АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Матеріали для самоконтролю. 1. Дитина 11 років госпіталізована в стаціонар у зв'язку із загостренням хронічного гастродуоденіту

Прочитайте:
  1. a. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу заняття.
  2. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. VII.МАТЕРІАЛИ АКТИВІЗАЦІЇ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИКЛАДЕННЯ ЛЕКЦІЇ .
  4. VІІ Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. Асептика,антисептика. Антисептичні засоби та матеріали.
  6. Відбраковані, регенеровані та повернені матеріали
  7. Деревні матеріали
  8. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ.
  9. Інструктивні матеріали для оволодіння зазначеними професійними вміннями та навичками.
  10. Клеї, технічні рідини, лакофарбові матеріали

1. Дитина 11 років госпіталізована в стаціонар у зв'язку із загостренням хронічного гастродуоденіту. При проведенні фіброезофагогастро-дуоденоскопії виявлена наявність гастродуоденального і дуоденогастрального рефлюксу. Назначте лікування для корекції моторики.

A. Мотіліум*

B. Імодіум

C. Гастроцепін

D. Галідор

E. Альмагель

 

2. Діагностичні критерії ГЕРХ у дітей старшого віку включають:

A. Pегургитацію (закид) шлункового вмісту в ротову порожнину, який або відкашлюється або пережовується і повторно проковтується

B. Частота рефлюксу (рH<4,0) > 50 епізодів за 24 ч; тривалість рефлюксу > 4,2% від доби*

C. Мінімум 3 типових рецидивуючих важких напади блювоти і/або нудоти і блювоти

D. Швидке насичення

E. Дискомфорт, локалізований в епігастральній області по серединній лінії

 

3. Який з перерахованих препаратів відноситься до групи антацидів?

А. Маалокс*

B. Баралгетас

C. Де-нол

D. Фамотидин

E. Клацид

 

4. Який з симптомів є патогномонічним ГЕР?

A. Запор

B. Діарея

C. Печія*

D. Болі в правому підребер’ї

E. Болі в лівому підребер’ї

 

5. Який з перерахованих препаратів відноситься до групи прокинетиків?

A. Мотіліум*

B. Папаверин

C. Де-нол

D. Фамотидин

E. Клацид

 

 

6. Для постановки діагнозу стравохід Барретта найбільш діагностичним є:

A. Ендоскопія з прицільною біопсією*

B. Інтрагастральна рн-метрія

C. Контрастна рентгеноскопія

D. Езофагогастродуоденофіброскопія

E. Загальний аналіз крові

 

7. Для попередження виникнення рубцового стенозу стравоходу при опіку ІІ-ІІІ ступеня необхідно обов'язково проводити:

A. Інфузійну терапію

B. Езофагогастродуоденофіброскопію

C. Бужування стравоходу*

D. Масаж грудної клітки

E. Гемодіаліз

 

8. Який з перерахованих препаратів відноситься до групи інгібіторів протонної помпи?

A. Димедрол

B. Фосфолюгель

C. Вікасол

D. Омез*

E. Ранітідін

 

9. За допомогою якого дослідження вимірюється тиск нижнього стравохідного сфінктера?

A. Езофагогастродуоденофіброскопія

B. Інтрагастральна рн-метрія

C. Стравохідна манометрія*

D. Контрастна рентгеноскопія

E. Біохімічний аналіз крові

 

10. Що з перерахованого можна віднести до чинників ризику виникнення патологічного ГЕР?

A. Стрес

B. Ожиріння

C. Вживання жирної їжі

D. Об'їдається

E. Все вище перераховане*

 

Задачі

 

1. Дитині 14 років. Хворіє протягом року. Скарги на поганий апетит, періодично виникаючу блювоту. Блювота буває 2-3 рази на місяць, з домішками жовчі. Харчування регулярне, переважно борошняні і смажені страви. При огляді стан дитини середньої тяжкості. Шкіра і видимі слизові оболонки бліді. Носове дихання вільне. Зів не гіперемований. Над легенями везикулярне дихання. Тони серця чисті, ритмічні. Живіт м'який, безболісний. Фізіологічні випорожнення в нормі.

Загальний аналіз крові: Нв-118г/л, Er-3,7х10/л, КП - 1,0, L-4,6х10/л, ШОЕ - 14 мм/год. Езофагофіброгастродуоденоскопія: стравохід вільно прохідний, нижній стравохідний сфінктер стуляється не повністю, слизова оболонка гіперемована в дистальному відділі, набрякла; у просвіті стравоходу невелика кількість жовчі. Слизова оболонка шлунку гіперемована дифузно, складки подовжні, невелика кількість секрету з домішками жовчі. У 12-п.к. патологічних змін не виявлено.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині фосфолюгель.

