АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’язи таза

Прочитайте:
  1. Жувальні м’язи
  2. Жувальні м’язи.
  3. Лекція 7. М’ЯЗИ КІНЦІВОК
  4. Мал. 100. Жувальні м’язи, вигляд справа.
  5. Мал. 107. М’язи передпліччя. Вигляд ззаду.
  6. Мал. 113. М’язи таза. Вигляд ззаду.
  7. Мал. 95. М’язи шиї, вигляд з правого боку.
  8. Мал. 99. М’язи голови та шиї, вигляд спереду.
  9. М’язи верхньої кiнцiвки
  10. М’язи глибокого шару

М’язи таза поділяють на пристінкові та нутрощеві. До пристінкових відносять внутрішній затульний (m. obturatorius internus) ігрушоподібний (m. piriformis) м’яз (мал. 279).

Внутрішній затульний м’яз починається від затульної перетинки (membrana obturatoria)і внутрішніх країв затульного отвору тазової кістки, проходить по бічній стінці таза і виходить через малий сідничний отвір, вклинюється між верхнім (m. gemellus superior)і нижнім близнюковими (m.gemellus inferior)м’язами і разом з ними прикріплюється до внутрішньої поверхні великого вертлюга стегнової кістки. Між лобковою кісткою та затульними м’язами в верхній частині затульного отвору формується затульний канал, що містить однойменний судинно-нервовий пучок.

Грушоподібний м’яз починається від передньої поверхні SІІ—SIV, проходить через великий сідничний отвір і також прикріплюється до внутрішньої поверхні великого вертлюга стегнової кістки вище місця фіксації внутрішнього затульного м’яза. Між грушоподібним м’язом і краями великого сідничного отвору утворюються дві щілини: над- і підгрушоподібний отвори. Через ці отвори виходять сідничні гілки внутрішньої клубової артерії та нерви крижового сплетення.

Розрізняють три нутрощеві м’язи: зовнішній м’яз — замикач відхідника (m. sphincter аnі externus),м’яз — підіймач відхідника (m. levator аnі),куприковий м’яз (m. coccygeus), які утворюють діафрагму таза.

М’яз — підіймач відхідника містить у своєму складі лобково-прямокишковий (m. puborectalis), лобково-куприковий (m. pubococcygeus) і клубово-куприковий (m. ileococcygeus)м’яз.

Лобково-прямокишковий м’яз починається від лобкової кістки, прямує назад, вплітається у верхню частину зовнішнього м’яза — замикача відхідника і частиною волокон продовжується в поздовжній шар м’язової оболонки відхідника. Присередні краї правого та лівого м’язів попереду прямої кишки не змикаються, внаслідок чого утворюється проміжок, у якому розташовані піхва та сечівник у жінок або сечівник у чоловіків.

Лобково-куприковий є бічним продовженням лобково-прямокишкового м’яза, що починається від низхідної гілки лобкової кістки і кріпиться до крижово-куприкової зв’язки.

Клубово-куприковий м’яз — задній відділ м’яза — підіймача відхідника, починається від бічної сухожилкової дуги таза, що є ущільненням пристінкового листка тазової фасції в напрямку від нижнього краю лобкової кістки до сідничної ості, і кріпиться до куприкової кістки та куприково-прямокишкової зв’язки.

Куприковий м’яз є заднім відділом діафрагми таза, тобто продовженням клубово-куприкового м’яза, розташованим над крижово-куприковою зв’язкою. Він починається від сідничної ості та кріпиться до бокової поверхні крижової кістки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 608 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)