АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Альдегіди і спирти 8 страница

Прочитайте:
  1. Bones; skeletal system 1 страница
  2. Bones; skeletal system 10 страница
  3. Bones; skeletal system 11 страница
  4. Bones; skeletal system 12 страница
  5. Bones; skeletal system 13 страница
  6. Bones; skeletal system 14 страница
  7. Bones; skeletal system 15 страница
  8. Bones; skeletal system 16 страница
  9. Bones; skeletal system 17 страница
  10. Bones; skeletal system 18 страница

Обволікальні засоби

Обволікальні засоби — це індиферентні речовини рослинного походження, які здатні утворювати у воді клейкі рідини — слизи, що вкривають захисною плівкою слизові оболонки або шкіру та захищають їх від подразнень.

Призначають обволікальні засоби:

— при запальних та виразкових процесах на слизовій оболонці травного каналу;

— при отруєннях кислотами, основами тощо;

— для зменшення подразнювальної дії лікарських препаратів.

До обволікальних засобів належать: крохмаль, насіння льону,

кореневища та коріння алтеї лікарської, а також продукти — мо­локо, яєчний білок, відвари з вівсяної крупи.

Крохмаль — адсорбувальний засіб у формі присипок і обволі- кальний — у вигляді слизу.

Показання до застосування: призначають для зовнішнього застосування у формі присипки і пасти для лікування дермати­ту; всередину — у вигляді слизу для лікування виразок, запаль­них процесів у травному каналі; при отруєнні кислотами, луга­ми та солями важких металів; у формі мікстури — для зниження подразнювальної дії деяких ліків та уповільнення їх всмокту­вання.

Насіння льону справляє обволікальну, послаблювальну дію. Призначають для зовнішнього застосування у вигляді слизу при гострих запальних процесах (абсцес, фурункул, лімфаденіт, міо­зит, синовіт, буреїт, артрит та ін.); всередину — при гастриті, ви­разковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки.

Протипоказання: активні форми туберкульозу; за наявності ранової поверхні та при кровотечі не можна робити припарки з на­сіння льону.

Корінь алтеї лікарської містить слизові та пектинові речовини, крохмаль тощо. Призначають у формі настою та мікстури. Вияв­ляє обволікальну і протизапальну дію.

Показання до застосування: всередину по 1 столовій ложці настою або мікстури через кожні 2 год або 4-6 разів на день після їди при гострому ларингіті, фарингіті, трахеїті, гострому та хро­нічному бронхіті, бронхопневмонії, катарі верхніх дихальних шляхів, кашлюку.

Адсорбувальні засоби

Адсорбувальні — це засоби, які здатні своєю поверхнею погли­нати й утримувати рідини та гази і тим самим захищати чутливі нервові закінчення від подразнень.

Вугілля активоване застосовують при отруєннях, оскільки пре­парат адсорбує токсичні речовини, уповільнює або припиняє їх всмоктування. Для кращої адсорбції застосовують у подрібненому вигляді. Призначають також при метеоризмі й проносі. Мікро- капсульовані вугільні частинки, оточені напівпроникними мемб­ранами, використовують для гемосорбції, яка є ефективним засо­бом боротьби з інтоксикацією.

Поширення набувають також такі ентеросорбенти, як ентерос- гель, сорбогель, що ефективні при отруєннях, захворюваннях органів травлення, алергійних реакціях тощо.

Подразливі засоби

Подразливі — це лікарські речовини, що чинять стимулюваль- ну дію на чутливі нервові закінчення шкіри і слизових оболонок та виявляють місцеву рефлекторну та відволікальну дію. До них відносять розчин аміаку, гірчичники, ментол.

Розчин аміаку під час вдиху подразнює рецептори слизової оболонки дихальних шляхів і рефлекторно збуджує дихальний і судиноруховий центр. Призначають інгаляційно хворим у непри­томному стані, а також при сильному алкогольному сп'янінні все­редину по 5-10 крапель із водою.

