АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Прочитайте:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. А. Загальні зауваження
  5. Деякі загальні відомості про гемопоез.
  6. Загальні ботанічні ознаки родин, які найчастіше використовуються в медичній практиці та садово-парковому господарстві.
  7. Загальні вимоги
  8. Загальні вимоги
  9. Загальні вимоги
  10. Загальні вимоги

Злоякісні пухлини шкіри (рак, меланома) або пограничні з ними захворювання нерідко зустрічаються в повсякденній роботі лікаря, і на нього падає уся відповідальність своєчасного і правильного встановлення діагнозу. Можливі помилки діагностики, а, отже, і лікувальної тактики у хворих із злоякісними пухлинами, як виявляється з усього досвіду клініцистів-онкологів, багаті наслідками тяжкими, іноді непоправними наслідками.

Не можна не згадати слова одного з основоположників онкології А.И. Савицкого про те, що при будь-яких скаргах хворого, особливо їх неясності, невизначеності, лікар повинен в першу чергу подумати про рак (злоякісній пухлині) і не заспокоїтися до тих пір, поки усіма доступними методами дослідження цей діагноз не буде виключений. Це в рівній мірі відноситься до маленької виразки або тріщини на шкірі, "безневинній" бородавці або родимці або будь-якій припухлості в м'яких тканинах тіла на перший погляд такою схожоюз ліпомою, фібромою і іншими "нешкідливими" пухлинами.

Рак шкіри є однією з поширених форм злоякісних пухлин, що відрізняються відносною тривалістю і доброякісністю течії.

Серед усіх злоякісних новоутворень рак шкіри займає 3-5 місце, складаючи 12-14% їх.

На рак шкіри хворіють люди в усіх країнах світу. Частіше рак шкіри зустрічається у людей білої раси. Але і в цій групі відсоток поразки різний і залежить від професії і географічного розташування країни. Так, сільськогосподарські робітники, що перебувають по характеру своєї діяльності багато часу на відкритому повітрі і що піддаються більшою мірою сонячному опроміненню, захворюють раком шкіри частіше, ніж робітники промислових підприємств, розташованих в містах. У країнах, де люди різних рас живуть в однакових кліматичних умовах, частіше вражаються раком представники білої раси. Так в Австралії, де шкірний рак займає перше місце серед усіх злоякісних пухлин, переважна більшість хворих є емігрантами або їх прямими нащадками. Корінне населення Австралії хворіє на шкірний рак відносно рідко. Цікаві дані деяких дослідників про поширеність шкірної раки в Центральній Африці, яка складає близько 90% захворювань раком іншої локалізації. Так, у переважної більшості білого населення рак розвинувся на незахищених від сонця ділянках шкіри, що вказує на значення сонячної радіації в походженні цих пухлин. У теж час у негрів рак шкіри частіше виникає на тлі хронічних запальних вогнищ і рубців.

Частота раки шкіри різна в різних країнах і навіть районах однієї країни. У нашій країні рак шкіри рідше зустрічається в північних районах в порівнянні з південними. Захворюваність раком шкіри в Одеській області одна з найвищих на Україні (див. слайд №1). На слайді відображена захворюваність за десятиліття з 1984 по 1994 г.г. Рак шкіри вражає майже однаково людей обох статей і є захворюванням переважно літнього віку. До 40-річного віку рак шкіри зустрічається відносно рідко і досягає свого максимуму до 60-70 років. Середній вік хворих раком дорівнює 65 рокам. Рак шкіри зустрічається і у молодих людей, але в значно меншому відсотку випадків і, як правило, виникає на тлі пігментної ксеродерми.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)