АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пояснювальна записка. Дебати проводилися в ціннісному форматі (Дебати Карла – Поппера)

Прочитайте:
  1. ІНСТРУКТИВНА ЗАПИСКА
  2. МЕТОДИЧНА ЗАПИСКА
  3. Методична записка
  4. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  5. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  6. Пояснительная записка
  7. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  8. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  9. Пояснительная записка
  10. Пояснительная записка

Дебати проводилися в ціннісному форматі (Дебати Карла – Поппера). Протокол складено за виступами команд. Команди отримують тему гри заздалегідь, готують обидві лінії – і ствердження, і заперечення. Формулювання, добір аргументів і фактів на їх підтримку належить учням 10-го класу Каховської гімназії. Яку саме позицію захищатиме команда, визначає жереб перед самим початком гри. Вступи гравців оцінюються за критеріями організації, аргументів, доказів, презентативності оцінками «погано», «задовільно», «добре», «відмінно», «чудово», які відповідають 1-5 балам. Шляхом складання балів визначається переможець гри і кращий промовець.

Тема: «Аборти треба заборонити»

Дата: 16.04.2013

Місце проведення: Каховська гімназія

Команда ствердження:

1-й гравець – Денис Коржинський

2-й гравець – Дмитро Коровко

3-й гравець – Пічевський Сергій

Команда заперечення:

1-й гравець – Наталія Сєрова

2-й гравець – Оксана Клецько

3-й гравець – Єгор Сердобольський

 

С. 1. (до 6 хв.)Я, Коржинський Денис, перший гравець команди ствердження. Наша команда погоджується з твердженням, що «Аборти треба заборонити», адже ця тема є актуальною в усьому світі, включаючи Україну. Згідно з офіційними даними Міністерства охорони здоров'я, в 2011 році було зафіксовано понад 156 тис. абортів.

Нашим критерієм є життя людини як найвища цінність. Дефініції: Згідно з даними медичного словника, АБОРТ (лат. викидень, викидень) - штучне переривання вагітності шляхом умертвіння живого плода в матці в термін до 28 тижнів від моменту зачаття (тобто до моменту, коли можливе народження життєздатного плоду). Згідно з медичними дослідженнями, будь-який аборт шкідливий для здоров'я і психіки, потенційно небезпечний для життя і ставить під загрозу можливість материнства!

Аргументи:

1 Аборт – це позбавлення життя ненародженої дитини, завдання їй болю

Аборт - це видалення вже утвореного зародку. Тобто це завжди вбивство живої істоти, незалежно від термінів (до затримки, після...), способів (медикаментозний, інструментальний, вакуум-,..) та розмірів зародка (міні-, не міні).

Згідно медичних досліджень відомо, що нервова трубка формується в ембріона вже на 21 день вагітності.

Тобто аборт після 21 дня - це позбавлення життя живої істоти, котра здатна відчувати біль.

2. Аборт – завжди неприродний процес і завжди супроводжується розвитком ускладнень.

- Фізичні ускладнення після аборту:

Зародок у матці закріплений усередині стінки. Його насильницький відрив призводить до досить сильної кровотечі. Після видалення ембріона в матці залишається ранева поверхня, дуже сприятлива для посадки мікробів, тому часте і небезпечне ускладнення аборту - інфекція і запалення матки - ендометрит.

Відомий факт, що хронічний ендометрит веде до зміни властивостей внутрішньої оболонки матки, порушення її здатності прийняти ембріону, тобто до безпліддя.

Виходячи з вищесказаного, можна зробити висновки про те, що після аборту жінка втрачає можливість мати дітей, а різноманітні ускладнення під час операції загрожують її життю.

Аборт призводить до сильного гормонального зриву.

Аборт сприяє розвитку важких гормональних зривів. Це може відбутися не тільки в статевій сфері, але і в пов'язаній з нею загальній системі органів внутрішньої секреції - у надниркових залозах, щитовидній залозі та гіпофізу. Самі ж яєчники страждають найбільше - їм загрожує як мінімум дисфункція.

З цього слідує, що аборт завдає шкоду не тільки на статеву систему, а я на весь організм загалом, адже відомо, що кожна з залоз відповідає за певну систему органів.

3. Аборт призводить до сильного нервового зриву

Багато жінок, які пережили аборт, стикаються з наступними психологічними наслідками: почуття втрати і скорботи; депресія; жаль і каяття; порушення сну; гнів, спрямований на себе або на батька дитини; почуття провини; почуття безнадійності; суїцидальні думки; кошмари, неприємні спогади; занижена самооцінка, втрата самоповаги; складнощі з ухваленням рішень; неможливість простити себе; ненормальний, підвищений інтерес до дітей;

Отже, аборт негативно впливає на психічний стан жінки. В результаті чого, жінка вимушена страждати все життя.

4. Аборт сприяє розвитку смертельних захворювань, наркотичної та алкогольної залежності

З абортом пов'язано багато негативних емоційних реакцій. Деякі жінки відчувають гостре почуття втрати, що відображає нездатність природним чином оплакати не народженої дитини. У інших, постабортний синдром набуває деструктивний відтінок - гнів і ненависть жінки обертаються проти неї самої, від чого виникають порушення харчової поведінки (булімія, анорексія), сексуальні розлади, розвивається наркотична і алкогольна залежність.

