АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову кісток мозкового відділу черепа.

Прочитайте:
  1. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  2. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  3. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  7. Б. Відкривання рота, розгинання шийного відділу хребта, висування нижньої щелепи
  8. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  9. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  10. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС

Мозковий відділ черепа людини складається з: лобової, потиличної, клиноподібної, решітчастої (непарні) та тім’яної, скроневої (парні). Лицевий відділ містить: верхні щелепи, піднебінні, виличні, носові, слізні, нижні носові раковини (парні) та леміш, нижню щелепу (непарні). До черепа відносять і під’язикову кістку. Решітчаста кістка своєю вертикальною пластинкою та верхніми і середніми носовими раковинами входить до складу лицевого відділу (носової порожнини).

5.1 Лобова кістка

Лобова кістка, у дорослих непарна, бере участь в утворенні переднього відділу зводу черепа і передньої черепної ямки його заснування. Передня, вертикально (фронтально) розташована частина лобової кістки - луска, складає близько третини усього зводу черепа. Крім луски, розрізняють очноямкових частини і носову частину.

5.2 Клиноподібна кістка

Клиноподібна кістка, знаходиться в центрі основи черепа. Вона бере участь в утворенні бічних стінок зводу черепа, а також порожнин і ямок мозкового і лицевого відділів черепа. Клиноподібна кістка має складну форму і складається з тіла, від якого відходять 3 пари відростків: великі крила, малі крила і крилоподібні відростки.

5.3 Потилична кістка

Потилична кістка, утворює задненіжній відділ мозкового черепа. У ній розрізняють базилярную (основну) частина, латеральні частини і потиличну луску. Всі ці частини оточують великий потиличний отвір, з якого порожнину черепа повідомляється з хребетним каналом.

5.4 Тім'яна кістка

Тім'яна кістка, парна, утворює верхньобічне відділ склепіння черепа. Тім'яна кістка являє собою рівномірно вигнуту чотирикутну платівку, опуклу назовні і увігнуту зсередини.

5.5 Гратчаста кістка

Гратчаста кістка, входить до складу переднього відділу підстави мозкового черепа, а також лицьового відділу черепа, беручи участь в утворенні стінок очниць і носової порожнини.

5.6 Скронева кістка

Скронева кістка, - парна кістка, входить до складу підстави і бічної стінки мозкового черепа і розташовується між клиноподібною (спереду), тім'яної (вгорі) і потиличної (ззаду) кістками. Скронева кістка є кістковим вмістилищем для органів слуху і рівноваги, в її каналах проходять судини і нерви.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 538 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)