Гірчичники — виявляють відволікальний ефект при запальних процесах дихальних шляхів та легень (накладають на ділянку грудної клітки), радикуліті (на поперекову ділянку), стенокардії (на ділянку серця) і при артеріальній гіпертензії (на потилицю). Від- волікальна дія пояснюється взаємодією в ЦНС двох потоків збу­дження — з ушкоджених внутрішніх органів та поверхні шкіри на місці дц подразнювальної речовини. При цьому зменшуються біль і запальні реакції в ушкоджених органах. Не виключено, що під впливом подразливих речовин у ЦНС виробляються речовини типу енкефалінів і ендорфінів, які чинять знеболювальну дію.

Під час роботи з гірчичниками слід знати, що їх занурюють на 5-10 с у воду температури 37-40 °С, оскільки під впливом ферменту мірозину виділяється гірчична ефірна олія, яка має подразливі иластивості. Якщо змочити холодною водою або окропом — фер­мент не утворюється (у першому випадку) або руйнується (у друго­му випадку) і гірчична ефірна олія не виділяється. Це стосується і роботи з «Гірчичниками-пакетами». Гірчичники не використову­ють за наявності ушкоджень на шкірі, при гнійничкових захворю­ваннях, нейродерматиті, екземі, псоріазі.

Ментол — основний компонент ефірної олії м'яти перцевої. Пре­парат мало розчинний у воді, легко розчинний у спирту та олії. Ментол при нанесенні на шкіру та слизові оболонки зумовлює по­дразнення нервових закінчень, що супроводжується відчуттям холоду; виявляє рефлекторну та відволікальну дію. Призначають для втирань при міалгії, невралгії (2 % спиртовий розчин); при мігрені застосовують ментоловий олівець; при запальних проце­сах верхніх дихальних шляхів — олійний розчин. Усередину при­значають як заспокійливий засіб разом з настоянками конвалії, валеріани тощо та сублінгвально по 2-3 краплі 5 % спиртового розчину на грудочку цукру або в складі таблеток валідолу при сте­нокардії, оскільки він рефлекторно розширює вінцеві судини.

Перцевий пластир. Містить екстракт стручкового перцю густо­го та інші компоненти, що нанесені на тканину розміром 10x18 см. Виявляє подразнювальну та знеболювальну дію. Перед накладан­ням пластирю шкіру знежирюють одеколоном або спиртом і на­сухо витирають. З пластиря знімають захисну плівку, клейким боком накладають на шкіру на 2 доби. Застосовують при радику­літі, невралгії, міозиті, люмбаго.

Побічні ефекти: подразнення, шкірний висип.

Олія терпентинова очищена виявляє місцеву подразнювальну, знеболювальну, антисептичну та відхаркувальну дію.

Показання до застосування: призначають для зовнішнього за­стосування при невралгії, міозиті, люмбаго, ревматизмі, артриті; для інгаляцій — при гнилісному бронхіті, бронхоектазіях та ін­ших захворюваннях легень.

Протипоказання: захворювання печінки та нирок.

Для досягнення відволікального ефекту використовують різні спиртові компреси або лініменти, що містять подразливі речови­ни рослинного походження (олія соняшникова, олія терпентинова очищена, ментол), синтетичні (мазь фіналгон, хлороформ), препа­рати, що містять отрути бджіл та змій (мазі «Віпроксол» та «Апі­зартрон») тощо.

Подразливі засоби не можна призначати дітям дошкільного віку, оскільки у них можливі рефлекторне пригнічення та зупин­ка дихання.

