АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нерви таза

Прочитайте:
  1. Всі нижченазвані нерви іннервують шкіру і виходять з-ігід заднього краю грудино-ключично-соскового м'яза за винятком
  2. Звідки відходять глибокі скроневі нерви?
  3. КРИЖОВІ НЕРВИ та
  4. Назвіть шкірні нерви шийного сплетення?
  5. Спинномозкові нерви
  6. Стременной нерв (лат. N.stapedius) представляет собой очень тонкую ветвь, которая начинается от нисходящей части лицевого нерва, подходит к стременной мышце и иннервирует её.
  7. Судини і нерви голови та шиї
  8. Черепні нерви
  9. ЧЕРЕПНІ НЕРВИ

Крижове нервове сплетення, утворене передніми гілками IV, V поперекових і І, II, III крижових спинномозкових нервів і вкрите відрогами пристінкової фасції таза, розташоване на грушоподібному м’язі. Від нього відходять короткі м’язові гілки (rr. musculares) та нутрощеві нерви таза(nn. splanchnici pelvini), які прямують до підчеревного сплетення і містять парасимпатичні й аферентні волокна крижового відділу,а також верхній і нижній сідничні нерви (n. gluteus superior, n. gluteus inferior),задній шкірний нерв стегна (n. cutaneus femoris posterior) ісідничий нерв(n. іschiadicus), які з порожнини малого таза через над- і підгрушоподібні отвори проходять у сідничну ділянку (мал. 286). Разом з ними через підгрушоподібний отвір виходить соромітний нерв (n. pudendus),який, перекинувшись через крижово-остисту зв’язку укупі з однойменними судинами, через малий сідничий отвір (foramen ischiadicum minus)потрапляє в сіднично-прямокишкову ямку.Соромітний нерв, який утворюється з І—IVкрижових нервів, проходить у статевому каналі, де віддає низку гілок, які іннервують зовнішній м’яз — замикач відхідника (проходять по нижній поверхні м’яза — підіймача відхідника), шкіру задньої поверхні калитки або великих статевих губ.Зазначений нерв є складним, оскількикрім соматичних містить ще симпатичні та парасимпатичні волокна (з підчеревного сплетення).

На боковій стінці таза, нижче межової лінії,проходить затульний нерв, який, виникаючи з поперекового сплетення (LIV—LV), проходить череззатульний канал на стегно, іннервуючи кульшовий суглоб, всі привідні м’язи стегна та шкіру над ними.

Органи малого таза іннервують гілки підчеревного сплетення, в якому розрізняють верхній і нижній відділи. Верхнє підчеревне сплетення, непарне, розташоване на передній поверхні нижніх поперекових і верхніх крижових хребців. Воно є продовженням аортального сплетення та формується за рахунок його гілок. Верхнє підчеревне сплетення двома підчеревними нервами (сполучні гілки) з’єднано з розташованими в клітковині між прямою кишкою та внутрішніми клубовими судинами, під очеревиною міхурово-прямокишкової або матково-прямокишкової складки правим і лівим нижніми підчеревними та тазовим сплетеннями (plexus hypogastricus inferior sinister et dexter, plexus pelvinus), сформованими гілками верхнього черевного та крижових вузлів симпатичного стовбура (представлений чотирма вузлами, що лежать уздовж присереднього краю передніх крижових отворів) і нутрощевих гілок II, III і IV крижових нервів (крижове сплетення), які здійснюють парасимпатичну та аферентну іннервацію. З нижнього підчеревного виникають вторинні сплетення, що за ходом кровоносних судин продовжуються до органів і входять в їхні стінки. Вони іннервуютьсечовий міхур (міхурове сплетення — plexus vesicalis),передміхурову залозу (передміхуровозалозове сплетення — plexus prostaticus),сім’яні пухирці та сім’явиносну протоку (сплетення сім’явиносної протоки — plexus deferentialis),печеристі тіла статевого члена (печеристі нерви статевого члена — nn. cavernosi penis),пряму кишку (прямокишкове сплетення — plexus rectalis), ау жінок — матку, яєчники, піхву (матково-піхвове сплетення — plexus uterovaginalis). Таким чином, за симпатичну іннервацію органів таза відповідають грудний, поперековий і крижовий відділи симпатичного стовбура. Парасимпатичну іннервацію здійснюють волокна, що входять до складу передніх корінців II—IV крижових спинномозкових нервів, які утворюють крижове сплетення (plexus sacralis).Ці волокна відходять від сплетення як тазові нутрощеві нерви (nn. splanchnici pelvini)і прямують до нижнього підчеревного сплетення,іннервуючи органи таза. Тазові нутрощеві нерви таза містять також збуджувальні волокна (nn. еrіgеntes) для печеристих тіл статевого члена (клітора), що відповідають за ерекцію. Крім того від зазначеного сплетенняв напрямку прямої кишки відходять парасимпатичні гілки, що в складі нижнього брижового сплетення піднімаються в черевну порожнину, де забезпечують парасимпатичну іннервацію сигмоподібної та низхідної кишок. Через це резекція прямої, сигмоподібної кишок супроводжується порушенням парасимпатичної іннервації залишеної частини низхідної та сигмоподібної ободової кишок.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 554 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)