АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Задачі для самостійного розв’язання. 85. У лабораторії схрещували дрозофіл: нормальну самку і самець з жовтим тілом, обрізаними крилами і гранатовими очима

Прочитайте:
  1. Б. Ситуаційні задачі
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

85. У лабораторії схрещували дрозофіл: нормальну самку і самець з жовтим тілом, обрізаними крилами і гранатовими очима. У першому поколінні були одержані чотири класи мух: самки дикого типа, самки з обрізаними крилами, самці дикого типа, самці з обрізаними крилами. Якщо жовте тіло – ознака, рецесивна по відношенню до сірого, гранатові очі – по відношенню до темно-червоних, а обрізані крила – по відношенню до довгих і всі три гени – y, gn, ct локалізовані в Х -хромосомі, які найбільш імовірні генотипи бітьківських форм?

 

86. В аналізуючому схрещуванні дигетерозиготи відбулося розщеплення на чотипи фенотипових класи у співвідношенні: 42, 4% – АВ, 8% – Аb, 7,0% - аВ, 42,6% – аb. Як успадковуються гени? В якій фазі вони знаходяться: “притяжіння” або “відштовхування”?

 

87. Кури з довгими ногами і простим гребнем при схрещуванні з півнем-коротконіжкою з трояндоподібним гребнем, який одержав которконогість від батька, а трояндоподібний гребінь від матері, дали наступне потомство: 5 коротконіжок з трояндоподібним гребнем, 103 коротконіжки з простим гребнем, 89 довгоногих з трояндоподібним гребнем, 12 довгоногих з простим гребнем. Як успадковуються дані ознаки? Визначити генотипи вихідних птахів.

 

88. В аналізуючому схрещуванні від дигетерозиготи АаВb одержано особин: АВ – 243, Аb – 762, аВ – 758, аb – 237. Який характер успадкування генів? Якщо вони зчеплені, то яка відстань між ними? Визначити генотип гетерозиготи. Яке співвідношення генотипів спостерігатиметься в потомстві аналізуючого схрещування, якщо б спочатку схрещували гомозиготних особин ААВВ х ааbb?

 

89. Диплоїдна тригетерозиготна клітина хламідомонади виникла в результаті злиття двох гаплоїдних клітин (гамет) з генотипами АВС і аbс. Частота рекомбінантів серед дочірніх клітин за генами В і С – 20%, за генами А і С – 38%. Скільки різних типів рекомбінантів і в якому співвідношенні може виникнути в результаті мейозу у цієї зиготи при її проростанні? Якою може бути послідовність генів на карті і яка частота зустрічальності кожного випадку подвійних рекомбінантів?

90. Від схрещування білих курей без чуба з чорними чубатими півнями в F1 всі курчата опинилися білими чубатими, а в F2 відбулося розщеплення: 5005 білих чубатих, 2505 білих без чуба, 2460 чорних чубатих, 30 чорних без чуба. Всього 10000 особин. Як успадковуються ознаки? Визначити генотип вихідних батьків і гібридів F1. Якщо кросинговер відбувається у особин обох статей, то яке розщеплення очікується в аналізуючому схрещуванні і яких птахів слід використовувати для нього?

 

91*. Який процент білих і жовтих нащадків слід теоретично очікувати в другому поколінні від схрещування двох пацюків: самки-альбіноса із самцем з жовтим забарвленням шерсті, якщо відомо: 1) альбінізм у пацюків визначається рецесивним геном (с), який знаходиться в локусі 21 першої групи зчеплення;

2) жовте забарвлення шерсті визначається рецесивним геном (р), локалізованим в локусі О тієї ж Х -хромосоми;

3) для одержання F2 між собою схрещувалися поцюки з першого покоління, всі нащадки якого мали характерний для диких тварин сірий колір;

4) гени с і р взаємодіють між собою за типом криптомерії;

5) кросинговер за аутосомами відбувається у обох статей. Але, хоч локуси с і р є не тільки в х-, але і в у -хромосомах, кон’югація між х - та у -хромосомами у пацюків неможлива.

