АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІНСТРУКЦІЇ ДЛЯ ПАЦІЄНТКИ. Приймайте по 1 таблетці щоденно, бажано в один і той же час доби

Прочитайте:
  1. Виробнича рецептура і технологічні інструкції
  2. Виробнича рецептура і технологічні інструкції
  3. ІНСТРУКЦІЇ ДЛЯ ПАЦІЄНТКИ
  4. Інструкції з пакування
  5. Основні виробничі інструкції (основні протоколи виробництва і контролю)
  6. У пацієнтки 20 років встановлено діагноз - СНІД. Які популяції клітин найбільш чутливі до вірусу імунодефіциту людини?
  7. Ускладнення, зумовлені вимушеним тривалим положенням пацієнтки

Приймайте по 1 таблетці щоденно, бажано в один і той же час доби.

Прийміть першу таблетку у перший день менструації. Можна також почати прийом у будь-який з 5 днів після початку менстру­ації. При цьому немає необхідності у додатковому використанні будь-якого іншого методу контрацепції.

Деякі упаковки містять 28 таблеток, інші - 21 таблетку. Закін­чивши упаковку, що містить 21 таблетку, зробіть перерву у при­йомі на один тиждень (7 днів), а потім почніть приймати таблетки з нової упаковки, тобто з 8-го дня. Після використання упаковки з 28 таблеток ви повинні без будь-якої перерви почати прийом та­блеток з нової упаковки. Також, на ринку є КОК, кожна упаковка якого містить 26 кольорових активних таблеток і 2 білі неактивні таблетки.

Якщо у вас почалася блювота протягом 2 годин після ви­користання таблетки, прийміть ще 1 таблетку з іншої упаковки. Прийом таблеток продовжуйте у звичайному режимі. У таких ви­падках краще приймати таблетки постійно перед сном, що значно знижує відчуття нудоти.

Якщо ви спізнилися прийняти 1 таблетку менше ніж на 12 го­дин, прийміть її, як тільки згадаєте, навіть якщо це означає вико­ристання 2 таблеток в один день. Контрацептивна дія збережеть­ся. Наступну таблетку прийміть у звичайний час.

Якщо прийом 1-2 таблеток пропущений на першому тижні,

необхідно прийняти пропущену таблетку, як тільки згадаєте (на­віть якщо це означає використання 2 таблеток в один день), на­ступну таблетку приймайте у звичайний час. Протягом наступних 7 днів необхідно використовувати додатковий метод контрацепції (бар'єрний).

У разі пропуску 1-2 таблеток на другому тижні прийому не­обхідно прийняти пропущену таблетку, як тільки згадаєте (навіть якщо це означає використання 2 таблеток в один день), наступну таблетку приймайте у звичайний час. Контрацептивна дія збере­жеться, і потреби у додатковому методі контрацепції немає.

Якщо пропущено 1-2 таблетки протягом третього тижня прийому, то виберіть одну з наведених нижче рекомендацій:


Побічні ефекти:

Аменорея (відсутність менструальних виділень після завер­шення прийому таблеток з упаковки):

Пацієнтка, яка приймає таблетки з 21-денної упаковки, може забути зробити тижневу перерву після завершення циклу. Якщо таблетки приймати безперервно, менструація може не настати. Це не є небезпечним, однак необхідна перевірка на вагітність Якщо пацієнтка правильно приймає КОК і вагітності немає, жодного лікування непотрібно, лише консультування і заспо­коєння. Поясніть, що відсутність менструації зумовлена швид­ше всього зменшенням товщини ендометрію. Прийом табле­ток з наступної упаковки можна починати у встановлений час. Якщо жінка продовжить використання КОК, аменорея може зберігатися.

Нудота/запаморочення/блювання:

Порадьте приймати таблетки під час вечері або перед сном. Поясніть, що симптоми зазвичай минають через три цикли.

