АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кровопостачання серця

Прочитайте:
  1. Аритмії та блокади серця.
  2. Вроджені вади серця.
  3. Ішемічна хвороба серця.
  4. Лікування порушень ритму серця.
  5. Набуті вади серця.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ім. О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

„Затверджено” на методичній нараді кафедра хірургії №1 (назва кафедри) завідувач кафедри професор Захараш М.П. __________________ (ПІП,підпис) „______”________________________ 2010 р.  

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна Хірургія
Модуль №  
Змістовний модуль №  
Тема заняття Тема 4: Iшемiчна хвороба серця. Діагностика. Покази до хірургічного лікування. Методи оперативних втручань. Інфаркт міокарда, аневризма серця, порушення провідності. Покази до хірургічного лікування. Методи оперативних втручань.
Курс  
Факультет Медичний

Київ 2010

Кровопостачання серця.

Артерії серця. Серце кровопостачається двома артеріями: правою відцевою артерією та лівою віцевою артеріями. Кожна з них бере початок відповідно з правого та лівого синусів (пазух) аорти, які утворені відповідними півмісяцевими клапанами аорти та стінкою аорти.

Права вінцева артерія бере початок від правого синуса аорти і розташовується в правій частині вінцевої борозни серця, доходить до правого краю серця, переходить на задню поверхню серця де також розташовується у вінцевій борозні. Біля задньої поздовжньої борозни артерія дає нисхідну вітку, яка досягає верхівки серця.

Ліва вінцева артерія бере початок з лівого синусу аорти, майже зразу ж розділяється на два стволи: передню нисхідну вітку та окружну вітку. Передня нисхідна вітка розташовується в передній поздовжній борозні і дсягає верхівки серця. Окружна вітка розташована в передній частині вінцевої борозни, доходить до лівого краю серця і переходить на задню частину вінцевої борозни. Не доходячи до задньої поздовжньої борозни, вона спускається по задній поверхні лівого шлуночка, не досягаючи верхівки серця.

Вени серця. Вени серця несуть кров в один загальний резервуар – вінцевий синус серця, яка відкривається в праве передсердя.

Виділяють велику вену серця, яка бере початок в ділянці верхівки серця, на передній його поверхні і розташовується в передній його борозні, дальше вона розташовується у вінцевій борозні, обходить лівий край серця, переходить на задню частину вінцевої борозни, де впадає у вінцевий синус; косу вену лівого передсердя, яка починається в ділянці лівого передсердя впадає у верхню частину вінцевого синуса; задню вену лівого шлуночка, яка починається в ділянці задньої стінки лівого шлуночка, направляється уверх, впадає або у велику вену серця, або безпосередньо у вінцевий синус.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 925 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)