 

92. У пацюків темне забарвлення шерсті домінує над світлим, рожевий колір очей – над червоним. Обидві ознаки зчеплені. У лабораторії від схрещування рожевооких темношерстних пацюків з червоноокими світлошерстними одержано потомство: світлошерстних червонооких – 77, темношерстних рожевооких – 73, світлошерстних рожевооких – 24, темношерстних червонооких – 26. Визначити відстань між генами на генетичній карті.

93. Посмикування головою (shaker) – нервове захворювання лабораторних лінійних мишей. Такі миші роблять різкі рухи головою, часто бігають по колу і, до того ж, глухі. Це захворювання обумовлене рецесивним геном sh, він знаходиться в тій самій хромосомі, що й ген, який викликає альбінізм (с). Частота кросинговера між генами с та sh складає близько 4%. Самка з головою, яка смикається, була схрещена із самцем-альбіносом з такою ж головою. В результаті декількох пометів одержано 200 мишат. Скільки з них буде альбіносів з головою, яка смикається, і скільки альбіносів із звичною для робітників виварію поведінкою? Самці-альбіноси з головою, яка смикається, одержані від попереднього схрещування, були спарені з нормальними самками. Особин F1 потім схрестили з мишами-альбіносами з головою, яка смикається, і одержали знову 200 мишат. Скільки з них, за вашою думкою, має бути альбіносів з головою, яка смикається, і скільки альбіносів, які звичайно поводять себе?

94. У кролів забарвлення шерсті визначається геном С, альбінізм – с, чорне забарвлення – В, коричневе – в. Чорний кроль схрещений з альбіносом, а гібриди F1 схрещувалися з подвійною рецесивною формою. В потомстві одержано: чорних кроленят – 68, коричневих – 132, альбіносів – 200. Визначити, як успадковуються ці ознаки і яка відстань між генами, які взаємодіють.

 

95. Білий короткошерстний кроль із звивистими вусами схрещується з крольчихою, яка має чорну нормальної довжини шерсть і прямі вуса. В F1 всі кроленята чорні з нормальною шерстю і прямими вусами. В F2 спостерігається розщеплення: 11 білих з нормальною шерстю і прямими вусами, 10 чорних короткошерстних із звивистими вусами, 3 білих короткошерстних із звивистими вусами і 29 чорних з нормальною шерстю і прямими вусами. Як успадковуються ці ознаки?

96. У кукурудзи забарвлений ендосперм і гладкий алейрон контролюється домінантними генами С і S, а незабарвлений ендосперм і зморшкуватий алейрон – їх рецесивними алелями с та s. Ці гени знаходяться в одній парі гомологічний хромосом, тобто вони зчеплені. Відстань між генами S і С складає 3,6 одиниці кросинговера. Які типи гамет і в якому процентному співвідношенні утворюються у рослин, які мають генопити: а) CS//cs; б) Сs//cS?

 

97. Відстань між генами А і В, розміщеними в одній групі зчеплення, дорівнює 4,6 одиниці кросинговера. Визначити, які типи гамет і в якому процентному відношенні утворюють особини генотипу АВ//аb?

 

98. При схрещуванні самки дрозофіли, гетерозиготної за генами А і В, з рецесивним самцем одержано 8,2% рекомбінантів, а при схрещуванні самки, гетерозиготної за генами M i N, з рецесивним самцем одержано 10,4% рекомбінантів. Визначити, на скільки одиниць кросинговеру відстань між генами M i N більше відстані між генами А і В?

 

99. Схрещені дві пари дрозофіл. В обох парах самки були гетерозиготні за генами А і В, а самці рецесивні за цими генами. У потомстві одержано наступне співвідношення класів. Перше схрещування – 41,5% АаВb: 8,5% Ааbb: 8,5% ааВb: 41,5% ааbb. Друге схрещування – 41,5% Ааbb: 8,5% АаВb: 8,5% ааbb: 41,5% ааВb. Визначити відстань між генами А і В і вказати, як комбінуються в парних хромосомах гени А, а, В, b у самок в першому та другому схрещуваннях.