Нерегулярні кров'янисті, мажучі виділення:

Порадьте приймати таблетки в один і той же час щодня. Поясніть, що нерегулярні кров'янисті, мажучі виділення вини­кають у перші 3 місяці використання таблеток, а потім стають менш вираженими чи повністю зникають. Якщо такі виділен­ня будуть продовжуватись і турбуватимуть пацієнтку, допомо­жіть вибрати інший метод.

Підвищений артеріальний тиск (>140/90):

У разі появи тривожних симптомів (головні болі, в грудях, по­рушення зору) або АТ>140/90 потрібно припинити використо­вувати метод. Допоможіть пацієнтці вибрати інший метод. Динамічний огляд терапевта/сімейного лікаря, щоб не пропус­тити патологію.

Головний біль (не пов'язаний з мігренню): У деяких жінок головні болі з'являються під час «безгормо- нального» тижня (тобто 7 днів, протягом яких жінка не при­ймає гормональні таблетки).

Порадьте прийняти аспірин, ібупрофен, парацетамол чи ін­ший знеболюючий засіб.

Будь-які головні болі, що посилюються або виникають, часті­шають під час прийому КОК, є показанням для додаткового обстеження жінки.

Перепади настрою чи порушення лібідо:

Поцікавтеся, чи не виникли у житті жінки ті чи інші обставини, які можуть вплинути на її настрій, що включає і взаємини з партнером.

Надайте їй необхідну моральну підтримку.

У деяких жінок «безгормональний» тиждень (тобто 7 днів, протягом яких жінка не приймає гормональні таблетки) може супроводжуватися перепадами настрою. У цьому випадку спробуйте призначити продовжений прийом контрацептиву.

Жінки, які страждають різкими перепадами настрою, включа­ючи тяжку депресію, повинні направлятися на консультацію до відповідного фахівця.

 

 

Стани, які можуть вимагати зміни методу:

Такі стани можуть бути пов'язані з використанням методу, але можуть і не мати до нього жодного відношення.

Вагінальні кровотечі неясної етіології (підозра на захворю­вання, що не мають відношення до прийому КОК), значні або за­тяжні кровотечі:

• Оцініть стан за анамнезом і результатами гінекологічного об­стеження.

• Проведіть діагностику і призначте відповідне лікування.

Лікування протисудомними або протитуберкульозними препаратами:

• Контрацептивний ефект КОК може знижуватися під впливом барбітуратів, карбамазепіну, окскарбазепіну, фенітоїну, при- мідону, топірамату, ламотригіну, рифабутину та рифампіцину.

Мігренозний головний біль:

• Поява мігренозних головних болів (з аурою або без неї) або пов'язане з прийомом КОК посилення головного болю є про­типоказанням до використання КОК незалежно від віку жінки.

• Допоможіть жінці вибрати альтернативний метод контрацеп­ції, що не містить естрогенів.

Обставини, при яких жінка позбавляється здатності до са­мостійного пересування на один і більше тижнів:

• Якщо жінка перенесла серйозне оперативне втручання або її нога знаходиться у гіпсі, чи існують інші причини, через які жінка позбавляється здатності пересуватися протягом декіль­кох тижнів, їй слід:

- повідомити лікаря, що вона використовує КОК;

- припинити прийом КОК і тимчасово перейти до викорис­тання іншого допоміжного методу контрацепції;

- відновити прийом КОК через два тижні після того, як вона знову зможе пересуватися самостійно.

Серйозні ускладнення, пов'язані з використанням комбінова­них оральних контрацептивів, спостерігаються рідко. Однак жінка повинна звернутися за медичною допомогою, якщо у неї виникли питання або будь-які з нижченаведених ознак, що можуть вка­зувати на більш серйозні проблеми. Ці проблеми необов'язково пов'язані з використанням комбінованих оральних контрацептивів.


Дата добавления: 2015-08-06 | Просмотры: 540 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)