АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Схема мітозу

Прочитайте:
  1. Pис. 2.23. Схема межсистемных венозных анастомозов (схема).
  2. Анализ материалов курсовой работы (развернутый эпикриз) (схема изложений)
  3. Боль в груди: диагностическая схема
  4. Брюшной тиф; основные проявления (схема).
  5. ГРАФ-СХЕМА «ГИГИЕНИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА ВОЗДУХООБМЕНА»
  6. ЕДИНАЯ СХЕМА СПЕЦИФИЧЕСКОЙ ИНДИКАЦИИ БС
  7. Клиническое интервью (общая схема, базовые техники).
  8. Мал.1 Принципова схема функціонування антиноцицептивної системи
  9. Общая схема диагностического поиска.
  10. Общая схема лечения пролежней

Профаза

Ядерце Хромосома Ядерна мембрана Хромосома
Нитки веретена Центромера    

Метафаза Рання анафаза Пізня анафаза Рання телофаза

 

Мітоз поділяють на чотири основні фази: профаза, метафаза, анафаза, телофаза.

У профазу переходять клітини з G2 періоду. Вони містять подвоєну кількість ДНК (4с) порівняно з вихідною клітиною в G1 періоді. Під час профази відбувається компактизація хромосом. У ранній профазі в центромірних ділянках хромосом стають добре помітними кінетохори (спеціалізовані ділянки хромосом, з якими зв’язується веретено поділу). В профазі хромосоми потовщуються, спіралізуються, зменшуються у довжині і стають видимими під мікроскопом. Уже в середній профазі мітозу вони являють собою подвійні структури – сестринські хроматиди, з’єднані між собою в ділянці центромери. Рання профазна хромосома має в зоні центромери два кінетохори, розташовані на двох протилежних латеральних поверхнях хромосоми, тобто на двох різних хроматидах. Паралельно відбувається зникнення ядерець. У середній профазі починається руйнування ядерної оболонки, зменшується кількість рибосом на мембранах ендоплазматичної сітки. Утворюється веретено поділу (ахроматинова фігура поділу). Утворення веретена поділу може відбуватися різними шляхами: за участю центріолей та без них. Без центріолей веретено поділу утворюється у клітин вищих рослин і деяких найпростіших. У найпростіших і нижчих грибів утворення веретена поділу може відбуватися всередині ядра, при цьому ядерна оболонка під час мітозу не порушується (закритий мітоз). У клітинах тварин у профазі центріолі починають розходитися до протилежних полюсів кілитин. До кожного полюса відходить по подвійній центріолі. Профаза завершується розпадом ядерної оболонки і змішуванням каріоплазми (ядерного соку) з цитоплазмою.

Метафаза займає близько третини часу мітозу. Процес компактизації хромосом призводить до ще більшого їх скорочення. Усі хромосоми розташовуються в центральній (екваторіальній) частині клітини, утворюючи метафазну пластинку. Відбувається завершення формування веретена поділу. Мікротрубочки веретена відходять від полюсів клітини і приєднуються до кожної із сестринських хроматид хромосом. У кінці метафази сестринські хроматиди уособлюються одна від іншої і контактують лише в районі центромери.

Анафаза починається з роз’єднання центромери, в результаті чого сестринські хроматиди розходяться до різних полюсів клітини. З цього моменту кожна пара сестринських хроматид отримує назву дочірніх хромосом.

У телофазі хромосоми досягають полюсів клітини, починають деконденсуватися. Починає формуватися ядерна оболонка, ядерце. Руйнується веретено поділу. Тіло клітини ділиться, відбувається цитотомія або цитокінез. Поділ клітини у тварин відбувається шляхом утворення перетяжки (у рослин шляхом утворення клітинної стінки). По закінченню телофази дві новоутворенні клітини переходять у G1 період.

При проходженні клітини стадії мітозу може спостерігатися подвоєння ДНК без подальшого поділу ядра, що призводить до утворення поліплоїдних клітин. Таке явище носить назву ендомітоз. Багаторазове подвоєння хромосом без їх розходження призводить до політенії. Політенні (багатонитчасті, гігантські) хромосоми утворюються в слинних залозах, мальпігієвих судинах двокрилих (мухи дрозофіли). Біологічна роль мітозу полягає у забезпеченні ідентичною генетичною інформацією двох дочірніх клітин.

Мейоз – два послідовних поділи соматичних клітин статевих залоз, у результаті якого з диплоїдних клітин утворюються гаплоїдні статеві клітини (гамети). Мейоз складається з двох етапів – мейоз І (редукційний поділ) і мейоз ІІ (екваційний поділ). Кожний з цих етапів складається з профази, метафази, анафази і телофази. Найскладнішим етапом у мейозі є профаза першого (редукційного) поділу. Вона включає 5 стадій: лептотена, зиготена, пахітена, диплотена, діакінез.


Дата добавления: 2014-12-12 | Просмотры: 1708 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)