АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загибель клітин та тканин.

Прочитайте:
  1. Будова і життєві функції клітини
  2. Будова і життєві функції клітини
  3. Будова клітини
  4. Будова клітини людини.1
  5. Будова нервової клітини.
  6. Взаємодія вірусів із клітинами
  7. Виберіть із перерахованого, що в клітині являється бар’єром, що визначає, які речовини можуть виходити із клітини, або проникати в неї?
  8. Виберіть із перерахованого, які власні клітини пухкої волокнистої сполучної утворюються із лімфоцитів і виробляють антитіла?
  9. Вікові особливості етапів розвиткустатевих клітин чоловіка та жінки.
  10. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.

 

1. При мікроскопічному дослідженні тканини печінки було виявлено, що деякі клітини розпалися на невеликі фрагменти з окремими органелами і залишками ядра, оточені мембраною. Запальна реакція була відсутня. Виберіть патологічний процес, для якого характерні описані зміни.

A. *Апоптоз

B. Некроз

C. Каріорексис

D. Плазмоліз

E. Плазморексис

 

2. Дослідник при мікроскопічному і електронно-мікроскопічному вивченні печінки звернув увагу, що деякі окремо розташовані клітини розпалися на дрібні фрагменти, оточені мембраною. Деякі з їх мають органели, інші включають фрагменти ядра, що розпалося. Запальна реакція навколо була відсутня. Він розцінив ці зміни як прояв:

A. * Апоптоза

B. Атрофії

C. Некрозу

D. Гіпоплазії

E. Дистрофії

 

3. У новонародженої дитини при огляді виявлений дефект в області твердого піднебіння у вигляді порожнини. Унаслідок якого процесу він утворився?

A. *Порушення апоптозу

B. Атрофії

C. Некрозу

D. Дистрофія

E. Запалення

 

4. При електронномікроскопічному дослідженні клітини було встановлено, що вона загинула унаслідок некрозу, а не апоптозу, оскільки для некрозу характерними є:

A. *Дифузна локалізація хроматину в клітині

B. Фагоцитоз апоптозних тілець

C. Відсутність запальної відповіді

D. Збереження цілісності органел

E. Розщеплювання ДНК

 

5. При електронномікроскопічному дослідженні слинної залози виявлені фрагменти клітини, оточені мембраною і конденсуючі частинки ядерної речовини, що містять, і окремі органели; запальна реакція безпосередньо навколо цих клітин була відсутня. Назвіть описаний тут процес.

A. *Апоптоз

B. Каріорексис

C. Коагуляційний некроз

D. Каріопікноз

E. Каріолізіс

 

6. У пацієнта, багато років тому що переніс сифіліс, з приводу якого він не лікувався, під час операції хірург в нижньому краю печінки відмітив чітко відмежовану, блідо-жовту, в'ялу ділянку тканини і видалив її. При макроскопічному дослідженні патологоанатом побачив, що ця ділянка представлена сухою, безструктурною, пастоподібною, жовтувато-білою масою. На його думку, це:

A. *Казеозний (сирний) некроз

B. Інфаркт

C. Воскоподібний некроз

D. Фібриноїдний некроз

E. Стеатонекроз

 

7. У хворого туберкульозом в біоптаті нирки при гістологічному дослідженні у вогнищі казеозного некрозу виявлені безладно розсипані дрібні зерна хрматину. Слідством чого є виявлені зміни?

A. * Каріорексису

B. Каріолізіса

C. Пікноза ядер

D. Мітотичної активності ядер

E. Апоптозу

 

8. При розтині виявлений тромбоз лівої середньої мозкової артерії і велике вогнище сірого розм'якшення лівої півкулі мозку. Який патологічний процес розвинувся в головному мозку?

A. *Ішемічний інфаркт

B. Коагуляційний некроз

C. Абсцес

D. Волога гангрена

E. Секвестр

 

9. На розтині трупа чоловіка 57 років, який помер від висипного тифу, виявлено, що м'язи передньої черевної стінки і стегон щільні, білувато-жовтого кольору, нагадують стеаринову свічку. Проявом якого патологічного процесу є ці зміни?

A. *Восковидного некрозу

B. Апоптозу

C. Фібриноїдного некрозу

D. Колікваційний некрозу

E. Казеозного некрозу

 

10. У лежачого хворого з недостатністю кровообігу, знерухомленого після перенесеного інсульту, шкіра і м'які тканини над крижами почорніли і набрякли, після відторгнення епідермісу в чорних тканинах утворились виразки. Який процес розвинувся у хворого?

A. *Пролежні

B. Суха гангрена

C. Флегмона

D. Інфаркт

E. Абсцес

 

11. У хворого, який тривалий час страждав переміжною кульгавістю, тканини пальців стопи сухі, чорного кольору, нагадують мумію. На невеликій відстані від почорнілої ділянки розташована двобарвна лінія (червоний колір прилягає до практично незмінених тканин, а блідо-жовтий колір - до змінених тканин). Який вид некрозу у даного хворого?