Засоби, що впливають на аферентну іннервацію
Назва препарату Форма випуску Спосіб застосування Вищі дози та умови зберігання
Місцевоанестезійні засоби
Дикаїн (Dicainum) Порошок білого кольору; плівки для очей з дикаїном У порожнину кон'юнк­тиви: по 2-3 краплі 0,25-2 % розчину; в оториноларингології: 2-3 мл 0,5-1 % розчину ВРД для анестезії верхніх дихальних шляхів — 0,09 г Список А У щільно закупо­реній тарі
Анестезин (Anaesthesi- пит) Порошок білого кольору; таблетки по 0,3 г; свічки по 0,05-0,1 г, 5 % мазь Всередину: по 0,3 г 3-4 рази на день; ректально: 0,05-0,1 г; на слизові оболонки ВРД для дорос­лих — 0,5 г, ВДД-15 г Список Б У щільно закупо­реній тарі, що запобігає проник­ненню світла
Новокаїн (Novocainum) Порошок; 0,25 та 0,5 % розчин в ампулах по 1, 2, 5,10 та 20 мл; 1 % (10 мг/мл) і 2% (20 мг/мл) розчин в ампу­лах по 1, 2, 5 та 10 мл; стериль­ний 0,25 і 0,5% розчин у флаконах по 200 і 400 мл; 5 і 10 % мазь; супозиторії ректальні по ОДг Для інфільтраційної анестезії: 0,25-0,5 % розчин; для провіднико­вої анестезії: 1-2 % роз­чин; для перидуральної анестезії: 2 % розчин; для спинномозкової анестезії: 5 % розчин; для термінальної анес­тезії: 10-20 % розчин; всередину: 30-40 мл 0,25-0,5 % розчину; внутрішньовенно: 5-15 мл 0,25-0,5 % розчину (повільно); зовнішньо на уражені ділянки; у пряму кишку по 1 супозиторію 2-3 рази на день ВРД всередину — 0,25 г, ВДД всередину — 0,75 г, ВРД внутрішньо­м'язово — 0,12 г, ВДД внутрішньо­м'язово — 0,12 г, ВРД внутрішньо­венно — 0,05 г, ВДД внутрішньо­венно — 0,12 г Список Б У щільно закупо­реній тарі з темно­го скла
Лідокауґу гідрохлорид (Lidocaini hydrochlori- dum) 1 % розчин в ампулах по 10 та 20 мл (10 мг/мл); 2 % розчин по 2 та 10 мл (20 мг/мл); 10 % розчин по 2 мл (100 мг/мл) Для інфільтраційної анестезії до 1000 мл 0,25 % розчину; до 500 мл 0,5 % розчину; для провідникової анестезії 1-2 % розчину; для термінальної анестезії 20 мл 1-5 % розчину Список Б У захищеному від світла місці

 

Продовження
Назва препарату Форма випуску Спосіб застосування Вищі дози та умови зберігання
Тримекаїн (Тгітесаі- пит) Порошок білого кольору; 0,25 % розчин в ампу­лах по 10 мл; 0,5 % розчин в ампулах по 2,5 та 10 мл; 2 % розчин в ампу­лах по 1, 2, 5 та 10 мл; 5 % розчин в ампу­лах по 1 та 2 мл Для інфільтраційної анестезії: до 1500 мл 0,125 % розчину або до 500-800 мл 0,25%, до 400 мл 0,5 % розчину; для провідникової анестезії: до 100 мл 1 % розчину або 20 мл 2 % розчину Список Б При кімнатній температурі
Бупівакаїну гідрохлорид (Bupivacaini hydrochlori- dum) 0,5 % розчин в ампулах по 1 мл; 0,25- 0,5% (5 мг/мл) розчин у флако­нах по 20 мл Для інфільтраційної анестезії: по 10-30 мл 0,25 % розчину; для епі- дуральної анестезії 0,75 % розчину; для каудальної анестезії — 0,25-0,5 % розчин Список Б При кімнатній температурі
Артикаїну гідрохлорид (ультракаїн) (Articaini hydrochlori- dum) 1-2 % (10-20 мг/мл) розчин в ампу­лах по 1 мл; 4 % розчин в ампулах по 2 мл (40 мг/мл) Для інфільтраційної анестезії: в стоматології по 0,5-0,25 мл 1-2 % розчину; для провіднико­вої анестезії: по 0,5- 3,5 мл 4 % розчину При кімнатній температурі
В'яжучі засоби
Танін (Таппіпит) Порошок Для полоскання рота, носа, зіва, гортані 1-2 % розчин (водний, глицери- новий); для змащування уражених ділянок: 10 % розчин і мазь У щільно закупо­реній тарі в сухому місці
Лист шавлії (Folium salviae) Розмелене листя у короб­ках або пачках по 20 та 50 г Для полоскання 1 ст. л. окропу настоювати 20 хв, профільтрувати У сухому місці
Кора дуба (Corticis Quercus) Розмелена кора в упаковці по 100 г Для полоскання відвар 1:10, для зовнішнього за­стосування (під час ліку­вання опіків) відвар 1:5 У сухому місці
Вісмуту нітрат основний (Bismuthi sibnitras) Порошок; таблетки по 0,25 та 0,5 г; 10 % мазь Всередину по 0,25-0,5 г 3-4 рази на день за 30 хв до їди; для зовнішнього застосування 5-10 % мазь і присипка При кімнатній температурі

