АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тест 10

З яких груп медикаментозних засобів одночасно призначаються два-три препарати?

А. Відхаркуючі засоби

В. Нестероїдні протизапальні засоби

С. Антибактеріальні препарати

D. Дезінтоксикаційні засоби

 

Клінічні задачі для самопідготовки (включаючи задачі «КРОК 2»)

Задача 1.

Хворий, 18 років, скаржиться на кашель з гнійним харкотинням до 150 мл на добу, випадки кровохаркання, експіраторну задишку, субфебрілітет, загальну слабкість, схуднення. Неодноразово хворів на пневмонію. Об’єктивно: зниження харчування, шкіра бліда, ціаноз губ, пальці у вигляді барабанних паличок. Тимпанічний відтінок легеневого звуку, ослаблене везикулярне дихання, множинні різнокаліберні звучні вологі хрипи. У крові: ер. – 3,5 х10 12\л, л.-5,2х10 9/л, ШОЕ – 55 мм/год. Рентгенологічно: легеневі поля емфізематозні, лівий корінь деформований, розширений. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Бронхоектатична хвороба з локалізацією бронхоектазів у лівій нижній частці;

В. Хронічна пневмонія лівої нижньої частки

С. Хронічний абсцес лівої нижньої частки

D. Лівобічна кістозна гіпоплазія

Е. Лівобічна бронхопневмонія

 

Задача 2.

Чоловік, 50 років, скаржиться на біль у грудній клітці справа під час глибокого дихання, кашель з гнійно-кров’янистим харкотинням, загальну слабкість. Головний біль. захворів після переохолодження. Об’єктивно: температура тіла – 39,2◦С, ЧД – 28 за 1 хв, пульс – 110 за 1 хв, АТ – 110/70 мм.рт.ст. Стан тяжкий. Шкіра бліда, акроціаноз. Аускультативно: справа нижче від лопатки – ослаблене дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. Рентгенологічно: у нижніх відділах правої легені – інфільтрація, двф тонкостінні порожнини. Який збудник найбільш імовірно призвів до захворювання пацієнта?

А. Стрептокок

В. Стафілокок

С. Пневмокок

D. Мікоплазма

Е. Легіонера

 

Задача 3.

Хворий, 52 роки, хронічний алкоголік, звернувся за допомогою у зв’язку з сильним кашлем і виділенням великої кількості харкотиння. Рентген обстеження останній раз був 5 років тому. Захворювання почалося гостро. З ознобу, високої температури тіла (39-40◦ С), яка трималася три тижні. Відзначає сильне схуднення. Під час вислуховування в нижній частці правої легені - багато вологих різнокаліберних хрипів, у міжлопатковій ділянці біля нижнього кута правої лопатки – амфоричне дихання. На оглядовій рентгенограмі в шостому сегменті правої легені відзначається велика порожнина розпаду 6х7 см з горизонтальним рівнем рідини. Мікобактерії туберкульозу мікроскопічно не виявлено. Який попередній діагноз?

А. Бульозна емфізема легень

В. Кавернозний туберкульоз легень

С. Кіста легень

D. Гострий абсцес правої легені

Е. Пухлина з розпадом

 

Задача 4.

Під час перкусії легень визначено ділянку з тимпанічним звуком, амфоричним диханням. Яку хворобу можна запідозрити в першу чергу?

А. Прорив у бронх абсцесу легені

В. Гангрену легені

С. Сухий плеврит

D. Бронхоектатичну хворобу

Е. Пневмонію

 

Задача 5.

Чоловік, 56 років, алкоголік, раптово захворів: температура тіла підвищилася до 40 ◦С, загальна слабкість, з’явився кашель з темним харкотинням. Об’єктивно: стан тяжкий, ЧД – 30 за 1 хв, ЧСС – 106 за 1 хв, АТ – 110/70 мм.рт.ст. У легенях справа гучні вологі хрипи. Тони серця приглушені, ритм правильний. Тахікардія. На рентгенограмі легень: затемнення верхньої частки справа. Яке ускладнення, найбільш імовірно, може розвинутися у хворого?

