АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Протокол практичного заняття _______

Прочитайте:
  1. A - адреноблокаторы
  2. A .Гемоторакс
  3. A b с d
  4. A BRIEF OUTLINE OF THE DEVELOPMENT OF THE ENGLISH LITERARY
  5. A BRIEF OUTLINE OF THE DEVELOPMENT OF THE ENGLISH LITERARY (STANDARD) LANGUAGE
  6. A BRIEF OUTLINE OF THE DEVELOPMENT OF THE ENGLISH LITERARY LANGUAGE
  7. A GOOD ONE
  8. A GOOD ONE
  9. A GUIDELINES FOR WRITING
  10. A NEW ROLE OF MARKETING AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES IN BUSINESS AND SOCIETY: LOCAL AND GLOBAL ASPECTS (NRMCTBS 2015)

 

Тема: “Антиангінальні лікарські засоби”.

Мета: Закріплення питань фармакодинаміки та фармакотерапії антиангінальних лікарських засобів. Виписування рецептів і їх фармакологічний контроль, рішення фармакологічних та ситуаційних задач.

Кількість навчальних годин: 4

Оснащення: Довідкова література (різноманітні рецептурні довідники), комплекти упаковок лікарських засобів даної теми.

Вихідні знання:

1. Поняття про ішемічну хворобу серця.

2. Класифікація, номенклатура антиангінальних препаратів.

3. Характеристика за алгоритмомзасобів, що зменшують потребу міокарда в кисні та поліпшують його кровопостачання: нітрогліцерин, гліцерил тринітрат, сустак, ериніт, нітронг, нітрогранулонг, ніфедипін, амлодипін, верапаміл, нітродерм, нітромазь, ізосорбід динітрат.

4. Характеристика за алгоритмомзасобів, що знижують потребу міокарда в кисні: атенолол, метопролол, бісопролол, пропранолол.

5. Характеристика за алгоритмомзасобів, що підвищують постачання міокарда киснем: валідол, дипіридамол.

6. Характеристика за алгоритмомзасобів, що підвищують стійкість міокарда до гіпоксії та ішемії: триметазидин, мілдронат, інозин.

7. Лікарські засоби, що застосовують при інфаркті міокарда: морфіну гідрохлорид, тримепе-ридин, лідокаїну гідрохлорид, прокаїнамід, гепарин, надропарин кальцію, стрептокіназа, кислота ацетилсаліцилова, клопідогрел.

Хід роботи:

Вирішити фармакологічні задачі:

1. Визначте засіб та його форми випуску:

Тринітрат гліцерину, розширює коронарні артерії, судини мозку, розслаблює гладку мускулатуру ШКТ, жовчовивідних шляхів. Застосовується для купіровання нападів стенокардії іноді при дискенезії жовчовивідних шляхів та емболії центральної артерії сітківки. Побічні ефекти: шум у вухах, почервоніння шкіри, відчуття жару, головний біль, запаморочення, колапс. Протипоказаний при глаукомі, підвищеному внутрішньочерепному тиску.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. Визначте засіб та його синонім:

Коронаророзширюючий засіб, покращує забезпечення міокарда киснем, збільшує його стійкість до гіпоксії, зменшує загальний периферичний судинний супротив, незначно знижує АТ, покращує мозковий кровотік, гальмує агрегацію тромбоцитів, антиагрегаційна активність близька до ацетилсаліцилової кислоти. Випускається в таблетках п/о 0,025 г; ампули 0,5 % 2 мл.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

3. Визначте засіб його форми випуску та синоніми:

Стимулює окисно–відновчі процеси на клітинному рівні, підвищує енергетичний потенціал міокарда. Застосовується при ІХС, інфаркті міокарда, хронічній коронарній недостатності, порушення ритму, зв’язані з застосуванням серцевих глікозидів, дистрофічні зміни міокарда після тяжких фізичних навантажень, захворювання печінки (гепатит).

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

4. Визначте засіб його синоніми:

Застосовується для профілактики нападів стенокардії при ІХС, при запамороченнях, викликаних порушенням мозкового кровопостачання, хвороба Меньера, шум у вухах. Проявляє антиоксидантні та антигіпоксичні властивості та цитопротекторний вплив на функції кардіоміоцитів. Випускається в таблетках по 0,02 г; таблетки ретард 0,035 г.

________________________________________________________________________________

Таблиця № 1 “Класифікація антиангінальних препаратів”

 

Засоби, що зменшують потребу міокарда в кисні та збільшують надходження кисню до міокарда Засоби, що зменшують потребу міокарда в кисні ß - адреноблокатори Засоби, що збі-льшують надход-ження кисню до міокарда, спазмо-літичні засоби, ефірні олії Засоби, що підвищують стійкість міокарда до гіпоксії
Нітровазодиля-татори: органі-чні нітрати та похідні сидноні-міну Блокатори кальцієвих каналів Різні препарати Селективні та з симпатоміме-тичною активністю Неселективні та з симптоміме-тичною актив-ністю    
             

Препарати: нітрогліцерин, ніфедипін, атенолол, карбокромен, предуктал, сустак, амлодипін, талінолол, анаприлін, курантил, папаверину гідрохлорид, рибоксин, ізодиніт, верапаміл, ериніт, нітронг, тразикор, віскен, но-шпа, нітрогранулонг, валідол

 

Таблиця № 2 “Порівняльна характеристика нітровазодилятаторів”

 

Препарат, лікарська форма Спосіб введення Початок дії (хв) Максимальний ефект Тривалість дії Показання
Купіровання нападу Профілактика нападу
Нітрогліцерин (таблетки, капсули, розчин)            
Тринітролонг (плівки)            
Сустак форте (таблетки)            
Ізосорбіду динітрат (таблетки)            
Ізосорбіду мононітрат (таблетки)            
Молсидомін            

Виписати у рецептах:

 

1. Нітрогліцерин в таблетках при стенокар-дії.   Rp.:   6. Триметазидин для профілактики нападів стенокардії при ІХС.   Rp.:  
2. Сустак форте в таблетках при стенокардії.   Rp.:   7. Амлодипін при ІХС.   Rp.:  
3. Ериніт в таблетках при ішемічній хворо-бі.   Rp.:   8. Верапаміл при тахіаритмії.   Rp.:    
4. Дипіридамол при хронічній коронарній недостатності.   Rp.:   9. Атенолол при стенокардії.   Rp.:    
5. Інозин при дистрофічних змінах міокарда після тяжких фізичних навантажень.   Rp.:     10. Пропранолол для профілактика головного болю судинного ґенезу.   Rp.:    

Записати симптоми та допомогу при інфаркті міокарду.

 

Підпис викладача ________________


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 550 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)