АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Рефлекторна дуга.

Прочитайте:
  1. Автономная (вегетативная) рефлекторная дуга
  2. Гемодинамічний центр. Рефлекторна регуляція тонусу судин. Пресорні і депресорні рефлекси.
  3. Гуморальная и нервная регуляция. Рефлекс. Рефлекторная дуга. Основные принципы рефлекторной теории
  4. Может происходить их рефлекторная провокация во внутренних органах.
  5. Нервово-рефлекторна регуляція
  6. ПОД МАСКОЙ ТЕЛЕСНОГО НЕДУГА.
  7. Поняття про рефлекс. Рефлекторна дуга
  8. Поняття про рефлекс. Рефлекторна дуга
  9. Поняття рефлексу. Рефлекторна дуга
  10. При ударi у сонячне сплетiння можлива рефлекторна зупинка серця.

Рефлекторна дуга - це шлях проходження нервового імпульсу від рецетора до органа ефектора. Вона складається з сприймаючого органа (рецептора), аферентного (чутливого)нейрона, одного або більше синапсів у межах центральної інтегративної ділянки або в симпатичному вузлі, еферентного (рухового або моторного) нейрона і органа єфектора, який виконує певну дію. Аксони аферентних нейронів проходять через задні корінці спинного мозку, а їхні тіла містяться в спинномозкових вузлах. Еферентні волокна виходять з ЦНС через передні корінці спинного мозку. Правило, за яим задні корінці спинного мозку чутливі, а передні - рухові, називають законом Белла-Мажанді.

Активність у рефлекторній дузі розпочинається з виникнення потенціалу в чутливому рецепторі, цей потенціал пропорнійний до сили подразника. Це призводить до генерування ПД (потенціалу дії) в аферентному нерві, що виникає за законом "все обо нічого". В синаптичних контактах у межах ЦНС збудження градуйовано змінюється під впливом ЗПСП (збудливого постсинаптичного потенціалу) і ГПСП (гальмівного постсинаптичного потенціалу). По еферентному волокну нервовий импульс досягае органа ефектора. У випадку, коли ефектором є гладкий м'яз, відбувається сумація реакцій, що зумовлює в гладкому м'язі потенціали дії. Якщо ж ефектором є скелетній м'яз, то градуйована реакція завжди адекватна потенціалам дії, які зумовлюють м'язове скорочення.

Найпростіша рефлекторна дуга містить один синапс, у якому контактують аферентний і еферентний нейрони. Такі дуги називаються моносинаптичними, а рефлекси, що відбуваються в них - моносинаптичними рефлексами. Рефлекторні дуги, у складі яких між аферентним та еферентним нейронами містяться один або більше вставних нейронів (інтернейронів) називають полісинаптичними.Кількість синапсів у таких дугах може становити від двох до кількох сотень. В обох типах дуг, особливо полісинаптичних, активність модифікована шляхом просторового і часового полегшення, оклюзії, підпороговим та іншими впливами.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 558 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)