АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Сальмонельоз птиці

Прочитайте:
  1. Віспа птиці
  2. Грип (інфлюенца) птиці
  3. Лейкоз птиці
  4. Орнітоз (хламідіоз) птиці
  5. Респіраторний мікоплазмоз птиці
  6. Робіологічна діагностика сальмонельозу
  7. Сальмонельоз
  8. Сальмонельоз (харчові токсикоінфекції)
  9. Сальмонельози (харчові токсикоінфекції)

Сальмонельоз птиці (Salmonellosis avium, паратиф) — гостра контагіозна хвороба молодняку водоплавної птиці, що супроводжу­ється явищами септицемії та гострого ентероколіту.

Історична довідка. Хворобу, що спричинюється S. tuphimurium, вперше встановив у 1892 р. Леффлер у голубів. Згодом провідна роль сальмонел цього серовару була виявлена впатології різних видів диких і свійських водоплавних птахів, насамперед качок та гусей. Нині ця хвороба водоплавної птиці поширена в усьому світі, реєструється в Україні. Економічні збитки, яких завдає сальмоне­льоз птиці, визначаються високою летальністю (60 - 70 %), низькою продуктивністю перехворілої птиці та значними витратами на про­ведення оздоровчих заходів. Хвороба має епідеміологічне значення у зв'язку з можливістю захворювання людини у разі вживання не­достатньо проварених яєць та м'яса інфікованої птиці.

Збудники хвороби — Salmonella typhimurium, рідше Salmonella enteritidis, що належать до родини Enterobacteriaceae, роду Salmonella. Дуже поширені у природі, часто заселяють кишки здорової птиці. Са­льмонели являють собою дрібні рухливі палички із заокругленими кінцями, розміром (1...4) х (0,3...0,8) мкм, грамнегативні, спор і капсул не утворюють. Культивуються на звичайних та елективних живильних середовищах. На МПА утворюють невеличкі (діаметром 1-4 мм) ко­лонії, округлі, з рівними краями, сіро-білого кольору з блакитним від­тінком. На середовищі Ендо сальмонели утворюють прозорі або напів­прозорі рожеві колонії з блакитним відтінком, на середовищі Левіна — прозорі ніжно-рожеві або рожево-фіолетові колонії, на середовищі Плоскирєва — безбарвні, щільні колонії, на бісмут-сульфітному агарі — чорні, з характерним металічним блиском колонії. В МПБ спричиню­ють інтенсивне помутніння середовища, утворюють на дні пробірки сіро-блідий осад, на поверхні — тонку плівку. Сальмонели стійкі проти дії факторів зовнішнього середовища: зберігаються в посліді птиці понад 3 міс, у землі — більше року, в заритих у землю трупах — улітку 25 - 40 діб, восени — 27 — 32 доби, взимку — 21-31 добу, в стоячій воді — до 7 міс. Інактивуються при 60 °С через 30 хв, при кип'ятінні — через 1 хв, під дією прямих сонячних променів — через 5 — 9 год.

Епізоотологія хвороби. На сальмонельоз частіше хворіє водо­плавна птиця й голуби, рідко — гуси, кури, індики. Більш сприйнят­ливий молодняк 1 - 20-денного віку, у дорослих птахів перебіг ін­фекції безсимптомний і супроводжується тривалим (до 2,5 року) саль-монелоносійством. Джерелом збудника інфекції часто стають одно­денні каченята й гусенята, які вилуплюються в інкубаторах з інфі­кованих яєць, та доросла птиця — сальмонелоносії. Сальмонели виділяються з організму хворих пташенят з фекаліями, дорослої птиці — з фекаліями та інфікованими яйцями. Передавання збуд­ника хвороби відбувається трансоваріально, а також через забруд­нені виділеннями інфікованої птиці корми, воду, підстилку, шкара­лупу яєць, пір'я й пух, незнезаражені інкубаційні відходи та пред­мети догляду за пташенятами. Спалахи сальмонельозу серед птиці реєструються в будь-яку пору року, однак масове поширення спосте­рігається навесні та влітку, особливо в дощову погоду. Поширенню хвороби сприяють різні порушення зоогігієнічних умов утримання та годівлі молодняку (вологість приміщень, незадовільна вентиля­ція, скупченість, спільні водойми для птиці різного віку, неповно­цінність корму відносно білків та вітамінів), інтенсивна яйцеклад­ка, зараження гельмінтами. Тривале бактеріоносійство, висока стійкість збудника, систематичне надходження сприйнятливих пта­шенят зумовлюють стаціонарність сальмонельозної інфекції. При цьому захворюваність каченят і гусенят може становити 40 - 50 %, летальність — 70 % і більше.

