АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні вимоги до виписування та оформлення рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення

Прочитайте:
  1. D Антихолінестеразні засоби
  2. E. до призначення багатої залізом дієти
  3. E. до призначення багатої залізом дієти
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів
  8. IV. Вимоги до зберігання вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  9. V. Вимоги до транспортування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  10. А. Загальні зауваження

• Рецепти на лікарські засоби і вироби медичного призначення (далі — Рецепти) виписуються лікарями, фельдшерами, акушерками закладів охорони здоров'я незалежно від форм власності та підпоряд­кування (далі — медичні працівники).

Рецепти на лікарські засоби, вироби медичного призначення, які відпускаються на пільгових умовах чи безоплатно, дозволя­ється виписувати лікарям державних та комунальних закладів охорони здоров'я, завідувачам фельдшерських, фельдшерсько- акушерських пунктів за узгодженням з органами охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій.

• Медичні працівники, які мають право виписувати Рецепти, є відповідальними за призначення хворому ліків та додержання правил виписування Рецептів згідно із законодавством України.

• Рецепти виписуються хворому за наявності відповідних показів з обов'язковим записом про призначення лікарських засо­бів чи виробів медичного призначення в медичній документації (історія хвороби, медична карта амбулаторного чи стаціонарного хворого).

Рецепти виписуються на лікарські засоби, зареєстровані в Україні, крім випадків, передбачених чинним законодавством.

• Рецепти повинні мати кутовий штамп закладу охорони здоров'я та завірятися підписом і особистою печаткою лікаря, а у випадках, передбачених цим наказом (п. 1.14), додатково — круг­лою печаткою суб'єкта господарювання, що провадить діяльність, пов'язану з медичною практикою.

Завіряти печаткою закладу охорони здоров'я або іншого суб'єкта господарювання, що провадить діяльність, пов'язану з медичною практикою, незаповнені та не підписані медичним працівником рецептурні бланки забороняється.


 

• Лікарі, які займаються приватною медичною практикою, на рецептурних бланках у верхньому лівому куті зазначають свою адре­су, номер ліцензії та дату її видачі.

• Рецепти обов'язково виписуються на:

— рецептурні лікарські засоби;

— безрецептурні лікарські засоби, вироби медичного призна­чення у разі відпуску їх безоплатно чи на пільгових умовах;

— лікарські засоби, які виготовляються в умовах аптеки для конкретного пацієнта.

• Рецепти виписуються на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1) (додаток 1) та спеціальному рецептурному бланку форми № З (ф-3), зразок якої затверджений постановою Кабінету Міністрів Ук­раїни від 18.01.2003 № 58 «Про затвердження Порядку здійснення контролю за обігом наркотичних (психотропних) лікарських засо­бів» (зі змінами), та виготовляються друкарським способом.

• Нанесення на рецептурний бланк будь-якої рекламної ін­формації забороняється.

• Назва лікарського засобу, його склад, лікарська форма, звер­нення лікаря до фармацевтичного працівника про виготовлення та видачу лікарських засобів пишуться латинською мовою.

Використання латинських скорочень дозволяється тільки від­повідно до прийнятих у медичній і фармацевтичній практиці (до­даток 2).

Забороняється скорочення близьких за найменуванням інгре­дієнтів, що може призвести до плутанини відносно того, який лі­карський засіб приписано.

• Спосіб застосування ліків пишеться державною мовою або мо­вою міжнаціонального спілкування відповідно до Закону Української РСР «Про мови в Українській РСР» із зазначенням дози, частоти, часу та умов прийому. Забороняється обмежуватися загальними вказівка­ми типу «Зовнішнє», «Відомо» тощо.

• Рецепти виписуються чітко і розбірливо чорнилом або кулько­вою ручкою з обов'язковим заповненням належної інформації, пе­редбаченої формою бланка Рецепта.

• Усі специфічні вказівки, помітки медичного працівника («Хронічно хворому», «За спеціальним призначенням» тощо) додатково завіряються його підписом та печаткою.

• Рецепти на лікарські засоби, крім наркотичних (психо­тропних) лікарських засобів та лікарського засобу трамадол (не­залежно від його торговельної назви та лікарської форми далі — трамадол), і вироби медичного призначення виписуються на рецептурних бланках ф-1.


 

Рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами та трамадол ви­писуються на спеціальних рецептурних бланках ф-3.

Рецепт ф-3 додатково підписується керівником закладу охоро­ни здоров'я або його заступником з лікувальної роботи (а в разі їх відсутності — підписом завідувача відділення цього закладу, на якого покладена відповідальність за призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів та трамадолу) і завіряється пе­чаткою суб'єкта господарювання, що провадить діяльність, пов'язану з медичною практикою.

• На рецептурних бланках ф-1 дозволяється виписувати не більше трьох найменувань лікарських засобів.

На рецептурних бланках ф-1, які залишаються в аптеці (пільгові рецепти та ті, які підлягають предметно-кількісному обліку, крім нар­котичних (психотропних) лікарських засобів та трамадолу), та спеці­альному рецептурному бланку ф-3 дозволяється виписувати тільки одне найменування лікарського засобу.

• Рецепти на лікарські засоби, які підлягають предметно- кількісному обліку (додаток 3), що відпускаються на пільгових умо­вах чи безоплатно, крім наркотичних (психотропних) лікарських за­собів та трамадолу, виписуються у 2 примірниках на бланку ф-1.

• У разі виписування безоплатно чи на пільгових умовах наркотичних (психотропних) лікарських засобів та трамадолу по­ряд з виписуванням Рецепта на бланку ф-3 виписуються додатко­во Рецепти на бланку ф-1.