 

Продовження
Назва препарату Форма випуску Спосіб застосування Вищі дози та умови зберігання
Обволікальні засоби
Насіння льону (Semena Lini) Насіння в упаковці по 200 г Для зовнішнього застосування для припарок; усередину по 1 ст. л. 3-6 разів на день у вигляді слизу (1 части­на насіння льону та 30 частин гарячої води) У сухому місці
Корінь алтеї лікарської (Radix Althaeae) В упаковці по 100 г Всередину відвар 16-20 г кореня алтеї на 200 мл води; або мікстури з натрію гідрокарбонатом, натрію бензоатом, кодеї­ном та іншими відхарку­вальними засобами У сухому місці
Адсорбувальні засоби
Вугілля активоване (Carbo activatus) Порошок; таблетки по 0,25 і 0,5 г Усередину по 1-2 г при метеоризмі; 20-30 г при отруєннях У сухому місці, окремо від речо­вин, що виділяють гази або пари
Подразливі засоби
Ментол (Mentholum) Порошок; 1 і 2 % олія ментолова; 1 і 2 % спиртовий розчин; олівець ментоловий Для зовнішнього застосу­вання 0,5-2 % спиртовий розчин, 1 % мазь, 10 % олійна завись; під язик: 2-3 краплі 5 % спиртово­го розчину (на грудочці цукру) У щільно закупо­реній тарі в прохо­лодному місці
Розчин аміаку (Solutio Аттопіі caijdtici) Розчин у флако­нах по 10, 40 та 100 мл; розчин в ампулах по 1 мл Для зовнішнього застосування (для миття рук): 25 мл на 5 л води; інгаляційно в разі знепритомнення У прохолодному місці
Олія терпен­тинова очищена (Oleum terebinthinae rectificatum) Рідина з харак­терним запахом у флаконах по 50 г Для зовнішнього застосування: у вигляді розтирань, компресів. Іноді для інгаляцій по 10-15 крапель на одну склянку гарячої води У щільно запако­ваних, заповнених по вінця склянках з темного скла у темному місці при температурі не вище ніж 15 °С

 

Завдання для самоконтролю

Запитання

1. Назвіть препарати, які зумовлюють місцеву втрату чутливості, та обґрунтуйте їх застосування.

2. Що таке в'яжучі засоби? Назвіть препарати цієї групи і зробіть їх порівняльну характеристику.

3. Визначте механізм дії та показання до застосування обволікаль- них засобів.

4. У чому полягає принцип дії адсорбувальних засобів? Обґрунтуйте мету їх застосування.

5. Назвіть лікарські засоби, що подразнюють чутливі нервові закінчен­ня, та проведіть фармакотерапевтичний аналіз окремих препаратів.

Тести

1. Для провідникової анестезії використовують такі препарати:

а) лідокаїн, новокаїн;

б) анестезин, ультракаїн;

в) лідокаїн, дикаїн;

г) бупівакаїну гідрохлорид, анестезин;

д) дикаїн, анестезин.

