АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні етапи розвитку експериментальної фармакології

Прочитайте:
  1. I. Створення конструктивної стратегії економічного розвитку, яка би включала реформування власності
  2. I. Створення конструктивної стратегії економічного розвитку, яка би включала реформування власності.
  3. Анафілактичний тип алергії: алергени, періоди і механізм розвитку, клінічні прояви, профілактика.
  4. Біохімічні зміни крові – один із механізмів розвитку артеріальної гіпертензії
  5. Визначення, та основні функції кровотворної системи
  6. Відкриття Л.Пастера та їх роль в розвитку медичної науки. Роботи Р.Коха та їх вплив на прогрес мікробіології.
  7. Вік та етапи життєвого циклу сім'ї.
  8. Етапи виділення чистих культур мікроорганізмів та їх ідентифікація
  9. Етапи невідкладних заходів при гострій травмі грудної клітки
  10. Етапи розвитку заповідної справи в Україні

Історія фармакології така ж тривала, як і історія людства. На протязі багатьох тисячоліть пошук, виготовлення і використання лікарських препаратів (зазвичай рослинного походження) проводились емпірично. Але вже в IX столітті араби зробили спробу до систематизації і стандартизації використовувавшихся в той час препаратів. З цією метою були створені спеціальні книги, які прообразом сучасної фармакопеї. В Європі перша друкована фармакопея була створена в Італії в XV ст. В XVII ст. Фармакопеї з”явились в Англії і Франції, в Росії фармакопея з”явилась в XVIII ст., а в США – в XIX ст. Значним кроком вперед було виділення на початку XIX ст. Очищених алкалоїдів (морфін, хінін і ін.) і перший синтез органічної речовини (мочевина). Дуже важливою подією було впровадження на початку XIX ст. В фармакологічні дослідження експериментів на тваринах. В середині минулого століття в Юрьївському (Тартуському) університеті була організована перша в світі лабораторія експериментальної фармакології. Все це створило наукову основу для становлення наукової фармакології.

Поступово число фармакологічних лабораторій збільшується. Розширюються дослідження по вивченню механізма і локалізації дії речовин. Створюються нові препарати. Так, в XIX ст., починаючи з кінця сорокових років, в медичну практику були впроваджені перші засоби наркоза)ефір, хлороформ, закись азоту), снотворний засіб хлорал гідрат, місцевоанестезуюча речовина кокаїн і ряд інших речовин.

На початку XX ст. Були сформульовані основні принципи хіміотерапії інфекцій. Синтезується перший протисифілітичний препарат сальварсан. В цей же час був виділений перший вітамін (В1). З”явились перші протиаритмічні засоби (хінідін).

20-ті роки були знаменні отриманням інсуліну і відкриттям пеніциліну. В 30-ті роки особливо великою подією було встановлення антибактеріальної активності у сульфаніламідів. До того ж періоду відноситься синтез високоефективного інсектицида ДДТ.

Найбільш значними досягненнями 40-х років є отримання і впровадження в практику пеніциліна, стрептоміцина і інших антибіотиків; виділення глюкокортикоїдів і їх використання в якості протизапальних і протиалергічних засобів; встановлення антибластомної активності у азотистих іпрітів; примінення кураре в анестезіології і створення синтетичних курареподібних засобів; виділення кристалічного вітаміна В12.

Великі успіхи фармакології відносяться до 50-х років. Насамперед слід відмітити створення перших ефективних психотропних речовин (аміназін, мепробамат, іміпрамін та ін.). Починається стрімкий розвиток фундаментальної і клінічної психофармакології. В цьому ж десятилітті були синтезовані перші протидіабетичні засоби для прийому внутрь, перші b-блокатори, анаболічні стероїди. Отримані ефективні протибластомні засоби – алкілуючі речовини і антиметаболіти. Запропоновані гормональні контрацептивні засоби доя ентерального прийому.

Високий темп досліджень зберігається і в наступні два десятиріччя. В 60-ті роки арсенал протимікробних засобів поповнили напівсинтетичні пеніциліни, цефалоспоріни, ріфаміцини. Велика увага була приділена новим групам препаратів – блокаторам кальцієвих каналів та блокаторам гістамінових Н2-рецепторів. Синтезується значна кількість активних нестероїдних протизапальних препаратів. Впроваджується в практику багато анксиолітиків бензодіазепінового ряду, а також препарати для нейролептананальгезії.

В 70-роки розвертаються дослідження простагландинів, деякі з яких починають застосовувати в акушерсько-гінекологічній практиці. В цей період були зроблені значні відкриття. Так, було встановлено, що інгібуючий впливнестероїдних протизапальних засобів на синтез простагландинів; відкрита система простациклін-тромбоксан; виділені ендогенні опіоїдні пептиди. Створені перші блокатори ангіотензивних рецепторів і ангіотензинперетворюючого фермента. Синтезований високоефективний протигерпетичний препарат ацикловір. З”явились перші вибіркові інгібітори синтезу холестерину (статини).

Досить плідними виявились і 80-ті роки. Для лікування виразкової хвороби був створений принципово новий тип препаратів – інгібітори протонної помпи. Відкрита здатність ряду препаратів активувати калієві канали і їх ефективність при терапії артеріальних гіпертензій. Виділені ендотеліальні релаксуючий і констрикторний фактори, а також натрійуретичний фактор передсердь. Створений фібринолітичний препарат вибіркової дії – тканевий активатор профібринолізина. Встановлено, що в експерименті деякі блокатори певного підтипу глутаматних рецепторів, так званих NMDA-рецепторів (N-метил-D-аспартат), попереджують дегенеративні зміни нейронів ЦНС при ішемії. Отримані ефективні протимікробні засоби – фторхінолони. Створений інгібітор 5a-редуктази – фінастерид, який використовується при гіперплазії простати (предміхурова залоза). Показано благоприємний вплив на хворих СПІДом препарата зидовудіна (азитотімідін). Біотехнологічними методами був отриманий інсулин человека.

В першій половині 90-х років в медичну практику були впроваджені рекомбинантні колонієстимулюючі фактори. Створена нова група протизапальних засобів – вибіркові інгібітори циклооксигенази-2. Синтезований непетидний блокатор ангіотензинових рецепторів – лозартан. Створені гіпотензивні засоби, які вибірково взаємодіють з імідазоліновими рецепторами (моксонідин). Відкрита роль NO в дії нітрогліцерину, натрію нітропрусида. Синтезовані інгібітори NO-синтетази. Отримані блокатори рецепторів фактора, активуючого тромбоцити. В якості протирвотних засобів нового типу дії були запропоновані блокатори серотонінових 5-НТ3-рецепторів. З”явились нові цефалоспорини, напівсинтетичні аналоги еритроміцину і багато інших препаратів.

Навіть такий короткий огляд досягнень фармакології дає уявлення про надзвичайно високий рівень її розвитку.

Я не буду зупинятися на історії вітчизняної фармакології. Лише декілька слів про фармакологію в нашому університеті. В Київському університеті початок експериментальній фармакології був покладений В.І.Дибковським (1830-1840), який цікавився в основному фармакологією кардіотропних речовин. В.І.Дибковський є автором лекцій по фармакології (1871).


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 591 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)