АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розкрийте класифікацію та будову суглобів людини.

Прочитайте:
  1. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  2. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  3. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  4. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  5. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  6. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  7. Будова клітини людини.1
  8. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  9. Види суглобів
  10. Визначення просторового порога тактильної чутливості шкіри людини.

Суглоби залежно від кількості кісток, які беруть участь у їх формуванні, підрозділяються на прості і складні.

1. Простий суглоб утворений суглобовими поверхнями двох кісток. Наприклад, у формуванні плечового суглоба беруть участь головка плечової кістки і суглобова западина лопатки;

2. Складний суглоб складається з трьох і більше простих суглобів, оточених загальної капсулою. Прикладом може служити ліктьовий суглоб, який складається із суглобових поверхонь плечової, ліктьової і променевої кісток.

3. Комбінований суглоб формується з двох або більше суглобів, які анатомічно роз'єднані, але функціонують одночасно. Прикладом можуть служити правий і лівий скронево-нижньощелепові суглоби.

Форма суглобових поверхонь:

Кожен суглоб людини має певну геометричну форму, яка нагадує циліндр, еліпсоїд, куля або складну гіперболічної поверхню (блоковидного суглоб), Форма суглобових поверхонь визначає обсяг рухів в суглобі і по ній можна оцінювати його функціональні особливості. Головною умовою для оцінки рухів в суглобі є різниця величин двох суглобових поверхонь, що зчленовуються кісток. Утворення відповідної суглобової поверхні сприяють м'язи, розташовані у вигляді м'язових груп: згиначі, розгиначі, що призводять, відводять і ін. Закон про єдність форми і функції без особливих доказів підтверджується на прикладі будови суглобів.

Суглоби з однією віссю руху- 1. Циліндричний суглоб; 2. Блоковидного суглоб; 3. Гвинтоподібний суглоб; Суглоби з двома осями руху- 1. Мищелковий суглоб; 2. Еліпсоїдний суглоб; 3. Сідлоподібний суглоб; Суглоби з багатьма осями руху- 1. Кулястий суглоб; 2. Чашевидний суглоб; 3. Плоский суглоб.

Умови гальмування рухів у суглобах:Багато зв'язки чинять гальмівний вплив на обсяг рухів у суглобах. Всі зв'язки побудовані з колагенових і еластичних волокон. В зв'язках переважають колагенові волокна з великою міцністю і малою розтяжністю. Зв'язки скріплюють суглобові кінці кісток, обмежують і спрямовують їх руху. Ці функції поєднуються з роботою м'язів. На препараті, де видалені м'язи і залишені зв'язки, обсяг рухів у суглобах завжди більше, ніж на живу людину, що залежить від тонусу м'язів.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 549 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)