2. У пацієнта В. пептична виразка шлунка. Визначте в'яжучий засіб, який застосовують у такому випадку:

а) танін;

б) активоване вугілля;

в) вісмуту нітрат основний;

г) шавлія лікарська;

д) новокаїн.

3. У складі мікстур для зменшення подразливої дії застосовують та­кий препарат:

а) анестезин;

б) танін;

в) слиз з крохмалю;

г) тримекаїн;

д)новокаїн.

4. У разі знепритомнення першою допомогою є такий препарат:

а) розчин ментолу;

б) розчин аміаку;

в) розчин таніну;

г) розчин новокаїну;

д) розчин адреналіну гідрохлориду.

5. Для якої групи лікарських засобів характерні такі дії:

— звуження судин;

— зниження секреції залоз;

— протизапальний ефект:

а) адсорбувальні;

б) обволікальні;

в) місцевоанестезувальні;

г) подразливі? 6. Підберіть пари «запитання — правильна відповідь»
1. Ультракаїн 1. Отруєння, метеоризм
2. Вугілля активоване 2. Інфільтраційна провідникова анестезія
3. Танін 3. Невралгія, мігрень
4. Мекатол 4. Гастрит, виразкова хвороба шлунка
5. Насіння льону 5. Запальний процес слизової оболонки
  рота, гортані; опіки

 

Ситуаційні задачі

1. Пацієнтові з отруєнням призначено активоване вугілля. Дайте по­ради щодо вживання засобу.

2. Медична сестра поставила пацієнту гірчичники, але ефекту не спо­стерігалося. Яка причина відсутності ефекту?

3. *В аптеку звернувся хворий з проханням порадити засоби для по­лоскання горла при фарингіті. Ваша відповідь?

4. Ви працюєте медичною сестрою в хірургічному відділенні, де є такі лікарські засоби: 2 % розчин новокаїну в ампулах по 5 мл; 0,25 % розчин лідокаїну гідрохлориду — 200 мл; 1 % розчин ультракаїну в ампулах по 1 мл; 0,25 % розчин бупівакаїну гідрохлориду у флако­нах по 20 мл. Визначте, які з них застосовують для провідникової анестезії, а які — для інфільтраційної.

5. -До аптеки надійшов фармацевтичний товар, перерахований ниж­че. Зробіть класифікацію: а) за токсичністю; б) за фармакологічними групами; в) за шляхом виведення.

Анестезин у таблетках

Бупівакаїну гідрохлорид в ампулах

Вісмуту нітрат основний в таблетках

Гірчичники

Дикаїн у порошку

Корінь алтеї в коробках

Кора дуба в коробках

Крохмаль у порошку

Лідокаїн в ампулах

Ментол у порошку

Новокаїн в ампулах

Розчин аміаку у флаконах

6. ^'Перевірте рецептурні прописи:

Rp.: Sol. Lidocaini hydrochloride 2 % 2 ml D. t. d N. 20 in amp S. Для інфільтраційної анестезії

Rp.: Sol. Tanini 2 % Glycerini 20,0

M. D. S. Для змащування ясен 7. Випишіть рецепти на:

— засіб для знеболювання при геморої;

— засоби при непритомності;

— засіб при метеоризмі;

— засіб при пептичній виразці шлунка;

— засіб для полоскання горла при фарингіті.

* Робота з рецептурником

1. У словник фармакологічних термінів внесіть: місцевоанестезійні засоби; в'яжучі засоби; обволікальні засоби; адсорбувальні засоби; подразливі засоби.

2. Занесіть у словник клінічні терміни: термінальна анестезія; про­відникова анестезія; інфільтраційна анестезія; епідуральна анесте­зія; виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки; радику­літ; невралгія; міалгія; синусит; бурсит; міозит; люмбаго; мігрень.

3. Виконати завдання з фармакотерапії (оформити у вигляді таблиці — див. розділ «Антисептичні та дезінфекційні засоби»).