 

100. У результаті аналізуючого схрещування одержано наступне співвідношення фенотипів:

X – Y – Z – 30 xx Y – zz 15

X – Y – zz 172 xxyy Z - 172

X – yy Z - 17 xxyyzz 28

X – yyzz 2 xx Y – Z - 3

Вказати порядок розміщення генів і відстань між ними в одиницях кросинговеру.

101. У дрозофіли ген зрізаних крил (cut wings) знаходиться в локусі 13,7, а ген гранатових очей (garnet) в локусі 44,4 статевої хоромосоми. Обидві ознаки рецесивні. Самку, гомозиготну за генами зрізаних крил і нормальних очей, схрестили з самцем, який має нормальні крила і гранатові очі. Самку F1 з схрестили з самцем з F1. Одержане потомство аналізували. Визначити: а) генотипи батьківських особин, генотипи й фенотипи потомства; б) теоретично очікуване співвідношення мух кожного фенотипу в F2 (самок і самців окремо).

 

102. У дрозофіли в досліді було одержано наступне співвідношення фенотипових класів в F2:

Фенотипи Самці Самки
A – B – C -    
aa B – C -    
A – B – cc   -
A – bb C -   -
A – bb cc   -
aa B - cc   -
aa bb C -   -
aa bb cc   -
  ∑= 300 ∑= 300

Визначити: а) наведені гени аутосомні чи зчеплені із статтю; б) відстань між генами в одиницях кросинговеру; в) генотип вихідної батьківської пари.

 

103. Материнська рослина кукурудзи має рецесивні ознаки забарвленості, зморшкуватості і крохмалистості зерен. Батьківська рослина гетерозиготна за кожним з цих ознак, зерна у неї без кольору, гладкі, воскові. Потомство від цього схрещування опинилося наступним (в %):

Забарвлених зморшкуватих крохмалистих – 40

Забарвлених зморшкуватих воскових – 9

Забарвлених гладких крохмалистих – 0

Забарвлених гладких воскових – 1

Без кольору зморшкуватих крохмалистих – 1

Без кольору зморшкуватих воскових – 0

Без кольору гладких крохмалистих – 9

Без кольору гладких воскових – 40.

Визначити: а) в одній чи декількох хромосомах знаходяться гени вказаних ознак і чи спостерігається в даному випадку явище перехреста? Б) порядок розміщення генів в хромосомі і відстань між ними.

 

104. Схрещують дві лінії дрозофіли b+pr+ (сіре тіло, червоні очі – обидва гени з ІІ групи зчеплення) і bpr (чорне тіло, пурпурні очі). Кросинговер між генами b-p r складає 6 %. Визначити розщеплення в F2. Яке буде F2 від схрещування ліній b+pr i b pr+?

105. У дрозофіли кросинговер між генами b-vg- складає 20%. Визначити, яке буде F2 від схрещування ліній bvg х b+vg+ та bvg+ х b+Vg.

 

106. Чи можна визначити процент кросинговера між генами А і В в схрещуванні Аb//аb х аВ//аb?

 

107. У дрозофіл ознаки забарвлення тіла і форми крил зчеплені. Темне забарвлення тіла рецесивне по відношенню до сірого, короткі крила – до довгого. У лабораторії схрещувалися сірі довгокрилі самки, гетерозиготні за обома ознаками, з самцями, які мали чорне тіло і короткі крила. У потомстві опинилося сірих довгокрилих особин 1394, чорних короткокрилих – 1418, чорних довгокрилих – 287, сірих короткокрилих – 288. Визначити відстань між генами.

 

108. У дрозофіли ген нормального забарвлення очей домінує над геном білоокості, ген аномальної будови черевця над геном нормальної будови. Обидві пари розміщені в Х-хромосомі на відстані 3 морганід. Визначити ймовірні генотипи й фенотипи потомства від схрещування гетерозиготної за обома ознаками самки і самцем, який має нормальний колір очей та нормальну будову черевця.

109. У людини локус резус-фактора зчеплений із локусом, який визначає форму еритроцитів, і знаходиться від нього на відстані трьох морганід (К.Штерн, 1967). Резус – позитивність та еліптоцитоз (ерітроцити еліптичної форми) визначаються домінантними аутосомними генами. Один з подружжя є гетерозиготним за обома ознаками. При цьому резус – позитивність він успадкував від одного з батьків, еліптоцитоз – від іншого. Другий з подружньої пари - резус – негативний і має нормальні еритроцити. Визначити процентні співвідношення ймовірних генотипів і фенотипів дітей в цій сім’ї.

