АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Слизи, емульсії, суспензії, їх використання

Прочитайте:
  1. Імуноглобуліни: визначення, приготування, мета використання.

Слизи – отримують шляхом обробки водою спеціальної рослинної сировини. Слизисті речовини містяться в насінні льону (Seminum lini), бульбі селеру, алтейському корінні, аравійській камеді.

При заварюванні гарячою водою крохмалю утворюється крохмальний слиз.

Слизи застосовують для зменшення місцево подразнюючої дії лікарський речовин, сповільнення всмоктування ліків в кишківнику та зменшення всмоктування отрут в шлунку.

Призначають через рот і в клізмах.

У медичній практиці часто використовують крохмальний слиз, слиз аравійської камеді, настій алтейського коріння.

Призначати слиз з лугами і кислотами не можна через їх несумісність.

Емульсії ( Emulsum)– це рідка лікарська форма, яка утворюєть з взаємно нерозчинних рідин.

Дисперсною частиною є вода, а дисперсною фазою – жирні або ефірні олії, бальзами. Розмір дисперсних часток 1-50мкм. Емульсії можуть бути масляними і насіннєвими. У масляні емульсії додають емульгатори, які надають їм агрегаційної стабільності. Для достатнього емульгування беруть 2 частини олії, 1 частину емульгатора і 17 частин води. Виписують емульсії скороченим або розгорнутим способом. Як емульгатори використовують камеді (абрикосову – Gummi Armeniacae), а також желатозу (Gelatosa).

Виписати 200 мл емульсії із олії мигдальної (Oleum Amygdalarum). Призначити по 1 столовій ложці всередину 3 рази на день.

Rp.: Emulsi olei Amygdalarum 200 ml

D.S. По 1 столовій ложці всередину 3 рази в день.

Розгорнута форма припису:

Rp.: Olei Amygdalarum 20 ml

Gummi Armeniacae 10,0

Aquae destillatae ad 200 ml

M. f. emuls.

D.S. По 1 столовій ложці всередину 3 рази на день.

Насіннєві емульсії готують шляхом розтирання з водою насіння гарбуза, солодкого мигдалю, земляного горіха та ін. У насінні містяться олії і слизисті речовини, які виявляють емульгуючі властивості. У таких випадках спеціальні емульгатори не додають. Концентрація насіннєвих емульсій 1:10 (відношення кількості насіння до загальної кількості емульсії). Виписують насіннєві емульсії двома способами: повним та розгорнутим.

Виписати 150 мл емульсії із насіння солодкого мигдалю (Seminis Amygdali dulcis) для приймання всередину по 1 столовій ложці 6 разів на день.

 

Rp.: Seminis Amygdali dulcis 15 ml

Aquae destillatae ad 150 ml

M. f. emuls.

D.S. По 1 столовій ложці всередину 6 разів на день.

Всі емульсії є нестійкими лікарськими формами, готують їх ex tempore, зберігають у прохолодному місці та використовують протягом 3-4 днів.

Суспензії (Suspensiones ) – рідкі лікарські форми, в яких тверді дуже дрібні нерозчинні лікарські речовини перебувають у завислому стані в якій-небудь рідині (воді, рослинній олії, гліцерині і т.д.).

Розмір частинок 0,1 – 10 км.

Призначають суспензії для зовнішнього, внутрішнього, а також для підшкірного і внутрішньом`язового введень. Вводять їх також у порожнини тіла. Виписують суспензії скороченим і розгорнутим способами. Скорочену форму припису використовують тоді, коли дисперсійним середовищем є вода. Виписують суспензії аналогічно до розчинів з тією різницею, що замість слова “Solutionis” пишуть слово “Suspensionis”. У сигнатурі поряд з вказівками про використання суспензії обов`язково пишуть “Перед використанням збовтувати”.

Виписати 0,5% водну суспензію гідрокортизону ацетату (Hydrocortisoni acetas) у кількості 10 мл. Закапувати в обидва ока по 2 краплі 4 рази на день. Перед використанням збовтувати.

Rp.: Susp. Hydrocortisoni acetatis 0,5% – 10 ml

D.S. Очні краплі. По 2 краплі в обидва ока 4 рази на день.
Перед використанням збовтувати.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 893 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)