 

2. У гастроентерологічне відділення дитячої лікарні поступив хлопчик 13 років з скаргами на утруднення ковтання твердої їжі впродовж 2-х тижнів, болі за грудиною, іноді виникає відчуття печіння за грудиною. У анамнезі: 2 місяці тому лікувався в нейрохірургічному відділенні з діагнозом – закрита черепно-мозкова травма. При об'єктивному обстеженні фізичний і психомоторний розвиток відповідає віку. Загальний стан дитини середнього ступеня тяжкості. Шкіра і видимі слизові оболонки бліді. Носове дихання вільне. Зів не гіперемірований. Над легенями везикулярне дихання. Тони серця чисті, ритмічні. Живіт м'який, безболісний. При проведенні іррігографії і ректороманоскопії патологічних змін не виявлено. Загальний аналіз крові: Нв-118г/л, Er-3,7х10/л, КП - 1,0, L-4,6х10/л, ШОЕ - 14 мм/год. Езофагофіброгастродуоденоскопія: стравохід вільно прохідний, просвіт розширений, нижній стравохідний сфінктер стуляється не повністю, слизова оболонка блідо-рожевого кольору; у просвіті стравоходу невелика кількість прозорої рідини. Слизова оболонка шлунку блідо-рожева, складки подовжні, невелика кількість секрету з домішками жовчі. У 12-п.к. патологічних змін не виявлено. При рентгенологічному дослідженні спостерігається стікання контрастної речовини по розширеному стравоходу в шлунок, перистальтичних хвиль не спостерігається.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Інтерпретуйте план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині мотіліум.

 

3. Дівчинка 14 років скаржиться на болі в животі, які посилюються після вживання грубої і гострої їжі, на відрижку кислим, печію, часті головні болі, дратівливість. Хворіє біля 2-х років. Харчування не регулярне. При огляді загальний стан дівчинки середньої тяжкості. Язик обкладений білим нашаруванням. Живіт при пальпації м'який, болючий в епігастрії. Езофагофіброгастродуоденоскопія: стравохід вільно прохідний, нижній стравохідний сфінктер стуляється не повністю, 2/3 слизової гіперемовано, виявлено 2 ерозії на передній стінці в нижній третині. Слизова оболонка шлунку рожевого кольору, складки подовжні, невелика кількість секрету. У 12-п.к. патологічних змін не виявлено.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині квамател (фамотидин).

 

4. У дитяче відділення госпіталізована дівчинка 15 років з скаргами на періодичні болі за грудиною, які виникають під час швидкого вживання їжі, неінтенсивні, такі, що ниють, іноді іррадіюють в спину і руки. Симптоми виникають 3-4 рази в тиждень, хворіє 6 місяців. З анамнезу відомо, що у дівчинки 6-7 місяців тому була стресова ситуація, лікувалася в неврологічному відділенні. При об'єктивному обстеженні загальний стан дитини задовільний. При поверхневій пальпації живіт м'який, безболісний. Нижній край печінки на рівні реберної дуги, гострий, безболісний. Фізіологічні випорожнення в нормі. Загальний аналіз крові: Нв-128г/л, Er-3,6х10/л, КП - 1,0, L-5,4х10/л, ШОЕ - 7 мм/год. Загальний аналіз сечі - патології не виявлено. При проведенні контрастної езофагографії в проксимальному відділі стравоходу виявлені циркулярні, з чіткими контурами звуження, а вище за них – значні розширення.

1. Поставте клінічний діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині креон.

 

5. Хлопчик 13 років скаржиться на болі в животі, які не пов'язані з прийомом їжі, посилюються при фізичному навантаженні, не пов'язані з актом дефекації. Крім того, у хлопчика часто виникає відрижка повітрям, іноді кислим вмістом. Скарги турбують впродовж 2-х місяців. Загальний стан дитини середнього ступеня тяжкості. Шкіра бліда. При пальпації живіт болючий над всією поверхнею. Нижній край печінки на рівні реберної дуги, гострий, безболісний. Фізіологічні випорожнення в нормі. Езофагофіброгастродуоденоскопія: стравохід вільно прохідний, нижній стравохідний сфінктер стуляється не повністю, слизова оболонка блідо-рожевого кольору. Слизова оболонка шлунку рожева, складки подовжні, невелика кількість мутного секрету. У 12-п.к. патологічних змін не виявлено. Добовий рН- моніторинг: кількість кислих рефлюксів за добу – 102, кількість рефлюксів тривалістю більше 5 хвилин – 7, загальний час закислення стравоходу за добу – 13%.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування.

4. Випишіть даній дитині домперідон.

 


Дата добавления: 2015-07-23 | Просмотры: 540 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)