• Пільговим категоріям пацієнтів, що проводять ін'єкції поза межами лікувально-профілактичних закладів, дозволяється випису­вати до 100 г етилового спирту безоплатно на місяць.

• У разі необхідності (відрядження, відпустка тощо) пацієнту, в тому числі тим, хто має право на безоплатне чи пільгове забезпе­чення, дозволяється виписувати на одному рецептурному бланку лі­карські засоби в кількості, передбаченій для тримісячного курсу лі­кування, ураховуючи норми відпуску лікарських засобів.

При виписуванні таких Рецептів лікар повинен зробити вказів­ку «Хронічно хворому».

• У разі необхідності, відповідно до дозового режиму, дозво­ляється виписувати Рецепт на лікарський засіб в кількості, необ­хідній для продовження чи повторення курсу лікування, шляхом зазначення кратності видачі ліків, за винятком лікарських засобів, для яких встановлені норми відпуску, зазначені в п. 1.22.

Для хворих із затяжними і хронічними захворюваннями Ре­цепти на лікарські засоби, що містять фенобарбітал у суміші з іншими


 

лікарськими засобами та належать до рецептурних, можуть випису­ватися на рецептурному бланку ф-1 на курс лікування до одного міся­ця з обов'язковою вказівкою лікаря «За спеціальним призначенням».

1.21. Забороняється виписувати Рецепти на лікарські засоби, перелічені в додатку 5 до цих Правил, та їх аналоги за дією, що використовуються для усіх видів наркозу (інгаляційного, неінга- ляційного, увідного) та з метою досягнення міорелаксації при хірургічних та діагностичних втручаннях.

1.22. Забороняється виписувати в одному Рецепті наведені нижче лікарські засоби у більшій кількості, ніж та, що вказана в таблиці:

Назва лікарського засобу Гранично допустима для відпуску кількість лікарського засобу на один Рецепт
Амфепрамон (фепранон) драже 0,025 г 50 драже
Бупренорфін
таблетки 0,2 мг 20 табл.
таблетки 0,4 мг 20 табл.
таблетки 2 мг 10-12 табл.
ампули 0,3 мг — 1 мл 20 амп.
ампули 0,6 мг — 2 мл 10 амп.
Дименоксадол (естоцин)
таблетки 5 мг, 15 мг, ЗО мг, 60 мг 12 табл.
Морфіну гідрохлорид таблетки 10 мг
ампули 1 % — 1 мл 0,1 г (загальної кількості морфіну в перерахун­ку на безводну основу)
Натрію оксибутірат та інші солі оксимасляної кислоти
ампули 20 % — 5,10 мл 10 амп.
флакони 66,7 % —• 50 мл 1 флакон
Омнопон
ампули 1 % — 1 мл ОД г (загальної кількості морфіну, кодеїну, тебаїну в перерахунку на безводну основу)
Психотропні лікарські засоби* 10-12 табл., 10 амп.
Тримеперидину гідрохлорид
ампули 1,2 % — 1 мл 0,25 г (загальної кількості тримеперидину в перерахунку на безводну основу)
таблетки 25 мг 10 табл.
Триазолам (хальцион)
таблетки 0,25мг ЗО табл.
Етилморфіну гідрохлорид** таблетки 10 мг, 15 мг 0,2 г (загальної кількості етилморфіну в перерахунку на безводну основу)
Просідол таблетки 25 мг 10 табл.
ампули 1 % — 1 мл 0,25 г (загальної кількості просідолу в перера­хунку на безводну основу)

 


 

Назва лікарського засобу Гранично допустима для відпуску кількість лікарського засобу на один Рецепт
Трамадол (міжнародна непатентована назва)
капсули, таблетки 0,05 г ЗО капе., табл.
ампули 5 % — 1 мл 10 амп.
ампули 5 % — 2 мл 10 амп.
краплі 0,1 г в 1 мл 1 флакон 50 мл
свічки ректальні 0,1 г 20 свічок

* Віднесені до психотропних лікарських засобів згідно із Законом України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психо­тропних речовин, їх аналогів і прекурсорів».

У разі надходження цих препаратів в оригінальних упаков­ках, що містять більшу кількість таблеток від указаної нор­ми відпуску, дозволяється виписувати в Рецепті 1 упаковку, але не більше 50 таблеток.

** В очних краплях та мазях етилморфіну гідрохлорид може виписуватись у кількості до 1 г за наявності вказівки медично­го працівника на рецепті «За спеціальним призначенням», заві­реної підписом та власною печаткою лікаря, печаткою лікувально-профілактичного закладу.

• Наркотичні (психотропні) комбіновані лікарські засоби, які підлягають предметно-кількісному обліку, виписуються медичними працівниками на рецептурних бланках ф-1.

• Забороняється виписувати в одному Рецепті ф-1 наркотичні (психотропні) комбіновані лікарські засоби у більшій кількості у їх складі наркотичних засобів або психотропних речо­вин і прекурсорів, ніж та, що вказана у таблиці:

Назва наркотичного засобу, психотропної речовини, прекурсору Гранично допустима для відпуску кількість у складі наркотичного (психотропного) комбінованого лікарського засобу на 1 рецепт
Кодеїн 0,2 г
Декстропропоксифен 0,6 г
Фенобарбітал
Ефедрину гідрохлорид 0,6 г
Псевдоефедрин 0,6 г
Фенілпропаноламін 0,6 г
Ерготамін 0,02 г
Ергометрин 0,002 г
(у перерахунку на безводну основу)

 


 


Дата добавления: 2015-08-14 | Просмотры: 769 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)