АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ. на методичній нараді

Прочитайте:
  1. ЗАВДАННЯ ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. Короткі методичні вказівки до роботи студентів на практичному занятті
  4. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  5. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  6. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  8. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  9. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАІНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. М.І.ПИРОГОВА

 

 

„Затверджено”

на методичній нараді

кафедри хірургії № 1

 

Завідувач кафедри

проф. В.О.Шапринський

 

„_____”__________ 200 р.

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

 

Навчальна дисципліна Хірургія
Модуль № 2
Змістовний модуль № 4
Тема заняття Абдомінальний ішемічний синдром (АІС). Клінічні варіанти перебігу. Діагностика. Диференціальна діагностика. Ускладнення. Методи консервативного лікування. Профілактика. Реабілітація.
Курс 5
Факультет Медичний

 

 

Вінниця 2009

 

 

1.Актуальність теми:

 

 

Життя людини можна порівняти зі зміною пір року: від весни до літа, до осені і, нарешті, до зими. Можна побачити, як від осередкового відкладення ліпідів в інтимі артерій (від формування «ліпідної смужки») прогресує атеросклероз, і людина, як і природа, приходить до повільного згасання, до морозного зимового оніміння навколишнього світу. Результатом атеросклерозу, безумовно, може бути і АІС.

Хронічна ішемія органів травлення обумовлена оклюзією вісцеральнх гілок черевної аорти і розвивається у зв'язку з дефіцитом кровотоку в тому чи іншому відділі шлунково-кишкового тракту на різних етапах травлення. Вона починається зазвичай з функціональних розладів і призводить до органічних змін.

Перше повідомлення про інфаркт кишечника, якому передувала хронічна ішемія кишечника, зробив Despre в 1834 році. Термін angina abdominalis, який зберігся до наших днів, ввів у клінічну практику G. Bacelli (1905). Першу успішну операцію на верхній брижеєчній артерії (тромбендартеректомію) виконали в 1957 році R. Shaw і співавт.

Частота виникнення АІС досить висока: в 75,5% при аутопсії померлих від ІХС, внаслідок атеросклерозу церебральних артерій і / або судин нижніх кінцівок, також виявляють атеросклероз черевної аорти та її непарних вісцеральних гілок; в 50-57% випадків абдомінальна ішемія діагностується тільки при розвитку гострого порушення мезентеріального кровообігу, тобто інфаркту кишечнику. Всі інші випадки, як правило, пов'язують з банальними захворюваннями - гастродуоденітом, гепатитом, панкреатитом і т. д. Рання діагностика і лікування абдомінального атеросклерозу в гастроентероло-гічних стаціонарах не проводяться! Хоча завдання фахівця - ставити діагноз АІС якомога раніше з огляду на його первинність, до розвитку важких явищ.

Частота стенозуючих поразок вісцеральні гілок черевної аорти, за даними аутопсіі, - 19,2-70%, ангіографії - 4,1-53,5%. У той же час оперативні втручання при цій патології складають лише 2% від числа всіх операцій на черевній частині аорти та її гілках.

 

2.Конкретні цілі:

- Вміти аналізувати попередники та фактори ризику виникнення АІС (вік, дісліпідемія, порушення реологічних властивостей крові, спайкова хвороба, тощо).

- Пояснювати причинно-наслідкові взаємовідносини етіологічних та патогенетичних особливостей хвороби (атеросклероз, ішемія кишківника, функційні розлади органів травлення, органічні порушення).

- Знати сучасні класифікації АІС (Л.Б. Лазебник і співавт. (2003)

- Знати клінічні прояви (симптоматику) АІС.

- Володіти прийомами клінічної діагностики АІС (пальпація, перкусія, аускультація черевної аорти та органів черевної порожнини).

- Трактувати результати клінічного та параклінічного обстеження хворого з АІС (комплекс характерних симптомів, результати функційних проб, дані лабораторних обстежень).

- Скласти алгоритм консервативного та оперативного лікування хворого з АІС з урахуванням стадії захворювання, його ступеня важкості та наявності ускладнень.

- Скласти алгоритм профілактичних заходів для хворих похилого та старечого віку з АІС для запобігання розвитку некробіотичних змін органів травлення.

 

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 498 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)