Лікарські засоби, що впливають на еферентну іннервацію

Засоби, що діють у ділянці закінчень холінергічних нервів

Анатомо-фізіологічні особливості еферентної іннервації

М-холіноміметичні засоби

Н-холіноміметичні засоби

Антихолінестеразні засоби

М-холіноблокатори

Н-холіноблокатори

Гангліоблокатори Міорелаксанти

Медичні терміни: медіатор (трансмітер), ацетилхолін, холінорецептори, М-холінорецептори, Н-холінорецептори, ацетилхолінестераза, холінергічний синапс, глаукома, атонія кишок і сечового міхура, міопатія, ДЦП (дитячий церебральний параліч), слабка пологова діяльність, асфіксія, шок, колапс.

Анатомо фізіологічні особливості еферентної іннервації

До еферентних нервів належать рухові (соматичні), які іннер- вують скелетні м'язи, і вегетативні, які регулюють функції внут­рішніх органів.

Вегетативні нерви на відміну від соматичних перериваються у нервових вузлах (гангліях) і складаються з пре- і постгангліонарного волокон. Соматичні нерви не перериваються і мають одне волокно.

Вегетативні нерви поділяють на симпатичні і парасимпатичні. Вони відрізняються за місцем виходу з ЦНС, місцем розташуван­ня ганглій (симпатичні — знаходяться поблизу від місця виходу з ЦНС, а парасимпатичні — поблизу органів).

Симпатичні і парасимпатичні нерви протилежно діють на функції внутрішніх органів. Це пояснюється тим, що із закінчень нервів виділяються нейромедіатори (трансмітери) — речовини, які є переносниками нервового збудження. Нерви, з яких виділя­ється нейромедіатор ацетилхолін, називають холінергічними, а нерви, з яких виділяється норадреналін, — адренергічними.

Синапс — це місце контакту між двома нейронами або між нер­вовими закінченнями й ефектором (виконавчим органом). Синап- си, в яких виділяється ацетилхолін, називають холінергічними, а в яких норадреналін — адренергічними.

Холінергічний синапс складається з пресинаптичної і пост- синаптичної мембран, між якими розташована синаптична щіли­на. У пресийаптичних закінченнях холінергічних нервів є пухир­ці (везикули), в яких виробляється медіатор ацетилхолін, що надходить у синаптичну щілину і потрапляє на постсинаптичну мембрану, де взаємодіє з холінорецепторами. Внаслідок цього ви­никає деполяризація постсинаптичної мембрани — потенціал дії, який спричинює зміну функції ефектора. Після взаємодії ацетил­холін руйнується ферментом ацетилхолінестеразою.

Класифікація препаратів, що впливають на холінергічні синапси
Засоби, що стимулюють холінорецептори Засоби, що блокують холінорецептори
М-холіноміметики: пілокарпіну гідрохлорид, ацеклідин М-холіноблокатори (атропіноподібні): атропіну сульфат, препарати красавки (беладони), скополаміну гідробромід, платифіліну гідротартрат, метацин, гастроцепін, тропікамід, іпратропію бромід (атровент), тровентол

 

Продовження
Засоби, що стимулюють холінорецептори Засоби, що блокують холінорецептори
Н-холіноміметики: цититон, лобелі­ну гідрохлорид Н-холіноблокатори: • Гангліоблокатори: бензогексоній, пентамін, гігронш, пірилен, димеколін. • Міорелаксанти: тубокурарину хлорид, ардуан (піпекуронію бромід), панкуронію бромід (павулон) дипла- цин, дитилін, меліктин
Антихолінестеразні засоби: прозе- рин (неостигміну метилсульфат), галантаміну гідробромід (нівалін), фізостигміну саліцилат, армін

 

Холінорецептори (спеціальні утворення на постсинаптичній мембрані) неоднаково чутливі до хімічних речовин. Розрізняють мускариночутливі, або М-холінорецептори, що чутливі до муска­рину (алкалоїд грибів мухоморів), та нікотиночутливі, або Н-холінорецептори, що чутливі до нікотину (алкалоїд тютюну).