 

110. Синдром дефекта нігтів і колінної чашечки визначається домінантним аутосомним геном. На відстані 10 морганід від нього знаходиться локус груп крові системи АВО. Один з подружжя має групу крові А, інший – В. Той, у якого група крові А, страждає дефектом нігтів і колінної чашечки. Відомо, що його батько був з групою крові О і не мав цих аномалій, а матір з групою крові АВ мала обидва дифекти. Один з подружжя, який мав групу крові В, нормальний у відношенні гена дефекта нігтів і колінної чашечки та гомозиготний за обома парами генів, які аналізуються. Визначити ймовірність народження в цій сім'ї дітей, які страждають дефектом нігтів і колінної чашечки і можливі їх групи крові.

 

111. Класична гемофілія і дальтонізм успадковуються як рецесивні ознаки, зчеплені з Х-хромосомою. Відстань між генами 9,8 морганід.

1) Дівчина, батько якої страждає одночасно гемофілією і дальтонізмом, а матір здорова і походить від благополучної за цими ознаками сім’ї, виходить заміж за здорового чоловіка. Визначити ймовірні фенотипи дітей від цього шлюбу.

2) Жінка, матір якої страждає дальтонізмом, а батько гемофілією, вступає в шлюб з чоловіком, який страждає обома захворюваннями. Визначити ймовірність народження дітей з обома аномаліями у цій родині.

 

112. У кукурудзи буває забарвлений ендосперм (А) і незабарвлений (а), гладкі зерна (В) і зморшкуваті (в). Гени, які визначають ці ознаки, успадковуються зчеплено, частота кросинговеру – 3,6%. Визначити, яке буде потомство від схрещування АВ//аb х аb//аb і в якому співвідношенні?

113. Гени А і В зчеплені і кросинговер між ними складає 10%. Ген С знаходиться в іншій групі зчеплення. Які гамети і в яких співвідношеннях буде утворювати гетерозигота: ?

114. У людини рецесивні гени а і b зумовлюють схильність до діабету і до гіпертонічної хвороби. За декількома родоводами зроблено припущення, що ці гени зчеплені, відстань між ними становить 10% кросинговеру. Які типи гамет утворюватиме жінка з генотипом АВ//аb і чоловік з генотипом Аb//аВ? Визначити ймовірність (у %) народження сина, схильного до згаданих хвороб.

115. В аналізуючому схрещуванні дрозофіли, дигетерозиготної за генами w (білі очі) і f (вільчасті щетинки), одержано два різних результати для двох самок, подібних за фенотипом (в %):

1) w+f+:w+f:wf+:wf =41:9:9:41

2) w+f+:w+f:wf+:wf =9:41:41:9

Визначити характер успадкування цих ознак. Написати генотип гетерозиготних особин в обох випадках; вказати, в чому відмінності їх генотипів. Визначити приблизну відстань між вказаними генами.

 

116. Катаракта і полідактилія у людини зумовлені двома домінантними генами, відстань між якими складає 6 морганід. Жінка успадкувала катаракту від батька, полідактилію – від матері. Її чоловік має тільки катаракту. Визначте ймовірність народження дитини (у %), подібної за фенотипом до батька.

 

117. Рослину кукурудзи, гетерозиготну за трьома парами генів, схрестили з рослиною, гомозиготною за рецесивними алелями цих генів. В одержаному потомстві спостерігалося наступне співвідношення фенотипів:

А – В – С 113 ааввсс 105

А – В – сс 70 ааВ – сс 21

ааввС – 64

А – ввС - 17

Визначити порядок розміщення цих генів в хромосомі і відстань між ними в одиницях кросинговеру.

 

118. В потомстві аналізуючого схрещування одержано наступне співвідношення фенотипів:

А – В – С - 120 ааВ – С - 62

А – В – сс 10 ааВ – сс 68

А – bbС - 65 ааbbС - 12

А – bbсс 63 ааbbсс 125

Визначити порядок розміщення генів в хромосомі і відстань між ними в одиницях кросинговеру.

