АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте м’язи гомілки та стопи.

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  3. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  4. Дайте определение понятию «антитела». Укажите классификацию иммуноглобулинов. Охарактеризуйте свойства антител. Опишите процесс антителообразования.
  5. Дайте определение понятию «дыхание микроорганизмов». Перечислите типы дыхания. Охарактеризуйте основные типы биологического окисления. Опишите рост и размножение микроорганизмов.
  6. Дайте определение понятию «фагоцитоз». Перечислите стадии фагоцитоза. Охарактеризуйте завершенный и незавершенный фагоцитоз. Опишите фазы фагоцитарного процесса.
  7. Жувальні м’язи
  8. Жувальні м’язи.
  9. Лекція 7. М’ЯЗИ КІНЦІВОК
  10. Мал. 100. Жувальні м’язи, вигляд справа.

М’язи гомілки поділяються на:- м’язи заднього відділу гомілки;- м’язи переднього відділу гомілки;- м’язи бічного відділу гомілки.

М’язи заднього відділу гомілки: Вони складаються з:- поверхневої частини або литкової частини - глибокої частини,або камбалоподібної частини. М’язи поверхневої частини заднього відділу гомілки: 1. Триголовий м’яз литки починається трьома головками: присередньою і бічною головками литкового м’яза та камбалоподібним м’язом. Ці два м’язи мають спільний сухожилок – п’ятковий сухожилок, сухожилок Ахілла. Функція триголового м’яза литки: згинає гомілку і стопу – підошвове згинання; при фіксованій стопі утримує гомілку на надп’ятковій кістці, не даючи їй нахилитися вперед, тим самим забезпечує вертикальне положення тіла під час прямоходіння. 2. Підошвовий м’яз є непостійним і розташовується не на підошві, а у задньому відділі гомілк між її поверхневою та глибокою частинами. М’язи глибокої частини заднього відділу гомілки: 1. Підколінний м’яз.Початок: від зовнішньої поверхні бічного виростка стегнової кістки і від дугоподібної підколінної зв’язки. 2. Довгий м’яз–згинач пальців.Початок: від задньої міжм’язової перегородки гомілки, фасції гомілки та від задньої поверхні великогомілкової кістки нижче лінії камбалоподібного м’яза. 3. Задній великогомілковий м’яз; 4. Довгий м’яз–згинач великого пальця стопи; М’язи переднього відділу гомілки: 1. Передній великогомілковий м’яз; 2. Довгий м’яз–розгинач пальців; 3. Третій малогомілковий м’яз; 4. Довгий м’яз–розгинач великого пальця стопи; До м’язів бічного відділу гомілки, належать такі м’язи: 1. Довгий малогомілковий м’яз; 2. Короткий малогомілковий м’яз;

М’язи стопи.До них належать:- м’язи тилу стопи;- м’язи підошви. М’язи тилу стопи поділяються на:- короткий м’яз–розгинач пальців; - короткий м’яз–розгинач великого пальця стопи; - тильні міжкісткові м’язи стопи, їх є чотири, вони розміщені в проміжках між плесновими кістками з тильної сторони стопи. М’язи підошви. Виділяють три групи цих м’язів:- м’язи присереднього краю стопи, або м’язи великогомілкового краю стопи.- м’язи бічного краю стопи, або м’язи малогомілкового краю стопи.- м’язи середньої групи підошви стопи. М’язи присереднього краю стопи: - відвідний м’яз великого пальця стопи; - короткий м’яз–згинач великого пальця стопи; - присередня головка; - бічна головка; - привідний м’яз великого пальця стопи; М’язи бічного краю стопи: М’язи бічного краю стопи; - відвідний м’яз п’ятої плеснової кістки; - короткий м’яз–згинач мізинця стопи; М’язи середньої групи підошви стопи: - короткий м’яз–згинач пальців; - квадратний м’яз підошви; - червоподібні м’язи стопи.

 

31.Охарактеризуйте м*язи спини.

М'язи спини активно працюють коли ви виконуєте різні тяги по напрямку до себе: зверху, знизу, спереду і коли ви випрямлюєте спину.

Відповідно усі вправи для м'язів спини це різні види тягнуть рухів і вправи пов'язані з розгинання спини.На спині і на ногах розташовуються самі великі і сильні м'язи тіла людини.Якщо розповідати докладно, то вийде підручник по анатомії, а такі підручники вже є.

Перелік м'язів:

Найширший м'яз.Бере участь у всіх тягнуть рухах руками, призводить руку до тулуба, підняту руку опускає. Дає спині велику силу і красиву форму.