A. *Гангрена

B. Інфаркт

C. Секвестр

D. Пролежень

E. Мацерація

 

12. У хворий 77 років з ущемленою паховою грижею при проведенні лапаротомії виявлена стінка кишки ціанотичного кольору, роздута, набрякла, покрита нитками фібрину, перистальтика не виявляється. Який патологічний процес розвинувся в стінці кишки унаслідок пристінкового утиску грижі?

A. * Волога гангрена

B. Суха гангрена

C. Коагуляційний некроз

D. Коллікваційний некроз

E. Пролежень

 

13. При розтині трупа чоловіка, померлого від черевного тифу, виявлено, що м'язи передньої черевної стінки і стегна щільні, ломкі, білясто-жовтуватого кольору, нагадують стеаринову свічку. Описана зміна в м'язах є проявом:

A. *Ценкеровского некрозу

B. Фібріноїдного некрозу

C. Казеозного некрозу

D. Коллікваційного некрозу

E. Апоптоза

 

14. На розрізі у верхній частці правої легені виявлено крупне щільне клиновидне вогнище темно-червоного кольору. При гістологічному дослідженні в нім визначається некроз стінок альвеол, просвіт альвеол повністю заповнений еритроцитами. Який процес розвинувся в легенях?

A. *Геморагічний інфаркт легенів

B. Карніфікація легенів

C. Гангрена легенів

D. Крововилив в легені

E. Ателектаз легенів

 

 

15. Літня людина перенесла інфаркт в правій півкулі головного мозку. Через рік, враховуючи відсутність рухливості в лівих кінцівках, проведена комп'ютерна томографія мозку, при якій в правій півкулі знайдена порожнина з гладкими стінками, заповнена ліквором. Який патологічний процес знайдений в головному мозку?

A. *Постінфарктна кіста

B. Гідроцефалія

C. Сіре розм'якшення мозку

D. Інфаркт мозку

E. Гематома

 

 

16. У хворого 71 року, що страждав атеросклерозом, з'явився біль в лівій стопі. До лікаря не звертався. На момент огляду стопа збільшена в об'ємі, тканини в'ялі, чорного кольору, мацеровані. Демаркаційна зона не виражена. Діагностуйте патологічний процес в стопі?

A. *Волога гангрена

B. Муміфікація

C. Коагуляційний некроз

D. Суха гангрена

E. Секвестр

 

17. У дитини 6 років, що перенесла кір, при огляді в м'яких тканинах щік і промежини виявлені нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка коливаються. Яке ускладнення розвинулося у дитини?

A. *Волога гангрена (нома)

B. Суха гангрена

C. Газова гангрена

D. Пролежень

E. Трофічна виразка

 

18. Під час розтину трупа жінки, яка померла унаслідок пухлинної дисемінації муцинозної цистаденокарциноми і тривалий час знаходилася у вимушеному положенні в ліжку, були знайдені великі ділянки некрозу шкіри і належних м'яких тканин крижової області. Діагностуйте форму некрозу.

A. *Пролежень

B. Інфаркт

C. Секвестр

D. Сирний некроз

E. Воскоподібний некроз

 

19. У хворого цукровим діабетом з'явився різкий біль в правій стопі. При огляді великий палець стопи чорного кольору, тканини стопи набряклі, вогнища відшаровування епідермісу, відокремлюване - з неприємним запахом. Яка клініко-морфологічна форма некрозу розвинулася у хворого?

A. *Гангрена волога

B. Пролежень

C. Секвестр

D. Гангрена суха

E. Інфаркт

 

20. До хірурга звернувся чоловік 60 років, який тривалий час страждав цукровим діабетом. Тканини правої стопи були чорного кольору, щільні, з чіткими краями. Який діагноз поставив патологоанатом?

A. * Суха гангрена

B. Волога гангрена

C. Газова гангрена

D. Пролежень

E. Трофічна виразка

 

21. Під час огляду трупа відмічено: каламутні рогівки, сухі шкірні покриви з жовто-бурими пергаментного вигляду плямами. Встановіть вид посмертних змін.

A. *Трупне висихання

B. Перерозподіл крові

C. Трупні плями

D. Трупне заклякнуло

E. Охолоджування трупа

 

22. Хворий 70 років прооперований з приводу "гострого живота". Під час операції виявлено, що близько 80 см кишки чорного кольору, очеревина тьмяна, просвіт верхньої брижової артерії обтурований тромбом. Який процес розвинувся в кишці?

A. *Гангрена

B. Пролежень

C. Білий інфаркт

D. Білий інфаркт з геморагічним віночком

E. Коагуляційний некроз

 

23. У лежачого хворого після перенесеного інсульту шкіра і м'які тканини над крижами почорніли і набрякли, після відторгнення епідермісу в чорних тканинах утворилися виразки. Який процес розвинувся у хворого?

A. *Пролежні

B. Суха гангрена

C. Флегмона

D. Інфаркт

E. Абсцес

 

24. При дослідженні стегнової кістки виявлено хронічне гнійне запалення компактної речовини і кісткового мозку, утворення секвестрів. При якому захворюванні розвиваються такі зміни?

A. *Остеомієліт

B. Ретикулосаркома

C. Мієломна хвороба

D. Остеобластокластома

E. Періостит

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 761 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)