Патогенез. Сальмонели після розмноження в слизовій оболонці тонкого відділу кишок проникають у кров, спричинюють септицемію, заносяться течією крові в паренхіматозні органи, де швидко розмно­жуються, зумовлюючи запальні, дистрофічні та некротичні зміни в тканинах, крововиливи в серозних покривах та слизових оболонках.

Клінічні ознаки та перебіг хвороби. Інкубаційний період у молодняку триває 12 - 48 год, у дорослої птиці — 6-8 діб. Перебіг хвороби у пташенят гострий, молодняку віком понад 2,5 міс — під­гострий, дорослої птиці — хронічний. За гострого перебігу у молод­няку до 20-денного віку спостерігається відсутність апетиту, малорухливість, байдужість до оточення, іноді нежить, сльозотеча. Шви­дко розвивається пронос, загальна слабкість. Тривалість хвороби — 1-3 доби. Напередодні загибелі у каченят можуть виникати нерво­ві явища — тремтіння лапок, відкидання голови на спину, плава­льні рухи, перевертання на спину. У гусенят нервових розладів не буває. Більшість (50 - 80 %) пташенят гине, у перехворілих розви­ваються хронічні запальні явища в яєчниках, яйцепроводі, клоаці.

Підгострий перебіг частіше виявляється у молодняку старшого віку, характеризується серозно-гнійним кон'юнктивітом, ринітом, проносом, запаленням суглобів. Хронічний перебіг реєструється у дорослого молодняку та качок, супроводжується ура­женням легень, затримкою в рості та розвитку, незначним проно­сом. Летальність становить 10 - 15 %. У дорослої птиці перебіг хво­роби безсимптомний, хвороба виявляється при розтині трупів.

Патологоанатомічні зміни. При гострому та підгострому пере­бігу сальмонельозу характеризуються збільшенням печінки, наяв­ністю на її поверхні та в паренхімі дрібних некротичних вузликів. Виявляється також гостре катаральне запалення слизових оболонок тонкого та товстого відділів кишок, крапчасті крововиливи. Хроніч­ний перебіг у дорослої птиці супроводжується ознаками запалення яєчників, яйцепроводів і клоаки. Іноді спостерігаються осередковий чи дифузний жовтковий перитоніт, сирнисто-фібринозний наліт на поверхні слизової оболонки сліпої кишки.

Діагноз г рунтується на аналізі епізоотологічних та клінічних даних, патологоанатомічних змін, результатів бактеріологічних до­сліджень.

Лабораторна діагностика. Включає виділення сальмонел на елективних живильних середовищах (Ендо, Левіна, Плоскирєва) і середовищах накопичення (Мюллера, Кауфмана), а також серологіч­ні дослідження маточного поголів'я качок для орієнтовної перевірки їх благополуччя щодо сальмонельозу перед початком збирання яєць для інкубації. У лабораторію надсилають свіжі трупи пташенят, за­гиблі ембріони або хвору птицю; від дорослих качок відбирають кров з шдкрильцевої вени. У лабораторії проводять посіви з жовтка, печі­нки, жовчного міхура, мозку пташенят, з уражених фолікулів дорос­лої птиці; вирощування постів упродовж 12-48 год; пробну реакцію аглютинації виділеної культури з сумішшю специфічних аглютину­вальних сироваток сальмонел групи В, С, D, Е. Наявність на середо­вищах характерного росту колоній, позитивна реакція аглютинації, виявлення грамнегативних рухливих паличок дають підставу для встановлення діагнозу на сальмонельоз. Повне серологічне типування виділеної культури здійснюють у краплинній реакції аглютинації з монорецепторними сальмонельозними сироватками. Для серологі­чної діагностики сальмонельозу у дорослих качок застосовують реак­цію аглютинації. Під час установлення діагнозу слід завжди мати на увазі, що збудник паратифу каченят часто ізолюється як секундарна інфекція, яка супроводжує різні вірусні захворювання.