М-холінорецептори розташовані в постгангліонарній мембрані клітин ефекторних органів, на закінченнях холінергічних нервів, у ЦНС, екзокринних залозах.

Н-холінорецептори розташовані в гангліях (симпатичних і па­расимпатичних), у мозковій речовині надниркових залоз, каро- тидних синусах, на закінченнях соматичних нервів і в ЦНС.

М-холіноміметичні засоби

М-холіноміметичні засоби — це лікарські препарати, які сти­мулюють мускариночутливі рецептори. Дія М-холіноміметичних засобів подібна до такої, яка виникає при збудженні парасимпа­тичного відділу вегетативної нервової системи.

Основні ефекти стимуляції М-холінорецепторів
Орган Ефект
Око Звуження зіниць (міоз) Зниження внутрішньоочного тиску Спазм акомодації Короткозорість (міопія)
Серце Сповільнення ритму (брадикардія) Зменшення скоротливості й атріовентрикулярної провідності
Трахея, бронхи Підвищення тонусу гладких м'язів і секреції бронхіаль­них залоз
Шлунок і кишечник Підсилення моторики і секреції екскреторних залоз
Жовчний міхур Підвищення тонусу гладких м'язів
Сечовий міхур Підсилення тонусу і моторики стінки
Слинні залози Підсилення секреції

 

Пілокарпіну гідрохлорид — алкалоїд, який одержують з рос­лини Pilocarpus jaborandi (росте в Південній Америці). Препарат звужує зіниці і знижує внутрішньоочний тиск, спричинює спазм акомодації. У практичній медицині застосовують місцево у формі розчину для лікування глаукоми. Перед сном закладають за пові­ки пілокарпінову мазь. Є плівки для очей з пілокарпіном (закла­дають за повіки 1-2 рази на добу).

Ацеклідин — синтетичний препарат, який використовують для лікування глаукоми (краплі для очей), а також при атонії ки­шок та сечового міхура, гіпотонії матки (вводять підшкірно). У те­рапевтичних дозах добре переноситься хворими. Внаслідок пере­дозування можливі слинотеча, пітливість і пронос. Протипоказано застосування препарату при бронхіальній астмі, тяжких захво­рюваннях серця, стенокардії, епілепсії, у період вагітності, при запальних процесах у черевній порожнині.

Фармакобезпека:

— після закапування препаратів необхідно притиснути на 2-3 хв ділянку сльозового мішка, щоб уникнути надходження пре­парату в сльозовий канал і порожнину носа;

— М-холіноміметики не сумісні з антигістамінними засоба­ми і місцевими анестетиками.

При отруєнні М-холіноміметиками, а також мускарином можливі брадикардія, міоз, слинотеча, надмірне потовиділення, блювання, пронос. У хворих знижується артеріальний тиск, утруднюється дихання внаслідок бронхоспазму, виникають судо­ми, коматозний стан. Допомога полягає у вжитті заходів із запо­бігання всмоктуванню отрути, внутрішньовенному введенні функціонального антагоніста — атропіну сульфату по 2 мл кожні 10 хв до появи сухості в роті. Необхідно проводити симптоматичне лікування.

Н-холіноміметичні засоби

Н-холіноміметичні засоби — це лікарські препарати, що сти­мулюють нікотиночутливі холінорецептори подібно до нікотину.

Нікотин — алкалоїд листя табака. Використовується тільки в експериментальній фармакології. У зв'язку з розповсюдженням тютюнопаління знання фармакокінетики та фармакодинаміки нікотину має значення у токсикологічному аспекті.

Фармакокінетика: нікотин добре всмоктується зі слизових оболонок і шкіри. Біотрансформація відбувається в основному в печінці, а також у нирках і легенях. Виводиться із сечею. У період годування груддю частково виділяється з грудним молоком.

