АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості анатомії та фізіології підшлункової залози в прикладному аспекті

Прочитайте:
  1. Анатомо-топографічні особливості плеври та легень.
  2. Анатомо-фізіологічні особливості системи травлення в дітей
  3. Вікові й статеві особливості енергетичного обміну
  4. Гландулярний (залозистий) коню'нктивіт
  5. Діагностика екзокринної недостатності підшлункової залози.
  6. Діагностика екзокринної недостатності підшлункової залози.
  7. Діагностика екзокринної недостатності підшлункової залози.
  8. ЗАГАЛЬНІ КЛІНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ХРОМОСОМНИХ ХВОРОБ.
  9. Засоби, які застосовують при гіперфункції щитоподібної залози
  10. Засоби, які застосовують при порушенні секреції підшлункової залози

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

„Затверджено” на методичній нараді кафедри хірургії №1 (назва кафедри) завідувач кафедри професор Василюк.С.М----------------------------- (ПІП,підпис) „______”________________________ 2012 р.  

 

 

МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ

ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ

 

Навчальна дисципліна Хірургічні хвороби
Модуль №  
Змістовний модуль №  
Тема заняття Етіологія та патогенез, класифікація гострого панкреатиту. Клініка легкого та важкого гострого панкреатиту. Диференційна діагностика гострого панкреатиту. Ускладнення гострого панкреатиту: гостра псевдокіста підшлункової залози, абсцес підшлункової залози, поширений перитоніт, некроз стінок порожнинних органів, кровотеча в черевну порожнину, гострі виразки травного каналу, кровотеча з гострих виразок у порожнину травного каналу, перфорація гострих.  
Курс  
Факультет Медичний

 

 

Івано-Франківськ - 2012


Особливості анатомії та фізіології підшлункової залози в прикладному аспекті.

Підшлункова залоза – непарний орган. Її анатомічними відділами є головка, тіло та хвостова частина. Розташована позачеревно, позаду шлунка на рівні I та II поперекових хребців, горизонтально. Позаду головки проходять нижня порожниста вена, ворітня вена, права ниркова вена. Позаду тіла проходить черевний відділ аорти, позаду і доверху – селезінкова артерія та вена, сонячне сплетіння. Хвіст підшлункової залози покриває ліву ниркові артерію та вену. Основу протокової системи залози становить Вірсунганова протока, яка проходить у товщі залози ближче до її нижньозадньго краю. На рівні головки Вірсунгіанова протока проходить поруч із загальною жовчною протокою. У 30% випадків відкриваються спільно у просвіт дванадцятипалої кишки з утворенням великого соска дванадцятипалої кишки. Досить часто, у 70% протока підшлункової залози відкривається в просвіт дванадцятипалої кишки, утворюючи малий сосок дванадцятипалої кишки. Кровопостачання оловки підшлункової залози здійснюється за рахунок верхніх та нижніх панкреатодуоденальних судин із системи печінкової та верхньої брижової артерій.

Підшлункова залоза – складний секреторний та інкреторний орган. Продукує та виділяє в центроаценарну протоку ферменти амілазу, трипсин та ліпазу. Продукує та виділяє в кров єдиний гормон, який знижує вміст цукру в крові – інсулін.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 471 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)