АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Видозмінене висування нижньої щелепи

Прочитайте:
  1. E. - Крайова гілка нижньої щелепи, вушна, двочеревцева та шийна.
  2. S.34. Травма нервів поперекового відділу спинного мозку та нервів в області живота, нижньої частини спини і тазу
  3. S.38. Розтрощення (розчавлення) та травматична ампутація частини живота, нижньої частини спини і тазу
  4. S.39. Інші та неуточнені травми живота, нижньої частини спини і тазу
  5. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  6. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  7. Варикозне розширення вен лівої нижньої кінцівки. Хронічний тромбофлебіт підшкірних вен в стадії загострення
  8. верхньої і нижньої щелепи.
  9. Визначення центрального співвідношення при ІV групі (беззубі щелепи) у клініці

Однак при травмі шийного відділу хребта описані вище дії можуть нанести ще більшої шкоди та спричинити параліч пацієнта. Видозмінене висування нижньої щелепи є ефективним методом розблокування дихальних шляхів, особливо якщо є підозра на травми шийного відділу хребта.

Видозмінене висування нижньої щелепи використовується у пацієнтів із підозрою на травму хребта та які знаходяться у положенні лежачи на спині. Практикант вказівним і середнім пальцями тягне задню частину нижньої щелепи вгору, а великі пальці в цей час тиснуть на підборіддя, щоб відкрити рот. Коли нижня щелепа зміщується вперед, вона тягне за собою язик, який більше не блокує трахею, таким чином забезпечуючи вільне надходження повітря в легені.

 

 

Якщо пацієнт після виконання цих дій не дихає самостійно, необхідно застосовувати допоміжні засоби. Для військового лікаря дуже важливими є вміння оцінити частоту, глибину та якість дихання. Середня частота дихання у цілком здорового білого чоловіка 18-35-ти років складає від 14 до 16 дихальних циклів на хвилину. Однак на полі бою не завжди є час порахувати кількість вдихів та видихів пацієнта. Тому дихання оцінюють як "швидке" (більше 20 вдихів за хвилину) і "повільне" (менше 12 вдихів за хвилину).

Глибину і якість дихання оцінюють по використанню допоміжних м’язів, недостатній кількості дихальних циклів і якості звуків. Коли людина знаходиться у стані спокою, її подихів, як правило, не чутно. Коли ж виникає респіраторний дистрес-синдром, то військовий лікар може спостерігати хрипіння, свистіння, стридор (обструкція верхніх дихальних шляхів або хвороба), кашель та інші аномальні звуки, що будуть вказувати на істотне порушення дихання. Даний курс передбачає, що військовий медик повинен уміти оцінити частоту і якість диханням та наявність чи відсутність респіраторних розладів. Нижче наведена таблиця з основною інформацією допоможе краще оцінювати частоту та якість дихання.

 

  1 ЧЕРВОНИЙ Реанімація (0 хв) 2 ОРАНЖЕВИЙ Терміновий (15 хв) 3 ЖОВТИЙ Менш терміновий (60 хв) 4 ЗЕЛЕНИЙ Нетерміновий (180 хв)
A Обструкція диха-льних шляхів, стридор Загроза диханню, можливе виник-нення обструкції    
B SpO2 < 80 ЧДР >35 або < 8 SpO2: 80-89 ЧДР: 31-35 SpO2: 90-94 ЧДР: 26-30 SpO2 ≥95 ЧДР: 8-25
C ЧСС > 130 Систолічний тиск < 80 ЧСС: 121-130 HR < 40 Час артеріальної кровотечі: 80-89 ЧСС: 111-120 ЧСС: 40-49 ЧСС: 50-110
D Глибина коми за шкалою Глазго ≤ 8 Глибина коми за шкалою Глазго: 9-13 Глибина коми за шкалою Глазго = 14 Глибина коми за шкалою Глазго = 15
E   Температура > 40 Температура < 32 Температура: 38,1-40,0 Температура: 32-34 Температура: 34,1-38,0  

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 516 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)