АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тест 9.

Хворий з діагнозом загострення хронічного обструктивного бронхіту, емфіземи легень, ДН III, хронічне легеневе серце, Н 2А призначені аміноглікозиди, що відхаркують, адреноміметики, діуретики. Чим можна доповнити лікування, щоб підвищіти його ефективність?

А. Імунодепресанти

В*. Інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту

С. β – адреноблокатори

D.Засоби, що гальмують кашель

Е. Прокинетики

 

Тест 10.

У хворого відзначаються протягом 13 років приступи ядухи. Періодично користується з позитивним ефектом інгаляціями сальбутамола та беклометазона в дозі 500 мкг на добу. Протягом останнього року став відзначати постійну задишку при фізичному навантаженні і ходьбі. При аускультації в легенях дихання ослаблене везикулярне, при перкусії границі легень опущені. Показники ОФВ1 < 60% від покладених величин, відзначається зниження ЖЕЛ і збільшення залишкового обсягу легень. Про яке ускладнення основного захворювання можна думати в цього хворого?

А. Пневмоторакс

В*. Емфізема легень

С. Легеневе серце

D. Астматичний статус

Е. Усе, перераховане вище, невірно

Задача 1

Хворий, 48 років, хворіє на стенокардію IIФК та хронічний обструктивний бронхіт. Госпіталізований до терапевтичного відділення у зв’язку з погіршенням ІХС. Який препарат у комплексному лікуванні ІХС є препаратом вибору?

А.Папаверина гідрохлорид

B*. Ніфедіпін-ретард

C. Теофілін

D. Атровент

E. Анаприлін

Задача 2.

Хворий, 60 років, скаржиться на задишку. Упродовж багатьох років хворіє на хронічний бронхіт. Об’єктивно: виражений дифузний ціаноз. Ожиріння. АТ- 180/110 мм.рт.ст. у легенях – розсіяні сухі хрипи. Пальпуються збільшені печінка і селезінка. Аналіз крові: Hb - 180г/л,ер. – 6,6 * 1012/л, л. – 12*109/л, тр – 5,2*1012/л, ШОЕ – 2 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Синдром Піквіка. Симптоматичний еритроцитоз.

В*.Ееритремія. Хронічний бронхіт.

С.Ххронічний бронхіт. Симптоматичний еритроцитоз.

Д. Гіпертонічна хвороба. Симптоматичний еритроцитоз.

Е. Хронічний мієлолейкоз. Хронічний бронхіт.

 

Задача 3.

Жінка, 40 років, госпіталізована до клініки у зв’язку із загостренням хронічного обструктивного бронхіту. Скаржиться на задишку від фізичного навантаження, кашель з виділенням мокротиння, набряки нижніх кінцівок. Об’єктивно: температура тіла 37,20С, ЧД – 24/хв, пульс – 90/хв, ритмічний, АТ – 100/70 мм.рт.ст. акцент II тону на легеневій артеріЇ, пальпується збільшена на 4 см печінка. Які зміни ЕКГ найбільш ймовірні у хворої?

А. Блокада лівої ніжки пучка Гіса.

В. Гіпертрофія лівого шлуночка.

С.Миготлива аритмія.

Д*. Гіпертрофія правого шлуночка.

Е. Патологічний зубець Q.


Задача 4.

Чоловік, 60 років, скаржиться на задишку з утрудненим видихом, що посилюється під час фізичного навантаження, кашель з невеликою кількістю слизисто-гнійного мокротиння, здебільшого зранку. Хворіє на хронічний обструктивний бронхіт. Об’єктивно: температура тіла – 36,80С, ЧД-22/хв, пульс – 84/хв, АТ – 110/70 мм.рт.ст., шкіра волога, дифузний ціаноз. Під час аускультації – дихання жорстке, розсіяні свистячі хрипи. ОФВ – 62% від належного рівня; фармакологічна проба з Атровентом – приріст 5%. Який механізм розвитку бронхіальної обструкції найбільш імовірний у хворого?

А. Мукостаз.

В. Мронхоспазм.

С. Гіперкринія

Д. Запальний набряк.

Е*. Дифузно-склеротичні зміни.

 

Задача 5.

Чоловік, 64 роки, скаржиться на задишку, яка посилюється під час фізичного навантаження. Об’єктивно: температура тіла 36,50С, ЧД – 24/хв, пульс – 90/хв, АТ – 125/80 мм.рт.ст., “теплий” ціаноз, набухання шийних вен під час вдиху та видиху. Набряки на нижніх кінцівках. Над легенями вислуховується послаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі хрипи, тони серця послаблені, на верхівці та в V точці визначається систолічний шум, печінка виступає на 5 см з-під краю реберної дуги. Асцит. На ЕКГ: Rv1= 10мм, Sv6= 11mm. Яка патологія найбільш ймовірно могла призвести до розвитку захворювання?