 

119. Зелене забарвлення паростків ячменя обумовлене присутністю домінантних алелів генів А і В в гомо- або гетерозиготному стані. При відсутності алеля В з’являються жовті паростки, в решті випадків – білі. В F2 одного із схрещувань було одержано 205 зелених, 105 білих і 98 жовтих паростків. Як пояснити подібне розщеплення, враховуючи явище зчеплення?

 

120. У дрозофіли є два зчеплених мутантних гени, які визначаються киноварне забарвлення очей (v – vermilion) і розсечені крила (c – cleft wings). Домінантні алелі цих генів визначаються розвиток ознак, характерних для мух дикого типу (червоне забарвлення очей і нормальні крила). В одному із схрещувань було одержано наступне співвідношення гібридів F2:

Самці: 1) 35 дикого типа 2) 71 з киноварними очима, нормальними крилами 3) 65 з червоними очима, розсеченими крилами 4) 30 з киноварними очима і розсеченими крилами Самки: 1) 100 дикого типу 2) 103 з червоними очима та розсеченими крилами

Визначити:

а) які це гени – зчеплені із статтю або аутосомні;

б) яка відстань в одиницях кросинговеру розділяє ці гени;

в) вказати генотипи батьків.

 

121. Генотип самки дрозофіли – ВвСс, самця – ввсс. У результаті схрещування одержано 350 особин. Скільки з них теоретично повинні відрізнятися за фенотипом від батьківських особин? Відомо, що гени В і С містяться в одній хромосомі і відстань між ними складає 8 морганід.

 

122. Гени, що визначають наявність резус-фактора і форму еритроцитів, локалізовані в одній аутосомі на відстані 4 морганіди. Від батька жінка успадкувала домінантний ген резус-позитивності D і домінантний ген еліптичної форми еритроцитів В, від матері – рецесивні алелі цих генів. Її чоловік має нормальну форму еритроцитів і є резус-негативним. Визначте ймовірність народження дитини, фенотипно подібної за цими ознаками до батька.

 

123*. У кролів чорне забарвлення шерсті домінує над світлим, нормальна за довжиною шерсть – над короткою, білий колір жиру – над жовтим. Дві пари з цих ознак успадковуються зчеплено. Відомо, що зчеплення двох генів в аутосомі є неповним. Порядок розміщення генів і групи зчеплення невідомі. Від схрещування гомозиготних кролів з чорною шерстю нормальної довжини та з білим жиром, зі світлими короткошерстними з жовтим жиром кролями у першому поколінні одержали декілька самок, яких знову спарували з рецесивним самцем. У потомстві аналізуючого схрещування одержали розщеплення:

- чорних, з нормальною довжиною шерсті, з білим жиром – 89;

- чорних, з нормальною довжиною шерсті, з жовтим жиром – 38;

- чорних, з короткою шерстю, з жовтим жиром – 39;

- чорних, з короткою шерстю, з білим жиром – 90;

- світлих, з нормальною довжиною шерсті, з жовтим жиром – 91;

- світлих, з нормальною довжиною шерсті, з білим жиром – 37;

- світлих, з короткою шерстю, з жовтим жиром – 88;

- світлих, з короткою шерстю, з білим жиром – 39.

Визначте групи зчеплення і відстань між генами.

124. У результаті аналізуючого схрещування тригетерозиготи одержано співвідношення фенотипів: аbс – 280; АВс – 121; аВС – 25; Аbс – 26; аbС – 116; АВС – 279. Визначте вихідний варіант зчеплення алелів у хромосомі і відстань між генами. Побудуйте ділянку генетичної карти хромосоми для трьох генів.

 

125. Зимуюча зигота одноклітинної водорості хламідомонади є тригетерозиготою. Відстань між генами А і В складає 10 сМ, В і С – 18 сМ. Які генетично різні типи зооспор і в якому співвідношенні з’являться навесні після поділу зиготи? Які генетично різні типи гамет і в якому співвідношенні продукуватиме вегетативна особина хламідомонади восени?

 

 

 


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 1628 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.015 сек.)