорання», Фрейнденберг виділяє емпатію, гуманність, м'якість, увлекаемость, идеализированностью, інтровертованість, фанатичність. Є дані, що у жінок емоційне виснаження настає швидше, ніж у чоловіків, хоча це підтверджується не у всіх дослідженнях. А. Пайнс з колегами встановили зв'язок «вигорання» з відчуттям значущості себе на робочому місці, з професійним просуванням, автономією і рівнем контролю з боку керівництва. Значимість роботи є бар'єром для розвитку «вигорання». У той же час незадоволеність професійним зростанням, потреба в підтримці, недолік автономії сприяю «вигорання». В.І. Ковальчук зазначає роль таких особистісних особливостей, як самооцінка і локус контролю. Людям з низьким рівнем самооцінки і екстернальним локусом контролю більше загрожує напругу, тому вони більш вразливі і схильні до «вигорання».
К. Кондо найбільш уразливими, «вигоряючими» вважає тих, хто дозволяє стресові ситуації агресивно, в суперництві, нестримано, будь-яку ціну, а також «трудоголіків», тобто людей, які вирішили присвятити себе тільки реалізації робочих цілей, хто знайшов своє покликання і працює до нестями.
Рольовий фактор по Кондо і Куунарпуу проявляється у рольовій конфліктності, рольової невизначеності.
До організаційного фактору, що сприяє розвитку «вигорання», відносять: багатогодинний характер роботи, не оцінюваної належним чином, що має трудноізмерімое зміст, що вимагає виняткової продуктивності; неадекватність змісту роботи характеру керівництва з боку начальства і т.д.
Як зазначає В.І. Ковальчук, серед організаційних чинників «вигорілі» особи вказують на такі причини «вигорання»: надмірний рівень напруги і обсяг роботи, особливо при нереальних терміни її виконання; монотонність роботи внаслідок занадто великої кількості повторень; вкладання в роботу великих особистісних ресурсів і брак визнання і позитивної оцінки; фізична знемога, недостатній відпочинок або відсутність нормального сну; робота без подальшого професійного вдосконалення; напруженість і конфлікти у міжособистісних стосунках; недостатня підтримка з боку колег; емоційна насиченість або когнітивна складність комунікації та ін [4].
В даний час виділяють близько 100 симптомів, так чи інакше пов'язаних із синдромом емоційного вигорання. Перш за все, слід зазначити, що умови професійної діяльності часом можуть з'явитися і причиною синдрому хронічної втоми, який досить часто супроводжує синдрому емоційного вигорання. При синдромі хронічної втоми типові скарги клієнтів (пацієнтів): прогресуюча втома, зниження працездатності; погана переносимість раніше звичних навантажень; м'язова слабкість, біль у м'язах, розлад сну, головні болі, забудькуватість; дратівливість, зниження розумової активності та здатності до концентрації уваги. У осіб, що страждають синдромом хронічної втоми, може реєструватися тривалий субфебрилітет, біль у горлі. При постановці цього діагнозу слід враховувати, що при цьому повинні бути відсутніми інші причини чи захворювання, здатні викликати появу подібних симптомів.

Виділяються три ключові ознаки синдрому емоційного вигорання. Розвитку синдрому емоційного вигорання передує період підвищеної активності, коли людина повністю поглинений роботою, відмовляється від потреб, з нею не пов'язаних, забуває про власні потреби, а потім настає перша ознака - виснаження. Воно визначається як почуття перенапруги та вичерпання емоційних і фізичних ресурсів, почуття втоми, не проходить після нічного сну. Після відпочинку ці явища зменшуються, однак відновлюються після повернення в колишню робочу ситуацію.

Другою ознакою синдрому емоційного вигорання є особистісна відстороненість. Професіонали при зміні свого співчуття до пацієнта (клієнта), розцінюють розвивається емоційне відсторонення як спробу впоратися з емоційними стрессорами на роботі. У крайніх проявах людини майже ніщо не хвилює з професійної діяльності, майже ніщо не викликає емоційного відгуку - ні позитивні, ні негативні обставини. Втрачається інтерес до клієнта (пацієнта), який сприймається на рівні неживого предмета, сама присутність якого часом неприємно.

Третьою ознакою є відчуття втрати власної ефективності, або падіння самооцінки в рамках вигоряння. Людина не бачить перспектив у своїй професійній діяльності, знижується задоволення роботою, втрачається віра у свої професійні можливості.

Синдром емоційного вигорання є комбінацією фізичного, емоційного і когнітивного виснаження чи втоми, при цьому головним фактор - емоційне виснаження. Додаткові компоненти "burn-out" є наслідком поведінки (купірування стресу), що веде до деперсоналізації або власне когнітивно-емоційного вигорання, яке виражається в скороченні персональних досягнень.