А. Ендокардит

В. Бронхоектази

С. Перикардит

D. Абсцес легені

Е. Легенева кровотеча

 

Задача 6.

Хворий скаржиться на нестерпний кашель з виділенням до 600 мл за добу гнійного харкотиння шоколадного кольору з гнилісним запахом. Захворів гостро, температура тіла – 39 ◦С, гарячка неправильного типу. На рентгенограмі ділянка затемнення з порожниною у центрі, з неправильними контурами та рівнем рідини. Яку хворобу можна запідозрити в першу чергу?

А. Бронхоектатична хвороба

В. Абсцес легені

С. Кавернозний туберкульоз

D. Гангрена легені

Е. Рак легені з розпадом

 

Задача 7.

У хворого, 39 років, 10 днів тому з’явилася гарячка, температура тіла – 390С, озноб, кашель із кров’янистим харкотинням з неприємним запахом. Кількість харкотиння з кожним днем збільшувалася. Об’єктивно: стан середньої тяжкості. Над легенями зліва нижче від кута лопатки – вкорочення перкуторного звуку, вислуховуються вологі хрипи. У крові: л. – 14х10 9/л, токсична зернистість нейтрофілів, ШОЕ – 50 мм//год. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

А. Рак легені

В. Крупозна пневмонія

С. Бронхопневмонія

D. Бронхоектатична хвороба

Е. Абсцес легені

 

Задача 8.

Чоловіка, 26 ороків, після перенесеного в дитинстві кору постійно турбує кашель з виділенням слизисто-гнійного харкотиння до 200 мл, переважно вранці. Періодично підвищується температура тіла до 39 ◦С. вислуховуються сухі а у нижніх ділянках легень вологі хрипи. На рентгенограмі: велика сітчаста деформація легеневого малюнка. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хронічна пневмонія

В. Хронічний бронхіт з бронхіальною обструкцією

С. Бронхоектатична хвороба

D. Туберкульоз легень

Е. Пневмосклероз

 

Задача 9.

Хворий, 30 років, скаржиться на загальне нездужання, задишку. Озноб, підвищення температури тіла до 390С. хворіє протягом 5 днів. Дихання над усіє поверхнею правої легені не вислуховується. На рентгенограмі грудної клітини справа рівень рідини сягає ІІ ребра. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гостра тотальна правобічна пневмонія

В. Гострий абсцес правої легені

С. Гостра тотальна правобічна емпієма плеври

D. Тромбоемболія легеневої артерії

Е. Гангрена правої легені

 

Задача 10.

Пацієнт хворіє протягом 20 років на хронічний бронхіт. Останнім часом виділяє приблизно 0,5 л гнійного харкотиння на добу з максимальним виділенням харкотиння в ранкові години. Пальці у вигляді барабанних паличок, нігті за типом годинникових скелець. Яка хвороба найбільш імовірна?

А. Бронхоектатична хвороба

В. Гостра пневмонія

С. Хронічний бронхіт

D.Гангрена легень

Е. Туберкульоз

 

Еталони відповідей до тестів: 1- С, 2- -Е, 3-D, 4-D, 5-С, 6-С, 7-D, 8-А, 9-D, 10-С.

Е т алони відповідей до задач: 1-А, 2-В, 3- D, 4-В, 5- D, 6- D, 7-Е, 8-С, 9-С, 10-А.

 

 

Протокол клинічного разбіру хворого

П.І.Б. хворого________________________________________________________

Вік______ професія_____________

Скарги хворого:

Anamnesis morbi:

Вважає себе хворим з …………, коли вперше з´явилися………………………….

…………………………………………………………………………………………

Останнє загострення з ……………………………………………………………….

Anamnesis vitae:

Результати фізикального обстеження хворого:

Попередній діагноз:

 

План обстеження:

 

Результати додаткових методів дослідження:

 

Обгрунтування клінічного діагнозу:

 

Клінічний діагноз:


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 315 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)