Трапецієвидний м'яз.Верхні відділи м'язи піднімають плечі вгору (їх можна відчути, знизуючи плечима), беруть участь у тягах знизу вгору і різних режимах вгору.Напружуючись повністю, трапецієподібні м'язи зводять лопатки (вигинають плечі назад) беруть участь у тягових рухах спереду до живота і розгинають верхні відділи хребта. Важливі м'язи для постави.

Ромбоподібні м'язи.Розташовуються під трапецієподібнними і є їх дублером

Великий круглий м'яз.Підняту руку опускає, тягне руку назад і вниз. Як бачите на схемі, найширший м'яз лежить поверх великої круглої м'язи і як би огинає її. Тому розвиваючи круглий м'яз ви робите спину ширше у верхній частині. (наприклад виконуючи вправи «тяга зверху широким хватом» та «тяга штанги до пояса в нахилі»)

М'яз випрямляючий хребет.Відноситься до глибоких м'язів спини. Це велика і сильна м'яз, розташований по всій довжині хребта від куприка до основи черепа, поділяється на декілька великих відділів. Розгинає хребет, фіксує його і утримує поставу.

В випрямленні і стягнення хребта і формуванні постави беруть участь ще багато м'язів подрібніше, тому в майбутньому буду називати їх «м'язи випрямляють хребет». Ці м'язи добре тренуються при різних нахилах, прогинах, тягах спереду і знизу.

Спина - це одна з найголовніших галузей для тренування як в фітнесі так і в силовий атлетики. Від стану м'язів спини безпосередньо залежить стан хребта і це дуже важливо для здоров'я. Ну а для силових видів спорту ці великі і сильні м'язи основа побудови всієї м'язової маси тіла.

 

32.Охарактеризуйте загальний план будови м*язів та фасцій кінцівок людини.

М'язи вільної верхньої кінцівки поділяються на м'язи плеча, передпліччя і кисті. Розрізняють передні і задні м'язи плеча. До передніх належать: двоголовий м'яз плеча, плечовий м'яз та дзьобоподібноплечовий м'яз. До задніх належить тільки один - триголовий м'яз плеча. На передпліччі розрізняють передні і задні м'язи. Передні м'язи - згиначі (два згиначі кісті променевий і ліктьовий, два згиначі пальців - поверхневийііглибокий) два гіронатори - м'язи, що повертають передпліччя! і долоню до середини. Задні м'язи розгиначі, розташовані уі двох шарах: поверхневому і глибокому. При відведені рукиї видно піхву, на межі між плечем і передпліччям знаходиться! ліктьова ямка. Під шкірою ліктьової ямки розміщені вени, якії використовують для вливання лікарських речовин таї переливання крові.

М'язи нижньої кінцівки поділяються на м'язи таза і м'язи вільної нижньої кінцівки. Розрізняють внутрішні та зовнішні м'язи таза. Із внутрішніх м'язів - найважливіший клубово-поперековий м'яз. Скорочуючись, м'яз згинає і повертає! назовні стегно, інші внутрішні м'язи таза (грушоподібний ] м'яз) також повертають стегно назовні. Зовнішні м'язи: великий, середній і малий.

На стегні виділяють передню, задню і внутрішню або медіальну групи м'язів. Основним м'язом передньої групи є чотириголовий м'яз стегна. Другий представник - кравецький м'яз. До задньої групи відносяться: напівсухожилковий, напівпертичастий, двоголовий.

Медіальна група: гребінцевий, стрункий, три привідні (довгий, короткий, великий) м'язи. На гомілці виділяють передню, задню, латеральну групи м'язів. До передньої групи належать: передній великогомілковий м'яз, довгий розгинач пальців і довгий розгинач великого пальця. Задня група складається: триголовий м'яз, задній великогомілковий, довгий згинач пальців і довгий згинач великого пальця.

М'язи латеральної групи - довгий і короткий малогомілкові піднімають зовнішній край стопи і відводять її назовні.

Фасції верхньої кінцівки

Фасція, яка покриває дельтоподібний м’яз, переходить на плече і має назву плечової фасції.Плечова фасція утворює:

- піхви для м’язів плеча

- присередню міжм’язову перегородку плеча

- бічну міжм’язову перегородку плеча, які відмежовують передню групу м’язів плеча від задньої.

Плечова фасція при переході на передпліччя має назву фасції передпліччя, яка формує піхви для всіх м’язів передпліччя.

Фасція передпліччя, переходячи на кисть, утворює фасцію кисті, яка поділяється на:

- долонну фасцію кисті

-тильну фасцію кисті

Долонна фасція кисті має поверхневу і глибоку пластинки та вкриває м’язи тенара, сухожилки м’язів-згиначів пальців кисті і червоподібні м’язи кисті, формуючи окремі фасціальні ложа.

Тильна фасція кисті складається з:

- поверхневої пластинки;

- глибокої пластинки.

