АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Настої та відвари. Настойки та екстракти. Ново галенові препарати. Мікстури. Їх застосування та виписування на них рецептів

Прочитайте:
  1. Алгоритми виписування мазей у рецептах
  2. Діагностичні імунні сироватки: одержання, титрування, практичне застосування, механізм. Приклади.
  3. Для медичного застосування препарату
  4. Загальні вимоги до виписування та оформлення рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення
  5. Застосування ферментів у медицині
  6. І. Для перорального застосування
  7. Клізми: види (очисна, сифонна, олійна, гіпертонічна, лікувальна), показання, протипоказання до їх застосування.
  8. Лікарські форми для ін’єкцій. Методи стерилізації. Правила виписування рецептів.
  9. Лікарські форми для ректального застосування
  10. Медикаментозні препарати.

Настої та відвари – Infusa et decocta (Inf., Dec.)

(Настій – називний відмінок однини – Infusum, родовий відмінок однини – Infusi. Відвар – називний відмінок однини – Decoctum, родовий відмінок однини – Decocti)

Настої і відвари – це рідкі лікарські форми, що являють собою водні витяжки із рослинної сировини або водні розчини екстрактів – концентратів, які спеціально призначені для лікування.

Настої готують, як правило, із м`яких частин рослин: листя, квіток, стебел, а також із сировини, яка містить леткі або малостійкі речовини, що легко випаровуються або руйнуються при тривалому нагріванні.

Відвари готують найчастіше із твердих частин рослин – коренів, кореневищ, клубенів і т.п. або із сировини, яка містить важкодоступні діючі речовини. Для приготування настоїв і відварів лікарську сировину подрібнюють і поміщають у фарфорову (емальовану або із нержавіючої сталі) інфундирку, обливають водою, закривають і нагрівають на киплячій водяній бані при частому перемішуванні: настої протягом 15 хвилин, а відвари – 30 хвилин. Після цього посудину знімають з водяної бані й охолоджують при кімнатній температурі: відвари протягом 10 хвилин, а настої не менше 45 хвилин. Проціджують і добавляють воду до потрібного об`єму витяжки.

Настої і відвари призначені для внутрішнього (іноді – для зовнішнього) застосування. Для приймання всередину їх дозують столовими, десертними, чайними ложками або мензурками. Виписують настої і відвари тільки скороченим способом. Вони є нестійкою лікарською формою і зберігаються не більше 4 днів. Виписують настої і відвари на 12-16 прийомів.

Рецепт починають з назви лікарської форми (Infusi або Decocti), потім зазначають частину рослини, з якої готують настій або відвар, і назву рослини. Далі записують кількість сировини у грамах на загальну кількість прийомів і через тире – об`єм у мілілітрах готової лікарської форми.

Виписати настій із листя наперстянки (Digitalis, р.д. 0,05). Приймати всередину 3 рази на день.

Знаючи, що настої дозують ложками, вибираємо об`єм на
1 прийом – столову ложку (15 мл). Кількість прийомів – 10. Розраховуємо загальну кількість сировини для приготування настою:

0,05 × 10 = 0,5.

Загальний об`єм настою 15 × 10 = 150 мл.

Rp.: Inf. foliorum Digitalis 0,5 – 150 ml

D.S. По 1 столовій ложці всередину 3 рази на день.

Аналогічно оформляють рецепти на відвари.

Виписати відвар кореня іпекакуани (Ipecacuanha, р.д. 0,05) для приймання всередину 5 разів на день протягом 2 днів.

Rp.: Dec. radicis Ipecacuanhae 0,5 – 150 ml

D.S. По 1 столовій ложці всередину 5 разів на день.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 1007 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)