АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова нервової клітини.

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  3. Анатомічна будова кістки
  4. Анатомія вегетативної нервової системи
  5. Безумовними рефлексами називають вроджені й більш-менш незмінні рефлекси, що їх здійснюють відділи нервової системи, розташовані нижче від кори головного мозку.
  6. Біологічне значення нервової системи
  7. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  8. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  9. Будова автономної нервової системи.
  10. Будова гіпоталамуса.

Нервові клітини, які утворюють нервову тканину, бувають двох типів: нейроцити (нейрони) і гліоціти (гліальні клітини). Нейрони сприймають роздратування, генерують потенціал дії, проводять і передають нервові імпульси, встановлюють контакти між собою, а гліоціти забезпечують умови для оптимального функціонування нейронів, тобто ізолюють їх, захищають, беруть участь в обміні медіаторів і виділенні фактора росту нейроцитов.За інформацією на сьогоднішній день, головний мозок людини містить 25 млрд. нейронів, дві третини з них знаходяться в корі, а чисельність гліальних клітин приблизно в 10 разів вище.

Нейрон.

Нервові клітини містять нейрони, які є головним структурно-функціональним елементом нервової системи. Нейрон – це отростчатая клітина розміром 4-130 мкм, що складається з тіла і відростків, які бувають двох видів: аксон і дендрити. Відросток нервової клітини – аксон – інакше називають нейритах. Довжина відростків досягає 1,5 м. Аксон в клітці тільки один, довгий, слабо розгалужених; по ньому від тіла клітини йде імпульс. Дендрити звичайно численні, сильно гілкуються, короткі. По них імпульс надходить до тіла нейрона. Нейронам притаманна динамічна поляризація, вони проводять нервовий імпульс виключно в одну сторону – від дендрита до аксона. Тобто, нейрон за своєю будовою нагадує лійку. Тіло клітини в основному виконує функцію трофіки по відношенню до відростків. Форма тіла може бути різною – від пірамідної, до округлої.

Будова нервової клітини

Клітку покриває неврілемма, яка крім бар’єрної, рецепторної і обмінної функції, виконує специфічну функцію проведення нервового імпульсу.

Нервові клітини мають цитоплазму, яка включає загальні органели (мітохондрії, ендоплазматична мережа, клітинний центр, комплекс Гольджі, лізосоми) і органели спеціального призначення, так звані, нейрофібрили. Ядро нервових клітин світле, кругле, містить 1 або 2 ядерця.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 905 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)