АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Додаток. Термінологічний словник

Прочитайте:
  1. А. Англо-український військовий словник-мінімум 1 страница
  2. А. Англо-український військовий словник-мінімум 2 страница
  3. ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
Термін Визначення
Некроз Змертвіння, неконтрольована загибель клітин і тканин у живому організмі під впливом хвороботворних факторів.
Апоптоз Генетично контрольована смерть старих, зношених в процесі життєдіяльності під впливом зовнішніх та внутрішніх факторів клітин, та їх ефективне видалення із тканин та організму в цілому. Він є фізіологічним та збалансованим регенерацією клітин, морфологічно проявляється загибеллю одиничних, хаотично розташованих клітин, що супроводжується утворенням округлих, оточених мембраною тілець (апоптичні тільця), які відразу фагоцитуються навколишніми клітинами.
Інфаркт Різновид судинного некрозу внутрішніх органах, що не стикаються із зовнішнім середовищем.
Гангрена Некроз тканин, що контактують із зовнішнім середовищем. Це різновид некрозу, шо характеризується гнійним розпадом тканин з відкладанням в них пігментів крові, внаслідок чого тканини темніють і набувають чорного кольору.
Нориця, фістула Канал, що сполучає патологічне вогнище, порожнину або орган із зовнішнім середовищем, або порожнисті органи між собою.
Виразка Дефект шкірних покровів, або слизових оболонок в результаті змертвіння, що супроводжується відсутністю, або слабо вираженими процесами регенерації (варикозна виразка після тромбофлебіту, сифілітична, туберкульозна).
  Стороннє тіло Це всі предмети чи їх частини, або ж утво­рення органічного або неорганічного походження, що потрапляють в організм і які не повинні бути там у нормі.
Некротомія Розсічення некротизованих тканин для відтоку тканинної рідини і зменшення набряку та прогресування некрозу (наприклад, при циркулярних опіках кінцівок, грудної клітки).
  Некректомія Одноразове видалення (висічення) загиблих тканин при відмежованих сухих некрозах внаслідок різних травм або поетапно в міру чіткої появи ознак нежиттєздатності (наприклад,при відмороженнях, опіках).
Ампутація Видалення дистальних частин кінцівки або її сегмента - виконується при гангренах на рівні здорових тканин, кровопостачання яких достатнє для загоєння кукси.
Резекція Видалення частини органа, його сегмента; виконується у невідкладному порядку при некрозах органів черевної порожнини.
Екстирпація Видалення усього органа; виконується в ургентному порядку у важких випадках при неможливості чи недоцільності проведення резекції.
Фістулографія Рентгенологічне дослідження, що полягає у введенні рентген-контрастної рідини в норицевий хід та дозволяє встановити його довжину, та напрямок, наявність порожнин, зв’язок нориці із внутрішніми органами.

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 389 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)