Отже, після аборту, жінка не здатна вести здоровий спосіб життя та існувати в соціумі.

Виходячи з вищесказаного, можна зробити висновок про те, що аборт є складною і небезпечною лікарською операцією, в результаті якої можуть наступити різного роду гінекологічні, фізіологічні і психічні порушення. Існує більше ста можливих ускладнень, пов’язаних з абортом, більшість з них ведуть до смертельних захворювань. Отже, ми переконані в тому, що аборти треба заборонити.

Раунд перехресних запитань (до 3 хв.)

З – 3: Якими джерелами Ви користувалися у підготовці до гри

С – 1: Словником Шмеля, Інтернет – джерелами

З – 3: Статистичні дані якого року були наведені у вашій промові?

С – 1: Дані 2011 року.

З – 1. (до 6 хв.) Я, Сєрова Наталія перший гравець команди заперечення.

Наша команда заперечує твердження, що «Аборти треба заборонити», адже ми вважаємо, що аборт - це особистий вибір жінки. Жінка має право приймати рішення щодо свого тіла". Питання, пов'язані з дітонародженням, повинні бути виключно приватною справою людини.

Нашим критерієм є право людини на вибір. Дефініції: Згідно з визначеннями Мастере, Джонсона й Колодні, Аборт - "... переривання вагітності до того часу, коли зародок або плід був би здатний вижити поза маткою". Він може відбутися мимовільно, під впливом різних причин - захворювання, недорозвинення статевих органів та ін Такий аборт називають викиднем. Аборт може бути штучним, в цьому випадку вживається інший термін - штучне переривання вагітності.

Питання про збереження або припинення вагітності - це питання невідчужуване особистого вибору, пов'язаного з жіночим тілом, особистим здоров'ям і майбутнім. Виходячи з вищесказаного, ми вважаємо недоцільним забороняти аборти.

Аргументи:

1. Право на аборт як право особистого вибору жінки

Головний аргумент полягає в тому, що ніхто, крім самої жінки, не повинен розпоряджатися її тілом, її долею і життям.

Все це входить в перелік прав, гарантованих конституціями багатьох країн.

У більшості законодавчих систем людина наділяється конституційними правами з народження, що дає жінці юридично більш високий статус, ніж ембріону, жінка має більше прав вважатися людиною і з моральної точки зору, оскільки вона, на відміну від ембріона, володіє свідомістю, здатна думати, відчувати, сподіватися та мріяти.

Право жінок вільно та відповідально вирішувати питання щодо кількості дітей та проміжків часу між їх народженнями й мати доступ до інформації, освіти, а також засобів, які дозволяють їм здійснювати це право, закріплене в Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (ч. 1, ос. 16, ратифікована Україною в 1981 р.) та Європейською Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Отже, ми вважаємо, що право на аборт має кожна жінка.

2. Ембріон не можна вважати повноцінною людською істотою

Ембріон не є людським індивідуумом до тих пір, поки він не досягне такого стану, коли буде точно визначена людська форма його тіла. Вказується, що ембріон на початку свого розвитку мало відрізняється від будь-якої іншої людської клітини, мільйони яких гинуть щодня. Сем Харріс зауважує, що кожна клітина тіла кожної людини є потенційною людською істотою. Кожна пара гамет (сперматозоїд + яйцеклітина) є потенційною людською істотою з однозначно певним геномом, але прихильники заборони абортів не намагаються рятувати сперматозоїди і незапліднені яйцеклітини.

Отже, можна зробити висновок про те, що ембріон не може вважатися повноцінною людиною, отже, говорити про аборт як про «вбивство людини» недоцільно.

3. Аборт після зґвалтування є виправданим

Зґвалтування – це завжди акт насильства, це ситуація, загрозлива не тільки здоров’ю, але й життю жінки. Досвід, на жаль, різко негативний, який жінка переживає в результаті насильства, міняє все її життя. У кожної третьої жертви зґвалтування (31%) розвивається ост травматичног стресовий розлад, яке може залишитися на все життя. Більше 10% людей, що пережили зґвалтування, страждають від ост травматичного стресового розладу в даний момент. І, якщо жінка вагітніє в результаті зґвалтування, перше, від чого вона намагається позбутися як від матеріального підтвердження того жаху, який вона пережила – це від вагітності.

В результаті зґвалтування жінка здатна не тільки завагітніти, але і захворіти небезпечними захворюваннями, що передаються статевим актом. На жаль, більшість з них передається й майбутній дитині, що може загрожувати її життю.

Отже, не можна засуджувати рішення, котра прийняла рішення зробити аборт, в результаті зґвалтування

4. Заборона абортів призведе до народження небажаних дітей

Це сприятиме зростанню покинутих немовлят, сирітства, вбивства новонароджених та насильства над дітьми. Це також погіршуватиме можливість батьків створювати сприятливі умови для гідного життя вже народженим дітям та обмежуватиме їх життєві шанси, прирікаючи на злидні та безвихідь. Примус народжувати в умовах соціальної незахищеності населення та несприятливої економічної ситуації — це безвідповідальна ініціатива, яка призведе до ще більшого зубожіння населення та насильства над дітьми.


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 435 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)