АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Несумісності вітамінів

Прочитайте:
  1. Несумісність вітамінів з деякими лікарськими речовинами
  2. Препарати водорозчинних вітамінів
  3. Препарати водорозчинних вітамінів Препарати жиророзчинних вітамінів Полівітамінні препарати
  4. ФАРМАКОЛОГІЧНІ НЕСУМІСНОСТІ
  5. ФІЗИЧНІ (ФІЗИКО-ХІМІЧНІ) НЕСУМІСНОСТІ
  6. ХІМІЧНІ НЕСУМІСНОСТІ

 

№ п/п Вітаміни  
1. В1,В6, В12(при введенні в одному шприці) розкладання двох вітамінів. Підсилення алергізуючого впливу вітаміну В1
2. В2,В12 руйнування вітаміну В2іонами кобальту
3. В2 В1 окислення тіаміну
4. В6,В12 руйнування вітаміну В6
5. В12, Е, фолієва кислота руйнування через різницю рН
6. РР, В12 руйнування вітаміну РР
7. С, В12, Е і фолієва кислота руйнування через різницю рН
8. Р, В12 руйнування вітаміну Р іонами кобальту
9. А,D взаємне послаблення дії, розвиток D-вітамінної недостатності при призначенні ретинолу та навпаки
10. Д, Е окислення вітаміну Е
11. А, К, Е, С, D порушення обміну вітамінів
12. В1 РР, В6, В2, С порушення обміну вітамінів
13. С,РР, В2, В6 порушення обміну вітамінів
14. РР,В1, пантотенова кислота порушення обміну вітамінів
15. В12,В1, В2, фолієва кислота порушення обміну вітамінів

Експериментально встановлено, що 1/10 частина кислоти аскорбінової від прописаного пепсину не знижує його перетравну здатність.

У даному прописі максимальна кількість кислоти аскорбінової може складати 0,4 г, а оскільки вона виписана в більшій кількості, то при виготовленні лікарського препарату за даним приписом буде відбуватися інактивація пепсину.

Пепсин повністю інактивується натрію гідрокарбонатом.

Панкреатин не можна сполучати з кислотами аскорбіновою, нікотиновою та інши- ми, які його інактивують навіть в порошках.

Зустрічаються також випадки взаємодії солей алкалоїдів і азотистих основ з іншими речовинами, які протікають без видимих змін. Найчастіше це луги і лужнореагуючі речовини.

Rp.:Pilocarpini hydrochloridi 0,1

Solutionis Sulfacyli-natrii 20 % 10 ml

Misce. Da. Signa. Очні краплі.

Сульфацил-натрій у розчині створює лужне середовище, в якому пілокарпіну гідрохлорид поступово перетворюється в ізопілокарпін, фізіологічна активність якого у кілька разів менша. Зовні лікарський препарат не зміниться, оскільки щойно утворені речовини розчинні у воді. Необхідно сповістити лікаря про зміни, що відбуваються у лікарському препараті.

Таким чином, характеристика хімічних несумісностей за типами хімічних реакцій (окислення-відновлення, обміну, нейтралізації, гідролізу і витіснення), цілком розглянута вище (стор. 541–554). Однак трохи докладніше необхідно зупинитися на першому типі хімічних реакцій.

Окисно-відновні процеси в лікарських формах відбуваються у тому випадку, якщо до їх складу входять речовини з вираженими окислювальними (срібла нітрат, калію перманганат, перекис водню, йод, натрію нітрит) і відновлювальними властивостями (танін, рослинні порошки і екстракти, органічні кислоти та інші).

Іноді ці процеси відбуваються настільки активно, що можуть заподіяти опіки, травми та інші ушкодження. Найчастіше окисно-відновні процеси спостерігаються у рідких лікарських формах, рідше – в мазях, порошках, супозиторіях та пілюлях.

Калію перманганат несумісний: у рідких лікарських формах з відновлювачами – взаємний розпад; з органічними речовинами – окислення, його окислююча дія має в основі перехід марганцю з семивалентного стану у двовалентний (окисний потенціал + 1,52 В). Калію перманганат несумісний з бромідами, йодидами, хлоридами – виділення вільних галогенів: водню пероксидом (виділення кисню в кислому середовищі); із солями тривалентного заліза та ін. При розтиранні чи навіть змішуванні калію пер- манганату із сіркою, гліцерином, спиртом етиловим, таніном, скипидаром, цукром, активованим вугіллям може відбутися вибух.

Зараз складні лікарські препарати з калію перманганатом зустрічаються рідко.

 

 

Таблиця 49


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 575 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)