Вони формують поверхневу поперечну п’ясткову зв’язку, яка розміщена на рівні голівок п’ясткових кісток.Під тримачем м’язів-згиначів кисті утворюється канал зап’ястка, у якому проходять сухожилки м’язів, що прямують із передпліччя на кисть та огорнені синовіальними піхвами.На тильній поверхні зап’ястка є тримач м’язів-розгиначів, під яким розташовані шість волокнисто кісткових каналів, що, у свою чергу, містять синовіальні піхви сухожилків м’язів-розгиначів.

Фасції нижньої кінцівки

Нижня кінцівка, так самдяк верхня, має дві фасції — поверхневу- власну.

Поверхнева фасція нижньої кінцівки майже на всьому протязі має вигляд слабкої пластинки. У дистальних відділах вона місцями губиться в підшкірній клітковині.

Власна фасція нижньої кінцівки, навпаки, майже скрізь виявляється краще, ніж на верхній кінцівці. Вона вкриває всю нижню кінцівку, віддає відростки та прошарки вглиб, бере участь у формуванні каналів, тримачів тощо. Розрізняють такі частини цієї фасції.

Сіднична фасція — потужний сполучнотканинний листок, який вкриває великий і частково середній сідничні м'язи ззовні і дає численні щільні міжпучкові відростки в їхню товщу. Крім того, від цієї фасції відходять пухкі фасціальні міжм'язові прошарки. Сіднична фасція зверху межує з грудо-поперековою фасцією, а знизу і збоку через сіднично-стегнову зв'язку переходить у широку фасцію.

Фасція таза — безпосереднє продовження внутрішньочеревної фасції, яка вкриває стінки таза, внутрішньотазові м'язи, дає відростки у вигляді пухких прошарків до внутрішніх органів малого таза та вистеляє тазове дно, де з'єднується з фасцією промежини.

Клубова фасція — стовщений листок фасції таза, що вкриває клубово-поперековий м'яз. Спускаючись донизу, під пахвинну зв'язку, фасція зливається з глибоким листком власної фасції стегна. Вузька ущільнена смужка клубової фасції, яка проходить під пахвинною зв'язкою, з'єднуючи середину цієї зв'язки з клубово-лобковим підвищенням (лобкової кістки), дістала назву клубово-гребінної дуги.

Широка фасція місцями має вигляд дуже щільного фіброзного футляра, що охоплює м'язи стегна. Спереду і згори фасція прикріплюється до нижнього краю пахвинної зв'язки, а збоку та ззаду межує з фасцією, яка вкриває сідничні м'язи. Найбільшої щільності широка фасція досягає на бічній поверхні стегна, де вона має вигляд описаного вище клубово-великогомілкового пасма. Йдучи присередньо, фасція як спереду, так і ззаду поступово тоншає і згори переходить у фасцію промежини. Внизу спереду і з боків широка фасція вплітається в сухожилкове розтягнення колінного суглоба, а дорзально зливається з фасцією підколінної ямки.

Від широкої фасції відходять численні відростки, які вкривають окремі м'язи або групи їх і судинно-нервові пучки. Серед цих відростків найпотужнішими є бічна і присередня міжм'язові перегородки стегна, які йдуть від широкої фасції до стегнової кістки та відділяючи передню групу м'язів від задньої і присередньо! (мал. 125).Фасція гомілки є продовженням широкої фасції, але слабша від неї. Огортає м'язи гомілки і щільно зростається з окістям присередньої поверхні вели-когомілкової кістки. Від фасції вглиб відходять листки, які вкривають окремі м'язи або групи їх. Серед цих листків найпотужнішими є передня і задня міжм'язові перегородки гомілки, які разом з міжкістковою перетинкою гомілки та великогомілковою кісткою ізолюють одну від одної передню, бічну та задню м'язові групи. Тильна фасція стопи вкриває сухожилки довгого м'яза — розгинача пальців (поверхнева пластинка) і тильні міжкісткові м'язи та короткий м'яз — розгинач пальців (глибока пластинка).

 

33.Охарактеризуйте участь м*язів у акті дихання.

Дихальні м’язи при напрузі спричиняють збільшення або зменшення розмірів грудної клітини, що веде до зміни обсягу грудної порожнини і знаходяться в ній легенів. При збільшенні розмірів грудної клітини об’єм грудної порожнини і легенів збільшується, тиск повітря в легенях зменшується, під дією атмосферного тиску повітря входить в легені – відбувається вдих.Коли м’язи, що розширюють грудну клітку, розслабляються, а тонус м’язів, сприяють її спадению, тобто зменшення обсягу грудної порожнини, підвищується, відбувається видих.