В даний час немає єдиного погляду на структуру синдрому емоційного вигорання, але, незважаючи на це, можна сказати, що він представляє собою особистісну деформацію внаслідок емоційно утруднених і напружених відносин у системі «людина-людина». Наслідки вигоряння можуть виявлятися як у психосоматичних порушеннях, так і в суто психологічних (когнітивних, емоційних, мотиваційно-настановних) зміни особистості. Те і інше має безпосереднє значення для соціального і психосоматичного здоров'я особистості.

У людей, уражених синдромом емоційного вигорання, як правило, виявляється поєднання психопатологічних, психосоматичних, соматичних симптомів і ознак соціальної дисфункції. Спостерігаються хронічна втома, когнітивна дисфункція (порушення пам'яті, уваги), порушення сну, особистісні зміни. Можливий розвиток тривожного, депресивного розладів, залежностей від психоактивних речовин, суїцид. Спільними соматичними симптомами є: головний біль, гастроінтестинальні (діарея, синдром подразненого шлунка) і кардіоваскулярні (тахікардія, аритмія, гіпертонія) порушення.

Виділяють 5 ключових груп симптомів, характерних для синдрому емоційного вигорання:
- Фізичні симптоми (втома, фізичне стомлення, виснаження; зміна ваги; недостатній сон, безсоння; поганий загальний стан здоров'я, в т.ч. по відчуттях; утруднене дихання, задишка, нудота, запаморочення, надмірна пітливість, тремтіння; підвищення артеріального тиску; виразки і запальні захворювання шкіри, хвороби серцево-судинної системи);
- Емоційні симптоми (нестача емоцій; песимізм, цинізм і черствість у роботі й особистому житті; байдужість, втома; відчуття безпорадності і безнадійності; агресивність, дратівливість; тривога, посилення ірраціонального занепокоєння, нездатність зосередитися; депресія, почуття провини; істерики, душевні страждання; втрата ідеалів, надій або професійних перспектив; збільшення деперсоналізації своєї чи інших - люди стають безликими, як манекени, переважає почуття самотності);
- Поведінкові симптоми (робочий час більше 45 годин на тиждень; під час роботи з'являється втома і бажання відпочити; байдужість до їжі; мала фізичне навантаження; виправдання вживання тютюну, алкоголю, ліків; нещасні випадки - падіння, травми, аварії та ін; імпульсивна емоційну поведінку);
- Інтелектуальний стан (падіння інтересу до нових теорій і ідей в роботі, до альтернативних підходів у вирішенні проблем; нудьга, туга, апатія, падіння смаку та інтересу до життя; більшу перевагу стандартних шаблонів, рутині, ніж творчому підходу; цинізм або байдужість до нововведень; малу участь або відмову від участі в розвиваючих експериментах - тренінгах, освіті; формальне виконання роботи);
- Соціальні симптоми (низька соціальна активність; падіння інтересу до дозвілля, захоплень; соціальні контакти обмежуються роботою; мізерні відносини на роботі і вдома; відчуття ізоляції, нерозуміння інших і іншими; відчуття нестачі підтримки з боку сім'ї, друзів, колег).
Таким чином, синдром емоційного вигорання характеризується вираженим поєднанням симптомів порушення в психічній, соматичної і соціальній сферах життя [1].
В даний час існує декілька теорій, що виділяють стадії емоційного вигорання.
Дж. Грінберг пропонує розглядати емоційне вигорання як п'ятиступінчастий прогресуючий процес.
- Перша стадія емоційного вигорання ("медовий месц"). працівник зазвичай задоволений роботою і завданнями, ставиться до них з ентузіазмом. Однак у міру продовження робочих стресів професійна діяльність починає приносити все менше задоволення і працівник стає менш енергійним.
- Друга стадія емоційного вигорання ("недолік палива"). З'являються втома, апатія, можуть виникнути проблеми зі сном. При відсутності додаткової мотивації і стимулювання у працівника втрачається інтерес до своєї праці або зникають привабливість роботи в даній організації та продуктивність його діяльності. Можливі порушення трудової дисципліни і відстороненість (дистанціювання) від професійних обов'язків. У разі високої мотивації працівник може продовжувати горіти, підживлюючись внутрішніми ресурсами, але на шкоду своєму здоров'ю.

