АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову типового шийного хребця

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  3. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  4. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  5. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  6. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  7. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  8. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  9. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  10. Визначте межі шийного відділу блукаючого нерва.

Типовий шийний хребець невеликий за розмірами, має роз-двоєні остисті відростки, а в поперечних відростках знаходяться поперечні отвори для хребтових судин. Крім того, перший шийний хребець (атлант) без тіла, має передню хребцеву дугу, другий шийний хребець (осьовий) має зуб для з’єднання з передньою дугою атланта. Сьомий шийний хребець має найдовший серед усіх хребців остистий відросток. На тілі та поперечних відростках грудних хребців є суглобові поверхні (фасетки) для з’єднання з голівками ребер, а їх остисті відростки спрямовані вниз. Для поперекових хребців характерна відсутність фасеток, масивні тіла та короткі, чотирикутні, горизонтально спрямовані остисті відростки.

 

9. Охарактеризуйте будову типового грудного хребця.

Грудні хребці - сполучаються з ребрами, тому вони відрізняються тим, що мають реберні ямки, що з'єднуються з головками ребер і знаходяться на тілі кожного хребця поблизу підстави дуги. Так як ребра звичайно сполучаються з двома сусідніми хребцями, то у більшості тіл грудних хребців є по дві неповні (половинні) реберні ямки: одна на верхньому краю хребця, а інша на нижньому. Винятком є I грудний хребець, який на верхньому краю має повну суглобову ямку для I ребра, а на нижньому - половинну для II ребра. Далі X хребець має одну тільки верхню полуямку для X ребра, на XI ж і XII хребцях існує по одній повній ямці для зчленування з відповідними ребрами. Таким чином, названі хребці (I, X, XI та XII) дуже легко відрізнити від інших.

Тіла грудних хребців відповідно більшого навантаження, що падає на них, більше тіл шийних хребців. Суглобові відростки стоять фронтально. Поперечні відростки спрямовані в сторони і назад. На їх передній стороні є невелика суглобова поверхня, - місце зчленування з горбком ребер. На поперечних відростках останніх двох хребців (XI і XII) ці суглобові поверхні відсутні. Остисті відростки грудних хребців довгі і сильно нахилені донизу, внаслідок чого налягають друг на друга зразок черепиці, переважно в середній частині грудного відділу хребетного стовпа.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 604 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)