Фармакодинаміка: нікотин виявляє двофазну дію на пери­ферійні і центральні Н-холінорецептори: у низьких дозах збу­джує, а у високих — гальмує. За систематичністю тютюнопа- ління виникає стан фізичної і психічної залежності. Нікотин, продукти спалювання тютюну і паперової обгортки цигарок спричинюють небезпечні розлади серцево-судинної системи внаслідок дії пресорних катехоламінів (звуження судин, від­кладення в них холестерину, втрата еластичності судин, атеро­склероз, ендартеріїт, артеріальна гіпертензія, стенокардія, аритмія), а також запалення слизової оболонки дихальних шляхів (трахеїт, бронхіт), рак легені, імпотенцію, передчасне старіння шкіри.

Як лікарські засоби іноді використовують такі Н-холіноміме- тики, як цититон і лобеліну гідрохлорид. Вони збуджують Н-холіно- рецептори сонної пазухи і рефлекторно-дихальний центр. Під їхнім впливом збільшуються глибина і частота дихання, а також підви­щується артеріальний тиск (стимулюють симпатичні ганглії і моз­кову речовину надниркових залоз).

Лобеліну гідрохлорид — сіль алкалоїду з рослини лобелії. Засто­совують при рефлекторних зупинках дихання, останнім часом — дуже рідко. Лобелін входить до складу таблеток лобесилу — препа­рату, що полегшує відвикання від тютюнопаління.

Цититон — це розчин алкалоїду цитизину, що міститься в на­сінні термопсису. Дія цититону нетривала. Застосовують при рефлекторних зупинках дихання, шоковому і колаптоїдному стані, інфекційних захворюваннях. Для полегшення відвикан­ня від паління призначають препарати, що збуджують Н-холіно­рецептори. Ефект ґрунтується на конкурентній взаємодії препа­ратів з нікотином у ділянці специфічних нікотиночутливих рецепторів.

Анабазину гідрохлорид. За фармакологічними властивостями подібний до нікотину, цитизину і лобеліну. Для полегшення від­викання від паління використовують таблетки, плівки та жуваль­ні гумки Гамібазин, що містять алкалоїд анабазин. Таблетки при­значають всередину або під язик за схемою.

Цититон входить до складу таблеток Табекс — препарату для відвикання від тютюнопаління. Призначають всередину за схе­мою. На курс лікування — 100 таблеток протягом 25 діб.

Нікоретте — препарат для лікування нікотинової залежнос­ті. Він запобігає розвитку синдрому відміни у людей, які кинули палити, перешкоджає відновленню тютюнопаління. При його застосуванні концентрація нікотину в крові підвищується по­вільніше, ніж при палінні. Курс лікування становить 3 міс.; максимально — 1 рік.

Побічні ефекти: головний біль, нудота, стоматит, ларингіт.

Протипоказання: ерозивно-виразкове ураження травного ка­налу у фазі загострення, період вагітності.

Антихолінестеразні засоби

Антихолінестеразні засоби — знижують активність фермен­ту ацетилхолінестерази і сприяють накопиченню в холінергіч- них синапсах ацетилхоліну, який стимулює М- і Н-холінорецеп- тори. Під впливом препаратів підвищуються тонус і скоротлива активність гладких (непосмугованих) м'язів (циркулярні м'язи райдужки, м'язи бронхів, травного каналу, жовчовивідних шля­хів тощо), розвивається брадикардія, функція серця та артері­альний тиск знижуються, підсилюється секреція залоз, а також виявляються нікотиноподібні ефекти: покращується передача збудження на скелетні м'язи та у вегетативних гангліях.

Прозерин — синтетичний антихолінестеразний засіб. Засто­совують при міастенії, паралічі, залишкових явищах після ме­нінгіту, полімієліту, при атонії кишок і сечового міхура, іноді при глаукомі. Призначають дорослим всередину, а при міасте- нічному кризі — внутрішньовенно. Застосовують іноді при слаб­кій пологовій діяльності по 0,003 г 4-6 разів через 40 хв. Для стимуляції пологів вводять під шкіру по 1 мл. При глаукомі при­значають 0,5 % розчин препарату.


Дата добавления: 2015-08-14 | Просмотры: 1374 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.019 сек.)