АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте м’язи грудей, їх значення для дихання.

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. А.3.3.4. Призначення статинів
  3. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  4. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  5. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  6. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  7. Біологічне значення гарячки
  8. Біологічне значення залоз внутрішньої секреції
  9. Біологічне значення нервової системи
  10. Будова нервового волокна, нерва, значення міелізації. Роль синапсів, медіаторів у проведенні збудження

М'язи грудей. Вони діляться на поверхневі і глибокі. До першої групи належать велика і мала грудні м'язи, підключична і передній зубчастий м'язи. В іншу групу входять власні м'язи грудей: зовнішня і внутрішня міжреберні м'язи, підреберні м'язи, поперечний м'яз грудей, м'язи, що піднімають ребра і діафрагму.

Велика грудний м'яз трикутної форми, починається від ключиці, грудини і хрящів верхніх шести ребер; прикріплюється до гребеня великого горбка плечової кістки. При скороченні м'яза піднята рука опускається, наводиться до тулуба, повертається всередину; піднімає ребра, бере участь в акті дихання.

Малий грудний м'яз трикутної форми, починається від II-V ребер і прикріплюється до клювовидному відростка лопатки. Плечовий пояс піднімає ребра вниз і вперед при фіксованій лопатці.

Підключичний м'яз невелика за розмірами, розташована між I ребром і ключицею. М'яз тягне ключицю вниз і вперед, сприяє зміцненню грудино-ключичного суглоба, піднімає I ребро.

Передній зубчастий м'яз широка і плоска. Вона починається зубцями від дев'яти верхніх ребер і прикріплюється до нижнього кута і медіального краю лопатки. Тягне лопатку вперед і повертає її нижній кут зовнішньо при підйомі руки вище горизонтального рівня.

Зовнішні і внутрішні міжреберні м'язи цілком розташовані на ребрах і займають міжреберні проміжки. Піднімають і опускають ребра, беруть участь у диханні.

Підреберні м'язи починаються від X-XII ребер, близько їх кутів, і прикріплюються до внутрішньої поверхні верхніх ребер. Опускають ребра, беруть участь в акті дихання.

Поперечний м'яз грудей бере початок від мечоподібного відростка і грудини, прикріплюється до внутрішньої поверхні II-VI ребер. Опускає ребра, бере участь в акті видиху.

Короткі і довгі м'язи, що піднімають ребра, починаються від поперечних відростків VII шийного хребця, I, II, VII і Х грудних хребців і прикріплюються до найближчих ребрах. Беруть участь в акті вдиху (піднімають ребра).

ФАСЦІЇ ГРУДЕЙ. Розрізняють грудну і внутрішньогрудну фасції. Грудна фасція своєї поверхневої платівкою покриває великий грудний м'яз, а глибока утворює фасциальну піхву для малого грудного м'яза. Внутрішня фасція вистилає грудну клітку і переходить на діафрагму.

Діафрагма — плоский, широкий куполоподібний м'яз з сухожильним центром. При скороченні діафрагми купол опускається і вертикальний роз­мір грудної порожнини збільшується. Діафрагма і міжреберні м'язи відіграють велику роль у дихальних рухах.

 

24.Охарактеризуйте м’язи живота, будову пахвинного каналу та "слабких місць" живота.

Ділянка живота обмежена зверху правими і лівими хрящами VII— X ребер і мечоподібним відростком груднини, знизу — правою і лівою пахвинними складками і лобковим симфізом, з боків — продовженням задніх пахвових ліній з обох боків. Усі м'язи живота аутохтонні і є похідними вентральної мускулатури. М'язи живота: Прямий м'яз живота -парний; розташований по обидва боки передньої серединної лінії. Прикріплюється коротким і широким сухожилком на лобковій кістці між лобковим симфізом і лобковим горбком. Пірамідальний м'яз -парний, незначного несталого розміру, має форму прямокутного трикутника. Починається на верхній поверхні лобкової кістки перед прямим м'язом, піднімається догори і прикріплюється до нижньої ділянки білої лінії живота. Зовнішній косий м'яз живота -починається на бічній поверхні нижніх восьми ребер широким м'язовим пластом кількома зубцями, що змикаються з зубцями переднього зубчастого м'яза, спускається косо зверху донизу і ззаду наперед. Внутрішній косий м'яз живота - міститься досередини від попереднього. Починається від грудо-поперекової фасції, клубового гребеня і зовнішніх двох третин пахвинної зв'язки. Піднімається віялоподібно присередньо, догори і вперед. Поперечний м'яз живота— найслабший з усіх широких м'язів живота; розташований позаду попереднього м'яза. Починається від внутрішньої поверхні шести нижніх ребер (змикається своїми зубцями з діафрагмою), глибокого листка грудо-поперекової фасції, клубового гребеня і зовнішніх двох третин пахвинної зв'язки. Квадратний м'яз попереку — досить потужний чотирикутний м'язовий пласт, розташований на задній стінці живота попереду глибокого листка грудо-поперекової фасції. Пахвинний канал) є найслабшим місцем стінки живота. Це щілиноподібний простір, у якому за нормальних умов у чоловіків міститься сім'яний канатик, а в жінок — кругла зв'язка матки. Пахвинний канал має два кільця (поверхневе і глибоке) і чотири стінки (передню, нижню, верхню і задню).

Поверхневе пахвинне кільце утворене таким чином. Волокна нижнього відрізка апоневрозу зовнішнього косого м'яза живота перед прикріпленням до лобкового горбка роз'єднуються і утворюють дві ніжки — присередню і бічну. Нижні пучки останньої після прикріплення до лобкового горбка однією своєю частиною піднімаються догори й присередньо і вплітаються в піхву прямого м'яза живота, а другою спускаються донизу вбік, приєднуючись до окістя лобкової кістки. Перша частина пучків дістала назву поверненої зв'язки, друга — лакунарної зв'язки. Сухожилкові пучки присередньої і бічної ніжок апоневрозу зовнішнього косого м'яза живота на самому початку розходження їх укріплюються міжніжковими волокнами.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 600 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)