- Третя стадія емоційного вигорання (хронічні симптоми). Надмірна робота без відпочинку, особливо у "трудоголіків", призводить до таких фізичних явищ, як виснаження і схильність до захворювань, а також психологічним переживанням - хронічної дратівливості, загостреної злобі або почуттю пригніченості, "загнаності в кут". Постійне переживання брак часу (синдром менеджера).
- Четверта стадія емоційного вигорання (криза). Як правило, розвиваються хронічні захворювання, в результаті чого людина частково або повністю втрачає працездатність. Посилюються переживання незадоволеності власної ефективністю та якістю життя.
- П'ята стадія емоційного вигорання ("пробивання стіни"). Фізичні і психологічні проблеми переходять у гостру форму і можуть спровокувати розвиток небезпечних захворювань, що загрожують життю людини. У працівника з'являється стільки проблем, що його кар'єра знаходиться під загрозою.
Динамічна модель Б. Перлман і Є.А. Хартмана представляє чотири стадії емоційного вигорання.
- Перша стадія - напруженість, пов'язана з додатковими зусиллями з адаптації до ситуаційних робочим вимогам. Таку напруженість викликають два найбільш вірогідних типу ситуацій. Перший: навички та вміння недостатні, щоб відповідати статусно-рольових і професійним вимогам. Другий: робота може не відповідати його очікуванням, потребам або цінностям. Ті й інші ситуації створюють протиріччя між суб'єктом і робочим оточенням, що запускає процес емоційного вигорання.
- Друга стадія супроводжується сильними відчуттями і переживаннями стресу. Багато стресогенні ситуації можуть не викликати відповідних переживань, оскільки відбувається конструктивне оцінювання своїх можливостей і усвідомлюваних вимог робочої ситуації. Рух від першої стадії емоційного вигорання до другої залежить від ресурсів особистості та від статусно-рольових і організаційних змінних.
- Третя стадія супроводжується реакціями основних трьох класів (фізіологічні, афективно-когнітивні, поведінкові) в індивідуальних варіаціях.
- Четверта стадія являє собою емоційне вигорання як багатогранне переживання хронічного психологічного стресу. Будучи негативним наслідком психологічного стресу, переживання вигоряння проявляється як фізичне, емоційне виснаження, як переживання суб'єктивного неблагополуччя - певного фізичного чи психологічного дискомфорту. Четверта стадія образно порівняти з "загасанням горіння" за відсутності необхідного палива.
Відповідно до моделі М. Буріш розвиток синдрому емоційного вигорання проходить ряд стадій. Спочатку виникають значні енергетичні витрати - наслідок екстремально високої позитивної установки на виконання професійної діяльності. У міру розвитку синдрому з'являються відчуття втоми, яке поступово змінюється розчаруванням, зниженням інтересу до своєї роботи. Слід зазначити, що розвиток емоційного вигорання індивідуально і визначається відмінностями в емоційно-мотиваційній сфері, а також умовами, в яких протікає професійна діяльність людини.
У розвитку синдрому емоційного вигорання М. Буріш виділяє наступні стадії або фази.
- Застереженням фаза
а) Надмірне участь: надмірна активність, відмова від потреб, не пов'язаних з роботою, витіснення зі свідомості переживань невдач і розчарувань; обмеження соціальних контактів.
б) Виснаження: почуття втоми; безсоння; загроза нещасних випадків.
- Зниження рівня власне участі
а) По відношенню до співробітників, пацієнтам: втрата позитивного сприйняття колег; перехід від допомоги до нагляду і контролю; приписування вини за власні невдачі іншим людям; домінування стериотипов в поведінці по відношенню до співробітників, пацієнтам - прояв негуманного підходу до людей.
б) По відношенню до решти оточуючих: відсутність емпатії; байдужість; цинічні оцінки.
в) По відношенню до професійної діяльності: небажання виконувати свої обов'язки; штучне продовження перерв у роботі, запізнення, відхід з роботи раніше часу; акцент на матеріальний аспект при одночасній незадоволеності роботою.
г) Зростання вимог: втрата життєвого ідеалу, концентрація на власних потребах; почуття переживання того, що інші люди використовують тебе; заздрість.
- Емоційні реакції
а) Депресія: постійне почуття провини, зниження самооцінки; безпідставний страхи, лабільність настрою, апатії.
б) Агресія: захисні установки, звинувачення інших, ігнорування своєї участі в невдачах; відсутність толерантності та здатності до компромісу; підозрілість, конфлікти з оточенням.
- Фаза деструктивної поведінки
а) Сфера інтелекту: зниження концентрації уваги, відсутність здатності виконати складні завдання; фригідність мислення, відсутність уяви.
б) Мотиваційна сфера: відсутність власної ініціативи; зниження ефективності діяльності; виконання завдань строго за інструкцією.
в) Емоційно-соціальна сфера: байдужість, уникнення неформальних контактів; відсутність участі в житті інших людей або надмірна прихильність до конкретної особи; уникнення тем, пов'язаних з роботою; самодостатність, самотність, відмова від хобі, нудьга.
- Психосоматичні реакції та зниження імунітету; нездатність до релаксації у вільний час; безсоння, сексуальні розлади; підвищення тиску, тахікардія, головний біль, болі в хребті, розлади травлення; залежність від нікотину, кофеїну, алкоголю.
- Розчарування і негативна життєва установка; почуття безпорадності і безглуздості життя; екзистенційне відчай.
Згідно з М. Буріш сильна залежність від роботи призводить у результаті до повного розпачу й екзистенціальної порожнечі [13].

 

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 2227 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)