А. Полікістоз легень.

В. Бронхіальна астма

С*. Хронічний бронхіт

Д. Хронічна ТЕЛА

Е. Ревматична аортальна недостатність

 

Задача 6.

Чоловік, 54 роки, скаржиться на біль у грудній клітці, посилення задишки, кашель з виділенням мокротиння з прожилками крові. В анамнезі: тривалий кашель з гнійним мокротинням до 200 мл /добу, більше зранку, періодичні підвищення температури тіла до 37,80С, пітливість, озноб. Палить з 14 років. Об’єктивно: маса тіла знижена, шкіра із землистим відтінком, обличчя набрякле, пальці у вигляді барабанних паличок. У легенях на фоні ясного легеневого звуку визначається ділянки притуплення, сухі та гучні велико- та середньопухирчасті хрипи. У крові: лейкоцитоз, помірно прискорене ШОЕ. Яка найбільш імовірна причина легеневої кровотечі у хворого?

А*. Бронхоектатична хвороба

В. Туберкульоз

С. Хронічний бронхіт

Д. Абсцесс легені

Е. Рак легені

Задача 7.

Протягом 8 років хворого турбує кашель зранку з відходженням невеликої кількості мокротиння, задишка. Палить більше 10 років. Об’єктивно: ціаноз, збільшення тривалості видиху. Сухі хрипи. Який найбільш імовірний діагноз?

А*. Хронічний обструктивний бронхіт.

В. Хронічний не обструктивний бронхіт.

С. Ідіопатичний фіброзивний альвеоліт.

Д. Бронхоектатична хвороба.

Е. Бронхіальна астма.

Задача 8.

Пацієнт хворіє протягом 20 років на хронічний бронхіт. Останнім часом виділяє приблизно 0,5 л гнійного мокротиння в ранкові години. Пальці у вигляді барабанних паличок, нігті за типом годинникових скелець. Яка хвороба найбільш імовірна?

А*. Бронхоектатична хвороба

В. Гостра пневмонія

С. Хронічний бронхіт

Д. Гангрена легень

Е. Туберкульоз легень

 

Задача 9.

Чоловік, 54 роки, шахтар, протягом 20 років хворіє на хронічний бронхіт. Об’єктивно температура тіла 36,6 0С, ЧД – 22/хв, пульс – 80/хв, АТ – 125/85 мм рт.ст. Гіпекрестенік. Над легенями – невелика кількість розсіяних сухих хрипів. На УЗД серця та судин ознаки легеневої гіпертензії. Який основний патогенетичний механізм легеневої гіпертензії в даного хворого?

А. Вентиляційні порушення

В. Обмеження рухливості грудної клітки

С. Порушення кровотоку

Д*. Хронічна гіпоксемія

Е. Анатомічна редукція судинного русла легень

 

Задача 10.

У жінки, 52 роки, на 3-й день після екстирпації матки з приводу фіброміоми раптово з’явилася задишка та біль у грудній клітці. Об’єктивно: хвора збуджена, спостерігається ціаноз, шийні вени набряклі. Пульс – 112/хв, слабкого наповнення, АТ – 100/60 мм.рт.ст., у легенях везикулярне дихання, послаблене в нижніх відділах. Пульсація в 2-3-му міжреберних проміжках зліва, під час аускультації серця – акцент 2-го тону на легеневій артерії. Печінка +3см з-під краю реберної дуги, болюча під час пальпації. На ЕКГ: глибокий зубець S в I, aVL і Q в III відведеннях, підняття сегмента ST у III та aVF відведеннях. Яка патологія відповідає описаному симптомокомплексу?

А. Інфаркт міокарда

В. Пароксизм шлункової тахікардії

С. Серцева астма

Д. Набряк легень

Е*. Гостре легеве серце

 

Правильні відповіді:

Тести: (1-Е; 2-D; 3-А; 4-С; 5-Е; 6-В; 7-С; 8-D; 9-В; 10-В)

Задачі: (1-В; 2-В; 3-Д; 4-Е; 5-С; 6-А; 7-А; 8-А; 9-Д; 10-Е)

 

Протокол клінічного розбору хворого

П.І.Б. хворого________________________________________________________

Вік______ професія_____________

Скарги хворого:

Anamnesis morbi:

Вважає себе хворим з …………, коли вперше з´явилися………………………….

…………………………………………………………………………………………

Останнє загострення з ……………………………………………………………….

Anamnesis vitae:

Результати фізикального обстеження хворого:

Попередній діагноз:

 

План обстеження:

 

Результати додаткових методів дослідження:

 

Обгрунтування клінічного діагнозу:

 

Клінічний діагноз:


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 496 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)