АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Травлення у тонкій кишці

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічні особливості системи травлення в дітей
  2. Види травлення
  3. Глотка, стравохід, шлунок, тонка кишка, дванадцятипала, товста, пряма кишки як складові частини органів травлення
  4. Еволюція травлення
  5. Ембріогенез органів травлення
  6. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  7. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  8. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  9. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.
  10. Загальна характеристика системи травлення. Травлення в ротовій порожнині. Жування, ковтання.

Кишки є найбільшою частиною травної системи. Їх складові (тонка й товста кишки) різняться як за будовою, так і функціонально. В тонкій кишці шлунковий вміст зазнає подальшого інтенсивного гідролізу, чому сприяють секрет підшлункової залози, печінки і власне кишок, а продукти розщеплення транспортуються крізь стінку кишок до внутрішнього середовища організму.

Дванадцятипала кишка

Першою ланкою кишок, до якої надходить шлунковий вміст, є дванадцятипала кишка. Її слизова оболонка утворює численні колові складки, ворсинки, прості і розгалужені трубчасті залози. Дуоденальні залози мають назву бруннерових. У собак вони займають невелику площу на початку кишки. Їх сік є густою безбарвною рідиною зі слабко лужною реакцією, основними компонентами якої є муцин і пепсиноподібний фермент. Він виробляється в неактивній формі й активується хлоридною кислотою. Секреція дуоденальних залоз посилюється під час приймання їжі, а також при місцевому хімічному чи механічному подразненні. Однак рівень травлення в цьому відділі порівняно незначний, хоча тут є й основні залози тонкої кишки кишкові.

Дванадцятипала кишка відіграє важливу регуляторну функцію. Вона впливає на секреторну й моторну функції всієї травної системи, оскільки є потужним рецептивним полем, подразнення якого викликає відповідні реакції в шлунку, підшлунковій залозі, печінці та інших органах. Зокрема, її слизова оболонка продукує секретин гормон, який збуджує підшлункову секрецію, холецистокінін, що стимулює скорочення жовчного міхура, ентерогастрон, який пригнічує секрецію хлоридної кислоти в шлунку. В порожнину дванадцятипалої кишки відкриваються протоки підшлункової залози й печінки.

Дослідження секреторної функції підшлункової залози

Функція підшлункової залози не обмежується процесами травлення. Вона виконує екзокринну й ендокринну функції і бере участь у регуляції діяльності травного каналу. Підшлункова залоза у риб і деяких ссавців (щури, миші, кролі) розсіяна у брижах у вигляді окремих часток, що сполучаються між собою протоками. Дослідження секреторної функції підшлункової залози у піддослідних тварин проводять в умовах гострого й хронічного експериментів. Операція накладання постійної фістули підшлункової протоки була здійснена І.П.Павловим у 1879 р., хоча тимчасові фістули використовували задовго до цього. Зі стінки дванадцятипалої кишки вирізають невеликий кружечок навколо отвору протоки підшлункової залози, який через розріз черевної стінки виводять на її поверхню і підшивають вузлуватими швами. Дефект кишки закривають кількома швами, й кишку підтягують до розрізу шкіри. Пізніше з’явилися різні модифікації цієї операції, спрямовані на запобігання хронічним втратам соку твариною. Досить поширеним способом одержання в експерименті чистого соку у собак є канюлювання протоки підшлункової залози. За цією методикою фістульну трубку вживляють у дванадцятипалу кишку навпроти отвору протоки підшлункової залози, а під час досліду через неї в протоку вводять канюлю.

У клінічних умовах застосовують дуоденальне зондування, але при цьому отримують сік підшлункової залози в суміші з кишковим вмістом.

Сік підшлункової залози це безбарвна рідина лужної реакції із високим вмістом гідрогенкарбонатів. За добу у собаки виділяється близько 800 мл соку, у людини 2л. Основна кількість соку підшлункової залози продукується під час споживання їжі і травлення. До складу соку входить багатий набір ферментів: протеолітичних, ліполітичних, амілолітичних, які відповідно здійснюють травлення білків, ліпідів, вуглеводів їжі.

Особливості травлення у тонкій кишці

Секреторна функція тонкої кишки забезпечується численними простими трубчастими залозами її слизової оболонки, які функціонують як за голокриновим, так і за мерокриновим типами секреції. В результаті утворюється кишковий сік. Синтез ферментів починається в кишкових залозах і завершується на поверхні ворсинок. Для дослідження секреції кишкових залоз в умовах хронічного експерименту використовують операцію ізолювання відрізка кишки за методом Тірі-Велла, згідно з яким у собаки вирізають частину порожньої кишки завдовжки 12 15 см і її кінці виводять на черевну стінку, а основну кишку зшивають кінець в кінець або бік у бік. Кишковий сік складається з рідкої і щільної частин, співвідношення між якими змінюється залежно від характеру подразника. Щільну частину можна отримати при періодичній секреції. Вона має вигляд жовтувато-сірої маси грудочок, до складу яких входять епітеліальні клітини слизової оболонки, лейкоцити, слиз, близько 22 ферментів, які здійснюють гідроліз поживних речовин. Рідка частина кишкового соку – це жовтувата рідина з рибним запахом, слабко лужною реакцією, невеликим вмістом ферментів та неорганічних компонентів, білків, продуктів обміну речовин.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)