Диференціальна діагностика. Передбачає необхідність ви­ключення вірусного гепатиту каченят, грипу качок, орнітозу та ко­кцидіозу. При вірусному гепатиті каченят основною патоло­гією хвороби є ураження печінки, що характеризується розм'як­шенням паренхіми до желатиноподібної консистенції, масовими крововиливами на поверхні органа. М'яз серця має вигляд вареного м'яса. Під час лабораторних досліджень установлюють вірусну етіо­логію хвороби. Грип качок супроводжується ураженням верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом, кератитом, фібринозними від­кладеннями в повітроносних мішках. Збудником хвороби є міксовірус. Орнітоз проявляється ураженням дихальних шляхів і кон'юнктиви, у пташенят можливі парези й паралічі кінцівок. У каченят і гусенят може спричинювати дуже високу летальність. Збудником хвороби є Chlamydia psittaci. Кокцидіоз супрово­джується геморагічним запаленням і виразковим ураженням слі­пих відростків та прямої кишки. Під час мікроскопічного дослі­дження препаратів з некротичних вузликів слизової оболонки ки­шок виявляють ооцисти.

Лікування. Проводять антибіотиками й нітрофурановими пре­паратами, які дають з кормами: каченятам — біоміцин по 15 мг 2 рази на день, фуразолідон — по 2 - 4 мг до повного видужування; гусенятам — біоміцин по 20 мг, фуразолідон по 3 - 5 мг 2 - 3 рази на день до повного видужування. Застосовують також сальмонельоз­ні фаги та різні хіміотерапевтичні препарати. З профілактичною

метою рекомендують давати 2-3 рази на день біоміцин або левомі­цетин по 5 - 10 мг, синтоміцин — по 10 - 15 мг упродовж 5-6 діб.

Імунітет. Дорослі качки та гуси мають природну стійкість щодо захворювання на сальмонельоз. Для профілактики хвороби у моло­дняку в неблагополучних господарствах запропоновано вакцину живу суху проти сальмонельозу водоплавної птиці. Використовують перорально каченятам і гусенятам з 3-денного віку: вперше випою­ють одну дозу вакцини, через 2 доби — дві дози вакцини. Імунітет настає через 3 - 5 діб і триває до 3 міс.

Профілактика та заходи боротьби. Ґрунтуються на ретельній підготовці до збирання яєць для інкубації та створення нормальних умов утримання, годівлі й догляду за каченятами. Для інкубації використовують повноцінні племінні яйця тільки від здорових ка­чок. Маточне стадо розміщують на водних вигулах із розрахунку 200 качок на 1 га площі або в просторих, ретельно очищених та продезінфікованих приміщеннях. Яйця перед інкубацією дезінфі­кують формальдегідом або гексахлорофеном у триетиленгліколі. Каченятам не пізніше ніж через 8 год після вилуплювання згодо­вують повноцінні корми з додаванням препаратів АБК, ПАБК, су­хого ацидофільного препарату. В приміщеннях перед прийманням каченят для вирощування проводять ремонт і ветеринарно-санітарну обробку обладнання. Приміщення ретельно очищають, дезінфікують і висушують, температуру повітря підтримують на рів­ні 28 - 30 °С. Усі проходи посипають гашеним вапном. Забороняєть­ся заповнювати приміщення каченятами різних вікових груп. На водойми каченят випускають не раніше 15-денного віку і за умови, що температура води становить не менш як 17 °С.

У разі появи захворювання в господарстві вводять карантинні обмеження, забороняється вивезення птиці та племінних яєць, а також переміщення птиці всередині пташника. Клінічно хвору й підозрювану щодо захворювання на сальмонельоз птицю негайно вибраковують і забивають. Для решти птиці з профілактично-лікувальною метою застосовують сульфаніламідні препарати та ан­тибіотики з кормами. Синтоміцин призначають каченятам і гусеня­там у дозі 10 - 15 мг, біоміцин — у дозі 5 - 10 мг 2 - 3 рази на день упродовж 5 - 6 діб. Одночасно з кормами дають фуразолідон і фуразидин з розрахунку 2 - 4 мг для каченяти або 3 - 5 мг для гусеняти. Для одержання несприйнятливого потомства рекомендують імуні­зацію качок перед яйцекладкою і 2 - 3 рази — у період збирання яєць. У благополучних пташниках проводять щеплення усього мо­лодняку птиці сухою живою вакциною проти сальмонельозу водо­плавної птиці. У приміщеннях для птиці та інкубаторах проводять ретельне очищення та дезінфекцію гарячим 2 %-м розчином їдкого натру або 1-2 %-м розчином формальдегіду. Напувалки й годівни­ці миють гарячою водою, дезінфікують 5 %-м розчином хлорного вапна. Пташиний послід знезаражують біотермічним способом. Об­меження з господарства знімають через ЗО діб після ліквідації саль­монельозу та проведення остаточної дезінфекції.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 602 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)