АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Надлобкова черезміхурова аденомектомія (аdеnоmесtоmіа transvesicalis).

Показання: аденома передміхурової залози II—IV ступеня.

Оперативний доступ: серединний надлобковий черезміхуровий (мал. 298).

Техніка одномоментної аденомектомії. На відстані 0,5—1 см від внутрішнього вічка сечівника по його передньому півколу розрізають стінку сечового міхура та хірургічну капсулу (стоншену та розтягнену новоутворенням паренхіму залози) аденоми. Асистент у цей самий час за допомогою тупфера затискає місце розрізу для запобігання виникненню кровотечі. Хірург одягає ще одну рукавицю на ліву руку й обмотує передпліччя та плече стерильною пелюшкою. Ввівши ІІ палець лівої руки в пряму кишку, підштовхує аденому допереду, а пальцем правої руки вилущує її з капсули через виконаний розріз (мал. 299). Асистент у проміжках між маніпуляціями хірурга затискає ложе аденоми за допомогою тупфера. Остаточну зупинку кровотечі досягають шляхом тампонади. Для цього краї сечового міхура, розсіченого навколо сечівника, прошивають по колу окремими П-подібними швами, використовуючи довгі кетгутові нитки № 6. Кінці ниток зв’язують і кріплять до катетера, введеного в порожнину міхура. Потягуючи за катетер, їх виводять назовні і прив’язують до них вантаж (200—600 г), перекидають його через блок. У порожнину сечового міхура вводять двопросвітний катетер і фіксують його до шкіри статевого члена вузловим швом.

Рану міхура та черевної стінки зашивають наглухо. Для запобігання розвитку інфекції в післяопераційному періоді через двопросвітний катетер сечовий міхур постійно промивають розчином антисептика. Через 12—24 год, коли промивна рідина посвітлішає (ознака повної зупинки кровотечі), видаляють нитки, що їх використовували для тампонади. Катетер видаляють після загоєння рани сечового міхура та сечівника, тобто після зникнення сукровиці в промивній рідині.

Техніка двомоментної аденомектомії. Операцію виконують в тих випадках, коли протипоказана одномоментна аденомектомія (цистит, фізіологічна недостатність нирок та ін.).

Накладають міхурову надлобкову фістулу. Здійснюють комплекс лікувальних заходів, спрямованих на відновлення функції нирок або лікування циститу, після чого розширюють надлобкову фістулу та видаляють аденому за описаною вище методикою.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 534 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)