Грудна клітина зазвичай розширюється одночасно в трьох взаємно перпендикулярних напрямках: вертикальному, поперечному і переднезаднем.Розширення грудної клітини у вертикальному напрямку відбувається переважно за рахунок опускання діафрагми, в той час як збільшення її переднезаднего і поперечного розмірів – за рахунок одночасного руху ребер в сторони, вгору і вперед.При розширенні грудної порожнини м’язам доводиться долати тягар і еластичне опір самої грудної клітини і прикріплюються до неї утворень, тоді як при опусканні ці два моменти не тільки не перешкоджають, але й, навпаки, допомагають рухові. Опускання грудної клітини може відбуватися тільки в силу її тяжкості і еластичності. Однак для кожного більш-менш форсованого видиху необхідно участь м’язів.При диханні рух кожного ребра відбувається одночасно в двох суглобах: в суглобі між головкою ребра і тілами двох суміжних хребців (виняток становлять два останніх ребра) і в суглобі між горбком ребра і поперечним відростком нижчого хребця. Осі обертання цих суглобів розташовуються таким чином, що у верхніх ребер вони перетинаються при продовженні вкінці під більш тупим кутом, ніж у нижніх ребер. У результаті цього верхні ребра в більшій мірі, ніж нижні, рухаються вперед. У той же час нижні ребра рухаються переважно в сторони.Всі м’язи, що у механізмі дихання, прийнято ділити на дві групи: м’язи, що проводять вдих, і м’язи, що проводять видих.У свою чергу кожну з цих груп можна розділити на три підгрупи:а) основні дихальні м’язи, які при своєму скороченні завжди беруть участь у дихальних рухах (наприклад, міжреберні м’язи);б) допоміжні м’язи, що у дихальних рухах тільки в тому випадку, коли фіксоване і рухоме місця м’язів у функціональному відношенні взаємно змінюються (наприклад, мала грудна м’яз працює як дихальна тільки в тому випадку, коли її місце прикріплення на лопатці стає фіксованою точкою, а місце початку на грудній клітці – рухомий);

в) м’язи, що надають непряму дію на грудну клітку через який-небудь проміжний кістково-м’язовий комплекс.

34.Охарактеризуйте участь м*язів у вдиху.

Основними м’язами вдиху є:

1) діафрагма, при скороченні якої відбувається сплощення її купола і разом з тим збільшення обсягу грудної порожнини в вертикальному напрямку;

2) зовнішні і внутрішні міжреберні м’язи; перші мають більшу плече сили і більший момент обертання при вдиху, а другі, навпаки, при видиху;

3) м’язи, що піднімають ребра;4) верхня задня зубчастий м’яз;5) нижня задня зубчастий м’яз (при диафрагмальном і при повному диханні);

6) квадратна м’яз попереку (при тому ж умови);

7) клубово-реберний м’яз (при тому ж умови);

Допоміжними м’язами вдиху є:

1) сходові м’язи – передня, середня і задня (при фіксованій шийної частини хребетного стовпа);

2) грудино-ключично-соскоподібного м’яза (при фіксованій голові);

3) мала грудна м’яз (при фіксованому поясі верхньої кінцівки);

4) підключична (при тому ж умови);

5) велика грудна м’яз своєю нижньою частиною (при фіксованій плечової кістки);

6) нижні пучки передньої зубчастої м’язи (при фіксованій лопатці);

7) передні м’язи шиї – грудинно-під’язикова, грудино-щитовидна та ін (при фіксованій під’язикової кістки)

Крім того, збільшення вертикального розміру грудної порожнини сприяє розгинання хребетного стовпа, головним чином в його грудному відділі. Тому до числа допоміжних м’язів можна також віднести:

8) м’язи, що розгинають хребетний стовп в грудному його відділі, з яких найбільше значення має м’яз, що випрямляє хребет.

Побічно в розширенні грудної клітини беруть участь:

1) верхня частина трапецієподібної м’язи, що сприяє підніманню латерального кута лопатки і разом з тим відтягування догори місця прикріплення малої грудної м’язи;

2) ромбовидні м’язи, які, піднімаючи лопатку, через неї і через малу грудну, а почасти і через передню зубчасту, сприяють підніманню ребер;

3) м’яз, що піднімає лопатку;

4) ключична головка грудино-ключично-соскоподібного м’яза. З цього переліку видно, що при форсованому вдиху в механізмі дихання бере участь значна кількість м’язів.

 

35.Охарактеризуйте участь м*язів у видиху.

М’язами, працюючими при видиху, є:

1) м’язи живота – безпосередні антагоністи діафрагми:

2) внутрішні та зовнішні міжреберні;

3) подреберние;

4) поперечна м’яз грудної клітки;

5) нижня задня зубчастий м’яз;

6) квадратна м’яз попереку;

7) клубово-реберний м’яз..

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 920 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)